Galderse kermis 24 en 25 juni 2023

In 2023 is er weer een Galderse kermis, op het dorpsplein bij De Leeuwerik. De kermis wordt gehouden op zaterdag en zondag. Naast de kermisattracties zijn er feestelijke activiteiten. Leuk voor de inwoners van Galder-Strijbeek en bezoekers. Aan alle leeftijden is gedacht. 

Opgeven voor activiteiten van de kermis kan via https://takeaway.bestel.app/jifSVeS3PE-ltWEGVkHsMA of de QR-code op onderstaande folder. Opgave voor de Ganzenvenloop kan via: https://inschrijven.nl/form/2023062400620-nl

Galderse kermis 25 en 26 juni 2022 een groots dorpsfeest

'Waar een klein dorp groot in kan zijn'

Het was wel even schrikken toen vrijdagmiddag duidelijk werd dat de kermisexploitant niet was komen opdagen. De organisatoren van de kermis gingen meteen aan de slag om alternatieven te regelen. Dat kenmerkt Galder, de schouders eronder, improviseren en aanpakken. Door gebruik te maken van connecties en het internet, is het toch nog op tijd gelukt om een fraaie kermis neer te zetten. Met de Ganzenvenloop, de Dorps BBQ, de Dorpslunch met fanfare en de Alleskunner was het ouderwets gezellig.

Kermisattracties opgehaald

Ondanks dat de kermisexploitant Galder in de steek had gelaten, stond er toch een hele mooie kermis bij de opening op zaterdagmiddag. Na het bellen van zo’n 30 exploitanten en verhuurbedrijven was er een nieuw plan. Alles moest zelf nog wel worden opgehaald en teruggebracht in Boxtel en Waalwijk, met dank aan Coen.

Zo stond er een draaimolen met dieren en huifkarren voor de kleinste kinderen. En een skelterbaan voor wat grotere kinderen. Verder een voetbalbiljartspel. Heel populair was de mechanische stier, die afhankelijk van leeftijd en voorkeur kon worden ingesteld. Ook kon je touwtje trekken, dankzij Tamara die dit heeft uitgevoerd. Stoere jongens en soms ook stoere meisjes konden op een boksbal slaan. Vermeldenswaardig was ook de schitterende snoepkraam, die uit Strijbeek werd gehaald. De kinderen van de Mattheusschool konden zo hun bon voor een suikerspin of popcorn toch nog verzilveren.

Combinatie Ganzenvenloop

Op zaterdagmiddag hield Loopgroep Galder hun jaarlijkse evenement, bestaande uit een kinderloop en trailrun. Het samen organiseren met de kermis is heel goed bevallen. Zo kon bijvoorbeeld goed gebruik worden gemaakt van de tent bij de Leeuwerik voor de verzorging en voeding van de deelnemers. Het was een mooie mix van publiek bij de loopwedstrijd en mensen over de kermis. Het gekozen thema ‘Back on Track’ kwam ook goed uit de verf met 120 deelnemers. De combinatie is een goede formule om mee door te gaan.

Dorps BBQ vermakelijk

Op zaterdagavond waren er ruim 200 dorpsbewoners bij de zeer geslaagde en lekkere BBQ. Af en toe kwamen er wel wat flinke buien over. Dan werd even geschuild in de tent voor de Leeuwerik en onder de parasols. Er was muziek van de band ReSet en DJ NicoNo. Het feest ging tot in de kleine uurtjes door.

Dorpslunch compleet

Aan de Dorpslunch op zondagmiddag deden ruim 100 inwoners mee. De lunch was werkelijk tot in de puntjes verzorgd door Mieke Bastiaansen met een groep vrijwilligers. Fanfare Voor Eer en Deugd zorgde voor de muzikale omlijsting met hun terrasconcert. Daarbij werd ook gezongen door Jenske Janssen en Frank Roelands.

Alleskunners

Dit jaar was ingezet op een laagdrempelige activiteit voor alle leeftijden. Er deden zo’n 80 personen mee aan de Alleskunner. Het waren opdrachten die behendigheid en soms ook inzicht vroegen. Vaak ook hilarisch voor het publiek, zoals ballen uit een emmertje krijgen dat op je rug was gebonden. Er waren 11 rondes. Na elke ronde vielen er deelnemers af. Bij de laatste opdracht voor de twee overgebleven kandidaten ging het erom wie als eerste het T-shirt met de naam “Alleskunner” kon aantrekken. Complicatie daarbij was dat de T-shirts diepgevroren waren. De winnaar was Ries van den Biggelaar; hij is nu dus de Alleskunner van Galder.

Het was een heel geslaagde dorpsactiviteit. De complimenten daarvoor gaan naar de organisatoren Maurice Martens en Remco Hereijgers van de Dorpsquiz, samen met Coen en Noah, en de juryleden Frans Goethals en Nico Nooren.

Daarna volgde nog een gezellige avond in de tent en op het plein. DJ Frank Roelands verzorgde met zijn disco Flexibel de muziek. Marian, Gerwin en Jolanda waren druk in de weer om ter plaatste eten te bereiden en te verkopen. De foodtruck werd niet gemist.

Topweekend

De organisatie van de Galderse kermis bestaat uit (v.l.n.r. op de foto) Vivian Alberts, Ine van den Wijngaard, Coen Nooren, Jos de Roover, Jolanda van den Wijngaart, Noah van der Velden en Esther den Ronde. Zij moesten op het laatste moment dus stevig improviseren en flink aan de bak. Met heel veel dank aan de vrijwilligers, die zich ook spontaan hebben aanboden. Ook aan Richard en Guus van het EHBO-evenemententeam uit Breda.

Terugkijkend zegt Vivian: “Ondanks de tegenslagen kijken we er met een goed en voldaan gevoel op terug. Uiteindelijk was het een topweekend. Op naar de kermis in 2023.”

Alleskunners bij Galderse kermis gezocht

Nieuw bij de kermis in Galder is de ‘Alleskunner’, die op zondag 26 juni wordt gehouden. Deelname is voor jong tot oud en kost € 3,50 p.p. Er zijn vragen binnen gekomen bij de organisatie wat het spel inhoudt. Maurice Martens, die de Alleskunner mede organiseert, geeft een toelichting en motiveert iedereen om vooral mee te doen. Dat geldt zeker voor vaste deelnemers aan de Dorpsquiz.

Misschien ken je het televisieprogramma, ‘De Alleskunner’ wel. Een groep van 100 mensen voert opdrachten uit en steeds valt één persoon af, totdat uiteindelijk de ‘Alleskunner’ overblijft. Eén voor één zouden de doorpakkers uit Galder en omstreken makkelijk dit televisieprogramma winnen, zoals we bij de inschrijfronde van de afgelopen Dorpsquiz wel hebben gezien. Dus hebben we het kaf alvast maar van het koren gescheiden. Tijdens de Galderse kermis wordt meteen de ‘Champions League’ van de alleskunner van Galder gespeeld. 

Tijdens de Galderse kermis wordt op zondagmiddag 26 juni tussen 14:00 en 17:00 uur gestreden om de titel “Alleskunner van Galder”. De fine fleur van de Galderse gemeenschap e.o. zal daar acte de présence geven voor de strijd om bezit te nemen van de prestigieuze titel. Gedurende de middag zullen de deelnemers door tal van opdrachten worden geleid, tot op het einde van de dag duidelijk is wie gekroond mag worden tot de Koning van de Kunde, de Gewiekste van Galder, de Alleskunner!

Dus ben jij die excellerende duizendpoot tussen de 8 en 88? Iemand die uitblinkt in concentratie, gevoel en evenwichtigheid? Iemand die finesse boven kennis of kracht plaatst? Een doener met durf en passie? Dan zoeken we jou!

We hopen jullie allemaal te zien bij deze ludieke en gezellige uitdaging. Geef je dus snel op. Dat kan tot de aanvang van het spel nog bij de Leeuwerik.

Kermis Galder op 25 en 26 juni 2022

Na twee jaar pauze is er in 2022 weer een Galderse kermis, op het dorpsplein bij De Leeuwerik. We spreken met Vivian Alberts, die het bestuur vertegenwoordigt als voorzitter. Het moet vooral een gezellig dorpsfeest worden voor alle leeftijden.

Opnieuw ‘nieuwe stijl’

In 2018 werd de eerste kermis ‘nieuwe stijl’ georganiseerd door de, het jaar daarvoor opgerichte, Stichting Kermis Galder. De bedoeling was om de kermis aantrekkelijker te maken voor de inwoners. Zo werd voor het laatste volle weekend in juni gekozen. De nieuwe formule bleek een succes, ook in 2019. De afgelopen twee jaar kon het met corona niet doorgaan. Zoals bij veel evenementen was er te veel onzekerheid om van tevoren zaken vast te leggen. Gelukkig is voor 2022 de draad weer opgepakt. Dit jaar wordt de kermis voor het eerst op twee dagen gehouden, zaterdag 25 en zondag 26 juni.

Het bestuur bestaat naast Vivian Alberts uit Ine van den Wijngaard, Coen Nooren, Jolanda van den Wijngaart en Noah van der Velden. Noah zorgt voor de connectie met de jeugd. Verder wordt het bestuur geholpen door Jos de Roover, Frans Goethals en Esther den Ronde. Vivian: “Die extra hulp kan ook goed worden gebruikt om bij het opnieuw opstarten na twee jaar de boel weer op gang te krijgen. In maart hebben we de zaak weer opgepakt. Toen hebben we besloten de vrijdag eraf te halen en de kermis alleen op de zaterdag en zondag te houden”. Het idee is om een betere aansluiting met de jongeren onder de twintig te krijgen. “We hebben ook contact gelegd met de Ganzenvenloop om hiermee te combineren. Dat levert extra aandacht op. Ook de organisatie, zoals voor de vergunning, kon dan samen.” Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de afsluiting van de Sint Jacobsstraat voor verkeer op zaterdag en zondag.

Wat er dit jaar gaat gebeuren

De kermis wordt vrijdag opgebouwd. Daar is een bouwploeg voor. De attracties zijn: een grote draaimolen, een bungee trampoline voor vier personen, touwtje trekken, schiettent, boksbal en een snoepkraam. Op het dorpsplein komt verder een feesttent te staan, van waaruit Dorpshuis de Leeuwerik dan opereert.

Qua attracties is het een kleine kermis, maar wel de moeite waard, zeker voor kinderen en hun (groot) ouders. De kinderen van de Mattheusschool krijgen van het GaldersFeestWeekend alvast een bon voor een suikerspin of popcorn. De kermis wil vooral een ontmoetingsplek zijn voor alle dorpsbewoners. Met eten en drinken. En met muziek. Om er samen weer een mooi dorpsfeest van te maken. Vivian: “We hebben voor jong tot oud een aantrekkelijk programma.”

De ‘Alleskunner’ speelt daarop in. Het is een nieuw spel, dat wordt gehouden op het plein voor de Leeuwerik, tussen de kermisattracties. “Daar kan iedereen van 12 tot 80 aan meedoen. Het zijn spellen waarbij de drempel heel laag is.” De Alleskunner wordt georganiseerd door Coen en Noah, samen met Maurice Martens en Remco Hereijgers van de Dorpsquiz. Voor de jongere kinderen wordt ook iets georganiseerd.

Een kermis organiseren kost geld. Daarom wordt een ludieke actie gehouden, die ook iets opbrengt voor de Kermis. De laatste keer was dat ‘schijt je rijk’. Dit jaar hebben bezoekers de mogelijkheid om daadwerkelijk een steentje bij te dragen aan de kermis. En heb je geluk, dan win je een hele mooie prijs.

Programma

De kermisattracties zijn zaterdag 25 juni open van 13:00-00:00 uur. Om 14:00 uur start de Ganzenvenloop met de kinderloop en een prijsuitreiking. Om 15:00 uur volgt de ‘Trailrun’, met een prijsuitreiking om 16:45 uur. Om 18:00 uur vangt de Dorps BBQ aan, verzorgd door Meat & More (Van Beijsterveld). Het Dorpsfeest gaat de hele avond door, voor jong en oud. Er is muziek van de band ReSet en DJ-team Stomdronken tot 01:00 uur.

Op zondag zijn de kermisattracties open van 12:00-23:00 uur. De Dorpslunch begint om 12:00 uur. Deze wordt verzorgd door Mieke Bastiaansen met een groepje vrijwilligers. Fanfare Voor Eer en Deugd begeleidt de Dorpslunch muzikaal met een terrasconcert. De Alleskunner begint om 14:00 uur; de prijsuitreiking daarvan is om 18:00 uur. Voor het diner hoeft u niet naar huis, want er staat een foodtruck. En ’s avonds gaat het dorpsfeest gewoon door. DJ Frank Roelands verzorgt dan de muziek tot middernacht. Om 21:00 uur vindt de prijsuitreiking plaats van ‘Draag jij een Steentje bij’.

Opgave

In Galder en Strijbeek worden deze week folders rondgebracht. Daarop kunt u uw interesse invullen voor BBQ, lunch en/of Alleskunner. Ook is het mogelijk om steunkaarten te kopen. De ingevulde opgave wordt in de week van 13 juni huis-aan-huis opgehaald. De bedoeling is dat vooraf wordt betaald; dan krijg je een polsbandje voor de toegang. Opgave en betaling kan ook van tevoren bij de Leeuwerik. Dat is handig voor de mensen die de ophaalronde hebben gemist of van buiten Galder-Strijbeek komen. Alleen voor de Alleskunner kun je je op de kermis ter plaatse ook nog aanmelden. Deelname aan de Dorps BBQ kost €17,50, de Dorpslunch €9,50 en de Alleskunner €3,50 p.p.

Toekomst

De organisatie van de kermis hoopt natuurlijk weer op een groot succes dit jaar. Het is belangrijk voor Galder dat de kermis blijft voortbestaan. Vivian ziet het wel zitten “om bij de vijfde keer ‘nieuwe stijl’ de schommels nog een keer naar Galder te halen.” Contact opnemen met de Stichting Kermis Galder kan via email:kermisgalder@gmail.com.

JAN SCHEEPERS

Het bestuur van de Galderse kermis heeft besloten de kermis voor 2020 en daarna ook 2021 te annuleren. De reden was de onzekerheden rondom de Coronacrisis . Het was te onzeker om de juiste voorbereidingen voor de organisatie van de kermis te treffen. Hopelijk zien we elkaar in 2025 weer op de Galderse kermis!

Galderse Kermis 2019 weer op vooruitgeschoven datum

Evenals vorig jaar, toen voor het eerst werd geschoven met de datum van de Galderse Kermis, zal ook dit jaar eenzelfde plaatsvinden. De traditionele datum die was gekoppeld aan de naamdag van de heilige Jacobus zal dit jaar worden vervangen door 28-29 en 30 juni. Het laatste volle weekend van juni zal voortaan als Kermisweekend op de agenda staan.

Vorig jaar is voor het eerst het initiatief genomen om deze wijziging in te voeren door een aantal betrokkenen vanuit de Galderse dorpsgemeenschap. Reden hiervoor was de tanende belangstelling voor de kermis en de drukke periode voor kermisexploitanten rond eind juli. Het afgelopen jaar is ook de Stichting Galderse Kermis opgericht die de nodige zaken omtrent de kermis regelt. Het stichtingsbestuur en een aantal vrijwilligers gelooft in de levensvatbaarheid van het concept zoals vorig jaar gehanteerd, waarin men vooraf kan inschrijven voor een aantal activiteiten.

Hoewel afgelopen jaar net geen zwarte cijfers konden worden geschreven, komen diverse activiteiten toch weer terug op de agenda. Zo zal de kermis worden geopend op vrijdagmiddag na schooltijd. Later volgt een officiële opening met o.a. de fanfare Voor Eer en Deugd waarna de Dorps BBQ van start gaat. Wat ook terugkeert is de Dorpslunch op zondag rond het middaguur, dit was vorig jaar een groot succes mede dankzij de inzet van de KBO en vele vrijwilligers en sponsors.

Tijdens alle kermisdagen is er een feesttent aanwezig en de nodige attracties voor de jeugd, zowel klein als groot. Verder is er alle avonden een aangepast muziekprogramma evenals zondagmiddag tijdens en na de Dorpslunch. Ook wordt nog nagedacht over extra activiteiten voor de jeugd en een actie om wat aanvullende inkomsten te genereren, maar daarvan zijn alle details nu nog niet bekend.

Evenals vorig jaar zullen medewerkers van de Stichting Galderse Kermis binnenkort langs de deuren gaan met de promotiefolders, voorinschrijving voor de deelname aan diverse activiteiten en passe partouts voor kermisattracties. We hopen op een groot aantal deelnemers want vooral de BBQ op vrijdag en lunch op zondag zorgden vorig jaar voor een dorpse sfeer en ouderwetse gezelligheid. Dit concept voor de kermis moet levensvatbaar zijn volgens onze overtuiging en financieel sluitend kunnen worden gemaakt. Als dorpsgenoten kunnen we daar samen voor zorgen.

Stichting Galderse Kermis

Zolang we ons kunnen herinneren, vindt in het laatste weekend van juli en de daarop volgende maandag en dinsdag traditioneel de Galderse kermis plaats. Deze datum is verbonden met de naamdag van de heilige Jacobus. Velen beschouwen het fenomeen kermis als cultureel erfgoed dat niet verloren mag gaan. De Galderse Kermis heeft veel concurrentie van andere evenementen en valt midden in de schoolvakantie. De tijd dat het plein bij de school en het café van Kees en Leentje Leijten vol stond met attracties, ligt al weer vele jaren achter ons. Op zoek naar een nieuwe formule.

Organisatie

Bestuursleden Stichting Kermis Galder

  • Vivian Alberts (voorzitter) 
  • Ine van den Wijngaard (secretaris)
  • Coen Nooren (penningmeester)
  • Jolanda van den Wijngaart (lid)
  • Noah van der Velden (lid - connectie jeugd)

Email: kermisgalder@gmail.com

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail