Uitslag Dorpsquiz 2022

Afgelopen vrijdag, 4 februari, vond de twaalfde dorpsquiz plaats van Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef; voor de tweede keer digitaal in de corona-tijd. De eerste prijs ging naar het team Den Heilige Jacobus.

Origineel en avondvullend programma

Om half negen uur ging de YouTube stream van start. Er deden liefst 37 teams mee, dus nog meer dan de 34 bij de voorronde in de sportzaal op de elfde van de elfde. Er waren nog tien ronden te gaan van elf vragen. Plus bij elke ronde een twaalfde vraag wie Jaan is. Je kon wel zien waar Jaan was, nl. in de rat-room in de Leeuwerik, maar hij had een groot masker op en een verdraaide stem. Iedere ronde beantwoorde Jaan keurig de binnengekomen vragen, misschien behalve een enkele te goede vraag. Om de spanning erin te houden, werden de resultaten na iedere ronde teruggekoppeld.

Van de eerste ronde op de elfde van de elfde werd een video opname vertoond. Ronde twee had de titel ‘glashelder’ en daarbij moesten naast bierglazen ook het glas(-in-lood) van de Bijenboerderij en Sint Hubertuskapel worden geraden. En je had daarbij ook goed moeten opletten hoeveel keer John een slok nam. Bij ronde drie onder de noemer ‘zonaanbidders’, werd geacht dat je wist op wiens dak welke zonnepanelen lagen. Bij ronde vier en elf werden onder het motto ‘MTV’ video’s vertoond waarin ieder team een filmscene uitbeeldde. Hilarisch was mister Bean, die een auto besturend vanaf het dak, door Galder reed. En ook het kleidraaien in de film Ghost.

Voor ronde vijf was een speciale ‘DorpsQuizKrant’ gemaakt, die goed bestudeerd diende te worden. Leuk was dat voormalig burgemeester Joeri Minses op video een vraag inleidde over het nummer van de grenspaal waar hij stond. Bij ronde zes en tien kwam ‘raad de plaat’. Om te voorkomen dat de muziekfragmenten niet via internet konden worden opgezocht, werden ze deze keer allemaal gespeeld door muzikanten in ons gebied. Ongelofelijk wat een talent. De kookkunst van John voor ronde zeven ‘proeven’ bleek te bestaan uit het opwarmen van potjes babyvoeding. Ook ronde acht, het raden van de prijs van ‘streekproducten’ ging vooral over voedsel en daarnaast over de glühwein van de Leeuwerik-buitenbar, paardenopvang en fietsband plakken. Hierbij moest even goed worden opgelet hoeveel pompoenen er in een kruiwagen werden gestapeld. Ronde negen ‘veurname’ leek ingewikkeld, maar daar kwamen de voornamen van de quizmasters in voor. Daarbij ging het ook over de samenstelling van het voedselpakket van de nieuw opgerichte ‘roterij’, i.v.m. het stijgende aantal miljonairs in Alphen-Chaam.

Winnaars lopen weg met de prijs

Rond half een was de einduitslag bekend. Winnaar was Den Heilige Jacobus, met slechts één punt verschil met nummer twee CVWKDWV#7. Het winnende team is toen nog even naar de Leeuwerik gekomen om hun prijs in ontvangst te nemen. Naast de eer en een gegraveerde beker, kregen ze de kruiwagen vol pompoenen mee. Ook de teams die dit jaar niet wonnen, hebben in ieder geval veel lol beleeft aan deze zeer geslaagde dorpsquiz. Hopelijk kan de volgende wel weer in de Leeuwerik.

Geen optocht in Maerkrattenland, maar wel de dorpsquiz

Net als in 2021 kan dit jaar de carnavalsoptocht in Maerkrattenland door Corona niet doorgaan. Dat heeft de gemeente Alphen-Chaam met alle carnavalsverenigingen afgesproken. Toch is er een lichtpuntje, namelijk de digitale dorpsquiz. We hebben een gesprek met Frans Goethals aan de keukentafel.

Carnaval over de grens

Internationale samenwerking is in onze regio niet beperkt tot Baarle. Ook in Galder en Strijbeek doen we veel samen over de grens. Met carnaval is dat heel zichtbaar, omdat we dan met Meersel-Dreef samen het Maerkrattenland zijn; allemaal samen ratten en ratinnen. De samenwerking heeft een historische verklaring. Toen de katholieken ten tijde van de Republiek nog werden onderdrukt, werd in Meersel-Dreef, het noordelijkste stukje België, een kapucijnenklooster opgericht. Daar konden de mensen vanuit de wijde omtrek naar de kerk. En dat schept een band. De paters richtten in 1904 ook de fanfare ‘Voor Eer en Deugd’ op. Vanaf het begin kwamen de leden daarvan naast Meersel-Dreef ook uit Galder en Strijbeek. En toen carnaval opkwam, was daar ook muziek voor nodig.

De overlevering vertelt dat Strijbeek de eerste was met het carnaval in 1966. In 1974 werd de carnavalsvereniging de Maerkratten opgericht. Toen er in 1993 niet meer genoeg leden waren te vinden voor een Raad van Elf, betekende dat niet het einde. Gelukkig steekt een groepje vrijwilligers tot op heden veel energie in een mooi carnavalsprogramma. Er is geen prins meer. De scepter wordt gezwaaid door de lokale buurtschappen en carnavalsverenigingen. Dat blijkt een goede formule.

Maerkratten carnaval

De optocht ‘s zondags van Meersel-Dreef naar Galder is toch wel het hoogtepunt van het Maerkrattenland. Daarvoor halen de lokale carnavalsgroepen alles uit de kast om zo goed mogelijk het jaarlijkse thema uit te beelden. En om daarmee in de prijzen te vallen. De optocht start in Meersel-Dreef en eindigt dan voor de Leeuwerik in Galder. Daarbij begeleid door eerst de Belgische en dan de Nederlandse politie.

In 2020 ging de optocht niet door, door de harde wind. Toen werd de optocht verplaatst naar halfvasten. Maar helaas zaten we inmiddels in de lockdown. Op de grens stond zelfs een container. De scheiding met Meersel-Dreef was nog nooit zo groot. Ook in 2021 werd de optocht afgelast. En ook voor dit jaar bleek er in overleg met de gemeente Alphen-Chaam geen mogelijk te zijn om een optocht te houden. Uitstellen, zoals in sommige andere dorpen gebeurt, bleek voor de Maerkratten ook geen haalbare optie te zijn. Dus voor het derde jaar op rij helaas geen optocht.

De meeste activiteiten waren gekoppeld aan de optocht. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanbieden van de worst aan Clara in Meersel-Dreef, voor mooi weer. Verder wordt daags voor de optocht de rat geplaatst bij de Leeuwerik, die na carnaval ritueel wordt verbrand.

Belangrijk is ook de carnavalskrant die ieder jaar wordt uitgebracht. Vorig jaar was er een ‘special edition’, die je kon bestellen. Arno Cornelissen van de vereniging de Maerkratten had daar desgevraagd nog wel wat goed nieuws over. ‘De editie Carnaval Maerkrattenland 2022 zal huis-aan-huis worden bezorgd in Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef’. Gelukkig blijven de sponsoren ook ondersteunen met advertenties. Als de corona-maatregelen het toelaten, wordt samen met de Leeuwerik gekeken of er op de zondagavond met carnaval nog iets kan worden georganiseerd.

Hopelijk kan het allemaal weer volgend jaar. Om de moed erin te houden, wordt aan iedereen gevraagd om de carnavalsvlag in ieder geval uit te steken.

Dorpsquiz

Op 4 februari vindt de twaalfde dorpsquiz van Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef plaats. Dit jaar is het de tweede keer dat de quiz vanwege corona digitaal verloopt.

Normaal wordt de quiz in dorpshuis de Leeuwerik gehouden. Die is dan meestal afgeladen vol met 35 tafels met evenveel teams, bestaande uit 6 personen. De teams strijden dan in alle hevigheid om de punten. De deelnemers vormen een heel gemêleerd gezelschap. De teams komen uit Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef. En de leeftijd varieert van 18 tot 70 jaar. Met de quiz worden ook inkomsten gegenereerd als bijdrage aan de kosten van het carnaval. Om het aantal teams te beperken tot het maximaal passende aantal, wordt in november een inschrijfronde gehouden. Dan wordt vervolgens in een eerste opdracht gestreden om een tafel in de Leeuwerik.

Nu de quiz (weer) digitaal wordt gespeeld, is er feitelijk geen beperking aan het aantal teams. Toch is er op de elfde van de elfde weer een voorronde gehouden. Dat kon met de geldende maatregelen toen in de sportzaal van de Leeuwerik. Er deden 34 teams mee. “Er werden toen opdrachten uitgevoerd met huishoudelijke artikelen”, vertelt Frans Goethals: “zoals wc-rollen afwikkelen en pingpongballetjes in eierrekjes mikken.” De teamleiders moesten de opdrachten met een assistent uitvoeren en de rest van de teams vormde een buitengewoon fanatiek publiek. Frans: “Van alle artikelen die overbleven moest een ratje worden gemaakt. Daarmee was tevens de zaal opgeruimd.” Voorafgaande aan de quiz hebben de deelnemers ook nog opdrachten gekregen, zoals het opnemen van een videoclip en hun huis versieren.

De dorpsquiz op 4 februari wordt via YouTube gestreamd en bestaat uit 11 rondes met 11 vragen die vooral gaan om weetjes, muziek, film, lokale bijzonderheden, waar is Jaan de maerkrat, en een smaakronde. De deelnemende teams kunnen thuis de quiz op de tv kijken en met een tablet op de bank de vragen invullen. Het team dat de quiz voorbereid bestaat naast Frans Goethals uit Remco Hereijgers, Maurice Martens, John Braspenning, Nico Nooren en Martijn Bogers. De creativiteit ontstaat volgens Frans vanzelf na wat avonden brainstormen. “Vragen verzinnen is bij een online quiz nog niet zo simpel”, vertelt Frans: “Want de antwoorden mogen niet op internet te vinden zijn”. Voor volgende edities van de dorpsquiz kan men nog creatieve talenten gebruiken om te helpen met organiseren, bij voorkeur ex-deelnemers met wat vrije tijd.

Frans sluit af: “De quiz zorgt in onze dorpen voor saamhorigheid, ontmoeten en sociale cohesie tussen verschillende leeftijden. En dat is nu tijdens de coronapandemie extra belangrijk”.  Men is in dit kader ook heel blij met de bijdrage van de gemeente Alphen-Chaam uit het Goede Ideeënfonds.

11e DorpsQuiz Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef: Online ook fijn!

Heel Maerkrattenland was uitbundig versierd op vrijdag 22 januari. Een beetje vreemd in deze tijden van lockdowns en avondklokken? Het had alles te maken met de Dorpsquiz, want die ging die wél door!  Vanwege de coronamaatregelen was de altijd gezellige strijd in een stampvolle en meezingende Leeuwerik niet mogelijk. Maar een echte Maerkrat denkt natuurlijk niet in beperkingen, maar kijkt wat er wel mogelijk is!

De 38 teams en hun leden quizten op verschillende adressen en communiceerden onderling via bijvoorbeeld Teams, Zoom, WhatsApp en telefoon. De organisatie presenteerde de opdrachten en uitslagen via een YouTube-stream in een heuse Mark, Irma en Hugo opstelling. 

 

De quiz was echter elf weken eerder al begonnen. Er waren namelijk in november 11 doe-opdrachten gegeven. Zo moest er onder andere een videoclip worden gemaakt, een sinterklaasliedje worden opgenomen op een zelfgemaakt instrument en een tuinkabouter worden geknutseld. Probeer trouwens maar eens op de foto te gaan met een echte, levende, wilde vogel.

Veel van de ingestuurde hilarische foto’s en filmpjes passeerden deze avond de revue als opgave. Elk team had bijvoorbeeld een eigen kabouter gemaakt, maar wisten ze ook hoe de kabouter op het Eendrachtsplein in Rotterdam alweer heet? En wie schitterde er toch naast Eucalypta..?Daarnaast bestond de quiz uit vragen rubrieken zoals: “Waar is Jaon (met zijn kaboutervriendje)?”, foto’s uit de oude doos en verschillende carnaval gerelateerde rondes. Ook werd er nog een half uurtje live tegen elkaar gequizt waarbij ieder teamlid apart kon meedoen in de ronde: “De perfecte vraag”. De kennis van de Maerkratten werd verder op de proef gesteld: Wisten ze welke personen in het OMT zitten? Ook de traditionele proefronde ging door, die was ‘s middags al coronaproof bij de teamcaptain bezorgd: Welke snoepjes waren er door de blender gegaan? In de chat naast de YouTube-stream ontstond in de tussentijd al een gezellig café-sfeertje, toch fijn om weer ‘s met je dorpsgenoten te ouwehoeren. 

Na een hectische avond werd duidelijk dat de uitslag pas ver na middernacht verwacht kon worden. Dus werd ter plekke besloten om de volgende middag in de verlenging te gaan, voor nog een extra uurtje uitslag. Tevens werden, op veler verzoek, de volledige video-clips uitgezonden.

 

Team: “D’n Heilige Jacobus” eindigde op de derde plaats. De tweede plaats werd door team “CV We kenne d’r wa van” veroverd. De grote winnaar, met ruime voorsprong, werd team:“Hetmaaktnietuitofheteen-wortelofeenpeenis”, met de teamleden: Ine, Femke, Ingeborg, Angelique, Richard, David en Gys. Zij hebben deze historische elfde quiz gewonnen en mogen de wisselbeker in ontvangst nemen. 

We waren misschien niet samen, maar deze quiz, gemaakt voor en door de deelnemers, bracht ons misschien wel dichter bij elkaar dan ooit. Het was een geweldig feest om een lichtpuntje te hebben in deze donkere dagen. Ondanks dit enthousiasme hoopt de organisatie in het voorjaar van 2022 gewoon weer een ‘normale’ quiz te kunnen presenteren in die stampvolle en meezingende Leeuwerik van weleer. Iedereen bedankt!  

Kabouterbos

Jaarlijks organiseert carnavalsvereniging De Maerkratten een dorpsquiz. De Leeuwerik zit dan bomvol met strijdende teams. Nu in coronatijd is dit niet mogelijk. De organisatie heeft daarom een quiz met opdrachten en digitale rondes bedacht.

Het maken van een kabouter is een van de opdrachten van de Dorpsquiz waarvan op  22 januari 2021 de finale plaatsvind. 43 Teams maken vooraf aan de finale 11 opdrachten, en strijden in de finale om een podiumplek. Van de gemaakte kabouter moest een foto gemaakt worden bij een bepaalde ANWB paddenstoel.

Een van de rivaliserende teams had die paddenstoel doen verdwijnen, waarop een ander team er een nagemaakt heeft. Het geeft aan hoe fanatiek de teams zijn. Omdat de originele inmiddels weer teruggeplaatst was, stonden er even twee. organisatie bedacht met de kabouters een mooi diorama te maken voor de kinderen.

De Maerkratten wenst iedereen een gezond en “normaal” 2021 en danken de teams voor hun deelname en inzet.

 

De kabouters zijn te bewonderen, door het glas van de huiskamer in de Leeuwwerik.

Dorpsquiz in Maerkrattenland weer schot in de roos

Steunen, kreunen, verdwaasde blikken, geërgerde fronsen, maar ook veel zwaaiende ratjes. De tiende editie van de jaarlijkse dorpsquiz van het Maerkrattenland was weer goed op dreef. De Leeuwerik was op vrijdagavond 31 januari tot de nok gevuld met 35 teams van 6 personen. Geheel in lijn met het thema van het Maerkrattenland dit carnaval: “dur zit Schot in” hadden de quizmasters zich uitgedost in Schotse kilt.

De eerste ronde, een dictee, had al plaats gevonden in november, waardoor de eerste punten al bij aanvang al waren vergeven, team Ad Rosé begon op kop met 8 punten. We beten het spits af met een ronde ‘Van kop tot staart’ waarin was ingezoomd op foto’s van bekende personen en er moest worden geraden wie die persoon was. Van de ogen van Ruud Lubbers tot de voeten van Patricia Paay daalden we het lichaam af. Nadat de elf vragen waren gesteld was er één minuut de tijd om in te leveren, daartoe was een heuse tEImer ontwikkeld; 60 eieren braken steeds 1 seconde na elkaar..

De derde ronde had de misleidende titel ‘Slow Goan’, het was een ronde over reclame slogans, eerst een set slogans waarbij de teams het bedrijf moesten raden; met ook lokale parels als “Voor als je handen te kort komt”. Daarna nog een vijftal reclames die afgekapt werden en afgemaakt moesten worden… “Pam, je haar danst”.

De vierde ronde had het thema “We kijken er Zwart/Wit naar”, waar de vragen die iets met Zwart of Wit, of zelfs 50 tinten grijs hadden te maken. Waar bijvoorbeeld de ongeschminkte band Kiss voorbijkwam.

De vijfde ronde “Uit de hoogte”, werden naast enkele algemene vragen die betrekking hadden op hoogte ook van bovenaf een aantal locaties in het Maerkrattenland getoond. Wist u dat de bijenboerderij een pad in de vorm van een bloem heeft?

Voor de pauze was er nog een traditionele doe-ronde, deze keer in de vorm van een creatieve plakronde waarbij in 10 minuten de vlaggen van de provincies op een kaart van de BeNeLux moeten worden geplakt. Waarbij het natuurlijk opletten geblazen was dat het land Luxemburg geen provincie is. Dit was een pittige exercitie, het beste team had slechts 8 van de 22 vlaggen goed.

De tussenstand werd opgemaakt nadat de pauze was afgelopen: “Duo likmevestje en het restje” was nipt aan de leiding, met 51 punten, op 1 punt gevolgd door team ‘Double Trouble’.

Vervolgens werd snel verder gegaan met een ronde over StripTease, waar tussen vragen over stripfiguren, gestripte electriciteitdraden, strippokerhanden, maar ook wat functioneel naakt de revue passeerden.

De achtste ronde bleek weer uitdagend, er werden elf geluidfragmenten van zingende voetballers afgespeeld, ieder team had een pagina met foto’s van 26 voetballers, genummerd A-Z. Deze moesten worden gekoppeld aan de fragmenten.

In ronde negen, werd een rondje Maerkrattenland gedaan, met een elftal lokale vragen, waarbij nog even aangestipt werd dat de formele term van het houten gebouw bij de binnenkomst van Galder ‘De entree van Galder’ heet. Maar ook een kaartje met stippen, waar de AED’s in het Maerkrattenland zich bevinden, toch handig om te weten.

De tiende ronde, John’s Karaoke bar, werd een beetje rommelig door wat technische problemen. Gelukkig konden de muziekfragmenten worden afgespeeld, waarvan de uitvoerder moest worden geraden, of waarbij de muziek werd gestopt en de tekst moesten worden afgemaakt. Luid zingend werd menig nummer door het voltallige publiek verraden.

Tenslotte kwam de gevreesde proefronde. Dit jaar moesten dranken worden herkend. Deze dranken waren echter met bier gemixed tot ‘Hoptails’, waardoor Icetea toch verdacht veel op Cassis gaat lijken, en melk welliswaar makkelijk te herkennen maar ook wel heel smerig werd.

Na deze zinderende finale bleken op de derde plaats met 84 punten, de winnaars van vorig jaar, “Duo likmevestje en het restje” te staan. Opgelucht dat de eer toch nog net was gered namen ze de doos met 18 preien in ontvangst. Zowel team ‘Double Trouble’ als ‘Het maakt niet uit of het een wortel of een peen is’ hadden 87 punten. De spelregels hadden hier gelukkig in voorzien. Het onderlinge verschil van de dicteeronde gaf de doorslag. Doordat ‘Double Trouble’ twee fouten minder had gemaakt met het dictee werden zij de winnaar en mochten ze een flink groentepakket en de wisselbeker mee naar huis nemen! Als troostprijs kreeg team “Maakt niet uit of het een wortel of een peen is” naast een grote doos met aardappelen en witlof ook de eer om dit jaar de Worst aan Clara te offeren op zondag 9 februari aanstaande.

Mijn favoriete periode van het jaar is weer bijna aangebroken! Alvorens we op 11/11 het carnavalseizoen gaan openen starten we op zondag 10 november om 10.30 uur met de inschrijving van de jaarlijkse dorpsquiz. Dit jaar wordt het 10e jaar dat de Maerkratten fanatiek gaan strijden voor een tas met overheerlijke streekproducten. De 10e dorpsquiz wordt gehouden op vrijdag 31 januari 2020. Zoals altijd 3 weken voor mijn favoriete feestje: Carnaval in Maerkrattenland.

Maar eerst dus de inschrijving. Ook dit jaar heb ik weer een proef verzonnen die gaat bepalen welke teams een felbegeerde tafel veroveren. Duo Lik Me Vestje en Stalkers is als winnaar van 2019 al verzekerd van een tafel. Maar... zij moeten wel deelnemen aan de proef, want het resultaat van de proef telt mee als ronde 1 van de dorpsquiz.

De inhoud van de proef houd ik uiteraard geheim. Ik kan wel verklappen dat iedereen die de afgelopen jaren achter het net viste, er niets van bakte of simpelweg niet van puzzeltochten houdt dit jaar weer evenveel kans maakt op een quiztafel. Kom dus zondag om 10.30 naar het Wapen van Galder en schrijf je in voor de 10e dorpsquiz van Maerkrattenland. Let op: De inschrijving sluit om 11.00 uur, want dan start de proef. Tussen 12.00 en 13.00 uur maken we de uitslag bekend. Dan weten we wie er mee doen en wie er met voorsprong mag beginnen aan de quiz.

De voorbereidingen zijn al in volle gang en het belooft weer een mooie en speciale editie te worden.

Tot 10 november,
Alaaf, Jaan

Geslaagde negende Dorpsquiz in Galder

Vrijdag 8 februari vond de negende Dorpsquiz plaats in Galder. Georganiseerd door en ten bate van Carnavalsvereniging De Maerkratten. In een afgeladen Dorpshuis De Leeuwerik streden 34 teams van elk 6 personen om de eerste plaats. De quiz bestond uit 11 rondes. De eerste ronde was de inschrijfronde die al in november plaats vond en een middag vullende fotozoektocht betrof. 

De overige 10 rondes gingen over actueel nieuws, oude weetjes, lokaal nieuws, verkeer, omgeving, filmmuziek herkennen, liedregels afmaken, waar of niet waar vragen. Als rode draad waren er vragen over fotocollages van de inschrijfronde en als laatste ronde 11 verschillende zaden die benoemd moesten worden. Toen de stemming er al flink in zat en de punten op de schermen verschenen, steeg de spanning en het rumoer in de zaal.

Als derde eindigde team 6 x Anders, tweede Kennet Vrouwen en de eerste podiumplaats voor Duo likmevestje & Stalkers. 

Het was weer een geslaagde, sfeervolle en gezellige avond.

 

 

Foto's Erwin Goossens.nl

ACHTSTE DORPSQUIZ MAERKRATTENLAND: ZEER GESLAAGDE AVOND

Vrijdag 19 januari 2018 was het weer zo ver: het was tijd voor alweer de achtste Dorpsquiz van Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef, oftwel de Maerkratten. 33 teams hadden de voorselectie overleefd door een prachtige en lekkere taart te bakken. Deze waren bij de inschrijving voor de quiz professioneel beoordeeld door de  vakjury. 2 teams hadden zich automatisch geplaatst: de winnaars van de laatste 2 jaar, We kenne d’r wa van, en Strijbeeks trots met een wildcard. Heel Maerkrattenland bakt was de rode draad door de hele quiz. Iedere ronde startte met een filmpje van het bakproces en alles wat daar bij komt kijken. Daarnaast moest bij elk van de 33 taarten het bakteam gevonden worden in de eerste tafelopdracht.

Om klokslag 20.00 uur werd de spanning doorbroken en startte de quiz met de eerste ronde: Wie, wat, waar. Het was al meteen duidelijk dat de achtste editie weer anders dan anders zou worden. Wie, wat, waar werd altijd als laatste ronde gespeeld met lokale kiekjes van de huisfotograaf. Maar nu geen hekjes, brievenbussen, voordeuren of close-ups van stoeltjes in de Gesta tribune. De bekendste gebouwen van de wereld kwamen voorbij. Dit was duidelijk een ronde voor teams met veel algemene kennis die daarbij ook nog wisten wat voor stropdas Donald Trump graag draagt.

De eerste ronde was een prooi voor: O motta nou zo, op de voet gevolgd door We bakken er niks van 1 en Duo likmevestje & stalkers.

In de tweede ronde werden vier afbeeldingen getoond waarvan er één het beste paste bij het liedje dat werd afgespeeld. Zo paste Pipi Langkous met haar aapje meneer Nilsson het beste bij Sexy als ik dans van Nielson. Op deze manier werden ook Amy MacDonald en Mariah Carey gelinkt aan McDonalds en kerrysoep.

Samen met de 33 taarten veranderde dit de tussenstand. We kenne d’r wa van stond, zonder taart te hebben gebakken, op kop. Ze werden op de voet gevolgd door Bloed, zweet & taart en Duo likmevestje en stalkers.

Na de pauze bleek de derde ronde een noviteit van de vragenmakers. Er werd een vraag gesteld met een hint voor het antwoord. Zo leidden de straatnamen Markweg en Korenbloem naar een weggepoetste Mark Rutten en de molen in Ulvenhout waarvan de voorganger ooit in Strijbeek stond. Nadat de eerste vraagtekens waren verdwenen en het angstzweet was opgedroogd bleek deze ronde voor ieder team best goed te doen.

De vierde en laatste ronde had als thema: Uit de ouwe doos. Voor deze ronde was het bijzonder handig wanneer je vóór 1970 geboren was. Generatiekloven werden weer eens extra uitgediept. De een kan zich niet voorstellen dat een feest niet door Earth Quake wordt afgesloten. De ander had geen idee dat de ronde van Galder vroeger de Nederlandse openingskoers was voor beroepswielrenners. Laat staan dat Johan van der Velde in 1983 naar de zege snelde. Foto’s uit lang vervlogen tijden toonden de Strijbeekseweg zonder fietspad, maar met klinkers. Ook Daasdonk zag er onherkenbaar uit als statige kasseienlaan. Tenslotte bracht ook een oude foto van de Galderseweg aan het licht hoeveel de wegen zijn veranderd door de aanleg van de A58. Na enkele oude auto’s en jaartallen sloot de ronde af met een aantal artiesten die de top 2000 (net) niet gehaald hadden.

Traditioneel werd hierna als slot wat op tafel gezet om te proeven. Dit keer 4 lekkere lokale bieren van brouwerij: Ut zit goed. Wat geroezemoes steeg op uit de zaal toen het presentatie duo aangaf dat de 4 verschillende kaasjes, die tijdens de laatste ronde waren uitgedeeld, ook nog even benoemd moesten worden. Bij de meeste teams stond er alleen nog maar een leeg wit bordje op tafel.

Achter de schermen werd al duidelijk dat het erg spannend ging worden. We bakken er niks van 1 had op dat moment een minimale voorsprong op de Buufkes en We kenne d’r wa van. Het zou aankomen op de smaakpapillen van deze 3 teams.

Nadat de jury alle punten had opgeteld bleken 2 teams evenveel recht te hebben op het grootste groentepakket, de felbegeerde en befaamde eerste prijs van de dorpsquiz. Deze teams: We kenne d’r wa van en De buufkes kregen nog 3 finalevragen. Toen bleek de quizervaring van We kenne d’r wa van de doorslag te geven. Zij wonnen voor de derde keer op rij de Dorpsquiz in Maerkrattenland!

Dit betekent dat zij er volgend jaar vanzelfsprekend weer bij zijn, dat er een nieuwe beker gewonnen kan worden en dat de organisatie weer een jaar de tijd heeft om te bedenken welke vragen er nog niet gesteld zijn. Maar allereerst bedanken we iedereen voor weer een geweldige quizavond en wensen we iedereen een gezellige carnaval!

dkt

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail

Dorpsquiz 2018