Grandioze Dorpsquiz 2024

Op 19 januari werd in de Leeuwerik voor de veertiende keer de Dorpsquiz gehouden van Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef. Het Maerkratten carnaval bestaat dit jaar 50 jaar en daarmee ziet Maerkrat Jaan dus Abraham. Voor zijn verjaardag waren spandoeken en slingers in Dorpshuis de Leeuwerik opgehangen. Alle teams hadden een cadeautje voor Jaan meegebracht en zich extra feestelijk gekleed, zoals door de organisatie was aangeraden. Je weet maar nooit hoe de hints in de quiz worden gebruikt.

InschrijvingDe winnaars

Op 19 november schreven 31 teams zich in bij café ’t Hemeltje. Daar werd ook meteen de eerste ronde gehouden. Daarbij moesten foto’s worden nagemaakt op diverse locaties, op aanwijzingen van teamleden in het café. Later gaven nog 6 teams zich op. Daarmee deden er net zoveel teams mee als vorig jaar. De Leeuwerik was weer afgeladen vol. Overal waren tafels en stoelen neergezet om de 37 teams van zes personen een plekje te geven.

Organisatie

De organisatie was in handen van Remco, Heidi, Maurice, Peter, Nico en Frans. Samen bedenken ze de quizopdrachten en organiseren ze de quiz. Frans zat bij de quiz in de jury, aangevuld met Marieke, Janneke, Danielle, en John. Maurice en Peter zorgden bij de quiz voor beeld en geluid. Doordat de deelnemers zijn verspreid over de hele ruimte van de Leeuwerik, worden vijf grote beeldschermen opgesteld, waarop je het geheel kan volgen. Als er ergens in de zaal iets gebeurt, zorgt Maurice met zijn camera ervoor dat het overal te zien en te horen is. Remco en Heidi waren gedurende de avond de quizmasters.

Jaan de Maerkrat speelde de hoofdrol. Hij had voor zijn vijftigste verjaardag een ‘bucket list’ gemaakt. Die werd afgewerkt met een inleidend filmpje bij de meeste rondes. Op de schermen kon je zien dat Jaan in de bus zat vanuit Meersel-Dreef richting Breda; dat kan dit jaar nog. In Galder stapte hij uit en liep de Leeuwerik binnen. Daar werd de viering van zijn vijftigste verjaardag aangevangen met een lang-zal-hij-leven.

De sport en het nieuws

De tweede ronde ging over sport. Naast vragen over nationale sport, kwam natuurlijk ook de lokale sport aan de beurt. Zo moest je een aantal dames kennen van het dames 35+ team. En ook weten dat de jeu-de-boules avond op donderdag is.

Ronde drie werd ingeleid door Jaan die de krant zat de lezen bij de paters in Meersel-Dreef. Je moest voor een van de vragen onthouden dat het de Gazet van Antwerpen was.

Meesterlijk gedaan

Ronde vier heette de Meesters van Galder en werd ingeleid door Nico en Frans die allebei een schilderij maakten van de natuur achter de oude school. Daar waar het bouwproject met dezelfde naam wordt voorbereid. Ook kwam er een Suske en Wiske album aan te pas en moest je de naam van meester Drik weten van een foto van hem op de Mattheusschool.

Ronde vijf werd ingeleid met een filmpje van Jaan die achterop de motor zat met de Club Oude Motoren. Deze ronde heette ‘Jaans angels’. Er valt genoeg te vragen over engelen. Zo moest je de drie aartsengelen benoemen en ‘Charlies angels’.

Feestjes en bankzaken

Ronde zes was de party ronde. Je kon zien hoeveel voorbereiding er in zo’n quiz zit, want Jaan was afgelopen zomer al bij het Ploegendienst festival bij de Galderse Meren. Gevraagd werd om de Ploegendienst slogan van dat jaar “we gaan weer …” af te maken met “naar de Galder”. Ook het paaldansen van Coen bij het Galders feestweekend was hilarisch.

Bij ronde zeven deed Jaan ‘bankzaken’. Dat wil zeggen dat je moest aangeven wat de locatie was van de bankjes in Galder en Strijbeek waarop Jaan op de foto’s zat.

Abraham en Jaan

Ronde acht moest door de deelnemers worden voorbereid door thuis een filmpje te maken waarmee een door vader Abraham geschreven lied wordt uitbeeld. De compilatie daarvan was heel komisch. Er waren ook cryptische inzendingen bij. En team Kikker of Prins had zelfs een ‘anarchistische’ inzending gemaakt op: “Ik breng geen bloemen voor je mee maar wel de rekening van het café.” Voor de quiz werd daarna nog gevraagd hoe vaak de bloemen werden weggegooid.

In ronde negen werd na een filmpje waar Jaan op meerdere plaatsen tegelijk was, een poster getoond, die met AI was gemaakt. Je moest er elf ‘Janen’ op kunnen vinden. Naast het voorbeeld Indiaan stond er onder meer een Koreaan, Mondriaan, Gentiaan en een Baviaan op.

Horen en ruiken

Ronde tien was een muziekronde. Daarin werden twee liedjes door elkaar gespeeld, die geraden moesten worden. Ook moest de zin worden afgemaakt waar het liedje stopte. Knap lastig.

Ronde elf was de proefronde, waar deze keer elf geuren moesten worden geraden, waaronder lavendel, rozemarijn, kaneel en chloor. Deze ronde werd ingeleid door dames die het bij yoga over ‘hysterische’ oliën hadden.

Daarna ging de jury de punten optellen. In de tussentijd mochten de teams om de beurt een van de ingepakte cadeautjes uitzoeken, die voor Jaan’s verjaardag waren meegebracht.

Prijzen

De derde prijs kreeg het team ‘Ge ken nie overal goed in zen’ met 115 punten. Zij kregen een groentepakket voor stamppot. De tweede prijs, ook een groentepakket, ging naar ‘We Kenne Dur Wa Van #’7’ met 117 punten. Het team ‘Ut maakt niet uit of het een wortel of een peen is’ was met 135 punten overduidelijk de winnaar. Zij kregen naast het groentepakket ook de wisselbeker mee naar huis.

Als troostprijs mag het tweede team op 4 februari de worst voor Clara gaan aanbieden bij de paters in Meersel-Dreef. Dit team heeft daarmee de belangrijke taak om het Maerkratten Carnaval droog te houden.

Vermakelijk

Het was een gezellige dorpsavond. De zelfgemaakte bestelratjes, ook een tip van de organisatie, kwamen goed van pas om de aandacht te trekken van een van de negen personeelsleden in de Leeuwerik, wanneer de glazen leeg waren.

Felicitaties aan het winnende team en aan de 50-jarige Jaan. En complimenten aan de deelnemers en de organisatie. Met de komische, originele en artistieke filmpjes en leuke vragen was het een avond vol vermaak.

Dorpsquiz 2023 als vanouds

Het is inmiddels traditie dat in de aanloop van het carnaval de dorpsquiz wordt gehouden van Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef. Zo vond afgelopen vrijdag 13 januari de dertiende dorpsquiz plaats in Dorpshuis de Leeuwerik. De inschrijving had daar op 13 november plaatsgevonden. Toen werd meteen ook de eerste ronde gespeeld met de 33 aanwezige teams. Vrijdag waren daar nog vier teams bijgekomen, zodat met 37 teams van zes personen werd gespeeld.

Organisatie regelt het

Twee jaar kon er door corona geen dorpsquiz worden gehouden in de Leeuwerik. Toen werd de dorpsquiz digitaal gespeeld. Dat was ook heel leuk, maar onder één dak is natuurlijk veel gezelliger. Er was een groot animo om mee te doen, meer dan ooit. Alle belangstellende teams konden meedoen doordat de organisatie het biljart had verwijderd, extra tafels geplaatst en het aantal schermen uitgebreid. De organisatie was in handen van Maurice Martens, John Braspenning, Remco Hereijgers, Heidi Ansems, Nico Nooren en Frans Goethals. Zij bedenken de quizopdrachten, organiseren de quiz en vormen ook de jury. Remco en Heidi namen de presentatie voor hun rekening; Remco is al jaren quizmaster en Heidi deed het voor het eerst.

Eerste en tweede ronde vooraf

Bij de aanmelding was al de eerste ronde gespeeld. Er moesten zo’n twintig niet zo alledaagse voorwerpen worden verzameld, zoals een floppydisk, kokosnoot en handboeien. Tussen inschrijving en quiz kregen de teams nog een opdracht. Ze moesten een bekend schilderij uitbeelden en hiervan een foto insturen.

Ronde drie tot dertien

Er gebeuren altijd wel onverwachte dingen. Nu was het al raak aan het begin. De twee quizmasters zouden worden opgehaald door Jaan de Maerkrat. Op de schermen konden alle aanwezigen zien dat Jaan voor de Leeuwerik per ongeluk tegen de quizmasters aan reed, die net kwamen aanlopen. Maar gelukkig waren er EHBO-ers die de twee konden oplappen. Daarna konden de resterende elf rondes worden gespeeld. Bij de ronde ‘kunststukken’ moesten de teams de juiste schilderijen bij de eerder ingestuurde foto’s zoeken. Er was ook een ronde met allerlei vragen, waarop de antwoorden allemaal meisjesnamen bleken te zijn. En een met emoticons. Vermeldenswaardig is verder de ‘balkontour’. Jaan staat dan op een balkon ergens in Galder, Strijbeek of Meersel-Dreef, maar waar? Tussen de opdrachten door werd door plaatselijke muzikanten op trombone, gitaar of toetsen een korte intro gespeeld van een muzieknummer dat moest worden geraden.

Laatste ronde maakt het verschil

Bij de laatste ronde moesten gewelde rozijnen worden geproefd, om erachter te komen in welke drank ze hadden gezeten. ‘Spadius Goudius’ kon dat beter dan het team ‘Duo likmevestje en het restje’. Zo werden de eerste en tweede plaats op het laatste moment toch nog omgewisseld. Team ‘Spadius Goudius’ won voor het eerst de dorpsquiz. Het team bestaat uit jongens die samen op de Mattheus school in Galder hebben gezeten. Op de vraag waarom ze het zo goed hebben gedaan, was het antwoord dat ze bij de diverse opdrachten alle zes wel ergens anders goed in waren. De doorslag gaf dus degene die drank het beste kende.

Podium

Na de uitslag kregen eerst de drie muzikanten als dank een bloemetje op het podium. Daarna werd afscheid genomen van John Braspenning, die in zijn nieuwe woonplaats Meerle de organisatie van de dorpsquiz gaat versterken. Toen werden de prijzen uitgereikt voor de derde, tweede en tot slot de eerste plaats. De winnende teams kregen alledrie de groente van de plaatselijke boerderijwinkel mee. En ‘Spadius Goudius’ ook de wisseltrofee. Verder mogen de winnaars op 5 februari de worst aan Clara gaan aanbieden bij de paters in Meersel-Dreef. Dit team is immers het best gekwalificeerd om te zorgen dat het Maerkratten Carnaval droog blijft.

Afgelopen vrijdag, 4 februari, vond de twaalfde dorpsquiz plaats van Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef; voor de tweede keer digitaal in de corona-tijd. De eerste prijs ging naar het team Den Heilige Jacobus.

Origineel en avondvullend programma

Om half negen uur ging de YouTube stream van start. Er deden liefst 37 teams mee, dus nog meer dan de 34 bij de voorronde in de sportzaal op de elfde van de elfde. Er waren nog tien ronden te gaan van elf vragen. Plus bij elke ronde een twaalfde vraag wie Jaan is. Je kon wel zien waar Jaan was, nl. in de rat-room in de Leeuwerik, maar hij had een groot masker op en een verdraaide stem. Iedere ronde beantwoorde Jaan keurig de binnengekomen vragen, misschien behalve een enkele te goede vraag. Om de spanning erin te houden, werden de resultaten na iedere ronde teruggekoppeld.

Van de eerste ronde op de elfde van de elfde werd een video opname vertoond. Ronde twee had de titel ‘glashelder’ en daarbij moesten naast bierglazen ook het glas(-in-lood) van de Bijenboerderij en Sint Hubertuskapel worden geraden. En je had daarbij ook goed moeten opletten hoeveel keer John een slok nam. Bij ronde drie onder de noemer ‘zonaanbidders’, werd geacht dat je wist op wiens dak welke zonnepanelen lagen. Bij ronde vier en elf werden onder het motto ‘MTV’ video’s vertoond waarin ieder team een filmscene uitbeeldde. Hilarisch was mister Bean, die een auto besturend vanaf het dak, door Galder reed. En ook het kleidraaien in de film Ghost.

Voor ronde vijf was een speciale ‘DorpsQuizKrant’ gemaakt, die goed bestudeerd diende te worden. Leuk was dat voormalig burgemeester Joeri Minses op video een vraag inleidde over het nummer van de grenspaal waar hij stond. Bij ronde zes en tien kwam ‘raad de plaat’. Om te voorkomen dat de muziekfragmenten niet via internet konden worden opgezocht, werden ze deze keer allemaal gespeeld door muzikanten in ons gebied. Ongelofelijk wat een talent. De kookkunst van John voor ronde zeven ‘proeven’ bleek te bestaan uit het opwarmen van potjes babyvoeding. Ook ronde acht, het raden van de prijs van ‘streekproducten’ ging vooral over voedsel en daarnaast over de glühwein van de Leeuwerik-buitenbar, paardenopvang en fietsband plakken. Hierbij moest even goed worden opgelet hoeveel pompoenen er in een kruiwagen werden gestapeld. Ronde negen ‘veurname’ leek ingewikkeld, maar daar kwamen de voornamen van de quizmasters in voor. Daarbij ging het ook over de samenstelling van het voedselpakket van de nieuw opgerichte ‘roterij’, i.v.m. het stijgende aantal miljonairs in Alphen-Chaam.

Winnaars lopen weg met de prijs

Rond half een was de einduitslag bekend. Winnaar was Den Heilige Jacobus, met slechts één punt verschil met nummer twee CVWKDWV#7. Het winnende team is toen nog even naar de Leeuwerik gekomen om hun prijs in ontvangst te nemen. Naast de eer en een gegraveerde beker, kregen ze de kruiwagen vol pompoenen mee. Ook de teams die dit jaar niet wonnen, hebben in ieder geval veel lol beleeft aan deze zeer geslaagde dorpsquiz. Hopelijk kan de volgende wel weer in de Leeuwerik.

Heel Maerkrattenland was uitbundig versierd op vrijdag 22 januari. Een beetje vreemd in deze tijden van lockdowns en avondklokken? Het had alles te maken met de Dorpsquiz, want die ging die wél door!  Vanwege de coronamaatregelen was de altijd gezellige strijd in een stampvolle en meezingende Leeuwerik niet mogelijk. Maar een echte Maerkrat denkt natuurlijk niet in beperkingen, maar kijkt wat er wel mogelijk is!

De 38 teams en hun leden quizten op verschillende adressen en communiceerden onderling via bijvoorbeeld Teams, Zoom, WhatsApp en telefoon. De organisatie presenteerde de opdrachten en uitslagen via een YouTube-stream in een heuse Mark, Irma en Hugo opstelling. 

 

De quiz was echter elf weken eerder al begonnen. Er waren namelijk in november 11 doe-opdrachten gegeven. Zo moest er onder andere een videoclip worden gemaakt, een sinterklaasliedje worden opgenomen op een zelfgemaakt instrument en een tuinkabouter worden geknutseld. Probeer trouwens maar eens op de foto te gaan met een echte, levende, wilde vogel.

Veel van de ingestuurde hilarische foto’s en filmpjes passeerden deze avond de revue als opgave. Elk team had bijvoorbeeld een eigen kabouter gemaakt, maar wisten ze ook hoe de kabouter op het Eendrachtsplein in Rotterdam alweer heet? En wie schitterde er toch naast Eucalypta..?Daarnaast bestond de quiz uit vragen rubrieken zoals: “Waar is Jaon (met zijn kaboutervriendje)?”, foto’s uit de oude doos en verschillende carnaval gerelateerde rondes. Ook werd er nog een half uurtje live tegen elkaar gequizt waarbij ieder teamlid apart kon meedoen in de ronde: “De perfecte vraag”. De kennis van de Maerkratten werd verder op de proef gesteld: Wisten ze welke personen in het OMT zitten? Ook de traditionele proefronde ging door, die was ‘s middags al coronaproof bij de teamcaptain bezorgd: Welke snoepjes waren er door de blender gegaan? In de chat naast de YouTube-stream ontstond in de tussentijd al een gezellig café-sfeertje, toch fijn om weer ‘s met je dorpsgenoten te ouwehoeren. 

Na een hectische avond werd duidelijk dat de uitslag pas ver na middernacht verwacht kon worden. Dus werd ter plekke besloten om de volgende middag in de verlenging te gaan, voor nog een extra uurtje uitslag. Tevens werden, op veler verzoek, de volledige video-clips uitgezonden.

 

Team: “D’n Heilige Jacobus” eindigde op de derde plaats. De tweede plaats werd door team “CV We kenne d’r wa van” veroverd. De grote winnaar, met ruime voorsprong, werd team:“Hetmaaktnietuitofheteen-wortelofeenpeenis”, met de teamleden: Ine, Femke, Ingeborg, Angelique, Richard, David en Gys. Zij hebben deze historische elfde quiz gewonnen en mogen de wisselbeker in ontvangst nemen. 

We waren misschien niet samen, maar deze quiz, gemaakt voor en door de deelnemers, bracht ons misschien wel dichter bij elkaar dan ooit. Het was een geweldig feest om een lichtpuntje te hebben in deze donkere dagen. Ondanks dit enthousiasme hoopt de organisatie in het voorjaar van 2022 gewoon weer een ‘normale’ quiz te kunnen presenteren in die stampvolle en meezingende Leeuwerik van weleer. Iedereen bedankt!  

Dorpsquiz in Maerkrattenland weer schot in de roos

Steunen, kreunen, verdwaasde blikken, geërgerde fronsen, maar ook veel zwaaiende ratjes. De tiende editie van de jaarlijkse dorpsquiz van het Maerkrattenland was weer goed op dreef. De Leeuwerik was op vrijdagavond 31 januari tot de nok gevuld met 35 teams van 6 personen. Geheel in lijn met het thema van het Maerkrattenland dit carnaval: “dur zit Schot in” hadden de quizmasters zich uitgedost in Schotse kilt.

De eerste ronde, een dictee, had al plaats gevonden in november, waardoor de eerste punten al bij aanvang al waren vergeven, team Ad Rosé begon op kop met 8 punten. We beten het spits af met een ronde ‘Van kop tot staart’ waarin was ingezoomd op foto’s van bekende personen en er moest worden geraden wie die persoon was. Van de ogen van Ruud Lubbers tot de voeten van Patricia Paay daalden we het lichaam af. Nadat de elf vragen waren gesteld was er één minuut de tijd om in te leveren, daartoe was een heuse tEImer ontwikkeld; 60 eieren braken steeds 1 seconde na elkaar..

De derde ronde had de misleidende titel ‘Slow Goan’, het was een ronde over reclame slogans, eerst een set slogans waarbij de teams het bedrijf moesten raden; met ook lokale parels als “Voor als je handen te kort komt”. Daarna nog een vijftal reclames die afgekapt werden en afgemaakt moesten worden… “Pam, je haar danst”.

De vierde ronde had het thema “We kijken er Zwart/Wit naar”, waar de vragen die iets met Zwart of Wit, of zelfs 50 tinten grijs hadden te maken. Waar bijvoorbeeld de ongeschminkte band Kiss voorbijkwam.

De vijfde ronde “Uit de hoogte”, werden naast enkele algemene vragen die betrekking hadden op hoogte ook van bovenaf een aantal locaties in het Maerkrattenland getoond. Wist u dat de bijenboerderij een pad in de vorm van een bloem heeft?

Voor de pauze was er nog een traditionele doe-ronde, deze keer in de vorm van een creatieve plakronde waarbij in 10 minuten de vlaggen van de provincies op een kaart van de BeNeLux moeten worden geplakt. Waarbij het natuurlijk opletten geblazen was dat het land Luxemburg geen provincie is. Dit was een pittige exercitie, het beste team had slechts 8 van de 22 vlaggen goed.

De tussenstand werd opgemaakt nadat de pauze was afgelopen: “Duo likmevestje en het restje” was nipt aan de leiding, met 51 punten, op 1 punt gevolgd door team ‘Double Trouble’.

Vervolgens werd snel verder gegaan met een ronde over StripTease, waar tussen vragen over stripfiguren, gestripte electriciteitdraden, strippokerhanden, maar ook wat functioneel naakt de revue passeerden.

De achtste ronde bleek weer uitdagend, er werden elf geluidfragmenten van zingende voetballers afgespeeld, ieder team had een pagina met foto’s van 26 voetballers, genummerd A-Z. Deze moesten worden gekoppeld aan de fragmenten.

In ronde negen, werd een rondje Maerkrattenland gedaan, met een elftal lokale vragen, waarbij nog even aangestipt werd dat de formele term van het houten gebouw bij de binnenkomst van Galder ‘De entree van Galder’ heet. Maar ook een kaartje met stippen, waar de AED’s in het Maerkrattenland zich bevinden, toch handig om te weten.

De tiende ronde, John’s Karaoke bar, werd een beetje rommelig door wat technische problemen. Gelukkig konden de muziekfragmenten worden afgespeeld, waarvan de uitvoerder moest worden geraden, of waarbij de muziek werd gestopt en de tekst moesten worden afgemaakt. Luid zingend werd menig nummer door het voltallige publiek verraden.

Tenslotte kwam de gevreesde proefronde. Dit jaar moesten dranken worden herkend. Deze dranken waren echter met bier gemixed tot ‘Hoptails’, waardoor Icetea toch verdacht veel op Cassis gaat lijken, en melk welliswaar makkelijk te herkennen maar ook wel heel smerig werd.

Na deze zinderende finale bleken op de derde plaats met 84 punten, de winnaars van vorig jaar, “Duo likmevestje en het restje” te staan. Opgelucht dat de eer toch nog net was gered namen ze de doos met 18 preien in ontvangst. Zowel team ‘Double Trouble’ als ‘Het maakt niet uit of het een wortel of een peen is’ hadden 87 punten. De spelregels hadden hier gelukkig in voorzien. Het onderlinge verschil van de dicteeronde gaf de doorslag. Doordat ‘Double Trouble’ twee fouten minder had gemaakt met het dictee werden zij de winnaar en mochten ze een flink groentepakket en de wisselbeker mee naar huis nemen! Als troostprijs kreeg team “Maakt niet uit of het een wortel of een peen is” naast een grote doos met aardappelen en witlof ook de eer om dit jaar de Worst aan Clara te offeren op zondag 9 februari aanstaande.

Geslaagde negende Dorpsquiz in Galder

Vrijdag 8 februari vond de negende Dorpsquiz plaats in Galder. Georganiseerd door en ten bate van Carnavalsvereniging De Maerkratten. In een afgeladen Dorpshuis De Leeuwerik streden 34 teams van elk 6 personen om de eerste plaats. De quiz bestond uit 11 rondes. De eerste ronde was de inschrijfronde die al in november plaats vond en een middag vullende fotozoektocht betrof. 

De overige 10 rondes gingen over actueel nieuws, oude weetjes, lokaal nieuws, verkeer, omgeving, filmmuziek herkennen, liedregels afmaken, waar of niet waar vragen. Als rode draad waren er vragen over fotocollages van de inschrijfronde en als laatste ronde 11 verschillende zaden die benoemd moesten worden. Toen de stemming er al flink in zat en de punten op de schermen verschenen, steeg de spanning en het rumoer in de zaal.

Als derde eindigde team 6 x Anders, tweede Kennet Vrouwen en de eerste podiumplaats voor Duo likmevestje & Stalkers. 

Het was weer een geslaagde, sfeervolle en gezellige avond.

 

 

Foto's Erwin Goossens.nl

ACHTSTE DORPSQUIZ MAERKRATTENLAND: ZEER GESLAAGDE AVOND

Vrijdag 19 januari 2018 was het weer zo ver: het was tijd voor alweer de achtste Dorpsquiz van Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef, oftwel de Maerkratten. 33 teams hadden de voorselectie overleefd door een prachtige en lekkere taart te bakken. Deze waren bij de inschrijving voor de quiz professioneel beoordeeld door de  vakjury. 2 teams hadden zich automatisch geplaatst: de winnaars van de laatste 2 jaar, We kenne d’r wa van, en Strijbeeks trots met een wildcard. Heel Maerkrattenland bakt was de rode draad door de hele quiz. Iedere ronde startte met een filmpje van het bakproces en alles wat daar bij komt kijken. Daarnaast moest bij elk van de 33 taarten het bakteam gevonden worden in de eerste tafelopdracht.

Om klokslag 20.00 uur werd de spanning doorbroken en startte de quiz met de eerste ronde: Wie, wat, waar. Het was al meteen duidelijk dat de achtste editie weer anders dan anders zou worden. Wie, wat, waar werd altijd als laatste ronde gespeeld met lokale kiekjes van de huisfotograaf. Maar nu geen hekjes, brievenbussen, voordeuren of close-ups van stoeltjes in de Gesta tribune. De bekendste gebouwen van de wereld kwamen voorbij. Dit was duidelijk een ronde voor teams met veel algemene kennis die daarbij ook nog wisten wat voor stropdas Donald Trump graag draagt.

De eerste ronde was een prooi voor: O motta nou zo, op de voet gevolgd door We bakken er niks van 1 en Duo likmevestje & stalkers.

In de tweede ronde werden vier afbeeldingen getoond waarvan er één het beste paste bij het liedje dat werd afgespeeld. Zo paste Pipi Langkous met haar aapje meneer Nilsson het beste bij Sexy als ik dans van Nielson. Op deze manier werden ook Amy MacDonald en Mariah Carey gelinkt aan McDonalds en kerrysoep.

Samen met de 33 taarten veranderde dit de tussenstand. We kenne d’r wa van stond, zonder taart te hebben gebakken, op kop. Ze werden op de voet gevolgd door Bloed, zweet & taart en Duo likmevestje en stalkers.

Na de pauze bleek de derde ronde een noviteit van de vragenmakers. Er werd een vraag gesteld met een hint voor het antwoord. Zo leidden de straatnamen Markweg en Korenbloem naar een weggepoetste Mark Rutten en de molen in Ulvenhout waarvan de voorganger ooit in Strijbeek stond. Nadat de eerste vraagtekens waren verdwenen en het angstzweet was opgedroogd bleek deze ronde voor ieder team best goed te doen.

De vierde en laatste ronde had als thema: Uit de ouwe doos. Voor deze ronde was het bijzonder handig wanneer je vóór 1970 geboren was. Generatiekloven werden weer eens extra uitgediept. De een kan zich niet voorstellen dat een feest niet door Earth Quake wordt afgesloten. De ander had geen idee dat de ronde van Galder vroeger de Nederlandse openingskoers was voor beroepswielrenners. Laat staan dat Johan van der Velde in 1983 naar de zege snelde. Foto’s uit lang vervlogen tijden toonden de Strijbeekseweg zonder fietspad, maar met klinkers. Ook Daasdonk zag er onherkenbaar uit als statige kasseienlaan. Tenslotte bracht ook een oude foto van de Galderseweg aan het licht hoeveel de wegen zijn veranderd door de aanleg van de A58. Na enkele oude auto’s en jaartallen sloot de ronde af met een aantal artiesten die de top 2000 (net) niet gehaald hadden.

Traditioneel werd hierna als slot wat op tafel gezet om te proeven. Dit keer 4 lekkere lokale bieren van brouwerij: Ut zit goed. Wat geroezemoes steeg op uit de zaal toen het presentatie duo aangaf dat de 4 verschillende kaasjes, die tijdens de laatste ronde waren uitgedeeld, ook nog even benoemd moesten worden. Bij de meeste teams stond er alleen nog maar een leeg wit bordje op tafel.

Achter de schermen werd al duidelijk dat het erg spannend ging worden. We bakken er niks van 1 had op dat moment een minimale voorsprong op de Buufkes en We kenne d’r wa van. Het zou aankomen op de smaakpapillen van deze 3 teams.

Nadat de jury alle punten had opgeteld bleken 2 teams evenveel recht te hebben op het grootste groentepakket, de felbegeerde en befaamde eerste prijs van de dorpsquiz. Deze teams: We kenne d’r wa van en De buufkes kregen nog 3 finalevragen. Toen bleek de quizervaring van We kenne d’r wa van de doorslag te geven. Zij wonnen voor de derde keer op rij de Dorpsquiz in Maerkrattenland!

Dit betekent dat zij er volgend jaar vanzelfsprekend weer bij zijn, dat er een nieuwe beker gewonnen kan worden en dat de organisatie weer een jaar de tijd heeft om te bedenken welke vragen er nog niet gesteld zijn. Maar allereerst bedanken we iedereen voor weer een geweldige quizavond en wensen we iedereen een gezellige carnaval!

dkt

Uitslag 2024

Uitslag Team Punten
1. Utmaaktnietuitofheteenwortelofeenpeenis 135 punten
2. We Kenne Dur Wa Van #7 117 punten
3. Ge ken nie overal goed in zen 115 punten
4. Duo likmevestje en het restje 113 punten
5. Korenbloemvrouwkes 1 109 punten
6. De Hontige Herten 108 punten
6. Double Trouble 108 punten
8. De Betweters 106 punten
9. Kikker of Prins 105 punten
10. Jezus Quiztus 104 punten
11. Salmari 103 punten
11. 6x Anders 103 punten
11. Spadius Goudius 103 punten
14. Team Courgette 102 punten
15. De Kennet Vrouwen 99 punten
16. De Buuvkes 97 punten
17. De Collega's van Kees 96 punten
18. kWist(niet) 95 punten
18. Kwitutoknie 95 punten
20. Loopgroep Galder 94 punten
20. De Bubbel en Thijs 94 punten
20. CV (Op) Tijd Zat 94 punten
23. Korenbloemvrouwkes 2 93 punten
23. Golden Girls 93 punten
25. D'n Heilige Jacobines 91 punten
26. Jong belegen 90 punten
26. Bij Knooppunt Galder Linksaf 90 punten
26. DQV Ad Rosé 90 punten
29. Van Loon en consorten 88 punten
30. Dreefse Dynamite 86 punten
31. Kejoke 85 punten
31. De Vingeraars 85 punten
33. De Wijnfanaten 83 punten
34. De Oude Garde 81 punten
35. Team Franka 79 punten
36. DQV De Vuile Fluit 77 punten
37. Team X 70 punten

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail