Volop activiteiten bij KBO Galder-Strijbeek

Jaarvergadering

Op 23 maart kon weer een jaarvergadering worden gehouden. Die verliep in de gebruikelijke ontspannen sfeer. Na opening door de voorzitter Jeanne Maas, werden de verplichte zaken behandeld die nu eenmaal bij zo’n algemene vergadering horen. Zo ging de secretaris Marjes van Etten in op het jaarverslag. Door corona waren er natuurlijk minder activiteiten. Daarna lichtte de penningmeester Ellie van Besems het financiĆ«le jaarverslag toe en keurde de kascommissie dat goed.

De organisator van het rikconcours Frans Ros, maakte de uitslag bekend. De eerste drie in het klassement waren achtereenvolgens: Miel van Wassenhove, Jan Frijters en Christ Jochems. Ook dit jaar komt er weer een rikconcours. Het hele jaar door is overigens iedereen welkom op donderdagmiddag om vrij te kaarten. 

Ook de plantenwedstrijd leverde winnaars op. Maar ook verliezers. Helaas bleek het voor sommigen toch een te grote opgave om de plant goed te verzorgen. Uiteindelijk ging Ellie van Besems met de hoofdprijs strijken. Jo Snoeys werd tweede en Rina van Dun derde. Voor de volgende wedstrijd, zo beloofde Ineke van Doorn, zal een plant worden uitgezocht die gemakkelijker te verzorgen is. 

Tenslotte werd er een oproep gedaan voor nieuwe bestuursleden. Leden die geĆÆnteresseerd zijn, kunnen zich melden bij een van de bestuursleden. 

Lenteviering 

Vlak voor Pasen, op woensdagmiddag 13 april, was er een speciaal samen zijn. Dit stond mede in het teken van het 55-jarige jubileum van de KBO. En het was nog een beetje een inhaalslag voor oud en nieuw. Het uitgebreide buffet vond een gretig onthaal. Als intermezzo’s werd delen van een moderne versie van het passieverhaal verteld, met een film over de Zandtovenaar. Hoewel de techniek ons een beetje in de steek liet, riep deze film toch het paasgevoel op. Het was fijn om op deze manier ook de komst van de lente te vieren. 

Effe buurten met bezoek Dorpsteam en Trefpunt

Op 19 april was er weer Effe buurten in de Leeuwerik. Er waren ruim twintig bezoekers. Effe buurten is een tweewekelijkse bijeenkomst en een gezamenlijk initiatief van KBO Galder-Strijbeek en de gemeente Alphen-Chaam. Deze keer waren het Dorpsteam en Trefpunt te gast in Galder. Sommige bezoekers kwamen hier speciaal voor. Voor anderen was het een verrassing, met toch nuttige informatie.

Monique Oomen (Trefpunt, gemeente Alphen-Chaam) en Inie Heesbeen (Dorpsteam, MEE) gaven op een interactieve manier nuttige informatie voor inwoners van onze gemeente. Een mooie binnenkomer was de vraag waarom je in Galder of Strijbeek woont. Daarbij werden ook de beperkte voorzieningen hier genoemd. Ook was er een quiz met vragen waarop je met groene en rode kaarten kon antwoorden. Monique en Inie legden uit hoe je een beroep kan doen op mantelzorg ondersteuning en ondersteuning bij wetten en regelgeving. Verder spraken zij over mobiele consulenten, het Taalhuis, maaltijd bezorging, de ‘niet-pluis’ telefoon en de cursus mobiele telefoon die ook naar Galder komt. Na afloop kreeg ieder nog een goodiebag met informatie mee naar huis.

Meer in petto

Het bestuur van de KBO is ontzettend blij dat ze weer op oude voet verder kunnen gaan. En ze zijn heel enthousiast om volgende activiteiten te organiseren. De gezelligheid en het ontmoeten van elkaar staan daarbij voorop. De KBO zal de nieuwe activiteiten tijdig aankondigen, dus let op. U bent van harte welkom.

Welkom op pagina KBO Galder-Strijbeek

U hebt deze pagina aangeklikt, wij vinden het fijn dat u meer van ons wil weten.

De in KBO staat voor Katholiek; dit is van oudsher zo genoemd. Nu in deze tijd is geloof binnen de vereniging niet meer zo van belang. Alle gezindten zijn bij ons welkom. 

De staat ook voor krachtig, want dat zijn wij. We zijn krachtig in het sociale element van onze gemeenschap, voor zowel onze leden en senioren als voor de rest van de gemeenschap. Er mag een beroep op ons worden gedaan en als het kan, dan zijn wij er met onze vrijwilligers.

De en de staan voor: bond van ouderen.

Onze afdeling is onderdeel van KBO Brabant. Deze geeft ons ondersteuning waar nodig en behartigt onze belangen zoals in politiek Den Haag. Wil u meer weten hierover, kijk dan op de website KBO Brabant.

Door de activiteiten zorgen wij ervoor dat u niet achter de geraniums hoeft te blijven zitten. Wat hebben wij te bieden als vereniging:

 1. er wordt gesport onder begeleiding van een sportcoach 
 2. hersengymnastiek met rikken
 3. jeu de boules in de buitenlucht en is het weer niet goed, dan doen we koersbal
 4. elke maand een fietstocht (in alle jaargetijden gaat deze door behalve wanneer het weer erg slecht is)
 5. creatief bezig zijn met papier, verf, wol, plakken knippen enz.
 6. een koor dat evergreens ten gehore brengt onder begeleiding van accordeon
 7. nordic walking
 8. tuin onderhoud bij de kapel
 9. elke maand een activiteit, wat heel divers kan zijn zoals bv. de Nieuwjaar borrel, midgetgolf, carnaval, bezoek museum enz.
 10. elke maand ontvangt u een nieuwsbrief van ons en het blad ONS van KBO Brabant

Verder geven wij workshops om te leren omgaan met tablet/ipad en hoe we online iets kunnen regelen. De kosten hiervoor zijn echt minimaal. Ook helpen wij u als u problemen hebt met b.v. formulieren in te vullen. Is het digitale verkeer voor u nog een onbekende weg? Wij kunnen u ondersteunen.

Het lidmaatschap is €20,- per jaar. Bent u 55 plus, dan kan deze prijs vast geen belemmering zijn om u aan te sluiten bij onze vereniging. Vergeet niet: zonder verenigingsleven kan onze gemeenschap Galder-Strijbeek niet leefbaar blijven. En in de toekomst zullen we toch steeds meer voor elkaar moeten gaan zorgen. Bent u lid van onze vereniging, dan zal de drempel niet zo hoog zijn om toch eens iets te ondernemen of om iets te betekenen voor elkaar.

Wil u meer informatie mail naar secretariaat: marjes@van-etten.eu of bel 0622820075

Om u te overtuigen dat wij krachtig midden in de maatschappij en het leven staan, ontmoeten wij u graag vrijblijvend bij onze activiteiten, zodat u de sfeer en intentie van onze vereniging kunt voelen 

Effe buurten en KBO Galder-Strijbeek weer volop bezocht

Na de lockdown kan de KBO Galder-Strijbeek al weer terugkijken op een aantal succesvolle bijeenkomsten in dorpshuis de Leeuwerik. En er zijn genoeg plannen. 

Effe buurten met het CDA

Julia bij Effe buurtenOp 8 februari werd een voorzichtige herstart gemaakt met Effe buurten in de Leeuwerik. Bij de organisatie daarvan speelt de KBO een belangrijke rol. Veertien dagen daarna was er weer een Effe buurten, die nog beter werd bezocht dan de eerste. Voorafgaand daaraan had de Leeuwerik voor het eerst, in samenwerking met de gemeente Alphen-Chaam, een warme lunch geserveerd voor mensen die wat gezelschap zoeken, niet zo goed ter been zijn en/of graag eens gezellig samen willen eten. Een aantal daarvan deed daarna ook mee met Effe buurten. Daar zijn altijd ook KBO leden aanwezig. Maar gelukkig waren er ook wat nieuwe gezichten. Het is natuurlijk heel goed dat zo toch een nieuwe groep mensen betrokken wordt, die anders misschien niet zo vlug naar de Leeuwerik zouden komen. Niet zo heel toevallig, zo voor de gemeenteraadsverkiezingen, kwam ook een groep van vier CDA-ers binnenlopen om een praatje te maken, waaronder Ton Braspenning, de lijstduwer uit Strijbeek en Bjarne van den Wijngaart uit Galder, de nummer drie op de lijst. Daarbij lieten onze senioren zich goed horen wat ze van de lokale politiek verwachten.

Carnavalsmiddag als vanouds

Op de maandagmiddag van carnaval, was er weer wat minder terughoudendheid. Tijdens deze gezellige middag bestond er, naast de geadverteerde erwtensoep en pannenkoeken, veel animo voor het Rad van Avontuur. Frans Ros was zoals vaker de enthousiaste raddraaier en de spanning steeg tot grote hoogten. Rina van Dun zong een zelf gecomponeerd lied en kreeg veel bijval. Ook Jan Frijters leverde een muzikale bijdrage. Tevredenheid alom.

Effe buurten met Gemeentebelangen GSU

In de veertiendaagse cyclus was er op 8 maart weer een Effe buurten. Ook deze bijeenkomst stond enigszins in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Dit keer waren Peter van Opstal en Franka Martens van de partij, de nummers een en twee van GSU. Het leek wel of sommige aanwezigen hun wensen opgespaard hadden. Veilige trottoirs, bankjes om te rusten, noem maar op. In ieder geval was er een luisterend oor en ontstond er een goed gesprek. Ook deze bijeenkomst was weer heel geslaagd, met op het einde zelfs een aanmelding van een nieuw lid voor de KBO.

Effe buurten is een blijvertje

Voor de KBO is het goed om te merken dat het Effe buurten initiatief gewaardeerd wordt. Het is gewoon weer fijn om onder het genot van een kopje koffie of thee, elkaar op te zoeken voor een praatje, om een kaartje te leggen of te biljarten. Maar ook andere (creatieve) dingen kunnen. Daar gaan ze dus mee door om de veertien dagen. Om de vier weken verzorgt de Leeuwerik dan een warme maaltijd, voor de mensen die daaraan behoefte hebben. De volgende keer is op 22 maart. De eigen bijdrage daarvoor is €2,50. Als u daaraan mee wilt doen, gaarne tijdig opgeven bij de Leeuwerik (06-28673357).

Maar KBO doet nog meer

KBO Galder-Strijbeek heeft een mooi gevuld weekprogramma met voor ieder wat wils. Ook de andere activiteiten van de KBO worden nu al voorbereid. Denk daarbij aan een sfeervolle Paasbijeenkomst in april, een lentegebeuren met asperges in de maand mei en natuurlijk ook de traditionele midgetgolf in juli. Kortom, het bruist dit voorjaar en deze zomer van activiteiten bij KBO Galder-Strijbeek. U bent van harte welkom.

Effe buurten groot succes; om de 2 weken

Het startschot van effe buurten was op dinsdag 8 september. Twee en twintig personen kwamen effe buurten bij ons in de Leeuwerik. We waren helemaal verbluft van de opkomst. Het voelde als een grote kers op taart van de KBO dat zo veel mensen op de koffie kwamen.

Ton Braspenning en Monique Oomen kwamen, vanuit de gemeente, met lekkers om dit initiatief te openen. In hun woordje benadrukte ze ook dat in deze tijd veel behoefte is aan contact met elkaar en juichen het initiatief van onze senioren club toe. Wij, KBO, zijn er ook blij mee dat we dit in samenwerking met de gemeente kunnen doen.  Voor beiden een win/win situatie.

Na de koffie kwam rummikub, sjoelbak en haak- en brei werk op tafel. Een paar heren schoven naar het biljart. De kaarten en andere spellen werden deze keer niet gebruikt; alleen buurten kan ook fijn zijn. Misschien de volgende keer. 

Op 22 september is het weer zo een gezellige middag.

Voor wie:  voor iedereen van 0 tot 100

Waar:         Leeuwerik Galder

Wanneer:  om de twee weken, op de oneven weeknummers

Tijd:           13:30 tot 16:00 uur

Kosten:      gratis, incl. koffie, thee.

We zien iedereen graag komen op deze dagen. Breng gerust iets mee wat u leuk vindt te doen. Dat mag ook iets van hand arbeid zijn. Maakt niet uit.

Contactgegevens KBO

 • Jeanne Maas
  076-5612638
  Jeanneenkees@casema.nl
 • Marjes van Etten
  0622820075
  marjes@van-etten.eu

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail

Activiteiten KBO

Effen buurten


Iedere week: jeu de boules

Iedere maand: fietsen

Informatie links

Agenda

KBO-Brabant

Links voor senioren

Adressen