Vanaf 1870 worden de grenzen door douaniers bewaakt. Vanaf die periode tot de jaren 60 van de vorige eeuw worden zes belangrijke periodes onderscheiden: Zoutsmokkel, Eerste Wereldoorlog, Crisisjaren, Tweede Wereldoorlog, De wederopbouw en Botertijd.
De laatste periode onderscheidt zich van de eerdere door de uitgebreidere criminaliteit. Ging het eerst voornamelijk om het verlichten van de armoede, nu moest er grof geld verdiend worden. Er ontstonden gewapende bendes die met pantserwagens vele honderden kilo's boter tegelijk vervoerden. Hierbij vielen vele doden en gewonden, met name aan de kant van de douaniers.
Naast kraaienpoten, olie en rookbommen maakten ze zelfs gebruik van vlammenwerpers en vliegtuigmotoren om achtervolgers af te schudden. De Europese landbouwpolitiek maakte een einde aan de botersmokkel. Het vermoeden bestaat dat de botersmokkelaars zich zijn gaan bezighouden met het illegaal stoken van alcohol.
Auteur: Agentschap voor Natuur en Bos
Meer informatie
Voor de aanleg van de E19 was Strijbeek in Meerle een van de drukste grensovergangen. Het verleden leeft verder in de naam van de taverne.
Op de zwart-witfoto was het gebouw aan de grens met Nederland een douanepost met bijhorende slagboom en wachthuisje. Ook toen was er al horeca met een café in de rechterkant van het gebouw.
Na de opening van de E19 begin jaren zeventig verhuisde de douane naar de grensovergang aan de snelweg. De vroegere grenspost op Strijbeek bleef intussen een horecazaak.
In de jaren negentig werd een beeldje van een douanier aan de voorgevel bevestigd. Het gebouw, waar nu een taverne is, had enkele jaren geleden een witte kleur maar is nu grijs geverfd.
In januari vorig jaar was er veel persbelangstelling in De Douanier voor de grensapotheek die voor een dag geopend was. Het was een actie van de CM om de hoge prijzen voor geneesmiddelen in België aan te klagen, waardoor veel mensen hun medicijnen in Nederland gaan halen omdat ze er goedkoper zijn.
Monument voor Kamp Bisam
STRIJBEEK - Aan de rand van Strijbeek staat een monument ter nagedachtenis van het Duitse radarkamp Bisam. Een deel van de inwoners van Strijbeek werd daar tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen te werken voor de Duitsers.
In opdracht van Visit Brabant zijn op de 'liberation route' (nr. 139) in West Brabant zogenaamde luisterpalen geplaatst op plekken die symbool staan voor de bevrijding van Nederland. In Strijbeek is een paal geplaatst bij het monument van Kamp Bisam (video omroep brabant uit 2007).
