Seniorenvereniging

Galder-Strijbeek

Senioren Galder-Strijbeek sportief en inclusief op de fiets

Ieder jaar organiseert de seniorenvereniging Galder-Strijbeek een fietstocht. Op 18 april 2024 was de bestemming de amarylliskwekerij Romberama in Loenhout. Omdat het thema inclusiviteit al verschillende keren op de agenda had gestaan, was dit een uitgelezen kans om ook de senioren die niet op de fiets konden deel te laten nemen aan het uitstapje. Zo hadden we een heuse inclusieve fietstocht en arriveerden we per fiets en met de auto op de plaats van bestemming.

Lunch

Angstvallig werd de hele week het weerbericht in de gaten gehouden maar we hadden geluk. Op de enige droge dag van de week vertrokken we vanaf de Leeuwerik voor een fietstocht van 25 km met een groep van 20 leden. Bij aankomst werden we opgewacht door degenen die met de auto waren gegaan. Zo konden we gelijk met de complete groep aanschuiven voor een heerlijke Belgische lunch die bestond uit frikandel met krieken. Er gingen wel een paar wenkbrauwen omhoog bij degenen die hier nog nooit van gehoord hadden. Gehaktballetjes met warme kersen een bijzondere combinatie maar wel heerlijk. Daar kregen we eigen gebakken brood bij dus het was smullen geblazen. 

Rondleiding

Romberama is een echt familiebedrijf. De naam is samengesteld uit de namen van het gezin en staat voor ROMbouts BErt RAf aMAryllis. Vader Rombouts die in 1980 met 300 bollen het bedrijf is begonnen, gaf de rondleiding. Inmiddels is het bedrijf enorm gegroeid en kweken ze naast de amaryllis ook thee, wijn en rode bessen. Gepassioneerd vertelde hij hoe een amaryllisbol zich ontwikkelt en hoe de groeicyclus in elkaar zit. Iedereen luisterde ademloos naar zijnenthousiaste verhalen. Het seizoen was nu eigenlijk al afgelopen maar dat maakte voor het verhaal niet uit en we kregen toch de kans om nog een aantal amaryllissen in bloei te zien. Tijdens de pauze kregen we uitleg hoe je het beste de amaryllis kan verzorgen en ook hoe je de stengel van de amaryllis op een creatieve manier kan gebruiken. Na de pauze werden we meegenomen naar een andere kas waar ook het uitgebreide systeem met warmtepompen stond. Met de warmte wordt heel vernuftig omgegaan door zowel koude als warme lucht op te slaan onder de grond. Deze lucht wordt vervolgens weer gebruikt zodat in de zomer met de koude lucht de kassen worden gekoeld en in de winter met de warme lucht de kassen worden verwarmd. Nadat we uitleg hadden gekregen hoe een amaryllisbol er van binnen uitziet en waar de bloemknoppen zich bevinden, was er nog de mogelijkheid om even in de wijngaard te kijken. We vergaten bijna de tijd door de mooie verhalen maar eind van de middag was het toch tijd om de terugreis van 25 km aan te vangen zodat iedereen weer voor het avondeten thuis was. Het was een geweldige dag met veel dank aan de organisatoren.

Welkom bij Seniorenvereniging Galder-Strijbeek

U hebt deze pagina aangeklikt, wij vinden het fijn dat u meer van ons wil weten.

Onze afdeling is onderdeel van KBO Brabant. Deze geeft ons ondersteuning waar nodig en behartigt onze belangen zoals in politiek Den Haag. Wil u meer weten hierover, kijk dan op de website KBO Brabant.

Door de activiteiten zorgen wij ervoor dat u niet achter de geraniums hoeft te blijven zitten. Wat hebben wij te bieden als vereniging:

  1. er wordt gesport onder begeleiding van een sportcoach 
  2. hersengymnastiek met rikken
  3. jeu de boules in de buitenlucht en is het weer niet goed, dan doen we koersbal
  4. elke maand een fietstocht (in alle jaargetijden gaat deze door behalve wanneer het weer erg slecht is)
  5. creatief bezig zijn met papier, verf, wol, plakken knippen enz.
  6. een koor dat evergreens ten gehore brengt onder begeleiding van accordeon
  7. nordic walking
  8. tuin onderhoud bij de kapel
  9. elke maand een activiteit, wat heel divers kan zijn zoals bv. de Nieuwjaar borrel, midgetgolf, carnaval, bezoek museum enz.
  10. elke maand ontvangt u een nieuwsbrief van ons en het blad ONS van KBO Brabant

Verder geven wij workshops om te leren omgaan met tablet/ipad en hoe we online iets kunnen regelen. De kosten hiervoor zijn echt minimaal. Ook helpen wij u als u problemen hebt met bv. formulieren in te vullen. Is het digitale verkeer voor u nog een onbekende weg? Wij kunnen u ondersteunen.

Het lidmaatschap is €20,- per jaar. Bent u 55 plus, dan kan deze prijs vast geen belemmering zijn om u aan te sluiten bij onze vereniging. Vergeet niet: zonder verenigingsleven kan onze gemeenschap Galder-Strijbeek niet leefbaar blijven. En in de toekomst zullen we toch steeds meer voor elkaar moeten gaan zorgen. Bent u lid van onze vereniging, dan zal de drempel niet zo hoog zijn om toch eens iets te ondernemen of om iets te betekenen voor elkaar.

Wil u meer informatie mail naar secretars (zie hiernaast)

Om u te overtuigen dat wij krachtig midden in de maatschappij en het leven staan, ontmoeten wij u graag vrijblijvend bij onze activiteiten, zodat u de sfeer en intentie van onze vereniging kunt voelen 

Mooie kerstviering

Op woensdag 13 december 2023 vond in Dorpshuis de Leeuwerik de jaarlijkse kerstviering plaats van Seniorenvereniging Galder-Strijbeek. De opkomst was met ruim vijftig personen heel goed te noemen. De werkgroep was al weken bezig met de voorbereiding. Iedereen was benieuwd hoe de dag eruit zou gaan zien. Over het menu was uitgebreid nagedacht, maar zelfs dat bleef voor iedereen tot het laatst een verrassing.

Op de dag ervoor, tijdens effe buurten, had iedereen zijn of haar best gedaan om fraaie kerststukjes te maken. Het resultaat was verrassend om te zien. In de avonduurtjes werd de Leeuwerik klaar gemaakt en werden de kerststukjes mooi op de tafels gerangschikt. Zo kon woensdag direct worden gestart met de voorbereiding voor het kerstdiner.

De woensdagochtend begon met een Eucharistieviering in de Leeuwerik. Kapelaan Thai Quoc Nguyen ging die voor. Hij had een indrukwekkende preek. De kapelaan vergeleek het ouder worden met een boomstronk uit de natuur, waaruit weer nieuw leven kan ontstaan. Hij wilde hiermee aangeven dat er altijd hoop is, ook als de toekomst onzeker is.

Na de mis was het tijd voor de kerstlunch. Voor de muzikale omlijsting was een gelegenheidskoor bereid gevonden. Tussen de gangen door brachten zij prachtige kerstliederen ten gehore. Het voorgerecht was soep. Een aantal enthousiaste leden van de werkgroep hadden die zelf gemaakt. Ze hadden maar liefst 600 soepballetjes gedraaid. En er waren heel wat kilo’s tomaten in gegaan. Het resultaat was dan ook heerlijk. Na de soep volgde een uitgebreid en heerlijk warm buffet. De lunch werd afgesloten met een toetje. Het bleek echter geen ijs te zijn zoals gedacht, maar bevroren bavarois. Het was toch heel een lekker kersttoetje.

Toen was het tijd voor de loterij en werden tevens de winnaars van het rikconcours bekend gemaakt. Er werden mooie prijzen weggegeven, die enthousiast werden ontvangen. Naast de kerststukjes waren er leuke pakketten met eet- en drinkbare verrassingen. Het was fijn om deze dag met elkaar te vieren en stil te staan hoe belangrijk het is om dit zo vlak voor de kerst samen te kunnen doen. Het bestuur wil graag alle vrijwilligers bedanken en iedereen mooie kerstdagen en een gezond 2024 toewensen.

Samen eten en effe buurten met Sint

Elke twee weken is het ‘Effe buurten’ in Dorpshuis de Leeuwerik. Om de vier weken is er daarvóór ook ‘Samen warm eten’; dinsdag 28 november was dat de laatste keer van 2023. Omdat Sinterklaas in het land was, moest hij ook even voor het voetlicht komen. Althans, het bleek een alternatieve versie daarvan. Het was een gezellige en vermakelijke middag.

Deze keer was het bij ‘Samen warm eten’ extra druk, zo’n dertig personen. Marionet en Arinda hadden lekker gekookt. De erwtensoep, het broodje kroket en likeurtje smaakten uitstekend. De meeste bezoekers zijn lid van de Senioren Vereniging Galder-Strijbeek en die bleven ook zitten voor ‘Effe buurten’. De op een stokpaardje binnenhuppelende Sint bleek een Kerstman outfit aan te hebben. Hij leek verdacht veel op Jos. Sint’s kleren waren verbrand en zijn andere nog kletsnat. Dus mocht de Kerstman invallen en alvast wat bijklussen als hulpsinterklaas. Zijn helpers met apart hoofddeksel gingen wel door voor pieten.

Elke tafel werkte samen als groepje. Na een quiz met vragen over Sinterklaas, volgde nog een rebus en een kruiswoordpuzzel. Tot slot moest een woord worden gemaakt van losse letters. Bij iedere ronde mocht degene die als eerste een antwoord wist, het stokje met de mijter omhoog steken en daarna naar voren komen. Als het antwoord dan goed was, mocht de winnaar aan het rad draaien, voor de gelegenheid speciaal gebouwd door Kees. Het nummer dat het rad daarna aangaf, werd bijgeteld bij de tafelscore. De factor geluk speelde dus een grote rol bij dit spel. De tafel met de hoogste score kreeg als prijs een zakje met gouden munten. Die werden in de groep verdeeld en bleken natuurlijk van chocolade. Daarna volgde nog een traktatie voor iedereen om mee naar huis te nemen.

Er bleef gelukkig nog voldoende tijd over om te kaarten, want dat zouden een aantal vaste bezoekers van Effe buurten in Galder toch niet graag willen missen. Wilt u ook graag een keer deelnemen? ‘Effe buurten’ is dinsdags in de even weken vanaf 13:30 tot 16:00 uur in Dorpshuis de Leeuwerik. De volgende keer is op 12 december; de deelnemers kunnen dan ook kerststukjes maken. ‘Samen warm eten’ is er weer op 23 januari vanaf 12:00 uur. Hiervoor graag vooraf opgeven op telefoonnummer 0647201849. Een bijdrage in de kosten (€ 3,50 p.p.) kan worden voldaan op de dag zelf.

Zomeravond jeu de boules van start

Op donderdagavond 15 juni 2023 is in Galder-Strijbeek de zomeravond jeu de boules van start gegaan. Dit is een nieuwe activiteit van de seniorenvereniging om jong en oud kennis te laten maken met dit spel.

Het heeft even geduurd voordat de plannen helemaal rond waren maar donderdagavond 15 juni was het dan zover. Om 19.30 gingen wij van start met een enthousiaste groep en twee ervaren leden, Miel van Wassenhove en Nico van Berkel, die al jarenlang jeu de boules spelen en de nodige spelinstructies konden geven. De jeu de boules baan lag er strak bij en iedereen had de spelregels van te voren gelezen. De start was al best ingewikkeld want alle ballen waren anders maar uiteindelijk hadden we de teams samengesteld. We begonnen met het gooien van de but die niet altijd binnen de gewenste afstand landde maar gaandeweg kregen we er handigheid in. De puntentelling en de volgorde van gooien werd door de heren goed bijgehouden. Zo nodig werd bij twijfel de centimeter erbij gehaald en kon er dus niet gesmokkeld worden. Nadat de eerste ronde erop zat konden we op het zomers terras even bijkomen en lachen over onze vorderingen.

Rond 21.30 werd de tweede ronde afgesloten en konden we nagenieten in de avondzon met een heerlijk drankje en waren we eensgezind dat de avond een succes was. Voordat iedereen naar huis ging werd er al onderling afgesproken om voor de volgende donderdag te oefenen. Wie dit spel ook wil uitproberen is van harte welkom. Het is iedere donderdag van 19.30-21.30 uur. Het is niet nodig om lid te zijn van de seniorenvereniging. Het spel is voor alle leeftijden zodat jong en oud elkaar kunnen ontmoeten.

Culturele middag ‘Senioren Springlevend’

Op 19 maart heeft Senioren Vereniging Galder-Strijbeek een cultureel programma gehouden in Dorpshuis de Leeuwerik. De opkomst was heel groot.

De opening werd verricht door burgemeester Lieke Schuitmaker. De Senioren Vereniging, voorheen de KBO, bracht haar naamsverandering onder de aandacht. Met de naamsverandering wordt ook geprobeerd een jongere generatie senioren te interesseren en daarvoor een interessant programma te maken. Zij demonstreerden op enthousiaste wijze dat ze springlevend zijn en voor de hele gemeenschap activiteiten willen organiseren. Deze culturele dag, waar jong en oud jong en oud elkaar konden ontmoeten, was daar in ieder geval een heel goed voorbeeld van.

Er waren optredens van Fanfare voor eer en Deugd, Jeugdorkest, Popkoor All 4 You en Grensklanken koor. Ook waren er workshops Tekenen en schilderen, Kunst of kitsch, bloemschikken en sporten. Verder waren er nog kraampjes met streekproducten, om te proeven en te kopen. Uit Alphen ‘Herbs en Spice’s, uit Chaam ‘Oergroen’ en ’t Loopt in de Soep’ en uit Ulicoten ‘De Melktap’ en ‘De Chocoladehoeve’.

Kijk naar de foto's (Facebook)

Polonaise met Senioren Maerkratten

Wat een geweldige opkomst op dinsdagmiddag in de Leeuwerik om met elkaar te eten en carnaval te vieren. Het begon met overheerlijke erwtensoep die Nico Nooren had klaargemaakt. Alle doorgewinterde proevers vonden deze uitstekend. Ondertussen werd er in de keuken hard gewerkt door Marionet en haar team om roggebrood met spek klaar te maken en pannenkoeken te bakken. Dat was een hele klus voor de 35 man die er waren. Het was een gezellige boel. Na het eten werd gestart met de bingo onder leiding van Frans en Elly. Er waren mooie prijzen die bestonden uit uitgebreide boodschappen pakketten. Frans wist iedereen te vermaken tijdens de bingo door iedere ronde een nieuwe uitdaging te bedenken. Het was goede hersengymnastiek. Ondertussen kon iedereen drankjes bestellen die door de vrijwilligers van effe buurten werden rondgebracht en werd er polonaise gelopen. Het was een prachtige middag om op terug te kijken. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd BEDANKT!!

Effe buurten Galder in teken van vrijwilligers

Dinsdagmiddag 13 december was er een speciale ‘Effe buurten’ in Dorpshuis de Leeuwerik in Galder. Wethouder Judith van Loon kwam ook ‘effe’ op bezoek en zette de vrijwilligers daarvan in het zonnetje. In het bijzonder supervrijwilligster Julia Nooren.

Wethouder

Judith van Loon van de gemeente Alphen-Chaam heeft als wethouder onder meer het sociale domein in haar portefeuille. Daarbij horen ook het ouderenbeleid en vrijwilligersbeleid. Op 13 december was het de tweede keer dat ze op bezoek kwam bij Effe buurten in Galder. Die middag werd goed bezocht. Naast het kaarten, de spelletjes en het biljarten, werden er ook kerststukjes gemaakt. De wethouder stelde dat ze heel graag even naar de Leeuwerik wilde komen, speciaal voor de dag van de vrijwilliger, die viel op 7 december. Ze was ook naar Effe buurten in Alphen en Chaam geweest. De eerste Effe buurten in Galder werd gehouden op 7 januari 2020. Het is heel knap om dit elke twee weken te blijven continueren. Bijzonder daaraan is verder dat het echt door Galder en voor Galder is opgezet; het wordt hier volledig met vrijwilligers gedaan. Daarna noemde ze een aantal mensen die ze speciaal in het zonnetje wilde zetten: Willeke Loermans, Truus Verburgt, Jeanne Maas, Marjes van Etten, Julia Nooren, Jan van Dun en Frans Ros. De wethouder had een grote taart meegenomen voor iedereen. 

Voorbeeld

De wethouder richtte het woord vervolgens tot iemand die ze nog speciaal in het zonnetje wilde zetten: Julia Nooren. Daarbij roemde ze Julia’s inzet voor de gemeenschap in Galder in brede zin. Naast haar inzet voor Effe buurten gaat het dan onder meer over de Seniorenvereniging, de Zonnebloem, jury voor de ABG aangespannen wedstrijd en line dance voor mensen met beperkingen. Maar Julia doet nog veel meer: ze helpt dorpsgenoten die dat nodig hebben, vangt kinderen in Galder op vóór en na schooltijd en is vaste vrijwilliger bij activiteiten in de Leeuwerik.

Volgens de wethouder is Julia bij uitstek een voorbeeld van hoe mensen in hun buurten naar elkaar zouden moeten omzien. Naast veel respect en een groot applaus, kreeg Julia een mooie bos bloemen.

Zelf meedoen

Wilt u als inwoner van Galder-Strijbeek ook eens komen naar Effe buurten? U bent van harte welkom. Het is dinsdags in de even weken vanaf 13:30 uur in dorpshuis de Leeuwerik. De volgende keer is op 27 december. Het is ook mogelijk om mee te doen met ‘Samen warm eten’. Dat is voorafgaande aan de laatste Effe buurten van de maand vanaf 12:00 uur. De volgende keer is ook op 27 december. Verzocht wordt om vooraf op te geven op tel. 0647201849. Een bijdrage in de kosten (€ 3,50 p.p.) kan worden voldaan op de dag zelf.

Golfuitje bij Chaamse Steengroeve

Seniorenvereniging KBO uit Galder-Strijbeek ging op woensdag 13 juli naar de Steengroeve in Chaam, voor een leuke partij midgetgolf en pannenkoeken. Dit was alweer de vijfde keer, dus een lustrum. Hieronder het verslag van het bestuur.

Dit jaar was de opkomst bijzonder groot en bestond uit 37 personen. Iedereen was enthousiast en had er zin in. Het was prachtig weer, zowel om te fietsen als te midgetgolven. De meesten kwamen met een luxe elektrische fiets naar Chaam. Enkele sportievelingen stapten op de fiets zonder ondersteuning. Joke Vermeeren had speciale, overigens hele leuke, schoenen aan zodat ze bij de trappers kon.

Het terras bleek te klein voor de grote groep, maar dat was geen probleem. De tafels en stoelen werden vlot naar de andere kant gezet. Daarna kon Frans Ros aan de slag. Hij krijgt deze activiteit ieder jaar weer voor elkaar. Frans deelde de groepen in en de kaarten uit, met de golfclubs en het bekende witte balletje. De wedstrijd ging van start. Iedereen deed erg zijn best. Het bleek nog niet zo simpel. De balletjes vlogen alle kanten op, waardoor soms gezocht moest worden waar ze waren gebleven. Een enkeling stopte het balletje stiekem alvast in de hole. Het eindresultaat pakte dan gunstig uit, als de rest het tenminste niet zag.

Na de wedstrijd werden we heerlijk verwend met lekkere drankjes. Even later vlogen de pannenkoeken over de tafels. Van spek tot camembert en van stroop tot appeltjes. Alle pannenkoeken waren overheerlijk. Ook de spiegeleieren vonden gretig aftrek. Frans Ros maakte tijdens het eten de winnaar bekend: Chris van de Wijngaard. Na de pannenkoeken hielp Nico van Berkel met het opruimen van de tafels, zodat iedereen al snel het nagerecht kon bestellen. Omdat het een feestelijke middag was, bestelde menigeen een sorbet die zo groot was dat het herinneringen opriep aan hun kindertijd. Het was smullen geblazen.

Dit lustrumjaar was heel bijzonder. Speciale dank gaat uit naar Frans Ros, die alles weer perfect had georganiseerd. Alle deelnemers kijken zeer tevreden terug op deze dag. 

Effe buurten goed bezocht

Om de week op dinsdagmiddag is het Effe buurten in de Leeuwerik in Galder. Dit wordt mede georganiseerd door seniorenvereniging KBO Galder-Strijbeek. Er is iedere keer een goede opkomst, van tussen 20 en 30 personen. Over het algemeen zijn er dan veel leden van de KBO bij. Maar ook anderen zijn van harte uitgenodigd om te komen.

Dinsdag 12 juli was het weer een gezellige boel. Er werd eerst gebuurd met koffie en thee, die gratis is. Daarna werd er gestart met activiteiten. Iedereen was fanatiek bezig met kaarten, biljarten en spelletjes zoals rummikub. Ook creativiteit vond de vrije loop met schilderen en knutselen. Verder werd er gebiljart. Jeanne Maas sloot zich daar even bij aan. Zij deed niet onder voor de mannen en gelukkig bleef het biljartlaken heel. Na de koffie en de thee werden er op bestelling andere drankjes geserveerd.

Effe buurten is voor alle leeftijden. Het is op de dinsdagmiddag in de even kalenderweken van het jaar van 13.30-16.00 uur. Effe buurten gaat altijd door, ook tijdens de vakantieperiode. Om de vier weken verzorgt de Leeuwerik, voorafgaande aan Effe buurten, een warme maaltijd voor de mensen die daaraan behoefte hebben. De eigen bijdrage daarvoor is €2,50 voor drie gangen. Als u daaraan mee wilt doen, gaarne tijdig opgeven bij de Leeuwerik (06-28673357).  De volgende gelegenheid hiervoor is op 26 juli en 23 augustus.

Volop activiteiten bij KBO Galder-Strijbeek

Jaarvergadering

Op 23 maart kon weer een jaarvergadering worden gehouden. Die verliep in de gebruikelijke ontspannen sfeer. Na opening door de voorzitter Jeanne Maas, werden de verplichte zaken behandeld die nu eenmaal bij zo’n algemene vergadering horen. Zo ging de secretaris Marjes van Etten in op het jaarverslag. Door corona waren er natuurlijk minder activiteiten. Daarna lichtte de penningmeester Ellie van Besems het financiële jaarverslag toe en keurde de kascommissie dat goed.

De organisator van het rikconcours Frans Ros, maakte de uitslag bekend. De eerste drie in het klassement waren achtereenvolgens: Miel van Wassenhove, Jan Frijters en Christ Jochems. Ook dit jaar komt er weer een rikconcours. Het hele jaar door is overigens iedereen welkom op donderdagmiddag om vrij te kaarten. 

Ook de plantenwedstrijd leverde winnaars op. Maar ook verliezers. Helaas bleek het voor sommigen toch een te grote opgave om de plant goed te verzorgen. Uiteindelijk ging Ellie van Besems met de hoofdprijs strijken. Jo Snoeys werd tweede en Rina van Dun derde. Voor de volgende wedstrijd, zo beloofde Ineke van Doorn, zal een plant worden uitgezocht die gemakkelijker te verzorgen is. 

Tenslotte werd er een oproep gedaan voor nieuwe bestuursleden. Leden die geïnteresseerd zijn, kunnen zich melden bij een van de bestuursleden. 

Lenteviering 

Vlak voor Pasen, op woensdagmiddag 13 april, was er een speciaal samen zijn. Dit stond mede in het teken van het 55-jarige jubileum van de KBO. En het was nog een beetje een inhaalslag voor oud en nieuw. Het uitgebreide buffet vond een gretig onthaal. Als intermezzo’s werd delen van een moderne versie van het passieverhaal verteld, met een film over de Zandtovenaar. Hoewel de techniek ons een beetje in de steek liet, riep deze film toch het paasgevoel op. Het was fijn om op deze manier ook de komst van de lente te vieren. 

Effe buurten met bezoek Dorpsteam en Trefpunt

Op 19 april was er weer Effe buurten in de Leeuwerik. Er waren ruim twintig bezoekers. Effe buurten is een tweewekelijkse bijeenkomst en een gezamenlijk initiatief van KBO Galder-Strijbeek en de gemeente Alphen-Chaam. Deze keer waren het Dorpsteam en Trefpunt te gast in Galder. Sommige bezoekers kwamen hier speciaal voor. Voor anderen was het een verrassing, met toch nuttige informatie.

Monique Oomen (Trefpunt, gemeente Alphen-Chaam) en Inie Heesbeen (Dorpsteam, MEE) gaven op een interactieve manier nuttige informatie voor inwoners van onze gemeente. Een mooie binnenkomer was de vraag waarom je in Galder of Strijbeek woont. Daarbij werden ook de beperkte voorzieningen hier genoemd. Ook was er een quiz met vragen waarop je met groene en rode kaarten kon antwoorden. Monique en Inie legden uit hoe je een beroep kan doen op mantelzorg ondersteuning en ondersteuning bij wetten en regelgeving. Verder spraken zij over mobiele consulenten, het Taalhuis, maaltijd bezorging, de ‘niet-pluis’ telefoon en de cursus mobiele telefoon die ook naar Galder komt. Na afloop kreeg ieder nog een goodiebag met informatie mee naar huis.

Meer in petto

Het bestuur van de KBO is ontzettend blij dat ze weer op oude voet verder kunnen gaan. En ze zijn heel enthousiast om volgende activiteiten te organiseren. De gezelligheid en het ontmoeten van elkaar staan daarbij voorop. De KBO zal de nieuwe activiteiten tijdig aankondigen, dus let op. U bent van harte welkom.

Effe buurten en KBO Galder-Strijbeek weer volop bezocht

Na de lockdown kan de KBO Galder-Strijbeek al weer terugkijken op een aantal succesvolle bijeenkomsten in dorpshuis de Leeuwerik. En er zijn genoeg plannen. 

Effe buurten met het CDA

Julia bij Effe buurtenOp 8 februari werd een voorzichtige herstart gemaakt met Effe buurten in de Leeuwerik. Bij de organisatie daarvan speelt de KBO een belangrijke rol. Veertien dagen daarna was er weer een Effe buurten, die nog beter werd bezocht dan de eerste. Voorafgaand daaraan had de Leeuwerik voor het eerst, in samenwerking met de gemeente Alphen-Chaam, een warme lunch geserveerd voor mensen die wat gezelschap zoeken, niet zo goed ter been zijn en/of graag eens gezellig samen willen eten. Een aantal daarvan deed daarna ook mee met Effe buurten. Daar zijn altijd ook KBO leden aanwezig. Maar gelukkig waren er ook wat nieuwe gezichten. Het is natuurlijk heel goed dat zo toch een nieuwe groep mensen betrokken wordt, die anders misschien niet zo vlug naar de Leeuwerik zouden komen. Niet zo heel toevallig, zo voor de gemeenteraadsverkiezingen, kwam ook een groep van vier CDA-ers binnenlopen om een praatje te maken, waaronder Ton Braspenning, de lijstduwer uit Strijbeek en Bjarne van den Wijngaart uit Galder, de nummer drie op de lijst. Daarbij lieten onze senioren zich goed horen wat ze van de lokale politiek verwachten.

Carnavalsmiddag als vanouds

Op de maandagmiddag van carnaval, was er weer wat minder terughoudendheid. Tijdens deze gezellige middag bestond er, naast de geadverteerde erwtensoep en pannenkoeken, veel animo voor het Rad van Avontuur. Frans Ros was zoals vaker de enthousiaste raddraaier en de spanning steeg tot grote hoogten. Rina van Dun zong een zelf gecomponeerd lied en kreeg veel bijval. Ook Jan Frijters leverde een muzikale bijdrage. Tevredenheid alom.

Effe buurten met Gemeentebelangen GSU

In de veertiendaagse cyclus was er op 8 maart weer een Effe buurten. Ook deze bijeenkomst stond enigszins in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Dit keer waren Peter van Opstal en Franka Martens van de partij, de nummers een en twee van GSU. Het leek wel of sommige aanwezigen hun wensen opgespaard hadden. Veilige trottoirs, bankjes om te rusten, noem maar op. In ieder geval was er een luisterend oor en ontstond er een goed gesprek. Ook deze bijeenkomst was weer heel geslaagd, met op het einde zelfs een aanmelding van een nieuw lid voor de KBO.

Effe buurten is een blijvertje

Voor de KBO is het goed om te merken dat het Effe buurten initiatief gewaardeerd wordt. Het is gewoon weer fijn om onder het genot van een kopje koffie of thee, elkaar op te zoeken voor een praatje, om een kaartje te leggen of te biljarten. Maar ook andere (creatieve) dingen kunnen. Daar gaan ze dus mee door om de veertien dagen. Om de vier weken verzorgt de Leeuwerik dan een warme maaltijd, voor de mensen die daaraan behoefte hebben. De volgende keer is op 22 maart. De eigen bijdrage daarvoor is €2,50. Als u daaraan mee wilt doen, gaarne tijdig opgeven bij de Leeuwerik (06-28673357).

Maar KBO doet nog meer

KBO Galder-Strijbeek heeft een mooi gevuld weekprogramma met voor ieder wat wils. Ook de andere activiteiten van de KBO worden nu al voorbereid. Denk daarbij aan een sfeervolle Paasbijeenkomst in april, een lentegebeuren met asperges in de maand mei en natuurlijk ook de traditionele midgetgolf in juli. Kortom, het bruist dit voorjaar en deze zomer van activiteiten bij KBO Galder-Strijbeek. U bent van harte welkom.

Effe buurten groot succes; om de 2 weken

Het startschot van effe buurten was op dinsdag 8 september. Twee en twintig personen kwamen effe buurten bij ons in de Leeuwerik. We waren helemaal verbluft van de opkomst. Het voelde als een grote kers op taart van de KBO dat zo veel mensen op de koffie kwamen.

Ton Braspenning en Monique Oomen kwamen, vanuit de gemeente, met lekkers om dit initiatief te openen. In hun woordje benadrukte ze ook dat in deze tijd veel behoefte is aan contact met elkaar en juichen het initiatief van onze senioren club toe. Wij, KBO, zijn er ook blij mee dat we dit in samenwerking met de gemeente kunnen doen.  Voor beiden een win/win situatie.

Na de koffie kwam rummikub, sjoelbak en haak- en brei werk op tafel. Een paar heren schoven naar het biljart. De kaarten en andere spellen werden deze keer niet gebruikt; alleen buurten kan ook fijn zijn. Misschien de volgende keer. 

Voor wie:  voor iedereen van 0 tot 100

Waar:         Leeuwerik Galder

Wanneer:  om de twee weken, op de even weeknummers

Tijd:           13:30 tot 16:00 uur

Kosten:      gratis, incl. koffie, thee.

We zien iedereen graag komen op deze dagen. Breng gerust iets mee wat u leuk vindt te doen. Dat mag ook iets van hand arbeid zijn. Maakt niet uit.

Bestuur

Email: seniorengalder-strijbeek@outlook.com

Jeanne Maas - voorzitter
076-5612638
Jeanneenkees@casema.nl

Truus Verburgt - secretaris
06304063645
truusverburgt@casema.nl

Elly Besems - penningmeester
0640426581
elly.besems@outlook.com

Frans Ros
0620195546
ros22frans@hotmail.nl

Willeke Loermans
0633862037
willekeloermans@gmail.com

Activiteiten

Effen buurten


Iedere week: jeu de boules

Iedere maand: fietsen

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail