De Rommelmarkt 2024 komt eraan

Beste Rommelmarkt liefhebbers,

Zondag 2 juni 2024 vindt de Rommelmarkt & Oldtimertreffen weer plaats. Er zal weer van alles te doen en te koop zijn: rommel, leuke meuk, muziek, gezelligheid, een hapje en een drankje.

Het inschrijven voor de verkoopplaatsen voor de Leeuwerik kan vanaf 1 april aanstaande.

Stuur een mailtje naar: deelnemenrommelmarkt@rommelmarktgalder.nl en je ontvangt een inschrijfformulier per mail. We kijken er nu al naar uit.

De RMG organisatie.

Rommelmarkt Galder is er weer in 2023

De Rommelmarkt in Galder gaat in 2022 nog niet door. We praten met twee leden van de werkgroep, Arinda Gommers en Jan Hein van den Goorbergh over het vervolg.

Jaarlijks evenement

De Rommelmarkt in Galder staat in de jaarkalender op de eerste zondag van juni. Het evenement speelt zich af op de Sint Jacobsstraat en zijwegen, die dan afgesloten zijn voor doorgaand verkeer. De eerste Rommelmarkt was in 2006. Vanaf 2008 werd er ook een zogenaamd ‘Oldtimer treffen’ aan toegevoegd. Het initiatief kwam van Henk en Anneke Leidner die ook tien jaar lang de kar hebben getrokken. Henk en Anneke hadden een kapperszaak in Galder en zijn in 2016 geëmigreerd naar Spanje. Vanaf dat jaar is de organisatie overgenomen door een werkgroep, waarbij Arinda Gommers een centrale rol kreeg. In de 14 jaar dat de Rommelmarkt totaal is gehouden, is die uitgegroeid tot een indrukwekkend fenomeen. Het is leuk voor de bewoners om hun oude spullen eens van de hand te doen. En ook voor bezoekers om, zoals Jan Hein het zegt: “zorgeloos te snuffelen in oude meuk.” Er wordt een heel grote verscheidenheid aan spullen aangeboden. Voor de dorpsbewoners van Galder heeft het ook een belangrijke sociale functie. Door rond te lopen en hier en daar een praatje te maken, ook met de mensen die je anders niet zo vaak ziet. Het trekt ook verkopers aan van buiten die een plekje kunnen krijgen voor hun kraam. En hier en daar wordt ook life muziek gemaakt door bandjes. De Rommelmarkt is volgens Arinda uitgegroeid tot de “gezelligste rommelmarkt in de regio”. De formule is gewoon goed.

Met Pinksteren kan het niet

Door Corona kon de Rommelmarkt van 2020 helaas niet doorgaan. En ook in 2021 kon het evenement om dezelfde reden niet worden georganiseerd. Dus werd met spanning uitgekeken naar 2022. Maar dat blijkt niet zo simpel. In dit jaar valt de eerste zondag van juni op Pinksteren. En dan wordt al jaren het GaldersFeestWeekend (GFW) georganiseerd door voetbalvereniging RKVV Gesta. Arinda: “In 2017 is dat ook voorgekomen. Bij de evaluatie toen is besloten dat we de Rommelmarkt niet meer laten plaatsvinden in het pinksterweekend. Met name omdat beide evenementen nogal wat vrijwilligers nodig hebben.” Een vervangende datum voor de Rommelmarkt had al vóór 1 december vorig jaar geprikt moeten worden, in verband met de verplichte aanmelding aan de gemeente voor een evenement van deze omvang. “Toen was het onduidelijk hoe eventuele corona-maatregelen bij dit doorstroom-evenement zouden moeten worden gehandhaafd.” Het zat er voor 2022 dus gewoon niet in. Verder speelt ook een rol dat er een tekort is ontstaan aan vrijwilligers. Er zijn de afgelopen twee jaar mensen gestopt en daarvoor is nog geen aanvulling gekomen omdat er ook geen Rommelmarkt meer is georganiseerd.

Doorstart in 2023

De werkgroep van de Rommelmarkt Galder gaat ervan uit dat het evenement in 2023 weer in volle glorie zal worden gehouden. Natuurlijk is er wel een goede organisatie voor nodig en de inzet van voldoende vrijwilligers. Daarbij speelt een rol dat de eisen die de gemeente stelt aan dit soort vergunningen de afgelopen jaren aanzienlijk strenger zijn geworden. En daarop wordt ook toezicht uitgevoerd. De werkgroep kan nog wat ondersteuning gebruiken. Om het tijdsbeslag te beperken, worden de taken verder verdeeld. Arinda: “Het idee is om in groepjes zaken op te pakken, zoals ‘Verkeer & parkeren’ en ‘Deelnemers & kaartverkoop’.” De grootste behoefte bestaat aan verkeersregelaars voor de dag zelf. Hiervoor is het nodig om een korte, eenvoudige online-training te volgen. De bedoeling is om de verkeersregelaars tijdens de gehele Rommelmarkt maximaal twee uur in te zetten, dus de inspanning is relatief gering.

Doe ook mee

Totaal zijn er zo’n 25 extra vrijwilligers nodig om de Rommelmarkt in 2023 mogelijk te maken. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de dorpsbewoners. Ook mensen van buiten Galder die willen helpen, zijn van harte welkom. Voor nieuwe bewoners kan dit ook een mooie gelegenheid zijn om je mededorpsgenoten eens wat beter te leren kennen. Misschien kunnen verenigingen dit intern ook promoten. Of zijn er mensen die bijvoorbeeld ook al verkeersregelaar zijn voor La Vuelta in augustus en dit daarna ook nog even willen doen. Laten we samen deze mooie dag voor ons dorp behouden en onze schouders eronder zetten. Aanmelden als vrijwilliger kan via email: agommersvandenwijngaart@msn.com en jhmvandengoorbergh@ziggo.nl. Vertel daarbij dan waar je interesse naar uitgaat.

Noteer in ieder geval de volgende Rommelmarkt Galder op zondag 4 juni 2023 in de agenda.

Rommelmarkt & Oldtimertreffen 2 juni 2019

De Rommelmarkt in Galder, op de eerste zondag in juni, is uitgegroeid tot de 'gezelligste' rommelmarkt in de regio. Op 2 juni 2019 is voor de 14e keer een grote rommelmarkt gehouden de straten van de dorpskern Galder.  Ook dit jaar was de rommelmarkt gecombineerd met het oldtimer-treffen. 

Meer info op: www.rommelmarktgalder.nl

 

Website Rommelmarkt

Facebookpagina

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail

Wat is er te doen?

Kijk in onze agenda. Wij gebruiken de agenda van Alphen-Chaam.

Organiseert uw vereniging een activiteit voor iedereen? Zet het dan zelf in de agenda.