Op 19 januari werd in de Leeuwerik voor de veertiende keer de Dorpsquiz gehouden van Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef. Het Maerkratten carnaval bestaat dit jaar 50 jaar en daarmee ziet Maerkrat Jaan dus Abraham. Voor zijn verjaardag waren spandoeken en slingers in Dorpshuis de Leeuwerik opgehangen. Alle teams hadden een cadeautje voor Jaan meegebracht en zich extra feestelijk gekleed, zoals door de organisatie was aangeraden. Je weet maar nooit hoe de hints in de quiz worden gebruikt.
Inschrijving
Op 19 november schreven 31 teams zich in bij café ’t Hemeltje. Daar werd ook meteen de eerste ronde gehouden. Daarbij moesten foto’s worden nagemaakt op diverse locaties, op aanwijzingen van teamleden in het café. Later gaven nog 6 teams zich op. Daarmee deden er net zoveel teams mee als vorig jaar. De Leeuwerik was weer afgeladen vol. Overal waren tafels en stoelen neergezet om de 37 teams van zes personen een plekje te geven.
Organisatie
De organisatie was in handen van Remco, Heidi, Maurice, Peter, Nico en Frans. Samen bedenken ze de quizopdrachten en organiseren ze de quiz. Frans zat bij de quiz in de jury, aangevuld met Marieke, Janneke, Danielle, en John. Maurice en Peter zorgden bij de quiz voor beeld en geluid. Doordat de deelnemers zijn verspreid over de hele ruimte van de Leeuwerik, worden vijf grote beeldschermen opgesteld, waarop je het geheel kan volgen. Als er ergens in de zaal iets gebeurt, zorgt Maurice met zijn camera ervoor dat het overal te zien en te horen is. Remco en Heidi waren gedurende de avond de quizmasters.
Jaan de Maerkrat speelde de hoofdrol. Hij had voor zijn vijftigste verjaardag een ‘bucket list’ gemaakt. Die werd afgewerkt met een inleidend filmpje bij de meeste rondes. Op de schermen kon je zien dat Jaan in de bus zat vanuit Meersel-Dreef richting Breda; dat kan dit jaar nog. In Galder stapte hij uit en liep de Leeuwerik binnen. Daar werd de viering van zijn vijftigste verjaardag aangevangen met een lang-zal-hij-leven.
De sport en het nieuws
De tweede ronde ging over sport. Naast vragen over nationale sport, kwam natuurlijk ook de lokale sport aan de beurt. Zo moest je een aantal dames kennen van het dames 35+ team. En ook weten dat de jeu-de-boules avond op donderdag is.
Ronde drie werd ingeleid door Jaan die de krant zat de lezen bij de paters in Meersel-Dreef. Je moest voor een van de vragen onthouden dat het de Gazet van Antwerpen was.
Meesterlijk gedaan
Ronde vier heette de Meesters van Galder en werd ingeleid door Nico en Frans die allebei een schilderij maakten van de natuur achter de oude school. Daar waar het bouwproject met dezelfde naam wordt voorbereid. Ook kwam er een Suske en Wiske album aan te pas en moest je de naam van meester Drik weten van een foto van hem op de Mattheusschool.
Ronde vijf werd ingeleid met een filmpje van Jaan die achterop de motor zat met de Club Oude Motoren. Deze ronde heette ‘Jaans angels’. Er valt genoeg te vragen over engelen. Zo moest je de drie aartsengelen benoemen en ‘Charlies angels’.
Feestjes en bankzaken
Ronde zes was de party ronde. Je kon zien hoeveel voorbereiding er in zo’n quiz zit, want Jaan was afgelopen zomer al bij het Ploegendienst festival bij de Galderse Meren. Gevraagd werd om de Ploegendienst slogan van dat jaar “we gaan weer …” af te maken met “naar de Galder”. Ook het paaldansen van Coen bij het Galders feestweekend was hilarisch.
Bij ronde zeven deed Jaan ‘bankzaken’. Dat wil zeggen dat je moest aangeven wat de locatie was van de bankjes in Galder en Strijbeek waarop Jaan op de foto’s zat.
Abraham en Jaan
Ronde acht moest door de deelnemers worden voorbereid door thuis een filmpje te maken waarmee een door vader Abraham geschreven lied wordt uitbeeld. De compilatie daarvan was heel komisch. Er waren ook cryptische inzendingen bij. En team Kikker of Prins had zelfs een ‘anarchistische’ inzending gemaakt op: “Ik breng geen bloemen voor je mee maar wel de rekening van het café.” Voor de quiz werd daarna nog gevraagd hoe vaak de bloemen werden weggegooid.
In ronde negen werd na een filmpje waar Jaan op meerdere plaatsen tegelijk was, een poster getoond, die met AI was gemaakt. Je moest er elf ‘Janen’ op kunnen vinden. Naast het voorbeeld Indiaan stond er onder meer een Koreaan, Mondriaan, Gentiaan en een Baviaan op.
Horen en ruiken
Ronde tien was een muziekronde. Daarin werden twee liedjes door elkaar gespeeld, die geraden moesten worden. Ook moest de zin worden afgemaakt waar het liedje stopte. Knap lastig.
Ronde elf was de proefronde, waar deze keer elf geuren moesten worden geraden, waaronder lavendel, rozemarijn, kaneel en chloor. Deze ronde werd ingeleid door dames die het bij yoga over ‘hysterische’ oliën hadden.
Daarna ging de jury de punten optellen. In de tussentijd mochten de teams om de beurt een van de ingepakte cadeautjes uitzoeken, die voor Jaan’s verjaardag waren meegebracht.
Prijzen
De derde prijs kreeg het team ‘Ge ken nie overal goed in zen’ met 115 punten. Zij kregen een groentepakket voor stamppot. De tweede prijs, ook een groentepakket, ging naar ‘We Kenne Dur Wa Van #’7’ met 117 punten. Het team ‘Ut maakt niet uit of het een wortel of een peen is’ was met 135 punten overduidelijk de winnaar. Zij kregen naast het groentepakket ook de wisselbeker mee naar huis.
Als troostprijs mag het tweede team op 4 februari de worst voor Clara gaan aanbieden bij de paters in Meersel-Dreef. Dit team heeft daarmee de belangrijke taak om het Maerkratten Carnaval droog te houden.
Vermakelijk
Het was een gezellige dorpsavond. De zelfgemaakte bestelratjes, ook een tip van de organisatie, kwamen goed van pas om de aandacht te trekken van een van de negen personeelsleden in de Leeuwerik, wanneer de glazen leeg waren.
Felicitaties aan het winnende team en aan de 50-jarige Jaan. En complimenten aan de deelnemers en de organisatie. Met de komische, originele en artistieke filmpjes en leuke vragen was het een avond vol vermaak.