Galder-Strijbeek heeft een flink aantal verenigingen. Zij spelen een belangrijke rol bij de leefbaarheid van onze dorpen. Het is daarom ook fijn om te weten wat er gebeurt binnen die verenigingen. Zeker nu, na de corona beperkingen, het verenigingsleven weer wordt opgepakt. Met een serie interviews brengen we het verenigingsleven van Galder en Strijbeek in beeld. We beginnen met de oudste vereniging, de Fanfare ‘Voor Eer en Deugd’ en spreken met de nieuwe voorzitter Nelly de Graauw-Roelands.
Internationale vereniging
In 1904 richtten de paters Kapucijnen van Meersel-Dreef de fanfare op en gaven haar de stichtelijke naam ‘Voor Eer en Deugd’. Vanaf het begin kwamen de leden ook uit Galder en Strijbeek. En dat is altijd zo gebleven, ook de sterke band met de paters. De fanfare heeft nu 36 leden, de helft uit België en de andere helft uit Nederland. Pas vanaf eind jaren ’80 spelen er ook dames mee. Zij maken anno 2022 met zestien een substantieel deel uit van de fanfare. Die mix werkt heel goed. Ook is er een jeugdorkest met acht kinderen. Nelly: “Het is een gemoedelijke en leuke club. Wij waarderen verschillen. Iedereen mag er zijn, met zijn talent en zijn mogelijkheden. Het geeft voldoening als je in zo’n groep als de fanfare verbondenheid en vriendschap kan ervaren. En tussen de Belgen en Nederlanders, gaat het er gemoedelijk aan toe.”
Nieuwe voorzitter
Nelly de Graauw-Roelands heeft, na de jaarvergadering met de leden, het voorzitterschap op 7 maart overgenomen van haar broer Frank, die zes jaar voorzitter is geweest. Nelly is de eerste vrouwelijke voorzitter en ze is zelf 30 jaar lid van de fanfare. Nelly heeft er nu ook tijd voor, omdat ze recent met pensioen is gegaan. Ze heeft de afgelopen 30 jaar gewerkt in Breda, in het sociale domein.
Nelly is geboren op een boerderij op de Diunt, die toen bij Rijsbergen hoorde. Aangezien de Mattheusschool in Galder het dichtstbij was, ging zij daarnaartoe, net als haar broers en zussen. Ze zat toen in de combiklas 1956/1957 met 40 kinderen, wel gemengd. “In die leefomgeving ben ik opgegroeid”. Toen Nelly trouwde is ze met haar man Ton de Graauw in Rijsbergen gaan wonen en zijn ze drie jaar later, in 1980, in Chaam terecht gekomen. In 1992, na haar studie, is ze bij de fanfare Voor Eer en Deugd gegaan. Haar broers Frank en Jos en zus Riet waren daar al langer bij. “Het was dus ook een familiegebeuren.” De muzikaliteit heeft ze van haar vader, die accordeon speelde. Net als Riet wilde Nelly graag altsaxofoon spelen. Bij de harmonie Sint Cecilia van Chaam was daar op dat moment geen behoefte aan, maar wel bij de fanfare Voor Eer en Deugd. “Mijn twee zonen hebben allebei een muzikale opleiding gehad bij de harmonie hier in Chaam, als klarinettist en trompettist. Muziek is zo goed voor je brein en ontwikkeling”. Een andere hobby is fotografie, vooral portretten, waar Nelly ook een opleiding voor heeft gevolgd. Ze vindt het leuk om “de mensen in beeld te brengen van de fanfare en de drie dorpen.”
Uit de coronatijd
De fanfare heeft er gedurende de coronatijd van de afgelopen twee jaar het beste van proberen te maken. “Het heeft wel wat veerkracht en flexibiliteit gevraagd. In de periode van het songfestival hadden we een songfestival repertoire gemaakt. Toen bleek dat het concert niet door kon gaan, hebben we het openingslied gespeeld, ieder vanaf thuis, en on-line gezet.” Belangrijk was in die tijd vooral de verbinding te houden met iedereen en goed te weten wat er speelt. “Met het televisie programma ‘Reizen Waes’ mochten we nog een keer aantreden, bij het noordelijkste punt van België. Dat was buiten, maar wel op afstand.”
De repetities zijn nu gelukkig weer opgepakt. “Dat geeft een boost. Mensen zijn gedreven en ook blij elkaar weer te zien.” De repetities vinden zoals vanouds plaats op de donderdagavond in de Zevenster (bij de paters) in Meersel-Dreef. Daarvóór is er dan een repetitie voor de kinderen.
Programma
Omdat muziek van het Eurovisie songfestival was voorbereid, maar nog niet kon worden gespeeld, wilde de fanfare dat graag nog een keer doen. “Maar de leden waren er ook aan toe om hun tanden weer eens in wat zwaardere stukken te zetten.” Vandaar ‘Classic meets Eurovision’, het voorjaarsconcert dat gepland staat op 7 mei vanaf 19.00 uur in de Leeuwerik. Om dat voor te bereiden “moet je echt aan de bak met z’n allen”. Kaartjes zijn te koop via de website. Zie: https://www.vooreerendeugd.be
De fanfare Voor Eer en Deugd luistert ook weer de belangrijke gebeurtenissen op in onze dorpen. Zo doen ze mee aan de Kaarskesprocessie in Meersel-Dreef op 30 april om 20.30 uur en het dauwtrappen door de drie dorpen op 26 mei vanaf 06.00 uur. In juni staat de rommelmarkt in Meersel-Dreef in de agenda en in juli de kermis daar. Verderop in het jaar staat nog een gouden bruiloft in de planning en enkele feesten en herdenkingen. De fanfare zal ook van de partij zijn bij de Sinterklaas intocht in Galder en geeft kerstconcerten in Meersel-Dreef. Fanfare Voor Eer en Deugd werkt ook graag samen met andere orkesten uit de buurt, zowel in Nederland als in België.
Lid worden
De ledenwerving heeft twee jaar stilgelegen. Nelly vindt het belangrijk dat de fanfare een mooie grote groep blijft. Er is altijd verloop. Senioren stoppen ermee, of jongeren gaan studeren. Het is belangrijk dat daar aanwas voor komt. “Muzikanten zijn altijd welkom. Dat kunnen herintreders zijn, maar ook nieuwe beginners.” Die krijgen dan de mogelijkheid om muziekles te nemen, zowel individueel als groep, en een A-diploma te halen. Dat is een vereiste om mee te spelen in een orkest. Instrumenten zijn te leen en de muzieklessen worden door professionals gegeven. Als je belangstelling hebt, kan je op donderdagavond een keer komen kijken. Of contact opnemen met het bestuur. Iedereen is welkom. Je hoeft echt niet in Galder, Strijbeek of Meersel-Dreef te wonen. Kijk maar naar het voorbeeld van de voorzitter die in Chaam woont.
Jong geleerd
Zoals gezegd heeft de fanfare een jeugdorkest. Van de acht kinderen die daarin spelen, hebben er drie een A-examen behaald. Op 22 mei staat een voorspeelochtend gepland in de Leeuwerik. Het zou fijn zijn als het jeugdorkest ook weer wat uitgebreid kan worden. Om het jeugdorkest onder de aandacht te brengen, gaan leden van de fanfare op bezoek bij de scholen in Galder en Meersel-Dreef. Daar geven ze workshops en laten de kinderen kennis maken met muziekinstrumenten. Nelly is ervan overtuigd dat een instrument leren spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen en probeert dat ook over te brengen aan de ouders. Maar het gaat natuurlijk in eerste instantie om het plezier dat de kinderen zelf beleven aan muziek maken. Als je meedoet met het jeugdorkest zijn er naast kleine optredens, zoals een voorspeelochtend, drie à vier keer per jaar leuke activiteiten. En na het A-examen, mag je meespelen met het grote orkest.
Hulp bij inkomsten
De fanfare heeft een hoog ambitieniveau. Ze willen het goed doen, de nieuwe aanwas goed begeleiden en de muzikanten de gelegenheid bieden om zich voortdurend te verbeteren. De leden betalen een contributie en de gemeente Alphen-Chaam helpt ook met subsidie. Voor de resterende benodigde inkomsten houdt de fanfare diverse activiteiten. Zo halen ze elke maand het papier op in Galder en Strijbeek. Ook organiseren ze de rommelmarkt in Meersel-Dreef, op elke zondag van juni t/m augustus. “Dat vraagt veel inzet van iedereen.” Bij een jaarlijkse donatie van € 25 kan je ‘vriend van de fanfare’ worden en word je uitgenodigd bij optredens. Verder komen de leden jaarlijks langs de deur met steunkaarten van € 5. Mensen die meedoen ontvangen dan een bingokaart om mee te dingen voor de hoofdprijs op de jaarlijkse bingoavond. Door uw ondersteuning kan onze fanfare mooie muziek ten gehore blijven brengen in onze dorpen.
Leden organiseren
Binnen de fanfare bestaan commissies die een aantal taken op zich nemen, met inzet van veel talent en netwerken. Zo is er een commissie voor concerten, het papier inzamelen, de rommelmarkt en de jeugd. Veel leden doen mee. Nelly: “De zelfwerkzaamheid binnen de fanfare is heel groot. De commissies hebben een stuk zelfstandigheid om te organiseren en daar kan je als bestuur gewoon op rekenen. Ik ben daar heel trots op.”
Wat wil je graag bereiken?
Met die vraag sluiten we af. Als voorzitter van Fanfare Voor Eer en Deugd antwoordt Nelly: “De continuering van de fanfare. Want ik vind het zo waardevol dat het er is. Het is gewoon cultureel erfgoed voor mij. Dat moet je bewaren en behouden. Vooral voor het plezier en dat je voor de gemeenschap en voor elkaar van betekenis kan blijven. Als er muziek bij komt, dan is het leven gewoon veel leuker. Er verandert iets in het gezicht van mensen, de uitdrukking als je muziek hoort. En mensen komen naar buiten als je langs marcheert. Je maakt het gewoon feestelijk. Dat wil je behouden voor jezelf en voor de mensen die er wonen.”
JAN SCHEEPERS (8-4-2022)