Esther maakt dorpscafé van de Leeuwerik

We praten met Esther den Ronde-de Hoon. Zij is beheerder van dorpshuis de Leeuwerik in Galder. Esther heeft goede ideeën over aanpassingen als dorpscafé en zit niet stil om die ook in te vullen.

De ‘nieuwe Leeuwerik’ is in Galder in 2014 in gebruik genomen als Multi Functionele Accommodatie (MFA). Dit houdt in dat het gebouw voor meerdere doeleinden wordt gebruikt. Naast het dorpshuis is er een sporthal en zijn de Mattheusschool en kinderopvang Puur daar gevestigd. Door verenigingen wordt in en om dit complex gesport en die gebruiken het ook als hun kantine.

In Galder was er een dorpscafé, het Knooppunt. In 2019 is de hoofdfunctie daarvan restaurant geworden en heet nu ‘Het wapen van Galder’. Daarmee kreeg de Leeuwerik, naast de bestaande functies, meer en meer een rol als dorpscafé. Eerst kwamen er in de Leeuwerik alleen groepen mensen die er sporten, verenigingsactiviteiten hadden of vergaderden. Maar er lopen nu steeds meer mensen binnen, gewoon voor de gezelligheid. Om even een drankje te drinken of elkaar te ontmoeten. Ook stappen er steeds vaker fietsers af voor een korte rust op hun fietsroute.

Omdat de Leeuwerik zo multifunctioneel is opgezet, is de invulling als dorpscafé nog niet optimaal. Zo is het terras gesitueerd aan de achterzijde bij de sportvelden.

Voor het hele dorp

Esther den Ronde-de Hoon (25) komt van de Hazeldonksestraat in Rijsbergen. Ze is in Galder naar de Mattheusschool gegaan. En is met haar ouders later ook naar Galder verhuisd. Esther woont samen met haar man Jori en zoontje Miel in de Bollemeer in Galder. Vanaf september 2021 is ze beheerder geworden bij de Leeuwerik. Daarvoor had ze een aantal jaren als teamleider verkoopafhandeling bij de Albert Heijn gewerkt en de Gall & Gall in Ulvenhout. De baan van beheerder is Esther op het lijf geschreven. Ze kende de Leeuwerik goed omdat ze daar al enkele jaren als vrijwilliger werkte. Haar hobby’s liggen vooral in het verlengde daarvan. Ze helpt, ook al langer, mee met het GaldersFeestWeekend. Daar zijn nog andere organisaties en evenementen bijgekomen, die ze als vrijwilliger ondersteunt. “Dat doe ik gewoon heel graag”, zegt Esther. Haar vader Cees, moeder Marionet en man Jori zie je ook regelmatig bezig bij de Leeuwerik. “Als je mij krijgt, dan krijg je mij niet alleen, maar ook altijd veel mensen om me heen”.

Esther is op dit moment de enige in vaste dienst. Overige werkzaamheden worden gedaan door vrijwilligers, zoals voor stichtingsbestuur en bardiensten. De belangrijkste reden voor dit interview, is voor Esther dat ze graag onder de aandacht wil brengen waar het dorpshuis voor staat. “We zijn een dorpshuis en moeten er voor het hele dorp zijn, ook voor mensen die hier gewoon even gezellig willen komen.” De inrichting als dorpscafé kan wat dat betreft nog wel wat aanpassing gebruiken. “De groepen die overkwamen van het Knooppunt missen nog het gezellige warme gevoel. Over die boeg wil ik graag verder.”

Eten in de huiskamer

Esther: “Er waren in 2014 hele goede ideeën, zoals de ‘huiskamer’ waar je even kan zitten en de bibliotheek; maar dat is nooit volledig van de grond gekomen. Ik ben me toen eens af gaan vragen waarom mensen hier niet vanzelf naar toe komen. Er was toch een drempel. Toen ben ik ook begonnen met het eten voor oudere mensen van Galder en Strijbeek. Daarvoor moet een dorpshuis er ook zijn. De gemeente heeft een startsubsidie gegeven, waardoor ik die maaltijden nu voor € 2,50 per persoon kan aanbieden.”

Nu wordt in de huiskamer één keer per maand gegeten, op de laatste dinsdag van de maand van 12:00 tot 13:30 uur, vóór Effe Buurten. De volgende keer is op 28 juni. Opgeven kan bij de Leeuwerik via tel. 06-28673357. Meestal komen er tien tot vijftien personen. Esther en haar moeder Marionet koken de maaltijden samen. De reacties zijn heel positief. Deelnemers kunnen daarna doorgaan naar Effe Buurten om wat bij te kletsen. Maar de maaltijd is ook nadrukkelijk bestemd voor mensen die daar wat minder behoefte aan hebben en na de maaltijd liever naar huis gaan. Als het goed blijft lopen, is Esther van plan dit in de winter twee keer per maand te doen.

Terras in zicht

Voor mensen die langskomen is de functie van dorpscafé te weinig zichtbaar. “Laatst was hier een meneer die al vijf jaar in Galder woonde en zei dat hij niet eerder wist dat er hier horeca zat”. Dus dacht Esther: “Waarom maken we geen terras aan de voorkant?” Het is natuurlijk best een uitdaging, want het dorpsplein is groot en open. Om het terras wat af te schermen heeft haar man Jori verrijdbare bloembakken gemaakt, van pallets. Voorlopig is het terras aan de voorkant van de Leeuwerik op ’s zondags open van 10:00 tot 17:00 uur met een beetje uitloop. Er worden op het terras en ook binnen, naast een warm of koud drankje, snacks, frietjes, broodjes, tosti’s en ijsjes geserveerd. Een aanrader voor bij de koffie is de appeltaart. Die komt van bakkerij ‘Oud huis van den Broek’ in Meersel-Dreef. Als het terras succesvol blijkt, denkt Esther eraan om de openingstijden uit te breiden. Houd de website DeLeeuwerikGalder.nl in de gaten.

Sporthal is meer

Wat Esther ook nog graag onder de aandacht wil brengen is de sporthal. “Ik verwacht dat veel mensen denken dat de sporthal alleen van school is.” Verenigingen maken er ook gebruik van; dat kan sport zijn zoals zaalvoetbal of badminton, maar hoeft niet. Ook voor kinderfeestjes of familiefeesten kan de sporthal door mensen uit Galder en Strijbeek worden gebruikt. Esther probeert vooral een goede gastvrouw te zijn. “Ik vind het fijn dat de bewoners van alle leeftijdsgroepen bij ons samen komen.”

JAN SCHEEPERS

Links Dorpshuis de Leeuwerik

 

Esther den Ronde-de Hoon, beheerder van dorpshuis de Leeuwerik

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail