Kerst

Afhalen bij Leeuwerik blijft ook even na kerstperiode

Vanwege corona is ons dorpshuis de Leeuwerik gesloten. Om met de kerst toch iets te kunnen aanbieden, is een kerstkraam neergezet. Dat bleek een schot in de roos. Dat was ook handig bij de kistjestocht. Esther den Ronde-de Hoon, beheerder van de Leeuwerik, was dan ook blij met al het bezoek. Op veler verzoek gaat de Leeuwerik voorlopig door met hun ”cafetaria”-idee, het nieuwe jaar in, voor afhaal friet en snacks; ze zijn geopend van donderdag tot zondag 16:00 tot 20:00 uur. Er kan besteld worden via WhatsApp/SMS of bellen 06-28673357.

Kistjestocht 2021 foto's

Bij een rondje lopen door Galder op eerste kerstdag, kwamen we 60 kerstkistjes tegen. We zagen dat er veel aandacht aan was besteed.

Klik hier voor een foto collage.

Bij de Leeuwerik staat een standje, waar je eten en drinken af kan halen, zoals ook glühwein.

Kistjestocht in Galder: Doe je mee ?

Vorig jaar had Ria Goethals het idee om voor Kerst een kistje te maken. Daar werd spontaan op gereageerd.  Zowel jong als oud gingen aan de slag. Zo konden we een gezellige “kistjestocht” maken in Galder tijdens de feestdagen. Gezien de vele positieve reacties, roept Ria je dit jaar weer op om te gaan knutselen. Dan is ook in de kersttijd van 2021, nog steeds in coronatijd, voor onze inwoners een mooie wandeling mogelijk langs de kistjes. Dat geeft Galder een mooie aanblik. En we zien elkaar nog even op straat. 

Het zou heel leuk zijn als jij ook meedoet!

Welk materiaal kun je gebruiken? Alles kan: fruitkistje, lade, wijnkistje, Curver bak, boodschappenkrat, plantenbak of je timmert van een paar plankjes een geraamte van een kistje.

Wat voor kistje kun je maken? Winters tafereel, kerststalletje, mooi gedicht of hobby-uitstalling.

Voor voorbeelden van kistjes die vorig jaar zijn gemaakt: Klik hier voor een fotocollage. Als je even naar je eigen spulletjes kijkt, heb je vast snel iets gevonden of gemaakt.

Plaats de kistjes in de voortuin of achter het raam en voorzie het van verlichting zodat het ’s avonds ook een gezellig sfeertje geeft en goed te zien is.

Wanneer zet je het buiten of voor het raam? Indien mogelijk vanaf woensdag 22 t/m 30 december. Met de inachtneming van de coronaregels hopen we op deze manier toch samen fijne feestdagen te creëren. 

Heb je nog vragen of materiaal nodig? Bel me even of kom langs.

Ria Goethals - initiatiefneemster  van de “kistjestocht", Gaarshof 16 Galder,  tel: 076-5611970

Kerst kistjes in Galder 2020

Het spontane idee en de oproep van Ria Goethals in deze tijd van corona-lockdown heeft ruim gevolg gekregen in Galder. Op verschillende plaatsen hebben bewoners kistjes of andere voorwerpen gemaakt. En was daar maar één week de tijd voor. Door jong en oud werd er geknutseld om iets moois te creëren. Steeds kwamen er nog kistjes bij. En het was leuk om een tocht te maken langs die taferelen. Soms ontdekte je er nog één achter het raam zodat het ook nog een speurtocht werd. Een aantal mensen wisten het helaas te laat; anders hadden ze ook meegedaan. 

Het aantal kistjes is zodanig, dat een wandeltocht zeer de moeite waard is. Wat we zoal hebben gezien, delen we hier graag met iedereen. Misschien brengt dat mensen ook weer op ideeën. Hopelijk kunnen we dit volgend jaar weer doen en wordt het steeds grootser.

Klik hier voor een fotocollage

Een “kistjestocht” i.p.v. lichtjestocht 2020

Ria Goethals is met een prima idee gekomen om in deze coronatijd ons dorp met Kerst wat op te fleuren en toch samen iets te doen, met en voor elkaar.

Ria wil graag de inwoners van Galder activeren om in eigen tuin of bij de voorgevel een kistje te plaatsen met daarin iets persoonlijks of een leuk voorwerp, kersttafereeltje enz. Bij veel deelname krijgt ons dorp dan een leuke (individuele) wandeltocht langs alle kistjes. (Waarbij alle corona-regels uiteraard in acht moeten worden genomen.) 

Wat is de bedoeling?

Maak een kistje (liefst met een lichtje) en plaats het vanaf woensdag 23 december of in ieder geval voor de kerstdagen buiten bij voordeur of in de tuin op een veilige plek. Op woensdag 30 december ruim je je spullen dan weer op. Misschien volgend jaar weer als het een succes is? 

Bij “de huiskamer “in de Leeuwerik zie je (van buitenaf) wat voorbeelden. 

Waarom? 

Voor jong en oud is het fijn om door de omgeving te wandelen in deze dagen, waar we toch veel op onszelf zijn aangewezen. Leuk om te gaan knutselen, alleen of samen met een ander. Om elkaar beter te leren kennen, over je hobby, wat je bezig houdt of wat je nog zoekt of kan ruilen.

Materiaal

Alles kan: fruitkistje, een lade, wijnkistje, dienblad, plantenbak, curverbak, boodschappenkrat of je timmert zelf of met een ander van een paar plankjes een geraamte van een kistje.

Soorten kistjes Hieronder staan wat voorbeelden om je op weg te helpen:

 • Hobbykistje Heb je een leuke hobby bijvoorbeeld fotografie, schilderen, keramiek, lezen, breien, knutselen, timmeren, etc. en wil je daar iets over laten zien of anderen op een idee brengen om dit misschien ook te gaan doen. 
 • Wintertafereelkistje Een wintertafereeltje is zo gemaakt met wat spulletjes in huis of in de tuin. 
 • Diplomakistje Heb je onlangs een diploma g behaald en wil je dit aan iedereen laten weten. Maak hiervan een leuk kistje (maar niet met het origineel erin).
 • Feestkistje Als je iets te vieren hebt, en kan dit niet doorgaan, maar wil je dit wel laten weten aan iedereen? 
 • Vraagkistje Zoek je misschien iemand die jou pianoles geeft, leert schaken of iets anders? 
 • Sportkistje Heb je een leuke sport of club waar je iets over wil vertellen? 
 • Gedenkings/herdenkingskistje Is er iemand die eens extra in het zonnetje moet worden gezet of is overleden en je daar iets over wil vertellen? 
 • Geschiedeniskistje Heb je een mooie oude foto van Galder/Strijbeek of een mooi verhaal? 
 • Kennismakingskistje Ben je een nieuwe inwoner van Galder/Strijbeek en wil je iets over jezelf vertellen? 
 • Gedichtenkistje Heb je een mooi gedicht, plaats dit dan in een kistje. 
 • Verrassingskistje Laat ons verrassen: je weet vast nog iets origineels.

Heb je nog vragen of materiaal nodig? 

Bel dan even naar: Ria Goethals, initiatiefneemster van de “kistjestocht” (076-5611970) of kom langs (Gaarshof 16)

Maak anderen er ook op attent en enthousiast zodat we een echte “kistjestocht” hebben voor vooral de kinderen maar ook voor ons allen.

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail