Burgemeester op bezoek

Foto Erwin GoossensFoto Erwin Goossens

ORANJECOMITÉ GALDER-STRIJBEEK

Activiteiten Koningsdag 2022

Kinderen die wonen in Galder, Strijbeek of Meersel-Dreef kunnen meedoen van 0 jaar t/m klas 2 van het voortgezet onderwijs. Aanmelden uiterlijk 25 april met email: oranjecomite@acib.nl

Kleurplaten kunnen worden ingeleverd uiterlijk 25 april: Berkenakker 15 in Galder.

Klikt hier voor Informatieformulier en Kleurplaat

Oranjecomité Galder-Strijbeek organiseert traditionele Koningsdag

Het is mooi om te zien dat het verenigingsleven in Galder en Strijbeek weer helemaal opbloeit na de coronatijd. Veel verenigingen hebben gedurende het hele jaar activiteiten. Maar sommige richten zich op één dag in het jaar. Nu is Koningsdag 2022 dan ook wel heel speciaal. Het Oranjecomité organiseert dan, naast het traditionele programma voor de jongste kinderen, voor het eerst de ‘GalderGames’ voor de wat oudere jeugd. Iedereen is welkom om erbij te zijn, van jong tot oud.

Echte vrijwilliger

We spreken met Harvy Bastiaansen, die drie jaar geleden het voorzitterschap van het Oranjecomité Galder-Strijbeek op zich heeft genomen. Hij heeft een eigen bedrijf dat grondverzet werkzaamheden uitvoert of andere klussen voor aannemers, hoveniers of particulieren. Op de dag van ons gesprek, stond er een machine in zijn oprit, die hij net had gebruikt om de tegenoverliggende speeltuin mee te onderhouden, samen met Frans Goethals. Ook is Harvy bij de brandweer in Ulvenhout. Toch fijn dat we zulke vrijwilligers hebben.

Harvy komt uit Strijbeek en woont nu 11 jaar in Galder. Daar heeft hij ook op school gezeten en “zelf de koningsspellen mogen beleven”. Toen werden op Koninginnedag oudhollandse spelletjes gespeeld en dat is nog steeds deel van het programma. Het is niet alleen nostalgie, maar ook gewoon nog steeds leuk. “En ik doe dit omdat mijn eigen twee kindjes in de categorie vallen. Als iedereen iets doet voor de gemeenschap, kan je er met z’n allen iets moois van maken in zo’n klein dorp. En zo leefbaar houden voor iedereen.” Het zou mooi zijn als meer inwoners, ook nieuwe, er zo over gaan denken, want veel verenigingen zouden heel graag wat meer vrijwilligers hebben.

Speciale dag

Koningsdag, of voorheen Koninginnedag, heeft al een hele lange traditie in Galder, zoals in veel dorpen. Op de verjaardag van ons staatshoofd, zijn in Galder altijd activiteiten georganiseerd voor de schoolkinderen. De traditie werd met corona onderbroken. Twee jaar geleden konden de activiteiten niet doorgaan. En vorig jaar waren er ook coronabeperkingen. Toen heeft het comité pakketjes samengesteld met vlaggetjes, crêpepapier en ballonnetjes, zodat de kinderen thuis hun fiets konden versieren. Een optocht zat er niet in, maar uit de ingestuurde foto’s werden prijswinnaars gekozen. De kleurwedstrijd verliep op dezelfde manier. “Gelukkig werd door de kinderen goed meegedaan. Het was het beste dat we er voor ons gevoel van konden maken.”

Het Oranjecomité gaat het dit jaar grootser aanpakken. “Om de straten wat aan te kleden, zijn 1200 meter oranje vlaggetje gekocht.” Die worden enkele dagen voor Koningsdag in de straten rond de Leeuwerik opgehangen, waar op Koningsdag het rondje met de versierde fietsen wordt gereden. De gemeente dekt een deel van de kosten met subsidie. Ook wordt dit jaar een kleine eigen bijdrage gevraagd van de deelnemers. Verder zijn er vijf sponsors: Bloemenboetiek Inrana, Dorpshuis de Leeuwerik, Hooijdonk Mechanisatie, KeiMooi bestratingen en Pedicure Marieke Nooren.

Harvy geeft aan dat het Oranjecomité nog een extra lid kan gebruiken. Verder doet hij een oproep voor vrijwilligers op Koningsdag zelf, om de activiteiten in goede banen te leiden. Aanmelden kan via email: oranjecomite@acib.nl, of tel. 0620542568.

Programma

Kinderen die wonen in Galder, Strijbeek of Meersel-Dreef kunnen meedoen van 0 jaar t/m klas 2 van het voortgezet onderwijs. Ook kinderen die niet in Galder op school zitten. Het is dit jaar voor het eerst dat ook de kinderen van de eerste twee klassen middelbare school worden betrokken. De activiteiten spelen zich af (op het veld) achter de Leeuwerik. Bij slecht weer kan deels worden uitgeweken naar de sportzaal. Voor de kosten van materiaal en versnapering, wordt een eigen bijdrage van € 2 per deelnemend kind gevraagd.

Om mee te kunnen doen, is het nodig om de kinderen van tevoren aan te melden. Dat kan uiterlijk maandag 25 april door een email te sturen naar: oranjecomite@acib.nl. Vermeld in deze mail: naam, groep/klas, leeftijd en aan welk activiteit je meedoet. Ouders van kinderen op de Mattheusschool en Puur kinderopvang krijgen een informatieformulier per app; daar zit ook een kleurplaat bij. Deze kunnen ook worden gedownload via de website: www.galder-strijbeek.nl. Om mee te dingen naar de prijzen, moeten de ingekleurde platen uiterlijk op 25 april worden ingeleverd op Berkenakker 15 in Galder.

Op Koningsdag is de start voor alle kinderen om 10 uur. Dan wordt eerst de vlag gehesen en kan het Wilhelmus worden meegezongen. De jongste kinderen, van 0 t/m groep 5, gaan daarna hun step, skelter of fiets versieren met de aanwezige materialen. Om ongeveer 10.45 uur gaan ze daarmee een rondje rijden. Daarna worden de prijzen uitgereikt voor de mooist versierde fietsen en kleurplatenwedstrijd. Vervolgens kunnen de jongste kinderen meedoen met de oudhollandse spelletjes.

De oudere kinderen, van groep 6 t/m klas 2, gaan na het vlag hijsen beginnen met de GalderGames 2022. Dat is een soort zeskamp met uitdagende opdrachten. Daarna volgt een prijsuitreiking. Er is ook een extra prijs voor het meest origineel geklede kind.

Ook voor oudere publiek  

Koningsdag in Galder is niet alleen bedoeld voor de kinderen. Iedereen kan komen kijken en de kinderen aanmoedigen. Het is ook een prima gelegenheid om je andere dorpsbewoners te ontmoeten en een praatje te maken. Het gaat vooral om een leuke dag in ons dorp. Bij de spelen en ook daarna is dorpshuis de Leeuwerik open. Je kan daar bijvoorbeeld een kopje koffie drinken met iets lekkers erbij, of (voor volwassenen) een oranjebitter proeven.

Een leuke dag voor jong en oud

Als voorzitter van het Oranjecomité krijgt Harvy tenslotte ook de vraag: “Wat wil je graag bereiken?” Hij antwoordt: “Een leuke dag voor jong en oud. Ik hoop dat de spelletjes en de GalderGames van dit jaar aan gaan slaan. Dan kunnen we vandaaruit voortborduren naar een dagevenement. Doe mee nu het weer kan, dan maken we er samen een gezellige dag van.” Een oranje outfit wordt op prijs gesteld. En vergeet thuis niet de vlag met oranje wimpel te hijsen.

DOOR JAN SCHEEPERS (22-4-2022)

Oranjecomité Galder-Strijbeek

V.l.n.r. Gijs Nooren, Harvy Bastiaansen, Ingeborg Cornelissen en Esther den Ronde (Foto Jan Scheepers)

Facebookpagina

Vrijwilligers gezocht

Op koningsdag zelf zijn nog vrijwilligers nodig, om de activiteiten in goede banen te leiden. Aanmelden kan via email: oranjecomite@acib.nl of tel. 0620542568.

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail