Leerlingen Mattheusschool in actie voor Oekraïne

De leerlingen van de Mattheusschool wilden heel graag iets doen voor de mensen in Oekraïne en zo werd het plan bedacht om lege flessen in te zamelen. Een week lang hebben de leerlingen heel veel flessen verzameld. De actie heeft in totaal € 400 opgeleverd! Van dit mooie bedrag worden boodschappen gekocht die rechtstreeks door een ouder naar de grens van Oekraïne worden gebracht.

Actie 'Galder geeft' succesvol afgesloten

Ook op de laatste dag van de actie, maandag 28 maart, kwamen mensen nog spullen brengen. Bij het inpakken werd prioriteit gegeven aan de hulpgoederen waaraan het meeste behoefte bestond, volgens de lijst. Dat waren al meer dan 200 dozen. Die zijn op dinsdagmorgen naar Nieuw-Vennep gebracht. Dat was meer dan in de bestelauto en aanhanger van Bart past. Gelukkig had Ricardo zijn hulp aangeboden en is meegereden met zijn VW Transporter.

In Nieuw-Vennep stonden vrijwilligers klaar van de Stichting Holland Oekraïne. De dozen konden meteen uit de auto’s op pellets worden geladen. Dat waren er zes en een halve. Bart koppelt terug: “Ze hadden absoluut niet verwacht dat het allemaal gesorteerd zou zijn, schoon zou zijn, in dezelfde dozen zou zitten en gemerkt. Dus het was zo gepiept. Het was heel leuk.” Waar die banendozen al niet goed voor zijn.

Er was ook een nieuwe ontwikkeling die hij vernam in Nieuw-Vennep. “Ze kwamen nu ineens met het verhaal dat, omdat het land zo vernield wordt, ze ook wel belang hebben bij kleding.” Die had in eerste instantie niet zo’n grote prioriteit en was achtergebleven in de Leeuwerik. Bart: “Dus heb ik een partij dozen meegekregen en die hebben we alsnog gevuld.” Woensdagmorgen heeft de moeder van Bart al dozen met kleding en schoeisel afgeleverd. En woensdagavond heeft Bart zelf ook nog een keer gereden. Totale beslaan de donaties meer dan acht pellets.

Zaterdag 19 maart vertrekken de spullen naar Oekraïne, geladen in Oekraïense vrachtauto’s met Rode Kruis tekens en bestuurd door Oekraïense chauffeurs.

Voor de nog resterende spullen (ongeveer 15%) heeft de gemeente Alphen-Chaam aangeboden ze op te slaan en later aan vluchtelingen uit Oekraïne te gegeven. Het is immers te verwachten dat er ook vluchtelingen in de omgeving moeten worden ondergebracht. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over gedoneerde kinderwagens, rollators en nog resterende kleding.

Al met al was dit een heel succesvolle actie die veel heeft opgeleverd voor de Oekraïense vluchtelingen, met dank aan initiatiefnemer Bart. Bart dankt op zijn beurt alle anderen, die op een of andere manier hebben meegeholpen: “Hartelijk dank voor de inzet. Ik denk dat we er best blij mee kunnen zijn.” Dat we dit zo samen gedaan hebben, daar kunnen we als dorp ook zeker trots op zijn.

Actie voor Oekraïne nog een dag te gaan

Even uitrusten na dat vrijwilligerswerkDe actie ‘Galder geeft’ van Bart van Dooren heeft wel wat teweeg gebracht. Op zondagmiddag waren er al zo’n 160 dozen ingepakt met de donaties die naar de Leeuwerik zijn gebracht. Van alle zaken die op de gevraagde lijst staan, zijn wel spullen aangeleverd. Er waren veel dekens, slaapzakken, kleding en servies bij. Maar ook andere dingen die niet op de lijst stonden, tot aan kinderwagens en rollators aan toe. Die zullen niet worden meegestuurd met de vrachtauto naar Oekraïne. Maar die zullen zeker voor de vluchtelingen, die hier worden verwacht, van pas komen.

De vrijwilligers van zondagmiddagAan vrijwilligers was de afgelopen dagen geen gebrek. Een aantal hebben Bart gebeld, maar ook kwamen een aantal mensen spontaal aanlopen en meehelpen. Die hulp was ook echt nodig.

Bart heeft bij acht verschillende supermarkten bananendozen opgehaald. Die zijn sterk en de meeste hebben gelijke maten. “Doordoor kun je ze goed stapelen en vervoeren”.

Op vrijdagmiddag was via een moeder die bij de gemeente werkt een idee binnengekomen om tekeningen te maken voor vluchtelingen die in Breda waren aangekomen. Een aantal moeders had hun kinderen verzameld en in de Leeuwerik neergezet in een carré tegenover de inzamelactie. Een van de moeders bleek kennissen te hebben in Oekraïne en had daar wat foto’s van de kinderen en tekeningen naar toe gestuurd. In Oekraïne was men heel blij dat er aan hen wordt gedacht. Hartverwarmend.

Maandag kunnen in de ochtend nog spullen worden aangeleverd. Op dinsdag is Bart van plan met zijn bestelauto en aanhangwagen naar Nieuw-Vennep te rijden. En misschien zijn er nog mensen die hem daarbij kunnen helpen.

Actie 'Galder geeft' is gestart

De inzamel actie voor Oekraïne begon vrijdag om 13:00 uur. Vijf minuten daarvoor bracht de eerste donateur al een doos binnen. Daarna werden al snel nog meer dozen en zakken binnengebracht, met van alles van de lijst en meer. Zowel Bart van Dooren als Esther den Ronde waren aanwezig. Ze zijn beiden zeer begaan met het lot van de vluchtelingen. En zijn blij dat de actie aanslaat, al hebben ze nog geen idee wat er op hen af gaat komen

De spullen kunnen worden aangeleverd in de Leeuwerik. De deur naast de voordeur, van de huiskamer, staat open. Daar worden de gedoneerde goederen opgevangen, gesorteerd en in dozen gestapeld. De dozen kunnen (vooralsnog) worden opgeslagen in de Leeuwerik. Vandaag gaat het met de vrijwilligers lukken. Maar voor de overige dagen worden nog een aantal vrijwilligers gevraagd, om in de Leeuwerik mee te helpen. Als je mee wil doen, gaarne opgeven aan Bart 06-14803724 (bellen of WhatsApp), evt. email bvdooren@gmail.com.

Je kan aangeven op welke tijden je kan:

zaterdag 09:00-12:00 uur, 12:00-15:00 uur en 15:00-18:00 uur

zondag 12:00-15:00 uur en 15:00-18:00 uur

maandag 09:00-13:00.

Bart Van Dooren heeft contact met de Stichting Holland Oekraïne. Daar komt ook de lijst vandaan aan welke spullen het meest behoefte is. Die spullen worden naar Nieuw-Vennep getransporteerd. Vandaaruit gaan ze op transport naar Oekraïne. Dat regelt dan de genoemde stichting, ook samen met het Rode Kruis. Als er spullen zijn die niet naar Vennep gaan, bv. als ze minder urgent zijn of niet passen, gaan ze naar vluchtelingen uit Oekraïne. Dat kan ook in onze eigen gemeente zijn, wanneer die vluchtelingen gaat onderbrengen.

Voor het transport naar Nieuw-Vennep is mogelijk extra capaciteit nodig. Op dit moment is dat nog niet met zekerheid te zeggen. Maar als iemand transport wil aanbieden, kan dit contact opnemen met Bart.

Dorpsactie voor mensen van Oekraïne

Bart van Dooren uit Galder is een spontane lokale actie gestart om spullen in te zamelen voor de mensen in Oekraine en vluchtelingen. Esther den Ronde van de Leeuwerik helpt graag mee. En er zijn al meer mensen bezig. De dorpsraad vindt deze actie ook een heel goed idee en helpt ook graag mee. Laatste nieuws is dat er spullen helemaal naar Oekraïne worden gebracht.

De actie is gericht op alle inwoners van Galder-Strijbeek. De actie duurt 4 dagen.  De inzamelmomenten zijn:

 • Vrijdag    11 maart        13:00 t/m 20:00 
 • Zaterdag 12 maart        09:00 t/m 18:00
 • Zondag   13 maart        12:00 t/m 18:00
 • Maandag 14 maart        09:00 t/m 13:00

Als je iets wilt doneren ben je van harte welkom in de huiskamer van dorpshuis de Leeuwerik in Galder. Op dit moment is er vooral heel veel vraag naar de onderstaande hulpgoederen.

 • Babyvoeding
 • Pampers
 • EHBO middelen 
 • Paracetamol /medicijnen
 • Maandverband, tampons en andere middelen voor persoonlijke verzorging
 • Geconserveerd of lang houdbaar voedsel 
 • Makkelijk opvouwbare dekens (fleecedekens, slaapzakken etc.)
 • Handdoeken
 • Kommen, borden, bestek

Bart Van Dooren was eerst van plan om zelf met de hulpgoederen naar de grens van Oekraïne te rijden. Hij heeft nu contact gehad met de Holland Oekraïne stichting. Die hebben aangeboden ongeacht het volume alles te transporteren in Oekraïne zelf, in samenwerking met het rode kruis. 

We hebben nog geen idee hoeveel spullen er komen. Als we dan nog overhouden of spullen komen later, gaan die naar de vluchtelingen die in onze gemeente worden opgevangen.

Samen helpen wij de mensen in Oekraïne!

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail