Zonnebloem Afdeling Ulvenhout-Galder-Strijbeek

Zonnebloem UGS zestig jaar jong

Dubbel jubileum: voor Zonnebloem afdeling en voor vrijwilligers

De Zonnebloem afdeling van Ulvenhout, Galder en Strijbeek bestaat 60 jaar. Het diamanten jubileum is op vrijdag 24 november goed gevierd door de vrijwilligers met hun gasten. Er werd geluncht bij de Fazant in Ulvenhout. Bij deze gelegenheid verhaalden (oud) vrijwilligers van de Zonnebloem over het verleden van de afdeling. Ook werden insignes uitgereikt aan vrijwilligers die zich al langere tijd inzetten. Het is indrukwekkend om te zien wat ze beweegt.

Ontstaan

De Zonnebloem is een landelijke stichting die in 1949 werd opgericht. Het idee was ontstaan vanuit een ziekenoproep radioprogramma met dezelfde naam. Daarna werden er afdelingen in het hele land opgericht. Plaatselijk kwam in 1963 het initiatief vanuit de parochie, die de toenmalige gemeente Nieuw-Ginneken omvatte. Mevrouw de Kort, echtgenote van de burgemeester, pakte dat toen op. In de jaren daarna is ook Galder en Strijbeek toegevoegd. De voorzitter toen, mevrouw Gommers uit Strijbeek, heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Vermeldenswaardig is ook de heer Aad de Graaf die maar liefst 37 jaar voorzitter was, van 1975 tot 2012. Hij is nu erevoorzitter en sprak speciaal voor de gelegenheid over zijn herinneringen. Na de gemeentelijke herindeling van 1997 bleef de afdeling UGS gewoon bestaan.

Op bezoek

Meteen bij de oprichting werd gestart met bezoekwerk aan huis. Vrijwilligers van UGS gingen op bezoek bij mensen die door ziekte of handicap lichamelijke beperkingen hadden en daardoor niet meer zoveel onder de mensen kwamen. Dat is nog steeds de kern van het werk van de Zonnebloem. Gezelschap, contact en een goed gesprek staan tijdens het zonnebloembezoek centraal.

Bij UGS bezoeken zo’n 28 vrijwilligers hun gasten meestal elke twee tot drie weken. Voor een praatje bij een kopje koffie. En soms een keertje wandelen. “Omdat je een band krijgt, maakt het de bezoekjes steeds waardevoller.” Veel van de gasten krijgen maar weinig mensen op bezoek. “Eenzaamheid komt meer voor dan je denkt.”

De meeste vrijwilligers hebben enkele vaste gasten, waar ze op bezoek gaan. Bij UGS zijn alle gasten senioren. In het verleden is ook gekeken naar jongere doelgroepen, maar daarvoor was te weinig animo. In Etten-Leur heeft men wel een programma voor jongeren met beperkingen, waar je bij kunt aansluiten.

Totaal heeft de afdeling zo’n 75 gasten en daarvan wonen er zo’n 30 in Galder en Strijbeek. Omdat daar verhoudingsgewijs wat minder vrijwilligers zijn, bezoeken zij daar wat meer gasten en de bezoeken duren daar wat korter.

Uitstapjes

Met activiteiten buiten de deur werd in latere jaren begonnen, toen de mobiliteit toenam. Iedere maand is er nu wel een activiteit. Naast seizoensfeesten is er jaarlijks de regionale boottocht, nationale ziekendag en de bedevaart naar Meersel-Dreef. Jeanette van de Meer, die recent voorzitter is geworden, vertelt dat ook andere dingen zijn gedaan, zoals cabaret en toneel en zingen in het crematorium. Een bezoek aan de Beekse Bergen bleek wat te hoog gegrepen. Jeanette: “Gelet op de gemiddelde leeftijd vindt men het gewoon fijn om te zitten, wat met elkaar te drinken en met elkaar te kunnen kletsen.”

Bij uitstapjes rijden de vaste vrijwilligers zoveel mogelijk met de eigen auto om gasten mee te nemen. Daarnaast zijn er nog zo’n tien extra mensen die helpen met het vervoer. Dat brengt voor Petra nogal wat puzzelwerk met zich mee. “De mensen zijn zo blij als je ze weer op komt halen, dat ze een keer buiten de deur zijn, thuis weg.”

Feestlunch

De opkomst bij dit jubileum was met 81 deelnemers heel goed. Tussen de gangen door was er gezellige muziek met zanger Toon de Bruin.

Naast de genoemde erevoorzitter kwam ook wethouder Judith van Loon van gemeente Alphen-Chaam even op bezoek. Zij had berekend dat Zonnebloem UGS in de 60 jaar van haar bestaan 23.600 activiteiten had gehouden. Als cadeau gaf de wethouder een doosje lego om een zonnebloem van te maken en een cheque.

Insignes

De vrijwilligers zijn allen geregistreerd bij Zonnebloem Nederland. Bij het tiende en vijftiende jubileum krijgen ze een insigne. De voormalig voorzitter, Marjes van Etten, rijkte er tien uit. De elfde was voor haarzelf en werd uitgereikt door de nieuwe voorzitter. Naast het speldje kreeg iedereen een persoonlijk woordje en ook een mooie bos bloemen, natuurlijk zonnebloemen. De jubilarissen met (ruim) 10 jaar zijn: Ria van Lier, Hanny Bos, Mariëlle Yocarini, Marjes van Etten, Annette Couwelaers, Marleen Maertens, Marijke Timmermans, Marlies Aarts, Nel van de Berg en Loes de Vries. Marijke Graumans kreeg het insigne voor vijftien jaar.

Sponsoren

De Zonnebloem zou niet kunnen bestaan zonder de sponsoren. UGS ontvangt jaarlijks donaties van stichtingen, verenigingen en enkele bedrijven. Ook de loterij is nog steeds heel belangrijk. Als je nog goede doelen zoekt, is dit wel een hele mooie.

Toekomst

Het bestuur is heel tevreden hoe het toegaat in UGS en zou het graag zo houden. Maar er is een grote verandering op komst. Verteld wordt dat de nationale Zonnebloem de afdelingen wil gaan reorganiseren, vanwege het tekort aan bestuurders. Over één jaar wordt verwacht dat er maar liefst twintig afdelingen in de gemeente Breda worden samengebracht in één bestuur. De kunst voor UGS is dan om de eigen identiteit te bewaren. “Iedereen hierbinnen draagt een groot zonnebloem hart. We zijn allemaal erg betrokken met elkaar. Dat mogen we zo houden.”

Trots

Ook voor de Zonnebloem UGS is het moeilijk om aan nieuwe vrijwilligers te komen. Tot nu toe weet men zich nog goed te redden. Jeanette: “We hebben een superleuke club met vrijwilligers. Iedereen is flexibel en enthousiast. Stuk voor stuk duizendpoten.” Dat is zeker iets om trots op te zijn. Wat wel opvalt, is dat de dames flink in de meerderheid zijn. Meer vrijwilligers en in het bijzonder wat meer mannen zijn van harte welkom. “Het is fijn om iets voor iemand anders over te hebben. Het geeft je een positieve boost, als je onze gasten een paar fijne uurtjes kunt geven.” Zonnebloem UGS heeft ook altijd plaats voor nieuwe gasten. De activiteiten zijn heel divers en (bijna) gratis. Voor meer informatie, mail naar: secretariaat.zonnebloem.ugs@gmail.com

Een muziek middag met een extra tintje

Zonnebloem UGS krijgt cheque van Rabo Club Support

 

Op 24 oktober 2023 organiseerde Zonnebloem Afdeling Ulvenhout, Galder en Strijbeek (UGS) weer een activiteit voor haar gasten in Dorpshuis de Leeuwerik in Galder. Er stond een muziekmiddag op het programma, in de vorm van een bingo. Zo’n 35 gasten kwamen bij elkaar en genoten ervan.

Voor de gasten

De Zonnebloem zet zich in voor mensen met lichamelijke beperkingen. Gelukkig heeft de Afdeling UGS vrijwilligers om daar lokaal invulling aan te geven. Zij bezoeken zieke en gehandicapte mensen aan huis. Gewoon voor een praatje of een kopje koffie. Of om dingen samen te doen. Ook organiseren zij voor hun gasten regelmatig activiteiten. Die zijn heel divers en bijna altijd gratis. Dat kan gelukkig door de donaties die ze krijgen. Overigens zijn extra gasten, vrijwilligers en donaties altijd welkom.

Vrijwilligers bij de muziekbingo, vlnr. Marjo, Nelly, Marjes, José, Jeanne, Julia, Roelien en Jan. Opening met verrassing

De gasten namen allen plaats in een groot carré. Ze werden ontvangen met koffie en iets lekkers erbij. Marjes van Etten heette iedereen van harte welkom. Toen kwam er een prettige verrassing. Mevrouw José Scholte, lid van de Rabo ledenraad, overhandigde een cheque van € 338,12 aan Marjes. Dit geld zal volledig ten goede komen aan activiteiten voor de gasten van de Zonnebloem. Veel klanten van de Rabobank hadden bij de jaarlijkse actie van Rabo ClubSupport dus op de Zonnebloem gestemd, wat zij natuurlijk zeer op prijs stellen. De bank geeft met die actie een deel van de winst terug aan verenigingen. En dat is weer belangrijk voor de leefbaarheid in onze dorpen.

Muziek bingo

De vrijwilligers uit Galder hadden deze keer de muziek activiteit georganiseerd, die op het programma stond. Jan zorgde voor de muziek. Roelien was vandaag ‘Lena van de Bingo’ en zorgde dat alles correct verliep. Een muziek bingo is wel heel wat anders dan getallen uit een grote bal laten rollen. Op de hier gebruikte bingo kaarten stonden de namen van artiesten. Als de muziek aangaat en je herkent de naam die daarbij hoort, kruis je die aan op je kaart. Nadeel van dit spel is dat je niet zoveel kan kletsen met elkaar, want dan lukt het niet zo goed. Gelukkig zijn er dan wel vrijwilligers die meehelpen om het goede antwoord te vinden en aan te kruisen. Na een eerste ronde volgde een pauze en daarna een tweede ronde. Voor een hapje en drankje werd gezorgd.

Meezingen

Het was een mooie selectie muziek. Zo zat er muziek bij die in de jaren ’70 heel populair was, zoals de zomerhit Angeline van Peter Koelewijn. Bij de gedraaide muziek werd ook flink meegezongen. En daar ging het die middag natuurlijk ook vooral om. Zingen maakt je ook blij. Er werd zelfs zoveel meegezongen dat er geen tijd meer was voor een derde ronde. De winnaars kregen mooie prijzen, geschonken door donateurs. Een gratis loterij maakte het verder mogelijk dat iedereen met een prijs naar huis kon gaan. Kortom een middag met veel gezelligheid. Heel veel dank aan de vrijwilligers voor de organisatie en de chauffeurs die iedereen hebben opgehaald en weer thuis hebben afgezet.

Geslaagde zomeractiviteit 2023

Op dinsdagmiddag 15 augustus hadden de vrijwilligers van de Zonnebloem Galder-Strijbeek een zomeractiviteit georganiseerd in de prachtige tuin bij Ineke in Galder. 

De middag ging gepaard met fantastisch weer en enorm veel gezelligheid! De opkomst was enorm. We waren incl. 4 vrijwilligers met ruim 30 man. Julia had heerlijke verse wafels gebakken, die werden versierd met verse aardbeien, slagroom en ijs. 

Ook het advocaatje met slagroom ontbrak deze middag natuurlijk niet. Er werd gezellig gekletst, gelachen, gegeten en gedronken. Ook was een groot aantal gasten in voor leuke spelletjes. Uiteraard ontbrak hierbij het damspel, een oud Hollands memory spel en Rummikub niet. 

Van tevoren hadden we wat kletskaartjes op de mooi gedekte tafelsgelegd met vragen als: Welke geur doet je denken aan vroeger, Zou je een ander beroep kiezen als je alles over zou mogen doen,  Wat is het slechtste cadeau dat je ooit hebt gekregen en welke maaltijd vond je als kind geweldig? Verder kon voor wie dat wilde nog een wandelingetje gemaakt worden door de tuin waar de kippen heerlijk los rondliepen.

De middag was helemaal super! Ook na afloop stroomden de reacties binnen via via maar ook van de mensen zelf. Iedereen heeft er enorm van genoten en ook wij uiteraard!

Effe buurten met de Zonnebloem vol zomerverrassingen

Dinsdagmiddag 9 augustus 2022 was er weer een Effe buurten in Dorpshuis de Leeuwerik in Galder. Dat is elke twee weken, voor iedereen die wat gezelligheid zoekt. Ook in de zomer gaat het gewoon door. Effe buurten wordt mede georganiseerd door seniorenvereniging KBO Galder-Strijbeek en daar komen doorgaans ook de meeste deelnemers vandaan. Bijzonder was dat deze keer ook de gasten van de Zonnebloem en hun vrijwilligers erbij waren. Maar er waren nog meer verrassingen. Het KBO bestuur heeft er een mooi verslag van gemaakt.

Het was een warme dinsdagmiddag, maar in Dorpshuis de Leeuwerik was het aangenaam toeven. De middag werd georganiseerd door de vrijwilligers Julia Nooren en Marjo van Kuijck. Voor de mensen van Effe buurten was het een complete verrassing. Bij binnenkomst moesten ze aan de andere kant van de zaal gaan zitten, dan gebruikelijk is. Zij waren van tevoren niet op de hoogte dat het een middag met de Zonnebloem zou worden. Chiel van Veltom leek even te aarzelen en te bedenken hoe dat nu moest met zijn vertrouwde kaartclubje. Maar iedereen had elkaar snel gevonden en gekaart kon er ook zeker worden.

Nog een verrassing was dat de nieuwe wethouder Judith van Loon deze middag een bezoek bracht aan de Leeuwerik. Zij heeft onder meer het ouderenbeleid en vrijwilligersbeleid in haar portefeuille. De wethouder schoof aan bij iedere tafel en ging in gesprek met alle ouderen; dat stelden zij enorm op prijs. Ook deed ze fanatiek mee met een spelletje rummikub en bewonderde ze de activiteiten van de creatieve club.

De volgende verrassing kwam in de vorm van heerlijke fruitspiezen, klaargemaakt door Julia en Marjo. Nadat iedereen die had opgepeuzeld, was het tijd voor een drankje. Vervolgens werd iedereen verrast door een luide bel van een ijscokar die de Leeuwerik binnenreed. Met zomerse versiering en bestuurd door Nico Nooren en Charles van Kuijck. Zij bleken twee geweldige ijscomannen, die precies wisten hoe ze een lekker ijsje moesten klaarmaken. Iedereen kreeg twee bolletjes ijs en kon als topping kiezen uit aardbeien, chocoladesaus, advocaat, witte chocolade en slagroom. De eerste klant zei gelijk al: “Doe voor mij maar alles”, waarna iedereen zijn voorbeeld volgde. Het was smikkelen en smullen en ondertussen werd er volop gekletst. Het was een gezellig boel.

Op het einde bood voorzitter van de Zonnebloem Marjes van Etten aan wethouder Judith van Loon een mooie bos zonnebloemen aan. Iedereen werd tot slot verrast met een leuk potje met zonnebloemzaadjes. De middag werd afgesloten door met elkaar het Galderse afscheidsliedje ‘houdoe’ te zingen. Iedereen ging na deze zeer geslaagde zomermiddag met een voldaan gevoel naar huis.

Lunchconcert in de Leeuwerik

De Zonnebloem afdeling Ulvenhout-Galder-Strijbeek (UGS) heeft iedere zes weken wel een activiteit voor hun gasten. Twee keer per jaar gaan ze dan naar Galder voor een activiteit met lunch. Dorpshuis de Leeuwerik is daar heel geschikt voor.

Op 29 juni 2022 trad het seniorenorkest Nieuwe Veste daar op, onder leiding van Hans Bloemen. In het verleden hebben zij dat ook gedaan voor de Zonnebloem tijdens de bedevaart naar Meersel-Dreef. In de Leeuwerik blijkt dat wat beter te gaan. De lunch werd verzorgd door de Leeuwerik, met complimenten voor het stoofvlees van Marionet. Naast het orkest van 25 personen waren er 45 gasten van Zonnebloem UGS en 6 vrijwilligers. Het was een gezellige middag. Om half vier stonden de vrijwillige chauffeurs weer klaar om de gasten naar huis te brengen. Zowel gasten als orkestleden kregen een zonnebloemgebakje mee.

JAN SCHEEPERS

Zonnebloem Ulvenhout-Galder-Strijbeek

Vóór de herindeling hoorde Galder en Strijbeek net als Ulvenhout bij de gemeente Nieuw-Ginneken. Ook kerkelijk waren wij verbonden met Ulvenhout. Door de herindeling zijn we “gescheiden”. Wij werden ingedeeld bij de gemeente Alphen-Chaam en Ulvenhout kwam bij Breda. Als Parochie bleven wij één; tot op de dag van vandaag voelen wij ons verbonden met Ulvenhout. Ook voor samenwerking met onze Zonnebloem gasten en de organisatie blijven we verbonden met Ulvenhout.

Marjes van Etten heeft een plaats in het bestuur. 

Wat doet de Zonnebloem

De Zonnebloem laat mensen, voor wie het geen vanzelfsprekendheid is om persoonlijke contacten te maken, aan activiteiten in de maatschappij deelnemen en probeert ze uit hun eenzaamheid te halen. 

Hoe willen we dit bereiken? Met vrijwilligers die onze gasten thuis opzoeken voor een praatje, helpen bij activiteiten organiseren of als chauffeur willen functioneren bij uitstapjes. Alles draait om het welzijn van onze gasten en de inzet van vrijwilligers die onze gasten willen verwennen.

De Zonnebloem kleurt je leven. Dit geldt voor zowel de gasten als de vrijwilligers. Het geeft je een positieve boost, als je onze gasten een paar fijne uurtjes kunt geven en de mantelzorgers even kunt ontlasten.

Wij hebben altijd plaats voor nieuwe gasten en vrijwilligers. Onze activiteiten zijn heel divers en altijd (bijna) gratis. Voor een programma van onze activiteiten klik regelmatig op deze pagina van de website van Galder-Strijbeek. Ook hebben wij een eigen pagina bij de Zonnebloem.

Meer informatie secretariaat.zonnebloem.ugs@gmail.com of in Galder-Strijbeek: marjes@van-etten.eu, tel. 06-22820075, postadres: Staaiakker 5 Galder.

Eindelijk weer samen!

Na ruim anderhalf jaar kon de Zonnebloem afdeling Ulvenhout-Galder-Strijbeek weer een uitje organiseren voor alle gasten. Samen met de KBO en Effe Buurten uit Galder werd er op dinsdag 5 oktober 2021 een gezellige middag met lunch georganiseerd in De leeuwerik in Galder. Dat er behoefte aan was om weer samen te zijn bleek wel uit het aantal aanmeldingen, zeker 55 gasten waren aanwezig.  In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. Dit is zeker gelukt deze middag. Sommige mensen hadden elkaar lang niet gezien, sommige ontmoette elkaar voor het eerst. De gesprekken kwamen al snel opgang en voelde men zich als snel verbonden met elkaar door het lange gemis van dit soort uitjes.

De middag werd geopend door de voorzitter van de Zonnebloem afdeling UGS, Marjes van Etten, en zij verwoorde het mooi door de week van de eenzaamheid om te dopen naar de week van het geluk. Want wat een geluk hebben we dat we weer samen mogen zijn. Ook stond zij nog even stil bij het overlijden van Corry Amiabel. 2 september heeft de Zonnebloem helaas afscheid van haar moeten nemen. Ze was een zeer geliefd bestuurslid en ze zal erg gemist worden.

De lunch was uitstekend verzorgd, beginnend met een groentesoep met ballen uiteraard, gevolgd door een buffet waar men kon kiezen uit Hete Bliksem of Pasta Bolognese, of allebei. Een aantal vrijwilligers hielpen mee daar waar nodig met opscheppen en serveren bij de gasten die wat slechter ter been zijn. En als toetje was er voor iedereen een ijsje.

Hiermee was de middag nog niet ten einde, de spelletjes kast ging open, er werd met stoelen geschoven, drankjes werden geserveerd en zo zat iedereen klaar voor een potje Rummikub, Mens erger je niet of een potje kaarten. Een aantal heren gingen een potje biljarten. Er werd ook volop gekletst, er was natuurlijk ook veel bij te praten. Een veel gehoorde opmerking: “Wat fijn dat dit weer kan en we hebben lekker gegeten. En bijkomend voordeel, ik hoef zelf niet te koken en af te wassen!”

Bij de spelletjes kwam ook maar weer eens de verbinding naar voren. Dames die al jaren geen spelletjes meer hadden gedaan gingen de strijd aan met ervaren spelers maar wie uiteindelijk de winnaar werd zal onbeslist blijven. De tijd ging zo snel, het was alweer 16.00 uur en de chauffeurs kwamen al binnengedruppeld om iedereen weer naar huis te brengen maar men had nog wel een paar uurtjes door willen gaan. Iedereen die naar huis ging kreeg een klavertje vier mee. Symbool voor geluk, hoe toepasselijk voor deze dag.

Een geslaagde eerste activiteit na de corona periode, fijn voor de gasten maar de vrijwilligers vinden het ook leuk om weer iets te kunnen betekenen. Lijkt het je ook leuk om een keer mee te helpen of gasten te bezoeken, we kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Meld je aan via onze website www.zonnebloem.nl/ulvenhout-galder-strijbeek

Zonnebloemgasten bezoeken in gedachten Meersel-Dreef

Juist in deze bijzondere periode mogen de vrijwilligers van de Zonnebloem de meest kwetsbare groep ouderen beperkt bezoeken. Maar we doen wat we kunnen. De landelijke zonnebloem roept op de veiligheid voorop te stellen, niet alleen van onze zonnebloemgasten maar ook die van de vrijwilligers. Afgelopen maanden kregen de zonnebloemgasten steeds leuke presentjes die aansloten bij een feestdag zoals paasbloemen met Pasen! En dat blijven we doen.

Ook dit jaar gaat de bedevaart van diverse afdelingen naar Meersel-Dreef niet door. Niet alleen een moment voor gezelligheid maar ook van bezinning. We hopen dat onze zonnebloemgasten in gedachten toch nog een bezoekje aan Meersel-Dreef brengen. We bezorgen bij onze zonnebloemgasten een speciaal bedevaartpakket met een kaars die 8 dagen brandt.

Foto: doos met noveenkaars en appelgebak van de Uitdaging

Lotenverkoop van start

Een lot kost € 2, waarvan maar liefst € 1,50 ten goede komt aan de plaatselijke afdeling. Omdat de lotenverkoop coronaproof moet gaan kunt u op diverse manieren loten kopen.

  1. Papieren lotenverkoop door te bellen of te appen naar: Marjes van Etten 06228220075 of Marijke Graaumans 0653839911. Digitale lotenverkoop via onze website. Door het opgeven van uw naam en emailadres krijgt u dan de loten per email toegestuurd. 
  2. Via email: zonnebloemlotenugs@gmail.com. Via dit emailadres kan je loten bestellen, vragen stellen etc. 

Wij houden u via het weekblad op de hoogte. De plaatselijke zonnebloem wil u over de lotenverkoop ook via social media informeren. 

Nieuwe vrijwilligers gezocht

Wil je ook je steentje bijdragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het secretariaat van de zonnebloem secretariaat.zonnebloem.ugs@gmail.com of kijk op de site https://www.zonnebloem.nl

Het bestuur van onze afdeling kreeg bij het maken van dit bijzondere bedevaartpakket hulp van wel zeer jonge vrijwilligers. Onder het mom jong geleerd is oud gedaan gingen onze jongste vrijwilligers ijverig aan de gang voor onze gasten. Dankjewel meiden! 

Prijsvraag Zonnebloem april 2021

Quiz

Bij de leuke attentie van Huug (ons zeer gewaardeerde vrijwilliger die eind vorig jaar helaas is overleden), zat een leuke quiz voor onze zonnebloemgasten. Onze gasten hebben massaal hun oplossing ingestuurd. Reden voor ons bestuur om dit in de toekomst vaker te doen, te beginnen met een paaswoordzoeker die bij de paasattentie zat. 

Vragen en antwoorden

Een greep uit de 10 vragen over Ulvenhout en 10 vragen over Galder-Strijbeek: Hoe heet de voorzitter van de plaatselijke Zonnebloem Hoe heet de molen in Ulvenhout? Hoe heet Galder-Strijbeek met carnaval? Wat kon je bij Leentje Leijten nog meer kopen dan koffie, borrel bier? Hoe heten de vroegere pastoors van Ulvenhout? Hoe heet de lokale Galderse groenteboer? Maar ook was er een geheugentrainingsvraag: hoe heten de soepen die u aan het begin van de Coronatijd ontving. 

Natuurlijk wist iedereen dat onze nieuwe voorzitter Marjes van Etten heet en dat onze molen de Korenbloem heet. Maerkrattenland was ook een makkie. Veel gasten dachten bij Leentje aan haar heerlijke gehaktballen, maar het antwoord was: benzine! De vroegere pastoors van Ulvenhout heten Baeten, Epping, Vermunt en Petam Enkelen hadden alle vier de pastoors goed, maar de meesten wisten er toch vlot 2 of 3 te noemen. En dat de lokale groenteboer v.d. Veeken heet wisten de meesten ook wel. En het geheugen van onze gasten is prima, want iedereen wist nog dat het kippensoep en tomatensoep was. Wat was die heerlijk. 

Winnaars

Het bestuur heeft alle inzendingen streng doch rechtvaardig nagekeken en de winnaars zijn de familie Kerremans, de heer en mevrouw v.d. Velden en de heer en mevrouw Frijters. Zij krijgen allen een leuke prijs. Proficiat!

 

Vrijwilligers

Het vrijwilligerswerk staat normaal gesproken in het teken van de activiteiten (het organiseren van de activiteit zelf, het regelen van het vervoer etc.), het onderhouden van de contacten hierover, persoonlijke uitstapjes, wandelingetjes en natuurlijk de huisbezoeken. Nu beperkt het vrijwilligerswerk zich soms tot het afgeven van attenties al dan niet gecombineerd met korte huisbezoekjes. 

Hou vol!

Laten we naar elkaar blijven omkijken, speciaal naar de ouderen in de naaste omgeving. Maak een praatje met hen of doe een boodschapje voor hen. Kortom: #eenkleingebaar

Heeft u belangstelling voor het vrijwilligerswerk of wilt u zich als gast aansluiten bij de Zonnebloem? Dat kan Kijk op de website van de Zonnebloem of stuur een email naar het secretariaat van de Zonnebloem: secretariaat.zonnebloem.ugs@gmail.com.  

Zonnebloem in corona-Kersttijd

De Zonnebloemvrijwilligers organiseren ieder jaar leuke kerstuitjes. Gingen we vorig jaar nog naar de kerstshow van tuincentrum De Bosrand in Rijsbergen met een heerlijke kerstbrunch; dit jaar doen we het -noodgedwongen- anders.

Kerstboom

Het Zonnebloembestuur heeft een sponsor gevonden voor een leuk kerstboompje voor iedere zonnebloemgast. Van Oers Accountancy & Advies heeft ervoor gezorgd dat onze gasten een leuk kerstboompje krijgen, compleet met ballen, slingers en lampjes. Deze boompjes komen in de coronatijd als geroepen, zeker nu sinds 15 dec. de winkels dicht zijn en er ook geen kerstbomen meer gekocht kunnen worden. Zo staan deze boompjes dit jaar bij onze zonnebloemgasten als teken voor hoop en geloof in een beter 2021.

Kerstpakket

Ook krijgen onze gasten  een bescheiden maar een luxe kerstpakket om gezellig met 1 of 2 gasten samen te zijn en samen een advocaatje met slagroom te nuttigen Kortom: een verwenpakketje. 

Vrijwilligers

Het vrijwilligerswerk staat normaal gesproken in het teken van de activiteiten (het organiseren van de activiteit zelf, het regelen van het vervoer etc etc.), het onderhouden van de contacten hierover, persoonlijke uitstapjes, wandelingetjes en natuurlijk de huisbezoeken. Nu beperkt het vrijwilligerswerk zich soms tot het afgeven van attenties al dan niet gecombineerd met korte huisbezoekjes. 

Hou vol!

Laten we naar elkaar blijven omkijken, speciaal naar de ouderen in de naaste omgeving. Maak een praatje met hen of doe een boodschapje voor hen. 

Heeft u belangstelling voor het vrijwilligerswerk of wilt u zich als gast aansluiten bij de zonnebloem? Dat kan. Kijk op de website van de Zonnebloem of stuur een email naar het secretariaat van de zonnebloem: secretariaat.zonnebloem.ugs@gmail.com.  

Zonnebloem in corona-herfsttijd

Wegens coronaperikelen en quarantaine moest vrijwilligster Marion haar bezoek aan haar Zonnebloemgasten met de herfstattentie even uitstellen. Eerder berichtten wij over het leuke herfstpakket dat de bestuursleden zelf hadden samengesteld: een mooie herfstmok met herfstthee, voorzien van een lief klein liedje van Toon Hermans. 

Bezoek

Deze week was het dan zover en kon onze vrijwilligster haar gasten Jo en Dina verrassen met de herfstattentie. Zij waren beiden verrast en ontroerd over de aandacht die zij van de Zonnebloem krijgen in coronatijd. Zij missen hun oude leven en moeten soms hun naaste familieleden missen omdat ook in hun familie de corona toeslaat. Ze vertellen over hun vrienden en kennissen die het virus hebben gekregen. Sommigen zijn helaas overleden, anderen zijn weer thuis aan het opknappen na een ziekenhuisbezoek. 

Herinneringen

Ze hopen snel weer te kunnen genieten van de leuke activiteiten van de plaatselijke zonnebloem. Zo zou er in deze periode een feestelijke middag zijn geweest in de Leeuwerik in Galder onder leiding van gastheer John. Met weemoed werd de laatste middag herinnerd met alle verwennerijen waaronder de bourgondische Belgische lunch en de leuke cabaretvoorstelling. Ook praten ze nog na over de lunch in de plaatselijke chinees in Ulvenhout, de kerst-high-tea  vorig jaar in Rijsbergen, de jaarlijkse bezoekjes aan Meersel-Dreef. Ze hebben het allemaal dit jaar moeten missen. 

Vrijwilligers

Ook voor de vrijwilligers is het een verwarrende tijd. En zij behoren vaak ook tot de risicogroep, maar willen toch hun werk zo goed als mogelijk blijven doen. Het vrijwilligerswerk staat normaal gesproken in het teken van de activiteiten (het organiseren van de activiteit zelf, het regelen van het vervoer etc., het onderhouden van de contacten hierover, persoonlijke uitstapjes, wandelingetjes en natuurlijk de huisbezoeken. Nu beperkt het vrijwilligerswerk zich soms tot het afgeven van attenties al dan niet gecombineerd met korte huisbezoekjes. Sommige vrijwilligers maken nog wandelingetjes met hun rolstoelgast maar zonder het bijbehorende kopje koffie of thee bij een uitspanning. En natuurlijk gaan de door het algemeen zonnebloembestuur georganiseerde introductiedagen en cursussen niet door. Wel vond er afgelopen week een online introductie-bijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers plaats die zich gelukkig nog steeds aanmelden. 

Hou vol!

Laten we naar elkaar blijven omkijken, speciaal naar de ouderen in de naaste omgeving. Maak een praatje met hen of doe een boodschapje voor hen. 

Heeft u belangstelling voor het vrijwilligerswerk of wilt u zich als gast aansluiten bij de Zonnebloem? Dat kan. Kijk op de website van de zonnebloem of stuur een email naar het secretariaat van de zonnebloem: secretariaat.zonnebloem.ugs@gmail.com

Herfstattentie

Zonnebloem in coronatijd

Corona laat bij velen van ons diepe sporen na. Tegelijkertijd zijn er sinds het begin van corona hartverwarmende initiatieven gestart, waarbij we als Zonnebloem hebben laten zien dat we elkaar (spreekwoordelijk) vasthouden en niet laten zitten. 

Corona heeft effect gehad op iedereen bij de Zonnebloem. En niet op de laatste plaats op onze gasten. En het is nog niet voorbij. Reden voor de plaatselijke Zonnebloem om de gasten te verrassen met deze keer een herfstattentie.

Herfstattentie

Onze bestuursleden hebben wederom hun best gedaan om zelf een leuk herfstpakket samen te stellen. Wij willen onze gasten laten weten dat we tijdens deze donkere, stille (meer dan ooit) herfstdagen aan hen denken. Daarom een kleinigheidje met een gedichtje erbij om in deze donkere dagen het zonnetje weer te laten schijnen.

Bezoek vrijwilligers

Alle vrijwilligers kwamen afgelopen woensdagmiddag heel toepasselijk door storm en regen de herfstattentie ophalen. Vrijwilliger Huug (zie foto) kwam alle presentjes voor de gasten in Galder-Strijbeek ophalen om ze bij hen te bezorgen. Chapeau Huug! Het hoeft geen betoog dat onze gasten niet alleen blij waren met dit leuke herfstkadootje (lekkere herfstthee met een mooie theemok), maar ook zijn ze geroerd door deze vorm van aandacht met het mooie gedichtje van onze Toon. 

Hou vol!

Nu veel activiteiten niet doorgaan en minder mensen langs komen, slaat de eenzaamheid soms toe. Blijf daarom met de alleenstaande ouderen in je omgeving een praatje maken of met een bezoekje vereren of een boodschapje voor hen te doen. Daarvoor hoef je geen vrijwilliger bij de zonnebloem te zijn. 

Heeft u belangstelling om als vrijwilliger of als gast aan te sluiten bij de Zonnebloem? Kijk op de website van de zonnebloem of stuur een email naar het secretariaat van de zonnebloem: secretariaat.zonnebloem.ugs@gmail.com.

Het is van 1 tot en met 8 oktober 2020 de week van de eenzaamheid. Toevallig viel die week samen met de regering aangekondigde verscherpte regels aan in verband met de toename van de Corona. Reden voor de Zonnebloem om iets extra’s te doen voor onze gasten. 

Ons bestuur heeft met de plaatselijke supermarkt (die ook Max Verstappen sponsort!) een leuke deal gemaakt. Alle vrijwilligers ontvingen bericht dat ze vrijdag jl. de lekkernij konden ophalen bij een van de bestuursleden thuis. We werden door een aantal bestuursleden met mondkapje opgewacht en ontvingen ‘uit de kofferbak’ (zie foto) het gebak. Een dikke pluim voor deze organisatie! Niet alleen onze gasten kregen een heerlijk vers appeltaartje aangeboden maar ook alle vrijwilligers ontvingen er eentje. En ik kan jullie verklappen: het smaakte zalig!

Ondanks de verscherpte regels mogen er toch nog 3 mensen op bezoek komen. En wat is er dan lekkerder samen met een goede bekende, de buurvrouw, zoon of dochter, goede bekende, te genieten van iets lekkers bij de koffie. Maar vergeet niet de basisregels in acht te nemen: houd 1,5 meter afstand, schud geen handen, was je handen regelmatig, hoest/nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. En daar is sinds vorige week bijgekomen: draag een mondkapje in de openbare binnenruimte.

Nu veel activiteiten niet doorgaan en minder mensen langs komen, slaat de eenzaamheid soms toe. Blijf daarom met de alleenstaande ouderen in je omgeving een praatje maken of met een bezoekje vereren. Daarvoor hoef je geen vrijwilliger bij de zonnebloem te zijn. 

Heeft u belangstelling om als vrijwilliger of als gast aan te sluiten bij de Zonnebloem? Kijk op de website van de zonnebloem of stuur een email naar het secretariaat van de zonnebloem:secretariaat.zonnebloem.ugs@gmail.com. 

37 gasten laten zich verwennen

37 zonnebloemgasten, 5 vrijwilligers en 3 muzikanten vulden woensdag 12 februari 2020 de eetzaal bij Golden Rose. De plaatselijke chinees Golden Rose had 4 grote tafels klaargezet om de zonnebloem te verwelkomen. Na het welkomstdrankje kregen de gasten tomaten- of kippensoep. Daarna werden er op de tafels schotels met verschillende kip-, groente- en eiergerechten gezet, aangevuld met schaaltjes bami en nasi, kleine loempia’s en kipsaté. 

De zonnebloemgasten genoten zichtbaar. Toos van Gool, die in 2009 de plattebuis won voor haar vrijwilligerswerk, zat nu als gast met haar man Toon te genieten van al die Chinese heerlijkheden. Haar overbuurvrouw Dimphy vertelde dat ze al jaren lid was van de Zonnebloem. Dat bleek als sponsor maar sinds kort mag ze als gast aanschuiven en ze vindt het heerlijk met te mogen meedoen aan de activiteiten. “Dat is lang geleden dat ik bij de chinees was! Voor herhaling vatbaar”. Jan, 89 jaar, geniet van alles wat op de schalen ligt. Hij vertelt dat hij altijd als partner van zijn vrouw mee mocht met de Zonnebloem. Zijn vrouw is 2 jaar geleden overleden, maar het leven gaat door voor hem. Hij heeft zich kortgeleden aangemeld bij de Zonnebloem, evenals Dini. Ze schuiven voor de eerste keer aan als gast.  

Dat de bediening en gastvrijheid geweldig is weet ook Annie van 87 jaar. Ze heeft een stoma en mag geen prei en ui. Speciaal voor haar is tomatensoep gemaakt en ook haar schotel met hoofdgerechten bevat geen ui of prei, waaronder de nasi en de bami. De twee Ria’s van 85 en 95 (!) jaar zitten te smullen. Ria van 85 jaar vertelt dat zij op haar geboortegrond zit. Haar ouders waren de eigenaars van café de Jong. Na 43 jaar na haar broer de zaak over. Hij heeft het in 1983 verkocht aan de eerste chinees in Ulvenhout. De huidige eigenaren zitten er sinds 2014 in. Dit alles vertelt Ria onder het genot van een pilsje want dat drink je dan! Tot slot vertelt ze nog dat haar overleden man rond 1955 het Nieuw Geluid, de voorloper van weekblad Nieuw Ginneken heeft opgericht, samen met Janus Sprangers, de vader van Jos.  

Jo van 85 jaar vindt het fijn dat het zo dichtbij is. “je gaat niet alleen naar de chinees maar dit is niet alleen gezellig maar ook voor ons mooie porties; dit mogen ze meer doen” vind ze. Joke (85 jr) en Berta (93 jaar) beamen dit. De vriendinnen Jo en Dina genieten al kletsend van al dat lekkere eten en spreken alvast af samen naar het volgende uitstapje te gaan.

“Organiseert de Zonnebloem elke maand een uitstapje?” roept een nieuwe gast. “Nou dit mag je van mij elke week doen! Hij adviseert meer uitstapjes in het dorp. Lekker dichtbij en dat is wel zo gemakkelijk. Samen koffie of thee drinken zou ook al fijn zijn. 

Het zangduo Wim en Greet en accordeonist Rob zorgen voor de muzikale omlijsting. Ze zingen liedjes van toen: Duitse, Engelse en Nederlandse evergreens en smartlappen zoals Jungen komm bald wieder, bye bye love, je bent niet hip, het dorp, Marina. Ook zingen en spelen ze verzoeknummers. Corrie vraagt meteen een liedje van Rob de Nijs aan en even later klinkt “zet een kaars voor je raam vannacht”. Hulde!

Na het afsluitende kopje koffie of thee vertrekken de gasten voldaan weer naar huis. Sommigen kunnen te voet/met rollator zoals Jo va 85. Anderen worden door vrijwilligers weer naar huis gebracht. Alle gasten hebben genoten van de heerlijke lunch en we bedanken Golden Rose voor de gastvrije ontvangst en de Chinese warme lunch. Voor herhaling vatbaar!

Belangstelling voor het vrijwilligerswerk van de Zonnebloem? We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken om onze gasten af en toe te bezoeken en chauffeurs voor het ophalen en wegbrengen. Informeer bij het Secretariaat Zonnebloem secretariaat.zonnebloem.ugs@gmail.com.


Donderdag 23 mei 2019 vond de jaarlijkse bedevaart naar Meersel-Dreef plaats. De geofferde worsten aan Clara wierpen hun vruchten af: een zonovergoten middag.

Van de afdelingen Bavel, IJpelaar-Overakker, Ulvenhout-Galder-Strijbeek waren ongeveer 140 mensen aanwezig (gasten en vrijwilligers).  Ook waren er gasten van De Donk en werden er leden van Vrouwen van Nu uit Ulvenhout gesignaleerd. Nadat de gasten waren opgehaald, werden ze in Meersel-Dreef op het terras van de Zevenster bij de paters ontvangen met koffie/thee en natuurlijk de overheerlijke alom bekende en geprezen appelflap. Ondertussen speelde het Senioren-orkest van de Nieuwe Veste gezellige en swingende nummers. Het leek wel of we op een buitenlands terras zijn beland, verzuchtten een paar gasten waarop een andere gast zei: dat klopt toch ook: we zijn in België. Complimenten aan het Senioren-orkest voor dit geweldige optreden!

Om drie uur begon de viering in de kerk namens de R.K. Parochie van de Heilige Familie die natuurlijk in het teken stond van de Heilige maagd Maria. Voorganger was Pastor Luijben en lector mevrouw Bastiaansen. De dienst was goed voorbereid met mooie gebeden, mooie liederen en warme woorden van de pastor. Voor de communie kon iedereen blijven zitten en kwam de pastor langs bij de Zonnebloemgasten. De dienst werd afgesloten met een mooi zelfgeschreven gedicht van mevrouw va Oerle over Maria. Erg mooi en ontroerend. En natuurlijk kon het lied Te Lourdes in de Bergen niet ontbreken en de hele kerk zong uit volle borst mee.

Daarna gingen de gasten naar grot om een kaarsje op te steken en de litanie te bidden. Tot slot was er nog een gezellig samenzijn op het terras. Rond 16.30 uur werden de gasten weer thuisgebracht. 

Dankzij alle vrijwilligers van de zonnebloem en de overige medewerkers en het Senioren-orkest hebben de gasten van de Zonnebloem een geweldig leuke bedevaart gehad, mede ook dankzij Clara die voor een zonnetje heeft gezorgd.

Wilt u meer weten over de zonnebloem in het algemeen of het vrijwilligerswerk in het bijzonder: kijk dan op de site van de Zonnebloem of neem contact op met Secretariaat Zonnebloem UGS secretariaat.zonnebloem.ugs@gmail.com (afdeling Ulvenhout). 

 

Via www.zonnebloem.nl