Galders Feest Weekend in 2022 weer groots

In het pinksterweekend wordt dit jaar weer het grootste evenement in Galder gehouden. GFW is een groot dorpsfeest met een mix van populaire dj en live muziek voor verschillende leeftijden, een podium voor amateur muzikanten en een sportieve zeskamp. We praten met Steven van Dun en Maurice van den Wijngaart.

Eigen karakter

Het ‘GaldersFeestWeekend’ (GFW) is vanuit voetbalvereniging RKVV Gesta ontstaan en werd voor het eerst in 2003 gehouden. Alleen in 2020 en 2021 kon het niet worden georganiseerd, vanwege corona. Dat betekent dat dit jaar de 18e editie is. Het GFW vindt plaats in en om een grote feesttent die op het voetbalterrein bij Dorpshuis de Leeuwerik wordt geplaatst. De band met Gesta bestaat nog steeds. Maar het evenement is zo groot geworden dat het een volledig zelfstandige organisatie kent. In de tent kunnen 1100 personen en die waren er in 2019 ook zeker. Bij de zeskamp waren er zo’n 650. De meeste bezoekers komen uit Galder-Strijbeek en andere nabije dorpen. Maar er zijn ook fans die van verder komen.

Het GFW is belangrijk voor het imago van Galder. Andere dorpen hebben ook tentfeesten. Maurice: “De jeugd in Galder is er best trots op; ze zien het ook als hún GFW. Zo vragen ze aan klasgenoten uit de omgeving, kom eens een keer mee.” Steven: “We proberen net een stapje meer te doen dan een standaard tentfeest.”

Organisatie

Steven (31) is al 7 jaar voorzitter van het GFW. Maurice (29) leidt de subgroep Personeel. Dat is één van de acht subgroepen. Totaal bestaat de vaste organisatie uit zo’n 30 personen. Ongeveer de helft is ook lid van Gesta. Steven en Maurice voetballen daar zelf overigens ook. Het GFW is een organisatie, waar je op jonge leeftijd veel kan doen en hele nuttige ervaring opdoet. Tijdens het evenement helpen nog veel meer vrijwilligers mee. Maurice: “Op een feestavond heb je 40 vrijwilligers nodig, buiten de vaste organisatie om”. En die komen soms ook van buiten Galder.

Naast de vrijwilligers, spelen ook de sponsors een belangrijke rol en dan gaat het niet alleen over financiële donaties. Maurice: “Veel bedrijven dragen een steentje bij door bv. een steiger, tractor, heftruck of hoogwerker uit te lenen. Of kuubkisten waarmee we het podium bouwen.” Steven: “We hebben ook veel contact met de gemeente Alphen-Chaam, zoals voor de vergunning. Daarom nodigen we burgemeester en wethouders uit om bij de opbouw of bij de zeskamp een kijkje te nemen.”

In september wordt al begonnen met maandelijks vergaderen. Naarmate het evenement dichterbij komt, wordt dat wat vaker en worden in de subgroepen zaken geregeld en afspraken vastgelegd. Op de woensdag voor Pinksteren wordt de feesttent door de organisatie zelf opgebouwd, met toezicht van enkele personen van de leverancier. Maandag, Tweede Pinksterdag, wordt de tent weer afgebroken. Steven: “Dan heeft iedereen vrij van zijn werk en we kunnen dan de handjes goed gebruiken om op te ruimen.” Nieuwe vrijwilligers zijn overigens welkom bij de GFW organisatie en op de dagen zelf. “Het is soms hard werken, maar het geeft veel voldoening als het GFW goed verlopen is.”

Het na twee jaar weer opstarten van het GFW ging verrassend goed. “De plannen van voor de corona zijn we altijd wel blijven ontwikkelen.”

Programma

De gehanteerde slogan ‘Blends, Dance & Friends’ geeft een fraaie verkorte weergave van het programma. Zie website www.gfw.events, waar ook tickets in de voorverkoop kunnen worden gekocht.

‘Blends’ slaat op vrijdagavond 3 juni (20:00-01:45 uur) met hele gevarieerd muziek. Het is opgezet als een tijdmachine. De al meer dan 40 jaar bestaande band Baomus begint met muziek uit de jaren ’70 en ’80. Daarna komt DJ en totaalbeleving ‘It All Started In The Nineties’ om door te lopen naar de ‘super zeros’ (jaren 2000). Tussendoor ondersteund met het allround programma van DJ Jori. De toegang tot de vrijdagavond bedraagt €10 (€8 in de voorverkoop).

Op ‘Dance’ zaterdag 4 juni (20:00-01:45 uur) gaat de line up van DJ Loars via Chris Deluxe (radio 538) naar DJ Pat B (freestyle) en dan Deepack (hardstyle act). Steven: “Dat zijn hele bekende namen die je ook ziet op grotere festivals.” De toegang tot de zaterdagavond bedraagt €12 (€10 in de voorverkoop).

Zondag 5 juni staat in het teken van ‘Friends’, wat vooral een leuke dag moet zijn voor de lokale inwoners van alle leeftijden. Vanaf 12:00 uur is de zeskamp, waarvoor teams van 6-8 personen zich kunnen opgegeven (€35 per team). Maximaal zijn er 36 teams; die waren er in 2019 ook. Toeschouwers zijn van harte welkom en kunnen gratis komen kijken en aanmoedigen. De zeskamp wordt muzikaal begeleid door Dj Schoeffel FM. Dit spektakel loopt dan over in de laatste feestavond, die om 01:45 afsluit. Lokaal talent krijgt daar een podium met twee afwisselende ‘Bands with friends’. Wel spannend om dan voor zo’n groot publiek op te treden. De feestband ‘Staal met glazen’ maakt de avond compleet en zingt daarbij ook veel nederpop. DJ Roeney zorgt voor de begeleiding van de hele avond. De toegang is zondagavond gratis. Steven: “We willen het dorpsfeest graag toegankelijk houden. Het is ook een plek van ontmoeting.” De ervaring leert dat het publiek op zondagavond heel divers is. Naast jeugd uit de wijde omgeving, komen dan bijvoorbeeld ook veel vijftigers en zestigers uit buurtdorpen.

Vervoer is op allerlei manieren geregeld vanuit dorpen uit de omgeving. Zo rijdt er zelfs een bus van Baarle-Nassau, via Alphen en Chaam naar Galder. Ook aan eten is gedacht. Er staat het hele weekend een wagen met friet, snacks en broodjes.

Toekomst

Op de vraag naar de toekomstplannen antwoordt Steven: “We zijn heel trots wat we de afgelopen jaren bereikt hebben en wat we aan bezoekers binnen hebben. Dat willen we graag in stand houden. Maar we zijn ook op zoek naar mensen die creatieve ideeën hebben. En het is ook wel eens goed wat vernieuwing te krijgen.” Maurice vult aan: “Op zoek naar iets nieuws, maar we willen wel vasthouden aan onze waarden. Dat het echt een dorpsfeest blijft voor Galder en omgeving.” Het belangrijkste vinden ze de saamhorigheid behouden in Galder en Strijbeek. “Opbouwen met z’n allen, dan samen wat eten en drinken. Erbij horen, erbij zijn.”

JAN SCHEEPERS 20-5-2022

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail