Ook in 2024 weer een kunst- en cultuurroute

De werkgroep heeft veel positieve reacties gekregen over 2023. Dat geeft ons als werkgroep vertrouwen om ook in 2024, een kunst- en cultuurroute te organiseren. Hierbij alvast de datum: zondag 15 september 2024. De werkgroep staat open voor suggesties over de opzet en inhoud van deze route. Voor 2024 ligt het accent weer op de beeldende kunst. Dat is afgesproken met de deelnemers van de eerste route. Denk hierbij aan tekeningen, schilderijen, keramiek en alle vormen van kunst en cultuur. Gezien de gebleken belangstelling voor muziek, zoeken we naar mogelijkheden om elementen hiervan op te nemen in onze route. Heb jij ook een suggestie, mail deze dan naar info@stichtingcoac.nl.

Kunst- en cultuurroute 2023 met muziek

Voor de tweede keer een succes in Galder-Strijbeek en wordt vervolgd

Zondag 17 september lieten Galder en Strijbeek zien dat ze ook op het gebied van muziek een mooi cultureel evenement kunnen organiseren. Naast de Leeuwerik waren er op diverse locaties optredens, die door een flink aantal mensen werd bezocht. Gelukkig hielp het weer dit jaar wel goed mee. Het was genieten van al dat talent en ook heel gezellig. Na tweemaal is duidelijk dat de werkgroep een evenement heeft neergezet

Iets nieuws

Na het grote succes van de eerste kunst- en cultuurroute in Galder en Strijbeek vorig jaar, was de werkgroep al snel bezig met een vervolg. “Voor de beeldende kunstenaars was het echter niet eenvoudig om alweer iets nieuws te laten zien”, vertelt cultuurambassadeur Wil Loermans. “Daarom werd onderzocht of het idee haalbaar was om iets met muziek te gaan doen.” Daar bleek een groot draagvlak voor te zijn en ook voldoende lokale talenten en locaties die mee wilden doen. Wil voegt toe dat ook de samenwerking met de Stichting Cultuur Ontwikkeling Alphen-Chaam (COAC) en lokale sponsors heel belangrijk zijn.

Schoolkinderen

Na een welkom door Wil Loermans, verrichtten kinderen van de Mattheusschool de opening in Dorpshuis de Leeuwerik. De school was al een tijdje met het thema muziek bezig en de kinderen hadden platenhoezen gemaakt. Rosa, Nynke en Niamh zongen samen over ‘het noodgeval’. Niamh speelde ook nog op haar Euphonium. De schoolkinderen ontdekten daarna via een computerscherm, samen met schooldirecteur John Meeuwissen, dat er wel heel veel muzieksoorten zijn.

Fotoclub

Vervolgens gaven twee leden van de fotoclub een toelichting op hun expositie in de Sint Jacobskapel. Alle leden van de fotoclub hadden foto’s gemaakt met het thema muziek en per persoon waren twee foto’s geselecteerd en opgehangen. Opvallend was de grote variatie, in kleur en zwart-wit, met muzikanten en instrumenten, straatfoto’s en close-ups.

LEMonade

De eerste letters van Linda, Eveline en Marije schrijven we hier met een hoofdletter. Dit dames trio zong meerstemmige ‘close harmony’ liedjes uit verschillende tijden. De groep was op het laatste moment ingevallen; ze komen niet uit Galder-Strijbeek, maar wel uit de buurt en hebben duidelijk affiniteit met het dorp. Zij traden maar liefst driemaal op in de Leeuwerik. Het was een grote variatie in muziek, waarbij hun fraaie en zuivere stemmen de boventoon voerden.

Opritconcert

Een lokale gelegenheidsformatie, begeleid met gitaar, gaf drie voorstellingen bij Lucia van Dun op de oprit. Aangetrokken door de zang bleven ook passanten staan om te luisteren. Elke keer waren er ruim 40 personen, die het concert en de sfeer zeer waardeerden.

Campingconcert

Het trio The Ferrymen speelde bij camping de Klompenboom Ierse volksmuziek. Onder de druiven ontstond zo een prima sfeer met ruim 100 bezoekers, die op het terras ook een drankje en hapje konden gebruiken. Voorbijkomende fietsers namen een pauze om naar de muziek te luisteren. Kamperende Amerikaanse en Engelse beroepsmusici traden ook spontaan op.

Biggelaar solo

Muziek- en zangdocent, singer/songwriter en gitarist Rob van den Biggelaar uit Strijbeek gaf drie keer in de intieme setting van zijn huiskamer een sfeervol mini-concert. De 20-30 luisteraars per keer werden onthaald met koffie en iets lekkers. Ze kregen een mooie selectie te horen van zijn repertoire, een mix van blues, soul, folk, rock en een vleugje jazz. Voor zowel Rob als zijn gasten een geslaagde middag.

Chansons

Als finale in de Leeuwerik zong chansonnier Martin Stalpers bekende Franse klassiekers en nam regelmatig de klarinet en sax ter hand. Hij deed ook verzoeknummers. De Leeuwerik zat bijna helemaal vol. Bezoekers waren zeer lovend: “Prachtig en soms ook ontroerend”.

Hoe verder?

Bij de afsluiting in de Leeuwerik gaf Wil aan dat iedereen zijn eigen keuze heeft kunnen maken om ergens muziek te luisteren. Dat er veel muzieksoorten zijn, hadden we in de les van de kinderen bij de opening al meegekregen. Niet alleen het publiek, maar ook de leden van de werkgroep en de deelnemers zijn heel positief over deze tweede editie. Het was overal gezellig vol met enthousiaste mensen. Met onze cultuurambassadeur kijken we tevreden terug op een geslaagde muzikale en gezellige nazomerdag in ons dorp. Wil beloofde dat er volgend jaar zeker weer een editie komt van de kunst- en cultuurroute in Galder-Strijbeek. Ideeën daarvoor zijn altijd welkom.

Kunst- en cultuurroute 17 sept 2023

Met trots heeft de werkgroep kunst- en cultuurroute voor 2023 een mooie route opgesteld waarbij ze het thema “muziek” op diverse wijze tonen. Zie programma

De opening vindt plaats in De Leeuwerik vanaf 11.00 en wordt grotendeels verzorgd door kinderen van de groepen 6,7 en 8 van de Mattheusschool te Galder. In de Leeuwerik treden daarna op LEMonade en Maarten Stalpers.

Op verschillende locaties treden locale artiesten op: een gelegenheisformatie onder leiding van Lucia van Dun, Rob van den Biggelaar en the Ferrymen. In de Jacobskapel is een expositie te zien van de fotoclub Galder-Strijbeek. 

De werkgroep, bestaande uit Ria Goethals, Els Goos, Helmi Kremers, Wil Loermans, Emmy Rooden en Anja Scharpff, is erg blij met de samenwerking met het COAC. Deze stichting helpt bij het opzetten van culturele evenementen in de Gemeente Alphen Chaam. Dit evenement is mede mogelijk gemaakt door locale sponsors.

Voor vragen en opmerkingen willoermans@hotmail.com

Indrukwekkende Kunst- en cultuurroute 2022

Zondag was het de koudste 18 september ooit gemeten en het regende de hele dag. Maar dat zag je niet aan de belangstelling voor de eerste Kunst- en cultuurroute in Galder en Strijbeek. Het was gewoon heel druk. Ruim honderd personen waren aanwezig bij de opening in Dorpshuis de Leeuwerik. Daarna was het bij de dertig deelnemers op locatie een komen en gaan van nog veel meer mensen.

Grandioze opening

In de feestelijk aangeklede Leeuwerik was een mooie tentoonstelling te zien. Elke deelnemende (amateur) kunstenaar kon daar alvast een voorproefje tonen van de kunst die later op locatie te bewonderen was. De opening werd verricht door Cultuurambassadeur Wil Loermans. Daarna volgde een interessant interview met Anita Vermeeren over haar schilderkunst, waarmee ze internationaal exposeert. Zij vertelde dat ze als kunstenaar ook bij dagelijkse bezigheden inspiratie opdoet, zoals het onbewust op kleur sorteren van de afwas. Als tip gaf ze dat je altijd vooral je eigen ideeën moet blijven nastreven. Daarna was het de beurt aan Martine de Jager, bekend van musicals, theater en tv. Zij zong een viertal heel verschillende liederen, met tussenin een aansprekend verhaal over haar jeugd en kunstzinnige vader. Schitterend gedaan. Tot slot werd er getoost op de totstandkoming van de eerste Kunstroute.

Op route

Op locatie kwamen veel belangstellenden langs, lokale bewoners maar ook uit de verre omgeving. De route tussen de deelnemers lag best een eind uit elkaar. Het stukje in de kom van Galder was nog wel te voet te doen, maar je zag ook veel fietsers. Naar Strijbeek was met de auto door de regen toch wel de eerste keuze, met als gevolg lange rijen geparkeerde auto’s. Zelfs als je erg je best deed, waren alle adressen niet binnen de openstellingstijden te doen. Zoveel was er te bewonderen.

Meer dan hobby

Wat vooral opviel, was de enorme gastvrijheid waarmee je op de diverse locaties werd ontvangen. Vanwege het slechte weer hadden sommigen zelfs hun woonkamer als tentoonstellingsruime ingericht. Bij anderen was hun hobby in de loop van de jaren zo uit de hand gelopen, dat ze een atelier hadden bijgebouwd. Een aantal kunstenaars mocht expositieruimte gebruiken in Sint Jacobskapel, Wapen van Galder, Hof Oud Strijbeek en Bijenboerderij. Soms werd het teveel aan kunst ook te koop aangeboden. Materialen zijn immers duur. Sommigen kunstenaars werken met een groepje op een vaste dag in de week. Enkele geven ook cursussen.

Veel moois

De variatie in kunstvormen was werkelijk enorm. De schilderkunst was duidelijk in de meerderheid. Wel met heel diverse technieken, materialen en onderwerpen, van abstract tot stadsgezichten en portretten. Beeldende kunst was ook op meerdere locaties te zien, in steen, maar ook met gevonden hout en huishoudelijke materialen. Verder was er kunst van keramiek, foto’s en nog veel meer. En zangstudio Robb had een mooi muziekprogramma. Overal kreeg je een enthousiaste uitleg. Na het volbrengen van de voorgenomen bezoeken aan de kunstenaars, bleek de Leeuwerik ook een mooi eindpunt te zijn om nog even na te praten. De lokale band ‘Just for the record’ speelde daar hun gezellige ‘easy listening’ repertoire, althans voor degenen die het lukte om tijdig terug te keren. Er was gewoon heel veel moois te zien.

Geslaagd evenement

Het was zowel voor de bezoekers als de kunstenaars een bijzonder geslaagde dag. Bezoekers waren onder de indruk van de kunstuitingen, het talent en de creativiteit van de dorpsbewoners. Voor de kunstenaars was het ook fijn om te zien dat er zoveel belangstelling en waardering bestaat. Het was ook gewoon gezellig om mensen te ontmoeten en nieuwe contacten op te doen. En daaruit ontstaat weer nieuwe inspiratie. Het kan bijna niet anders dan dat de Kunst- en cultuurroute in Galder-Strijbeek een vervolg gaat krijgen. Complimenten aan de Initiatiefgroep, die dit evenement werkelijk tot in de puntjes had georganiseerd. Ook met dank aan de sponsors. Volgende keer hopen we alleen op wat beter weer.

JAN SCHEEPERS

Feestelijke opening Kunst- en cultuurroute Galder-Strijbeek

De Kunst- en cultuurroute in Galder en Strijbeek op zondag 18 september 2022 belooft met ruim dertig deelnemende (amateur) kunstenaars een mooi evenement te worden. De opening daarvan is ook zeker de moeite waard.

Cultuurambassadeur Wil Loermans opent de Kunst- en cultuurroute op zondag 18 september om 10:00 uur bij Dorpshuis de Leeuwerik. Hij houdt dan een gesprekje met kunstenares Anita Vermeeren. Daarna zal zangeres Martine de Jager enkele liederen ten gehore brengen. Beide dames zijn echte toptalenten.

Anita Vermeeren (1967) is schilder en tekenaar. Zij exposeert haar werken in binnen- en buitenland. Naast landschap en bloemen zijn portretten een terugkerend thema in haar werk. Haar landschappen zijn geïnspireerd door het Brabantse platteland. Anita verbeeldt de ziel van dit landschap. Ze gebruikt daarbij een veelvoud aan olieverf of laat een landschap ontstaan uit een lijnenspel in houtskool of balpen. Verf wordt in dikke lagen aangebracht, weer verwijderd, bekrast of vermorzeld. Hetzelfde met schetsen in pen of houtskool die tot een wirwar van lijnen worden vervormd. Verder maakt Anita fresco’s met traditionele Italiaanse techniek.

Martine de Jager (1974) speelt in diverse musicals en theatervoorstellingen in Nederland, Duitsland en België. Zo was te zien in Kinky Boots, The Wiz, Sister Act, Wickie de Viking, Belle en het Beest, Brasschaatse Huisvrouwen, Volmaakt en recent in de Spektakel-musical 40-45. Daarnaast is Martine in verschillende televisieprogramma’s te zien geweest. Martine won in 2008 een Musical Award voor haar rol in ‘Verplichte Figuren’.

Om 11.00 uur gaan de locaties van de kunstenaars in Galder en Strijbeek open voor het publiek. Ook de Leeuwerik blijft open. Op het dorpsplein daar speelt vanaf 14.00 uur de lokale band ‘Just for the record’. Die band is ontstaan om muziek op te nemen en demo’ s te maken. Toen de uitnodiging kwam om te spelen voor de Kunst- en cultuur route is besloten ook ‘live’ te gaan spelen. Het zijn lekkere, bekende nummers voorzien van een ‘Just for the Record’ jasje.

Verdere informatie, zoals de route en de deelnemende kunstenaars, staat in de folder. Die kan in Dorpshuis de Leeuwerik worden meegenomen. Daar is ook een overzichtsexpositie te zien van alle deelnemende kunstenaars.

Kunst- en cultuurroute maakt Galder en Strijbeek mooier

Als je door Galder of Strijbeek loopt of rijdt, dan kun je ze niet missen: de kleurrijke spandoeken en posters. De kunst- en cultuurroute Galder en Strijbeek op zondag 18 september wordt hiermee aangekondigd. Iedereen is welkom in de Leeuwerik vanaf 10:00 uur en bij de deelnemers op locatie van 11:00 tot 17:00 uur.

Galder en Strijbeek worden steeds mooier

Dit is ook het motto van de Initiatiefgroep Kunst- en cultuurroute Galder-Strijbeek. Toen zij in het voorjaar startten met hun plannen, konden zij niet voorzien dat er zoveel reacties zouden komen. Mede door hun enthousiaste inzet hebben zich maar liefst 31 (amateur) kunst- en cultuurbeoefenaars aangemeld om mee te doen aan de eerste Kunst- en cultuurroute in Galder-Strijbeek.

Feestelijke opening in de Leeuwerik

Wil Loermans, onze cultuurambassadeur, opent de Kunst- en cultuurroute op zondag 18 september om 10:00 uur in Dorpshuis de Leeuwerik. Hij houdt dan een gesprekje met kunstenares Anita Vermeeren. Ook treedt dan musical zangeres Martine de Jager op. Beide dames wonen in Galder. In het Dorpshuis is verder een overzichtsexpositie te zien van alle deelnemende kunstenaars. Bezoekers kunnen daar een folder meenemen met de route die de lokaties van de deelnemers verbindt. Op de diverse adressen kun je de uitgestalde kunst bekijken en van de muziek genieten.

Bezoek deelnemers op lokatie

Als bezoeker ben je uiteraard vrij op welke locaties en op welk tijdstip je gaat kijken. De deelnemende kunstenaars zijn allen afkomstig uit Galder of Strijbeek. De disciples zijn heel gevarieerd: tekenen (potlood, pen en inkt), schilderen (acryl, olieverf), grafische kunst, keramiek, beeldhouwen, fotografie, Ikebana, poppen van lontwol en muzikale optredens. Op sommige adressen exposeren naast de genoemde kunstenaars ook bevriende relaties. De toegang is gratis, dankzij de medewerking van de exposerende kunstenaars, de meewerkende locaties en de sponsors die op de folder staan vermeld. Sommige exposanten bieden hun werk ook te koop aan. Mocht u daarvoor interesse hebben, dan kunt u zelf contact opnemen met betreffende kunstenaar.

Bij iedere deelnemer hangt een vlag in de kleuren van de kunst- en cultuurroute. Verder is er een bewegwijzering met pijlen. De folder met de route en de deelnemende kunstenaars is ook digitaal beschikbaar op website Galder-Strijbeek.nl en OnsAlphenChaam.nl.

Dagvullend programma

De kunst- en cultuurroute Galder en Strijbeek leent zich uitstekend voor een dagvullend programma. U kunt de route ook combineren met een wandel- of fietstocht door de mooie natuur van Galder en Strijbeek. En tussendoor een pauze nemen of van de lunch genieten bij een van de deelnemende horecagelegenheden. Bij het Dorpshuis de Leeuwerik speelt vanaf 14.00 uur de lokale band ‘Just for the record’. Met hun ‘easy listening’ muziek zorgen zij voor een prima sfeer, om rustig nog wat na te praten, ervaringen uit te wisselen en wellicht nieuwe contacten te maken.

Voorbereiding kunst- en cultuurroute Galder-Strijbeek

Op dinsdag 26 april 2022 kwamen in Dorpshuis de Leeuwerik in Galder ruim 20 deelnemers bij elkaar. Samen gaven ze de Kunst- en cultuurroute verder vorm. De initiatiefgroep, onder leiding van cultuurambassadeur Wil Loermans, legde de eerste plannen voor. Nieuwsgierig en enthousiast werden daarop door alle deelnemers vragen gesteld en ideeën uitgewisseld. Het leverde een mooi resultaat op.

Programma

De kunst- en cultuurroute op zondag 18 september 2022 is gratis toegankelijk. De informatie zal vooraf beschikbaar zijn op diverse adressen. Het programma duurt van 10.00-17.00 uur. Om 10.00 uur vindt de opening plaats in de Leeuwerik. Hier is dan ook een overzichtstentoonstelling, waarbij iedere deelnemer met een werk kan exposeren. Daarmee krijgen de bezoekers meteen een indruk wat ze op de route kunnen verwachten. In de Leeuwerik liggen dan ook folders met de route klaar om mee te nemen.

Dagje genieten

De route gaat door Galder en Strijbeek waarbij ateliers of tuinen van de deelnemers bezocht kunnen worden. De disciplines zijn heel gevarieerd, zoals tekenen (potlood, pen en inkt), schilderen (acryl, olieverf), grafische kunst, keramiek, beeldhouwen, fotografie, Ikebana, poppen van lintwol en muzikale optredens.  De route laat zich gemakkelijk combineren met een wandel- of fietstocht door de natuur van Galder en Strijbeek. Diverse restaurants bieden naast expositieruimte ook een hapje en drankje aan. Zo kunt u er als bezoeker een mooie dag van maken.

Op weg naar een kunstroute in Galder-Strijbeek in 2022

Wil Loermans lanceert als nieuwe cultuurambassadeur voor Galder-Strijbeek het idee voor een kunstroute. Hij vraagt om mee te denken.

Meer aandacht voor cultuur in Alphen-Chaam

De gemeente Alphen-Chaam heeft sinds 2019 een cultuurprogramma, in 2020 gevolgd door een cultuurvisie. Het is de bedoeling ook een cultureel jaarplan op te stellen, samen met culturele verenigingen, stichtingen, ondernemers en inwoners. Stichting Cultuurplaats heeft daarbij een regierol gekregen. In de gemeente zijn er nu twee vrijwilligers gevonden als cultuurambassadeur. Voor Galder-Strijbeek heeft Wil Loermans deze taak op zich genomen en voor Alphen Jeroen Brandjes. Voor Chaam is men nog op zoek.

Cultuurambassadeur brengt mensen bij elkaar

Wil Loermans is zelf een liefhebber van cultuur in brede zin. Hij is ervan overtuigd dat “cultuur het leven van mensen kan verreiken”. Hij wil als cultuurambassadeur vooral proberen om mensen te verbinden door middel van kunst en cultuur. Er gebeurt al heel veel. Maar niet iedereen weet dat. Door beter in kaart brengen en zichtbaar maken, wordt kunst en cultuur voor meer mensen toegankelijk. Dat biedt ook kansen voor samenwerking, waaronder verenigingen, (cultureel) ondernemers en inwoners. Daarbij kunnen dan weer nieuwe ideeën ontstaan. Zo wordt kunst en cultuur steeds meer van ons allemaal.

Kunstroute als middel

Er zijn in Galder-Strijbeek relatief veel kunstenaars actief. Ook zijn er veel mensen die kunst beoefenen, als creatieve invulling van hun vrije tijd. “Het zou fijn zijn als onze kunstbeoefenaars wat vaker de mogelijkheid krijgen om te laten zien wat ze doen”, zegt Wil: “en voor andere bewoners is het weer fijn om dat dan te gaan bekijken.” Zo ontstaan ook nieuwe contacten, ideeën en samenwerking. “Een manier waarop we dat zouden kunnen organiseren is een kunstroute. Daar is in het verleden ook al wel eens over gesproken, maar nooit van de grond gekomen.” Wil denkt daarbij aan het maken van een routebeschrijving met een tiental te bezoeken adressen, te starten bij de Leeuwerik. De route zou dan op een af te spreken zaterdag of zondag te voet of evt. met de fiets kunnen worden afgelegd in anderhalf tot twee uur. Bij de aangegeven adressen wordt de kunst dan tentoongesteld in welke vorm dan ook. Dat kunnen bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, foto’s, beeldhouwwerken, ceramiek, maar ook een muziekuitvoering zijn.  

Van idee tot realisatie

Het startpunt vormen de kunstbeoefenaars zelf. Wat vinden jullie? Willen jullie meewerken om jullie kunst aan een breder publiek te tonen, die dan op een vastgestelde dag een kunstroute afleggen? Wil: “Graag wil ik nagaan of het idee van een kunstroute realiseerbaar is en of het mogelijk is om dit voorjaar in Galder-Strijbeek al een kunstroute te organiseren. Mijn eerste informele contacten leverden al wel enthousiaste reacties op.” Wil is ervan overtuigd dat er meer mensen in ons dorp zijn, die hierover mee willen denken.

Heb je belangstelling om mee te denken en mee te doen met de kunstroute in Galder-Strijbeek? En/of heb je nog andere ideeën over culturele activiteiten? Of wellicht iets speciaals voor kinderen? Laat het even weten aan onze nieuwe cultuurambassadeur Wil Loermans: willoermans@hotmail.com. Hij neemt dan contact met je op. 

17 sept 2023

Opening met cultuurambassadeur, schoolkinderen en -directeur

LEMonade in ‘close harmony’

Expositie van fotoclub in de kapel

Campingconcert met The Ferrymen

Rob van den Biggelaar in concert

18 sept 2022

 

Wil Loermans met Martine de Jager (l) en Anita Vermeeren

Jeanne Ossenblok geeft uitleg over haar schilderijen

Bandleden Jan-Hein (l) en Lois van den Goorbergh en Ron Hoogerhuis (r)

Studio Kemp met originele keramiek

Ikebanawerk met zwemnoodles van Els Goos

Anita Vermeeren met haar schilderij Lentebloesem uit 2021Zangeres Martine de Jager

Anja Scharpff-Martens en Helmie Kremers hangen spandoeken (foto Christianne Terneldeli)

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail