Dorpsquiz in Maerkrattenland weer schot in de roos
Steunen, kreunen, verdwaasde blikken, geërgerde fronsen, maar ook veel zwaaiende ratjes. De tiende editie van de jaarlijkse dorpsquiz van het Maerkrattenland was weer goed op dreef. De Leeuwerik was op vrijdagavond 31 januari tot de nok gevuld met 35 teams van 6 personen. Geheel in lijn met het thema van het Maerkrattenland dit carnaval: “dur zit Schot in” hadden de quizmasters zich uitgedost in Schotse kilt.

De eerste ronde, een dictee, had al plaats gevonden in november, waardoor de eerste punten al bij aanvang al waren vergeven, team Ad Rosé begon op kop met 8 punten. We beten het spits af met een ronde ‘Van kop tot staart’ waarin was ingezoomd op foto’s van bekende personen en er moest worden geraden wie die persoon was. Van de ogen van Ruud Lubbers tot de voeten van Patricia Paay daalden we het lichaam af. Nadat de elf vragen waren gesteld was er één minuut de tijd om in te leveren, daartoe was een heuse tEImer ontwikkeld; 60 eieren braken steeds 1 seconde na elkaar..
De derde ronde had de misleidende titel ‘Slow Goan’, het was een ronde over reclame slogans, eerst een set slogans waarbij de teams het bedrijf moesten raden; met ook lokale parels als “Voor als je handen te kort komt”. Daarna nog een vijftal reclames die afgekapt werden en afgemaakt moesten worden… “Pam, je haar danst”.
De vierde ronde had het thema “We kijken er Zwart/Wit naar”, waar de vragen die iets met Zwart of Wit, of zelfs 50 tinten grijs hadden te maken. Waar bijvoorbeeld de ongeschminkte band Kiss voorbijkwam.

De vijfde ronde “Uit de hoogte”, werden naast enkele algemene vragen die betrekking hadden op hoogte ook van bovenaf een aantal locaties in het Maerkrattenland getoond. Wist u dat de bijenboerderij een pad in de vorm van een bloem heeft?
Voor de pauze was er nog een traditionele doe-ronde, deze keer in de vorm van een creatieve plakronde waarbij in 10 minuten de vlaggen van de provincies op een kaart van de BeNeLux moeten worden geplakt. Waarbij het natuurlijk opletten geblazen was dat het land Luxemburg geen provincie is. Dit was een pittige exercitie, het beste team had slechts 8 van de 22 vlaggen goed.
De tussenstand werd opgemaakt nadat de pauze was afgelopen: “Duo likmevestje en het restje” was nipt aan de leiding, met 51 punten, op 1 punt gevolgd door team ‘Double Trouble’.
Vervolgens werd snel verder gegaan met een ronde over StripTease, waar tussen vragen over stripfiguren, gestripte electriciteitdraden, strippokerhanden, maar ook wat functioneel naakt de revue passeerden.
De achtste ronde bleek weer uitdagend, er werden elf geluidfragmenten van zingende voetballers afgespeeld, ieder team had een pagina met foto’s van 26 voetballers, genummerd A-Z. Deze moesten worden gekoppeld aan de fragmenten.
In ronde negen, werd een rondje Maerkrattenland gedaan, met een elftal lokale vragen, waarbij nog even aangestipt werd dat de formele term van het houten gebouw bij de binnenkomst van Galder ‘De entree van Galder’ heet. Maar ook een kaartje met stippen, waar de AED’s in het Maerkrattenland zich bevinden, toch handig om te weten.
De tiende ronde, John’s Karaoke bar, werd een beetje rommelig door wat technische problemen. Gelukkig konden de muziekfragmenten worden afgespeeld, waarvan de uitvoerder moest worden geraden, of waarbij de muziek werd gestopt en de tekst moesten worden afgemaakt. Luid zingend werd menig nummer door het voltallige publiek verraden.
Tenslotte kwam de gevreesde proefronde. Dit jaar moesten dranken worden herkend. Deze dranken waren echter met bier gemixed tot ‘Hoptails’, waardoor Icetea toch verdacht veel op Cassis gaat lijken, en melk welliswaar makkelijk te herkennen maar ook wel heel smerig werd.
Na deze zinderende finale bleken op de derde plaats met 84 punten, de winnaars van vorig jaar, “Duo likmevestje en het restje” te staan. Opgelucht dat de eer toch nog net was gered namen ze de doos met 18 preien in ontvangst. Zowel team ‘Double Trouble’ als ‘Het maakt niet uit of het een wortel of een peen is’ hadden 87 punten. De spelregels hadden hier gelukkig in voorzien. Het onderlinge verschil van de dicteeronde gaf de doorslag. Doordat ‘Double Trouble’ twee fouten minder had gemaakt met het dictee werden zij de winnaar en mochten ze een flink groentepakket en de wisselbeker mee naar huis nemen! Als troostprijs kreeg team “Maakt niet uit of het een wortel of een peen is” naast een grote doos met aardappelen en witlof ook de eer om dit jaar de Worst aan Clara te offeren op zondag 9 februari aanstaande.
