SERVICE PUNT

Aanleg Glaspoort glasvezelnetwerk

In delen van Galder en Strijbeek zijn huis-aan-huis brieven bezorgd over de aanleg van een glasvezelnetwerk door Glaspoort/KPN.

Daar krijgen we vragen over. Zo vragen mensen in ons dorp waarom er nòg een glasvezelnetwerk wordt aangelegd naast de glasvezel van de coöperatie Baarle-NassauGlas/Midden-BrabantGlas. Het antwoord daarop is dat het mag. In Nederland is glasvezel geen nuts-voorziening, maar mag door commerciële partijen worden aangelegd. Op andere plaatsen in onze regio wordt zelfs nog een derde glasvezel netwerk aangelegd door Delta.

Wat is er verder aan de hand?

  • Glaspoort is een initiatief van pensioenfonds ABP en KPN samen.
  • Glaspoort beloofd gratis aan te sluiten, in door hen geselecteerde delen van Galder en Strijbeek. In het echte buitengebied leggen zij en ook andere commerciële partijen niet aan. Als je in hun aanleggebied zit, kost de aanleg van de glasvezel van Glaspoort nu dus niets. Ook al neem je nooit een abonnement. Het enige dat je nu dan hoeft te doen, is toestemming te geven voor een glasvezelaansluitpunt. De straat gaat toch al open. 
  • KPN heeft ook een eigen brief verspreid. Die heeft niets met de aanleg op zich te maken, maar met het afsluiten van een lidmaatschap. 
  • KPN huurt het glasvezelnetwerk van Glaspoort. Men gaat ook andere aanbieders toestaan naast KPN.
  • Mensen die lid zijn van de coöperatieve glasvezel, zijn een financiële verplichting aangegaan om het abonnement af te nemen voor een bepaalde tijd. Kijk in uw voorwaarden, waar u aan vast zit! Zij kunnen wel gratis overstappen van een provider, die op de coöperatieve glasvezel aanbiedt.
  • Uiteindelijk willen Glaspoort en KNP de ‘gratis’ aanleg natuurlijk wel terugverdienen. Het is gebruikelijk dat bij commerciële aanbieders de abonnementskosten ieder jaar worden geïndexeerd. Dat in tegenstelling met de coöperatie, waarvan de leden (in feite de eigenaars) vooraf een bedrag hebben ingelegd.

Dit is voorzover nu bekend en niet bedoeld als advies. Iedereen kan op basis van de beschikbare informatie en de eigen situatie uiteraard een eigen keuze maken.

Jaarkalender Galder-Strijbeek

2024

19 jan - Dorpsquiz Maerkratten

8-13 feb - Carnaval Maerkratten

- Concert Fanfare Voor Eer en Deugd

27 apr - Koningsdag

9 mei - Douwtrappen met Fanfare (Hemelvaart)

17-20 mei- Galders Feest Weekend (door Gesta). Optredens en zeskamp.

2 juni - Rommelmarkt & Oldtimertreffen Galder

22 en 23 juni - Kermis Galder met o.a. Alleskunner, dorpslunch en BBQ

22 juni - Ganzenvenloop (door Loopgroep Galder)

12-16 aug - Kindervakantieweek

31 aug 75-jarig Jubileum Gesta

- Kunst en Cultuurroute

- Sterkste mens Galder-Strijbeek

29 sept - Showdown military modelling en militaire voertuigen (09:30-17:00 De Leeuwerik)

11 nov - Inschrijving Dorpsquiz (elfde van de elfde)

? nov - Aankomst Sinterklaas

24 dec t/m 1 jan - Kerstkistjes tocht

31 dec - Nieuwjaarszingen

Iedereen in onze dorpen weet toch wel wat er te doen is? Dat geldt voor een heleboel (nieuwe) bewoners niet. Vandaar dit overzicht. Maar eigenlijk handig voor iedereen. Weet u nog evenementen of andere activiteiten die er nog niet bij staan? Of die extra worden georganiseerd? Laat even weten.

Weekmarkt Galder: 's woensdags 14:00 - 17:45 uur

Iedere woensdag van 14:00 - 17:30 uur staat er een weekmarkt in Galder, bij de oude school: kruising Sint-Jacobsstraat, Galderseweg en Ballemanseweg. Zie de weekmarkt facebookpagina. Momenteel staat er: Vishandel J&M Van de Geest (Spakenburg). Aardappelen/groente/fruit Van Solinge en Onze bio slager (Breda).staan er niet meer.

Afvalkalender Alphen-Chaam

Dienstregeling openbaar vervoer

Dienstregeling Openbaar vervoer: binnen 20 minuten met de bus naar Breda met lijn 6 van Arriva. 

Lees meer...  

Vanaf 9 jan. 2022 rijdt er 's zaterdags en na 19:00 uur rijdt geen bus meer

De lijnbus verdwijnt

Na 6 juli 2025 rijdt er waarschijnlijk helemaal geen lijnbus meer. De provincie Noord-Brabant heeft het definitieve Programma van Eisen in februari 2025 vastgesteld. De nieuwe concessie wordt gegund in december 2023. Alternatieven buurtbus en hubtaxi/haltetaxi worden onderzocht.

Bibliotheek Alphen-Chaam

Er is in de gemeente Alphen-Chaam een bibliotheek, op Gilzeweg 12 in Chaam. Het lidmaatschap van de bibliotheek is gratis.

Van 9 t/m 18 april 2022 is het boekenweek. Deze keer is het een ode aan de eerste liefde. Dit thema wordt in bibliotheek Alphen-Chaam, Gilzeweg 12 in Chaam, ook in het zonnetje gezet. 

In de bibliotheek kun je elke maandagochtend van 11-12 uur ook terecht met vragen over smartphone, tablet of laptop (zogenaamd digitaal loket). Donderdags van 12.30 - 13.30 op even weken houdt Juun de Boer een zgn. Taalhuis voor mensen die problemen hebben met taal en/of rekenen.

Zie website bibliotheek  Zie Facebook bibliotheek

Opstapbus ABC

Er is een opstapbus voor de gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau (ABC). Deze is toegankelijk voor iedereen van 55+ en minder validen van alle leeftijden. Men wordt thuis opgehaald en naar de afgesproken plaats gebracht. Bel 06-53303575 of mail info@opstapbusabc.nl    Zie hier de website.

Boeken lenen uit de 'dorpsboekenkast'

De dorpsboekenkast bestaat uit overtollige boeken ingeleverd door mensen uit Galder en Strijbeek. U kunt ze gratis en voor niets meenemen om thuis te lezen. Kom eens een kijkje nemen in de huiskamert van de Leeuwerik.

Voor Iphone en Ipad gebruikers

Voeg website www.galder-strijbeek.nl toe aan het beginscherm !

Ga naar safari   type: www.galder-strijbeek.nl +    en voeg toe   

Thebe

Ledenvereniging Thebe Extra is altijd dichtbij. De vele diensten en producten (mét kortingen), de spreekuren van de ledenconsulenten (ook voor langer thuis wonen), de lokale initiatieven waarmee wij samenwerken, evenementen en voorlichtingen: er is altijd wel iets bij u in de buurt te vinden. Het lidmaatschap kost slechts € 16 per jaar.