Aankomst Sint in Galder 2023

Feestelijke sinterklaasintocht in Galder met unieke pietenbruiloft

Zondag 20 november arriveerde Sinterklaas in Galder wel op spectaculaire wijze.

Weken in spanning

De kinderen zagen al weken uit op de komst van de Sint. Op de sociale media werd er veel aandacht aan besteed met foto’s en filmpjes. Zo ging het verhaal dat er een Piet was, Pietje Verliefd, die hopeloos verliefd was op zijn vriendinnetje Kaatje. Deze verliefde pietjes wilden graag met elkaar trouwen en de kinderen uit Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef ontvingen een uitnodiging om bij het trouwfeest aanwezig te zijn.

Aankomst

Rond twee uur stond er een grote groep kinderen op het plein voor Dorpshuis de Leeuwerik, samen met hun ouders en andere belangstellenden. De fanfare Voor Eer en Deugd bracht de stemming er goed in met sinterklaasmuziek. Dorpsomroeper Gys Nijeholt, herkenbaar aan zijn hoge hoed, praatte het geheel aan elkaar. Sommige pieten waren al vooruitgekomen. Zij klommen op het dak van de Leeuwerik. Pietje Verliefd keek met een verrekijker of Kaatje er ook aan kwam. Na een tijdje speuren in de verte, zag Pietje Verliefd een enorme roze limousine aankomen. Even leek het erop dat die de andere kant op zou gaan, maar toen reden ze het toch het dorpsplein op.

Eerst sprongen de pieten eruit, waaronder de hoofdpiet en Kaatje. Daarna stapte Sinterklaas uit, op de loper die voor hem was klaargelegd. Wethouder Frank van Raak heette namens de gemeente Alphen-Chaam de Sint van harte welkom. Gelukkig regende het toen even wat minder hard.

Pietenbruiloft

Sinterklaas had de eer om de smoorverliefde piet Kaatje weg te geven aan haar bruidegom Pietje Verliefd. Hoofdpiet, die voor de gelegenheid tot Trouwpiet was omgedoopt, maakte er een mooie trouwceremonie van. Nadat het verliefde pietenpaar in de echt was verbonden, werden zij overladen met tekeningen en cadeautjes van blije kinderen.

Bij de Sint

Nu was het tijd voor het sinterklaasfeest in de Leeuwerik. Het was volle bak. De Sint zette zich neer op een stoel op het podium. Onder leiding van de Hoofdpiet zongen de kinderen flink wat sinterklaasliedjes. Daarna mochten alle kinderen bij Sinterklaas komen. Van jong naar oud. Terwijl de kleintjes genoten van Sinterklaas en de pieten, speelden de kinderen van de bovenbouw in de sporthal een spectaculaire lasergame, escaperoom en bingo. Zo werd het een feestelijke en geslaagde sinterklaasmiddag voor jong en oud.

Trekking Sinterklaas loterij

De middag eindigde met de trekking van de Sinterklaas loterij. De hoofdprijs, een verrassingslunch bij Hof Oud Strijbeek, is gewonnen door de familie Schaerlaeckens uit Galder.