Voorbereiding kunst- en cultuurroute Galder-Strijbeek

Op dinsdag 26 april kwamen in Dorpshuis de Leeuwerik in Galder ruim 20 deelnemers bij elkaar. Samen gaven ze de Kunst- en cultuurroute verder vorm. De initiatiefgroep, onder leiding van cultuurambassadeur Wil Loermans, legde de eerste plannen voor. Nieuwsgierig en enthousiast werden daarop door alle deelnemers vragen gesteld en ideeën uitgewisseld. Het leverde een mooi resultaat op.

Programma

De kunst- en cultuurroute op zondag 18 september 2022 is gratis toegankelijk. De informatie zal vooraf beschikbaar zijn op diverse adressen. Het programma duurt van 10.00-17.00 uur. Om 10.00 uur vindt de opening plaats in de Leeuwerik. Hier is dan ook een overzichtstentoonstelling, waarbij iedere deelnemer met een werk kan exposeren. Daarmee krijgen de bezoekers meteen een indruk wat ze op de route kunnen verwachten. In de Leeuwerik liggen dan ook folders met de route klaar om mee te nemen.

Dagje genieten

De route gaat door Galder en Strijbeek waarbij ateliers of tuinen van de deelnemers bezocht kunnen worden. De disciplines zijn heel gevarieerd, zoals tekenen (potlood, pen en inkt), schilderen (acryl, olieverf), grafische kunst, keramiek, beeldhouwen, fotografie, Ikebana, poppen van lintwol en muzikale optredens.  De route laat zich gemakkelijk combineren met een wandel- of fietstocht door de natuur van Galder en Strijbeek. Diverse restaurants bieden naast expositieruimte ook een hapje en drankje aan. Zo kunt u er als bezoeker een mooie dag van maken.

Op weg naar een kunstroute in Galder-Strijbeek in 2022

Wil Loermans lanceert als nieuwe cultuurambassadeur voor Galder-Strijbeek het idee voor een kunstroute. Hij vraagt om mee te denken.

Meer aandacht voor cultuur in Alphen-Chaam

De gemeente Alphen-Chaam heeft sinds 2019 een cultuurprogramma, in 2020 gevolgd door een cultuurvisie. Het is de bedoeling ook een cultureel jaarplan op te stellen, samen met culturele verenigingen, stichtingen, ondernemers en inwoners. Stichting Cultuurplaats heeft daarbij een regierol gekregen. In de gemeente zijn er nu twee vrijwilligers gevonden als cultuurambassadeur. Voor Galder-Strijbeek heeft Wil Loermans deze taak op zich genomen en voor Alphen Jeroen Brandjes. Voor Chaam is men nog op zoek.

Cultuurambassadeur brengt mensen bij elkaar

Wil Loermans is zelf een liefhebber van cultuur in brede zin. Hij is ervan overtuigd dat “cultuur het leven van mensen kan verreiken”. Hij wil als cultuurambassadeur vooral proberen om mensen te verbinden door middel van kunst en cultuur. Er gebeurt al heel veel. Maar niet iedereen weet dat. Door beter in kaart brengen en zichtbaar maken, wordt kunst en cultuur voor meer mensen toegankelijk. Dat biedt ook kansen voor samenwerking, waaronder verenigingen, (cultureel) ondernemers en inwoners. Daarbij kunnen dan weer nieuwe ideeën ontstaan. Zo wordt kunst en cultuur steeds meer van ons allemaal.

Kunstroute als middel

Er zijn in Galder-Strijbeek relatief veel kunstenaars actief. Ook zijn er veel mensen die kunst beoefenen, als creatieve invulling van hun vrije tijd. “Het zou fijn zijn als onze kunstbeoefenaars wat vaker de mogelijkheid krijgen om te laten zien wat ze doen”, zegt Wil: “en voor andere bewoners is het weer fijn om dat dan te gaan bekijken.” Zo ontstaan ook nieuwe contacten, ideeën en samenwerking. “Een manier waarop we dat zouden kunnen organiseren is een kunstroute. Daar is in het verleden ook al wel eens over gesproken, maar nooit van de grond gekomen.” Wil denkt daarbij aan het maken van een routebeschrijving met een tiental te bezoeken adressen, te starten bij de Leeuwerik. De route zou dan op een af te spreken zaterdag of zondag te voet of evt. met de fiets kunnen worden afgelegd in anderhalf tot twee uur. Bij de aangegeven adressen wordt de kunst dan tentoongesteld in welke vorm dan ook. Dat kunnen bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, foto’s, beeldhouwwerken, ceramiek, maar ook een muziekuitvoering zijn.  

Van idee tot realisatie

Het startpunt vormen de kunstbeoefenaars zelf. Wat vinden jullie? Willen jullie meewerken om jullie kunst aan een breder publiek te tonen, die dan op een vastgestelde dag een kunstroute afleggen? Wil: “Graag wil ik nagaan of het idee van een kunstroute realiseerbaar is en of het mogelijk is om dit voorjaar in Galder-Strijbeek al een kunstroute te organiseren. Mijn eerste informele contacten leverden al wel enthousiaste reacties op.” Wil is ervan overtuigd dat er meer mensen in ons dorp zijn, die hierover mee willen denken.

Heb je belangstelling om mee te denken en mee te doen met de kunstroute in Galder-Strijbeek? En/of heb je nog andere ideeën over culturele activiteiten? Of wellicht iets speciaals voor kinderen? Laat het even weten aan onze nieuwe cultuurambassadeur Wil Loermans: willoermans@hotmail.com. Hij neemt dan contact met je op. 

Kunst- en cultuurroute op zondag 18 september

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail