Weer was geen spelbreker voor de Sint

Sinterklaasfeest Galder-Strijbeek 2023 weer massaal bezocht

De intocht van Sinterklaas werd in Galder en Strijbeek op 18 november zoals ieder jaar uitbundig gevierd. De regen kon de pret niet drukken. De Sint spoedde zich door weer en wind op de motor naar Galder, werd ontvangen door de burgemeester en had even tijd voor ieder kind.

Aankomst SinterklaasMotorrit

Sinterklaas kwam zaterdag eerst aan in Gorinchem. Dat hebben de kinderen allemaal zelf op tv kunnen zien. Om daarna op tijd in Galder te kunnen zijn, hadden zijn pieten de club Oude Motoren Galder (OMG) gevraagd om een handje te helpen. De pieten sprongen achter op de motoren en de Sint nam plaats in een zijspan. Zo kon het gezelschap snel door het verkeer heen komen. Gelukkig hebben ze onderweg geen pech gehad, maar wel een heleboel regen.

Aankomst

Op het plein voor Dorpshuis de Leeuwerik stonden de kinderen te wachten op de komst van de Sint, de meesten onder de paraplu bij hun ouders. Fanfare Voor Eer en Deugd speelde sinterklaasliedjes van onder de overkapping. Dorpsomroeper Gys, herkenbaar aan zijn hoge hoed, introduceerde burgemeester Lieke Schuitmaker van Alphen-Chaam. De burgemeester weet inmiddels dat ze in Galder een goed feestje kunnen bouwen en genoot daar duidelijk van.

Eerst kwamen de motoren met de pieten het plein oprijden. De BMW met de zijspan kwam als laatste. Je kon zien dat de poncho die de Sint om had al het water niet echt had kunnen tegenhouden. De burgemeester heette Sinterklaas van harte welkom. Omroeper Gys leek het daarna een goed idee om voor de rest van het programma maar gauw naar binnen te gaan.

Kinderfeest

Kort daarna was de hele Leeuwerik gevuld. De schoolkinderen van Galder en Strijbeek hadden hun best gedaan om kleurplaten voor Sinterklaas te kleuren. De Leeuwerik was daarmee feestelijk versierd. Op de kleurplaten stond heel toepasselijk een tekening van Sinterklaas in de zijspan.

Omroeper Gys en de burgemeester, met ambtsketen om, hielden de kinderen nog even bezig. Daarna kwamen de pieten binnen. Ook Pietje Verliefd en Kaatje, de twee pietjes die vorig jaar tijdens de intocht in Galder trouwden, waren weer van de partij. Ze zijn nog altijd verliefd, vertelden ze. Onder leiding van de hoofdpiet werden de favoriete nummers van de Sint ten gehore gebracht. Daarna nam Sinterklaas plaats in zijn zetel op het podium.

Toen mochten alle kleine kinderen om de beurt bij Sinterklaas komen. Ondertussen vermaakten de grote kinderen zich met spelletjes in de sporthal. Het was een feestelijke en geslaagde sinterklaasmiddag.

Loterij

Het organiseren van de sinterklaasintocht en het kinderfeest werden mogelijk gemaakt door een flink aantal vrijwilligers en sponsors inclusief de kopers van de sinterklaaslootjes. De organisatie is daar heel dankbaar voor. De lokale ondernemers zorgden voor de prijzen van de loterij. De hoofdprijs, een fotoshoot, werd gewonnen door Marice Vermeeren.

Aankomst Sint in Galder 2022

Feestelijke sinterklaasintocht in Galder met unieke pietenbruiloft

Zondag 20 november arriveerde Sinterklaas in Galder wel op spectaculaire wijze.

Weken in spanning

De kinderen zagen al weken uit op de komst van de Sint. Op de sociale media werd er veel aandacht aan besteed met foto’s en filmpjes. Zo ging het verhaal dat er een Piet was, Pietje Verliefd, die hopeloos verliefd was op zijn vriendinnetje Kaatje. Deze verliefde pietjes wilden graag met elkaar trouwen en de kinderen uit Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef ontvingen een uitnodiging om bij het trouwfeest aanwezig te zijn.

Aankomst

Rond twee uur stond er een grote groep kinderen op het plein voor Dorpshuis de Leeuwerik, samen met hun ouders en andere belangstellenden. De fanfare Voor Eer en Deugd bracht de stemming er goed in met sinterklaasmuziek. Dorpsomroeper Gys Nijeholt, herkenbaar aan zijn hoge hoed, praatte het geheel aan elkaar. Sommige pieten waren al vooruitgekomen. Zij klommen op het dak van de Leeuwerik. Pietje Verliefd keek met een verrekijker of Kaatje er ook aan kwam. Na een tijdje speuren in de verte, zag Pietje Verliefd een enorme roze limousine aankomen. Even leek het erop dat die de andere kant op zou gaan, maar toen reden ze het toch het dorpsplein op.

Eerst sprongen de pieten eruit, waaronder de hoofdpiet en Kaatje. Daarna stapte Sinterklaas uit, op de loper die voor hem was klaargelegd. Wethouder Frank van Raak heette namens de gemeente Alphen-Chaam de Sint van harte welkom. Gelukkig regende het toen even wat minder hard.

Pietenbruiloft

Sinterklaas had de eer om de smoorverliefde piet Kaatje weg te geven aan haar bruidegom Pietje Verliefd. Hoofdpiet, die voor de gelegenheid tot Trouwpiet was omgedoopt, maakte er een mooie trouwceremonie van. Nadat het verliefde pietenpaar in de echt was verbonden, werden zij overladen met tekeningen en cadeautjes van blije kinderen.

Bij de Sint

Nu was het tijd voor het sinterklaasfeest in de Leeuwerik. Het was volle bak. De Sint zette zich neer op een stoel op het podium. Onder leiding van de Hoofdpiet zongen de kinderen flink wat sinterklaasliedjes. Daarna mochten alle kinderen bij Sinterklaas komen. Van jong naar oud. Terwijl de kleintjes genoten van Sinterklaas en de pieten, speelden de kinderen van de bovenbouw in de sporthal een spectaculaire lasergame, escaperoom en bingo. Zo werd het een feestelijke en geslaagde sinterklaasmiddag voor jong en oud.

Trekking Sinterklaas loterij

De middag eindigde met de trekking van de Sinterklaas loterij. De hoofdprijs, een verrassingslunch bij Hof Oud Strijbeek, is gewonnen door de familie Schaerlaeckens uit Galder. 

Sinterklaas 2023