Galder en Strijbeek laten zich horen

Kunst- en cultuurroute 2023 in teken van muziek

Vorig jaar is in september voor het eerst een Kunst- en cultuurroute gehouden in Galder en Strijbeek. Dat was een groot succes. De werkgroep is van plan om dit jaar weer een vervolg te geven aan dit evenement en wel op 17 september. Het idee bestaat om de Kunst- en cultuurroute 2023 volledig te organiseren met muziek. Of dat haalbaar is, hangt af van voldoende deelname. Daarvoor wordt nu een opgave gevraagd.

Wil Loermans is cultuurambassadeur in Galder en Strijbeek. Hij zou het geweldig vinden als het dit jaar weer lukt om het evenement te houden. Wil legt uit dat het voor de beeldende kunstenaars teveel zou worden om dit jaar weer hetzelfde te doen. Vandaar dat voor het thema muziek is gekozen. Volgend jaar zou dan de beeldende kunst weer aan de beurt kunnen komen voor de Kunst- en cultuurroute.

Iedereen die graag alleen of in een groepje muziek maakt, in welk genre of welke stijl dan ook, wordt uitgenodigd om zich aan te melden. Het maakt niet uit of het popmuziek, klassiek of jazz is, instrumentaal of vocaal. Het idee is om thuis je publiek te ontvangen. Dat kan bij mooi weer buiten. Maar het weer hebben we niet in de hand, dus is het handig als je een uitwijkmogelijkheid hebt bij slecht weer. Wil je wel muziek uitvoeren maar kun je zelf geen mensen thuis ontvangen, laat het dan weten. Dan gaan we samen op zoek naar een geschikte en beschikbare ruimte.

Heb je vragen of ideeën die aansluiten bij het thema, laat het ons weten, via een mailtje naar willoermans@hotmail.com. Ben je meteen net zo enthousiast als wij zijn, meld je dan aan bij riagoethals@hotmail.com. Vermeld in je mail a.u.b. het volgende: muziek genre, aantal uitvoerende leden, beschikking over eigen ruimte, naam contactpersoon, telefoonnummer en mailadres.

Werkgroep Kunst- en cultuurroute Galder-Strijbeek

Indrukwekkende Kunst- en cultuurroute

Zondag was het de koudste 18 september ooit gemeten en het regende de hele dag. Maar dat zag je niet aan de belangstelling voor de eerste Kunst- en cultuurroute in Galder en Strijbeek. Het was gewoon heel druk. Ruim honderd personen waren aanwezig bij de opening in Dorpshuis de Leeuwerik. Daarna was het bij de dertig deelnemers op locatie een komen en gaan van nog veel meer mensen.

Grandioze opening

In de feestelijk aangeklede Leeuwerik was een mooie tentoonstelling te zien. Elke deelnemende (amateur) kunstenaar kon daar alvast een voorproefje tonen van de kunst die later op locatie te bewonderen was. De opening werd verricht door Cultuurambassadeur Wil Loermans. Daarna volgde een interessant interview met Anita Vermeeren over haar schilderkunst, waarmee ze internationaal exposeert. Zij vertelde dat ze als kunstenaar ook bij dagelijkse bezigheden inspiratie opdoet, zoals het onbewust op kleur sorteren van de afwas. Als tip gaf ze dat je altijd vooral je eigen ideeën moet blijven nastreven. Daarna was het de beurt aan Martine de Jager, bekend van musicals, theater en tv. Zij zong een viertal heel verschillende liederen, met tussenin een aansprekend verhaal over haar jeugd en kunstzinnige vader. Schitterend gedaan. Tot slot werd er getoost op de totstandkoming van de eerste Kunstroute.

Op route

Op locatie kwamen veel belangstellenden langs, lokale bewoners maar ook uit de verre omgeving. De route tussen de deelnemers lag best een eind uit elkaar. Het stukje in de kom van Galder was nog wel te voet te doen, maar je zag ook veel fietsers. Naar Strijbeek was met de auto door de regen toch wel de eerste keuze, met als gevolg lange rijen geparkeerde auto’s. Zelfs als je erg je best deed, waren alle adressen niet binnen de openstellingstijden te doen. Zoveel was er te bewonderen.

Meer dan hobby

Wat vooral opviel, was de enorme gastvrijheid waarmee je op de diverse locaties werd ontvangen. Vanwege het slechte weer hadden sommigen zelfs hun woonkamer als tentoonstellingsruime ingericht. Bij anderen was hun hobby in de loop van de jaren zo uit de hand gelopen, dat ze een atelier hadden bijgebouwd. Een aantal kunstenaars mocht expositieruimte gebruiken in Sint Jacobskapel, Wapen van Galder, Hof Oud Strijbeek en Bijenboerderij. Soms werd het teveel aan kunst ook te koop aangeboden. Materialen zijn immers duur. Sommigen kunstenaars werken met een groepje op een vaste dag in de week. Enkele geven ook cursussen.

Veel moois

De variatie in kunstvormen was werkelijk enorm. De schilderkunst was duidelijk in de meerderheid. Wel met heel diverse technieken, materialen en onderwerpen, van abstract tot stadsgezichten en portretten. Beeldende kunst was ook op meerdere locaties te zien, in steen, maar ook met gevonden hout en huishoudelijke materialen. Verder was er kunst van keramiek, foto’s en nog veel meer. En zangstudio Robb had een mooi muziekprogramma. Overal kreeg je een enthousiaste uitleg. Na het volbrengen van de voorgenomen bezoeken aan de kunstenaars, bleek de Leeuwerik ook een mooi eindpunt te zijn om nog even na te praten. De lokale band ‘Just for the record’ speelde daar hun gezellige ‘easy listening’ repertoire, althans voor degenen die het lukte om tijdig terug te keren. Er was gewoon heel veel moois te zien.

Geslaagd evenement

Het was zowel voor de bezoekers als de kunstenaars een bijzonder geslaagde dag. Bezoekers waren onder de indruk van de kunstuitingen, het talent en de creativiteit van de dorpsbewoners. Voor de kunstenaars was het ook fijn om te zien dat er zoveel belangstelling en waardering bestaat. Het was ook gewoon gezellig om mensen te ontmoeten en nieuwe contacten op te doen. En daaruit ontstaat weer nieuwe inspiratie. Het kan bijna niet anders dan dat de Kunst- en cultuurroute in Galder-Strijbeek een vervolg gaat krijgen. Complimenten aan de Initiatiefgroep, die dit evenement werkelijk tot in de puntjes had georganiseerd. Ook met dank aan de sponsors. Volgende keer hopen we alleen op wat beter weer.

JAN SCHEEPERS

Feestelijke opening Kunst- en cultuurroute Galder-Strijbeek

De Kunst- en cultuurroute in Galder en Strijbeek op zondag 18 september belooft met ruim dertig deelnemende (amateur) kunstenaars een mooi evenement te worden. De opening daarvan is ook zeker de moeite waard.

Cultuurambassadeur Wil Loermans opent de Kunst- en cultuurroute op zondag 18 september om 10:00 uur bij Dorpshuis de Leeuwerik. Hij houdt dan een gesprekje met kunstenares Anita Vermeeren. Daarna zal zangeres Martine de Jager enkele liederen ten gehore brengen. Beide dames zijn echte toptalenten.

Anita Vermeeren (1967) is schilder en tekenaar. Zij exposeert haar werken in binnen- en buitenland. Naast landschap en bloemen zijn portretten een terugkerend thema in haar werk. Haar landschappen zijn geïnspireerd door het Brabantse platteland. Anita verbeeldt de ziel van dit landschap. Ze gebruikt daarbij een veelvoud aan olieverf of laat een landschap ontstaan uit een lijnenspel in houtskool of balpen. Verf wordt in dikke lagen aangebracht, weer verwijderd, bekrast of vermorzeld. Hetzelfde met schetsen in pen of houtskool die tot een wirwar van lijnen worden vervormd. Verder maakt Anita fresco’s met traditionele Italiaanse techniek.

Martine de Jager (1974) speelt in diverse musicals en theatervoorstellingen in Nederland, Duitsland en België. Zo was te zien in Kinky Boots, The Wiz, Sister Act, Wickie de Viking, Belle en het Beest, Brasschaatse Huisvrouwen, Volmaakt en recent in de Spektakel-musical 40-45. Daarnaast is Martine in verschillende televisieprogramma’s te zien geweest. Martine won in 2008 een Musical Award voor haar rol in ‘Verplichte Figuren’.

Om 11.00 uur gaan de locaties van de kunstenaars in Galder en Strijbeek open voor het publiek. Ook de Leeuwerik blijft open. Op het dorpsplein daar speelt vanaf 14.00 uur de lokale band ‘Just for the record’. Die band is ontstaan om muziek op te nemen en demo’ s te maken. Toen de uitnodiging kwam om te spelen voor de Kunst- en cultuur route is besloten ook ‘live’ te gaan spelen. Het zijn lekkere, bekende nummers voorzien van een ‘Just for the Record’ jasje.

Verdere informatie, zoals de route en de deelnemende kunstenaars, staat in de folder. Die kan in Dorpshuis de Leeuwerik worden meegenomen. Daar is ook een overzichtsexpositie te zien van alle deelnemende kunstenaars.

Kunst- en cultuurroute maakt Galder en Strijbeek mooier

Als je door Galder of Strijbeek loopt of rijdt, dan kun je ze niet missen: de kleurrijke spandoeken en posters. De kunst- en cultuurroute Galder en Strijbeek op zondag 18 september wordt hiermee aangekondigd. Iedereen is welkom in de Leeuwerik vanaf 10:00 uur en bij de deelnemers op locatie van 11:00 tot 17:00 uur.

Galder en Strijbeek worden steeds mooier

Dit is ook het motto van de Initiatiefgroep Kunst- en cultuurroute Galder-Strijbeek. Toen zij in het voorjaar startten met hun plannen, konden zij niet voorzien dat er zoveel reacties zouden komen. Mede door hun enthousiaste inzet hebben zich maar liefst 31 (amateur) kunst- en cultuurbeoefenaars aangemeld om mee te doen aan de eerste Kunst- en cultuurroute in Galder-Strijbeek.

Feestelijke opening in de Leeuwerik

Wil Loermans, onze cultuurambassadeur, opent de Kunst- en cultuurroute op zondag 18 september om 10:00 uur in Dorpshuis de Leeuwerik. Hij houdt dan een gesprekje met kunstenares Anita Vermeeren. Ook treedt dan musical zangeres Martine de Jager op. Beide dames wonen in Galder. In het Dorpshuis is verder een overzichtsexpositie te zien van alle deelnemende kunstenaars. Bezoekers kunnen daar een folder meenemen met de route die de lokaties van de deelnemers verbindt. Op de diverse adressen kun je de uitgestalde kunst bekijken en van de muziek genieten.

Bezoek deelnemers op lokatie

Als bezoeker ben je uiteraard vrij op welke locaties en op welk tijdstip je gaat kijken. De deelnemende kunstenaars zijn allen afkomstig uit Galder of Strijbeek. De disciples zijn heel gevarieerd: tekenen (potlood, pen en inkt), schilderen (acryl, olieverf), grafische kunst, keramiek, beeldhouwen, fotografie, Ikebana, poppen van lontwol en muzikale optredens. Op sommige adressen exposeren naast de genoemde kunstenaars ook bevriende relaties. De toegang is gratis, dankzij de medewerking van de exposerende kunstenaars, de meewerkende locaties en de sponsors die op de folder staan vermeld. Sommige exposanten bieden hun werk ook te koop aan. Mocht u daarvoor interesse hebben, dan kunt u zelf contact opnemen met betreffende kunstenaar.

Bij iedere deelnemer hangt een vlag in de kleuren van de kunst- en cultuurroute. Verder is er een bewegwijzering met pijlen. De folder met de route en de deelnemende kunstenaars is ook digitaal beschikbaar op website Galder-Strijbeek.nl en OnsAlphenChaam.nl.

Dagvullend programma

De kunst- en cultuurroute Galder en Strijbeek leent zich uitstekend voor een dagvullend programma. U kunt de route ook combineren met een wandel- of fietstocht door de mooie natuur van Galder en Strijbeek. En tussendoor een pauze nemen of van de lunch genieten bij een van de deelnemende horecagelegenheden. Bij het Dorpshuis de Leeuwerik speelt vanaf 14.00 uur de lokale band ‘Just for the record’. Met hun ‘easy listening’ muziek zorgen zij voor een prima sfeer, om rustig nog wat na te praten, ervaringen uit te wisselen en wellicht nieuwe contacten te maken.

Voorbereiding kunst- en cultuurroute Galder-Strijbeek

Op dinsdag 26 april kwamen in Dorpshuis de Leeuwerik in Galder ruim 20 deelnemers bij elkaar. Samen gaven ze de Kunst- en cultuurroute verder vorm. De initiatiefgroep, onder leiding van cultuurambassadeur Wil Loermans, legde de eerste plannen voor. Nieuwsgierig en enthousiast werden daarop door alle deelnemers vragen gesteld en ideeën uitgewisseld. Het leverde een mooi resultaat op.

Programma

De kunst- en cultuurroute op zondag 18 september 2022 is gratis toegankelijk. De informatie zal vooraf beschikbaar zijn op diverse adressen. Het programma duurt van 10.00-17.00 uur. Om 10.00 uur vindt de opening plaats in de Leeuwerik. Hier is dan ook een overzichtstentoonstelling, waarbij iedere deelnemer met een werk kan exposeren. Daarmee krijgen de bezoekers meteen een indruk wat ze op de route kunnen verwachten. In de Leeuwerik liggen dan ook folders met de route klaar om mee te nemen.

Dagje genieten

De route gaat door Galder en Strijbeek waarbij ateliers of tuinen van de deelnemers bezocht kunnen worden. De disciplines zijn heel gevarieerd, zoals tekenen (potlood, pen en inkt), schilderen (acryl, olieverf), grafische kunst, keramiek, beeldhouwen, fotografie, Ikebana, poppen van lintwol en muzikale optredens.  De route laat zich gemakkelijk combineren met een wandel- of fietstocht door de natuur van Galder en Strijbeek. Diverse restaurants bieden naast expositieruimte ook een hapje en drankje aan. Zo kunt u er als bezoeker een mooie dag van maken.

Op weg naar een kunstroute in Galder-Strijbeek in 2022

Wil Loermans lanceert als nieuwe cultuurambassadeur voor Galder-Strijbeek het idee voor een kunstroute. Hij vraagt om mee te denken.

Meer aandacht voor cultuur in Alphen-Chaam

De gemeente Alphen-Chaam heeft sinds 2019 een cultuurprogramma, in 2020 gevolgd door een cultuurvisie. Het is de bedoeling ook een cultureel jaarplan op te stellen, samen met culturele verenigingen, stichtingen, ondernemers en inwoners. Stichting Cultuurplaats heeft daarbij een regierol gekregen. In de gemeente zijn er nu twee vrijwilligers gevonden als cultuurambassadeur. Voor Galder-Strijbeek heeft Wil Loermans deze taak op zich genomen en voor Alphen Jeroen Brandjes. Voor Chaam is men nog op zoek.

Cultuurambassadeur brengt mensen bij elkaar

Wil Loermans is zelf een liefhebber van cultuur in brede zin. Hij is ervan overtuigd dat “cultuur het leven van mensen kan verreiken”. Hij wil als cultuurambassadeur vooral proberen om mensen te verbinden door middel van kunst en cultuur. Er gebeurt al heel veel. Maar niet iedereen weet dat. Door beter in kaart brengen en zichtbaar maken, wordt kunst en cultuur voor meer mensen toegankelijk. Dat biedt ook kansen voor samenwerking, waaronder verenigingen, (cultureel) ondernemers en inwoners. Daarbij kunnen dan weer nieuwe ideeën ontstaan. Zo wordt kunst en cultuur steeds meer van ons allemaal.

Kunstroute als middel

Er zijn in Galder-Strijbeek relatief veel kunstenaars actief. Ook zijn er veel mensen die kunst beoefenen, als creatieve invulling van hun vrije tijd. “Het zou fijn zijn als onze kunstbeoefenaars wat vaker de mogelijkheid krijgen om te laten zien wat ze doen”, zegt Wil: “en voor andere bewoners is het weer fijn om dat dan te gaan bekijken.” Zo ontstaan ook nieuwe contacten, ideeën en samenwerking. “Een manier waarop we dat zouden kunnen organiseren is een kunstroute. Daar is in het verleden ook al wel eens over gesproken, maar nooit van de grond gekomen.” Wil denkt daarbij aan het maken van een routebeschrijving met een tiental te bezoeken adressen, te starten bij de Leeuwerik. De route zou dan op een af te spreken zaterdag of zondag te voet of evt. met de fiets kunnen worden afgelegd in anderhalf tot twee uur. Bij de aangegeven adressen wordt de kunst dan tentoongesteld in welke vorm dan ook. Dat kunnen bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, foto’s, beeldhouwwerken, ceramiek, maar ook een muziekuitvoering zijn.  

Van idee tot realisatie

Het startpunt vormen de kunstbeoefenaars zelf. Wat vinden jullie? Willen jullie meewerken om jullie kunst aan een breder publiek te tonen, die dan op een vastgestelde dag een kunstroute afleggen? Wil: “Graag wil ik nagaan of het idee van een kunstroute realiseerbaar is en of het mogelijk is om dit voorjaar in Galder-Strijbeek al een kunstroute te organiseren. Mijn eerste informele contacten leverden al wel enthousiaste reacties op.” Wil is ervan overtuigd dat er meer mensen in ons dorp zijn, die hierover mee willen denken.

Heb je belangstelling om mee te denken en mee te doen met de kunstroute in Galder-Strijbeek? En/of heb je nog andere ideeën over culturele activiteiten? Of wellicht iets speciaals voor kinderen? Laat het even weten aan onze nieuwe cultuurambassadeur Wil Loermans: willoermans@hotmail.com. Hij neemt dan contact met je op. 

Anita Vermeeren met haar schilderij Lentebloesem uit 2021Zangeres Martine de Jager

Anja Scharpff-Martens en Helmie Kremers hangen spandoeken (foto Christianne Terneldeli)

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail