Kerstperiode

Van kerst naar oud en nieuw

In Galder was er voor de derde keer de ‘Kistjestocht’. Initiatiefneemster Ria Goethals en beheerder van het dorpshuis Esther den Ronde hebben het dit jaar samen georganiseerd en er veel werk van gemaakt. Ze hebben daarvoor veel complimenten gekregen en willen ook graag alle deelnemers bedanken. Naast het maken van de kerstkistjes en lopen van de kistjestocht was er, ondanks de regen, ook een mooie kerstavond in Galder en deden veel kinderen mee met het zingen van de traditionele nieuwjaarswensen.

Kistjes maken

Een week voor Kerst werd een knutselochtend in de Leeuwerik gehouden. Er waren veel materialen voorhanden om een mooi kistje te maken. Dat hebben achttien personen dan ook gedaan. Ria vond dat voor de eerste keer een mooie opkomst. “Heel bijzonder dat jong en oud zo mooi aan het knutselen waren en elkaar aan het helpen waren: buurvrouwen, vaders en moeders en ook mensen die elkaar van tevoren nog niet kenden. Er zijn ook mooie contacten gemaakt. De bedoeling van de knutselochtend is goed uit de verf gekomen. Sommigen hebben ongelooflijk veel werk in hun kistje gestopt.”

Kistjestocht lopen

De Kistjestocht was dit jaar uitgebreid met een plattegrond, waarop de 52 adressen stonden die zich hadden aangemeld. Er waren nog wel meer kistjes te zien, die later nog spontaan waren geplaatst. Ten opzichte van vorig jaar zag Ria veel wisselende deelnemers. Ze was naast de kwaliteit onder de indruk van de veelzijdigheid: van kunstobject, winters tafereel tot nagemaakte huiskamer. Zie fotocollage

Onder de deelnemers is een prijs verloot. Ferry de Leur won een waardebon voor een taart, gedoneerd door Bakkerij Oud Huis Van den Broek. Marion van Aert en Florian Scargo kregen een troostprijs.

Alle gemarkeerde kistjes bekijken, vergde een wandeling van zo’n acht kilometer. Bij de ‘Kerstkraam’ voor Dorpshuis de Leeuwerik kon je een formulier ophalen waarop twee varianten stonden van de puzzeltocht: letters zoeken in kistjes en nummers zoeken van attributen op foto’s. Het woord dat van de letters moest worden gemaakt was: “kerstkraam”. Zo’n vijftien groepen hebben het formulier ingeleverd. Lisa Cornelissen en Sten en Femm Bastiaansen hadden beide opdrachten goed en kregen de hoofdprijs. Verder kregen Kai Vuijk en Pleun en Morris van Exsel een prijs voor de foto-opdracht. Alle prijzen bestonden uit knutselmateriaal. Goed te gebruiken voor volgend jaar.

Kerstavond vieren

Op het Galderse ‘Kerstplein’ voor de Leeuwerik werd de kerstkraam goed bezocht. Op kerstavond trad er een gelegenheidskoor op die een variatie van kerstliederen ten gehore bracht. Dat werd door de tientallen bezoekers zeer gewaardeerd. Er brandde een gezellig en lekker warm houtvuur. Verder was er op kerstavond in Galder voor het eerst in jaren weer een kerstviering; de Sint Jacobskapel zat helemaal vol.

Nieuwjaarswensen zingen

Net als in sommige naburige dorpen wordt op oudejaarsdag in Galder 'Nieuw jaorke ouwe' gezongen. Gelukkig deden er dit jaar weer veel kinderen mee met deze nieuwjaarswensen. Sommige inwoners hadden een briefje op de deur gehangen dat de zangers welkom zijn. We hebben, tussen de buien door, ruim tien groepen aan de deur gehad die uit volle borst het liedje ten gehore brachten en vervolgens, ook bij gebrek aan muntgeld, mochten graaien in de bak met snoepjes.

JAN SCHEEPERS

Kerstkistjes 2022 foto's

Bij het lopen van de uitgezette kistjestocht kwamen we 56 kerstkistjes tegen. Het was een flinke tocht van zo'n 8 kilometer.

Klik hier voor een fotocollage.

Kistjestocht 2021 foto's

Bij een rondje lopen door Galder op eerste kerstdag, kwamen we 60 kerstkistjes tegen. We zagen dat er veel aandacht aan was besteed.

Klik hier voor een foto collage.

Bij de Leeuwerik staat een standje, waar je eten en drinken af kan halen, zoals ook glühwein.

Kerst kistjes in Galder 2020

Het spontane idee en de oproep van Ria Goethals in deze tijd van corona-lockdown heeft ruim gevolg gekregen in Galder. Op verschillende plaatsen hebben bewoners kistjes of andere voorwerpen gemaakt. En was daar maar één week de tijd voor. Door jong en oud werd er geknutseld om iets moois te creëren. Steeds kwamen er nog kistjes bij. En het was leuk om een tocht te maken langs die taferelen. Soms ontdekte je er nog één achter het raam zodat het ook nog een speurtocht werd. Een aantal mensen wisten het helaas te laat; anders hadden ze ook meegedaan. 

Het aantal kistjes is zodanig, dat een wandeltocht zeer de moeite waard is. Wat we zoal hebben gezien, delen we hier graag met iedereen. Misschien brengt dat mensen ook weer op ideeën. Hopelijk kunnen we dit volgend jaar weer doen en wordt het steeds grootser.

Klik hier voor een fotocollage

Een “kistjestocht” i.p.v. lichtjestocht 2020

Ria Goethals is met een prima idee gekomen om in deze coronatijd ons dorp met Kerst wat op te fleuren en toch samen iets te doen, met en voor elkaar.

Ria wil graag de inwoners van Galder activeren om in eigen tuin of bij de voorgevel een kistje te plaatsen met daarin iets persoonlijks of een leuk voorwerp, kersttafereeltje enz. Bij veel deelname krijgt ons dorp dan een leuke (individuele) wandeltocht langs alle kistjes. (Waarbij alle corona-regels uiteraard in acht moeten worden genomen.) 

Wat is de bedoeling?

Maak een kistje (liefst met een lichtje) en plaats het vanaf woensdag 23 december of in ieder geval voor de kerstdagen buiten bij voordeur of in de tuin op een veilige plek. Op woensdag 30 december ruim je je spullen dan weer op. Misschien volgend jaar weer als het een succes is? 

Bij “de huiskamer “in de Leeuwerik zie je (van buitenaf) wat voorbeelden. 

Waarom? 

Voor jong en oud is het fijn om door de omgeving te wandelen in deze dagen, waar we toch veel op onszelf zijn aangewezen. Leuk om te gaan knutselen, alleen of samen met een ander. Om elkaar beter te leren kennen, over je hobby, wat je bezig houdt of wat je nog zoekt of kan ruilen.

Materiaal

Alles kan: fruitkistje, een lade, wijnkistje, dienblad, plantenbak, curverbak, boodschappenkrat of je timmert zelf of met een ander van een paar plankjes een geraamte van een kistje.

Soorten kistjes Hieronder staan wat voorbeelden om je op weg te helpen:

 • Hobbykistje Heb je een leuke hobby bijvoorbeeld fotografie, schilderen, keramiek, lezen, breien, knutselen, timmeren, etc. en wil je daar iets over laten zien of anderen op een idee brengen om dit misschien ook te gaan doen. 
 • Wintertafereelkistje Een wintertafereeltje is zo gemaakt met wat spulletjes in huis of in de tuin. 
 • Diplomakistje Heb je onlangs een diploma g behaald en wil je dit aan iedereen laten weten. Maak hiervan een leuk kistje (maar niet met het origineel erin).
 • Feestkistje Als je iets te vieren hebt, en kan dit niet doorgaan, maar wil je dit wel laten weten aan iedereen? 
 • Vraagkistje Zoek je misschien iemand die jou pianoles geeft, leert schaken of iets anders? 
 • Sportkistje Heb je een leuke sport of club waar je iets over wil vertellen? 
 • Gedenkings/herdenkingskistje Is er iemand die eens extra in het zonnetje moet worden gezet of is overleden en je daar iets over wil vertellen? 
 • Geschiedeniskistje Heb je een mooie oude foto van Galder/Strijbeek of een mooi verhaal? 
 • Kennismakingskistje Ben je een nieuwe inwoner van Galder/Strijbeek en wil je iets over jezelf vertellen? 
 • Gedichtenkistje Heb je een mooi gedicht, plaats dit dan in een kistje. 
 • Verrassingskistje Laat ons verrassen: je weet vast nog iets origineels.

Heb je nog vragen of materiaal nodig? 

Bel dan even naar: Ria Goethals, initiatiefneemster van de “kistjestocht” (076-5611970) of kom langs (Gaarshof 16)

Maak anderen er ook op attent en enthousiast zodat we een echte “kistjestocht” hebben voor vooral de kinderen maar ook voor ons allen.

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail