Heemkundekring Paulus van Daesdonck

Burgemeester Breda opent expositie 100-jarige imkervereniging

Het museum van heemkundekring Paulus van Daesdonck in Ulvenhout heeft nu een tentoonstelling over 100 jaar imkerij. Imkervereniging St. Ambrosius Ulvenhout-Galder had vorig jaar haar jubileum en toont nu hoe bijen door de tijd heen werden gehouden. Burgemeester Paul Depla opende de tentoonstelling op 9 februari.

Paulus is blij met Ambrosius

Bij de opening kon, gelet op de corona, een beperkt gezelschap aanwezig zijn. De korte ceremonie werd buiten voor het museum gehouden. Namens Paulus van Daesdonck heette Karel van den Hout iedereen welkom, in het bijzonder de burgemeester. Twee keer per jaar organiseert Paulus een wisseltentoonstelling. Dit is alweer nummer 73. “Wij als heemkundekring bieden een vereniging die een jubileum heeft, graag een podium om zich te presenteren. En deze keer is dat Imker vereniging St. Ambrosius die 100 jaar bestaat. Laatst stond er een artikel in de krant ‘vrouwelijke imker rukt op in bijenland’. Dat is zeker waar, maar ook bij het inrichten van de tentoonstelling hadden de dames een grote vinger in de pap. Met name Ellen Janssen heeft de tentoonstelling vormgegeven. Hartelijk dank daarvoor”.

Spullen anders, imkers niet

Als tweede spreker nam Marian Hulshof plaats achter de katheder. Zij is de voorzitter van St. Ambrosius Ulvenhout-Galder. Marian is blij dat de opening nu eindelijk is doorgegaan, nadat het in december en januari niet lukte, weliswaar met een beperkt publiek. Zij had ook een speciaal woord van dank voor bestuurslid Ellen Janssen, die veel tijd heeft besteed aan de inrichting van de tentoonstelling. De spullen van vroeger moesten natuurlijk ook overal vandaan komen. Marian schetste wat er in 100 jaar tijd veranderde voor de imker. Zo werden de bijen vroeger in een korf gehouden en nu in een kast. Ook was het eerst een pure mannenaangelegenheid. Dat is nu dus echt anders. “Wat niet veranderde is dat imkers elkaar bijstaan waar ze kunnen. Ook hetzelfde is dat imkers hun hart bij de bijen hebben. Imker is iets wat je bent.”

Bijen en bio

Daarna was het de beurt aan de burgemeester van Breda, Paul Depla. Hij begon zijn toespraak over zijn schoonvader, die ook imker was. “Dat was waar ook zijn hart lag, korven dicht bij de natuur.” Ook hij haalde aan hoe het vroeger was. Inderdaad een echte mannenzaak; het leek soms een soort geheim genootschap. Oorspronkelijk was de insteek puur agrarisch. De rol van bijen in de natuur is in de loop van de tijd steeds belangrijker geworden. Er is in 100 jaar veel veranderd. De burgemeester wees in dit verband ook op het belang dat de stad Breda hecht aan een natuurlijke omgeving en biodiversiteit. “Het is belangrijk de bijen te koesteren en de ruimte te geven te blijven bestaan.”

Dorpsleven Breda

Burgemeester Paul Depla is blij dat het museum van Paulus van Daesdonck nu de ruimte kan geven voor St. Ambrosius Ulvenhout-Galder. Hij roemt ook de gemeenschapszin van de dorpen van Breda, zoals Ulvenhout, die Breda mede tot zo’n bijzondere en mooie stad maken. Hij feliciteert Ambrosius met haar eeuwfeest en expositie. En hij hoopt dat veel mensen en daaronder ook veel kinderen hier veel plezier aan gaan beleven.

Bijenwas logo

Na de drie toespraken volgde een onthulling. Paul Depla en Marjan Hulshof trokken gezamenlijk een kleed met bijenmotief van een ouderwetse bijenkorf. Na optillen daarvan, kwam er vervolgens een bijenwaszegel met het logo van St. Ambrosius Ulvenhout-Galder tevoorschijn. De burgemeester kreeg het eerste exemplaar.

Een bezoek waard

Het museum Paulus van Daesdonck staat in Ulvenhout op Pennendijk 1. Het is open van 14.00 tot 16.00 uur, alleen op woensdagen en op de 1e en 3e zondag van de maand. Dan is er ook iemand van Ambrosius aanwezig om uitleg te geven. De imker expositie is te zien tot eind april. De toegang is gratis.

Heemkundekring

Galder en Strijbeek zijn deel van het werkgebied van heemkundekring Paulus van Daesdonck. Hun werkgebied strekt zich uit over de oude heerlijkheid Ginneken en Bavel, de oude gemeente Ginneken en Bavel en de voormalige gemeente Nieuw Ginneken. Paulus heeft een eigen museum en ook een website: www.paulusvandaesdonck.nl. Het museum staat in Ulvenhout en is gratis toegankelijk. De heemkundekring heeft als belangrijkste doel om ons erfgoed goed te bewaren en toegankelijk te maken voor leden en andere belangstellenden. Het gaat dan met name om voorwerpen, gebouwen, archeologie, (foto) archieven en in het bijzonder om verhalen. Dat laatste gebeurt met lezingen en met publicaties. 

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail