WORLD CLEANUP DAY

Op vrijdag 20 september is het World Cleanup Day! Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we samen met ruim 190 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Het doel is om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. De gemeente Alphen-Chaam doet ook actief mee aan deze actie en levert prikkers, handschoenen, zakken en verzorgt de afvoer van het verzamelde afval.

Op 23 maart hebben wij als dorp Galder al de aftrap gedaan tijdens de landelijke opschoondag met een zeer goed resultaat.

Doe jij ook mee op vrijdag 20 september,  stuur dan een mail naar truusverburgt@casema.nl voor 9 september 2024

Samen maken we de wereld weer een stukje mooier.

Landelijke opschoondag op 23 maart 2024

Team Galder van start op de opschoondag

Strijbeek had al een team en nadat de gemeente via de mail een oproep had gedaan om mee te helpen bij de Landelijke Opschoondag op 23 maart 2023 was het voor de kern van Galder tijd voor actie!

Na een oproep via de website van Galder-Strijbeek door Truus Verburgt was er binnen no time een team van tien vrijwilligers. Dat waren niet alleen volwassenen maar ook kleindochter Veerle ging de uitdaging aan. Het plan was om in de dorpskern en de uitvalswegen zoveel mogelijk afval te rapen. Het weerbericht had beter kunnen zijn maar ondanks het weer was iedereen zaterdagochtend present. De gemeente had gezorgd voor alle spullen die nodig waren om het afval te verzamelen maar dat niet alleen want al vroeg op de dag ging de bel en werden er heerlijke appelflappen en worstenbroodjes bezorgd. Een echte verrassing die er bij de start goed inging met een kop koffie erbij.

Niet iedereen kende elkaar en zo was dit ook een mooi moment om kennis te maken en gezellig te buurten. Nadat de buikjes gevuld waren en de hagelbui gepasseerd, trokken we er in tweetallen op uit. Ieder team had een andere route waardoor we na twee uur een groot deel van Galder schoon hadden. Een greep uit de gevonden spullen: een ijzerzaag, kam, Chinese maaltijd, fietstrapper, etui, badmat en badslippers, wijnflessen, frietbakjes, stuk van een bumper en heel veel sigarettenfilters. Het was de moeite waard!  Waren de gevonden spullen te groot om mee te nemen, dan werd er een foto gemaakt met de “buiten beter app” Fantastische uitvinding die heel goed werkt.    

De opbrengst was enorm en ook wel schrikbarend. Zoveel afval hadden we niet verwacht. Des te meer reden om dit vaker te doen. Heel fijn dat de gemeente het afval ook weer ophaalt. Zo heeft iedereen er een tevreden gevoel aan overgehouden. Als team werd er een nieuwe naam gelanceerd namelijk “Team De Peukenpullekers”.  We kijken nu al uit naar de volgende keer.   

Fietsclub Kees van Boxel fietst weer elke week

Het seizoen is weer begonnen. Nu de winter voorbij is, rijdt de plaatselijke fietsclub vanuit Galder iedere zondagsochtend een ronde. Een goed moment om eens te kijken hoe deze sportvereniging het doet. We praten met Joost van der Velden.

Meer dan Galder

Joost van der Velden woont in Galder. Hij is ongeveer 20 jaar lid van ‘Fietsclub Kees van Boxel’ en zit al even lang in het bestuur, als penningmeester. Kees van Boxel heeft de fietsclub vanuit zijn winkel in Galder begin 1976 opgericht. Kees is zelf altijd ook fanatiek wielrenner geweest en bemand nu nog de volgbus. Op dit moment heeft de vereniging 45 leden. Het zijn allemaal heren, maar eerder waren er ook dames bij. De jongste is begin 30 en de oudste is zelfs in de 80. Ongeveer twintig van de leden komen uit Galder-Strijbeek en twaalf uit Gilze. Verder komen leden uit Rijsbergen, Chaam en Breda. Dus uit de ruime omgeving.

Iedere week fietsen

Vanaf 5 maart wordt iedere zondagochtend een fietstocht gereden. De standaard ronde gaat over een vast parcours van bijna 80 kilometer. Dan rijden meestal zo’n 20 tot 25 wielrenners mee. Er wordt altijd gestart in Galder, rond 8 uur bij de fietswinkel. Hier liggen immers de ‘roots’. Fietsers die in andere dorpen wonen waar de ronde langs komt, sluiten ter plaatse aan. Dat is bijvoorbeeld in Gilze het geval, waar ook een fietswinkel van Van Boxel is. De laatste tijd wordt gefinisht bij Dorpshuis de Leeuwerik in Galder, die de caféfunctie in het dorp op zich heeft genomen. Joost: “De club is sportief en we fietsen wel hard en goed, maar de gezelligheid, het sociale element, is net zo belangrijk.” Daarna moeten de renners uit de andere dorpen nog naar huis. Volgens Joost is dat niet altijd voor het donker.

Om de ongeveer vier weken wordt een toertocht gereden van 100-150 kilometer, met een langere pauze erin. Het leuke van toertochten vindt Joost dat je in een heel andere omgeving komt en onderweg veel dingen ziet. “We zetten dit jaar weer de tocht naar Scherpenheuvel in de agenda. Klassieker is en blijft rondje ‘Oesterdam’. De laatste jaren is daar ‘Rondje Pontje’ bijgekomen; dan gaan we via Dordrecht door de Biesbosch.” Vast op de kalender staat ook een individuele tijdrit voor de leden onderling.

Veldtoertocht niet meer

Jaarlijks werd verder een veldtoertocht georganiseerd. Dat was een taak voor Joost, omdat hij altijd mountainbike heeft gereden. Er werd dan over de Galderse hei en door het Mastbos naar het Ulvenhoutse bos gereden en dan naar Chaam en Strijbeek. De best bezochte tocht kende zo’n 1500 deelnemers. Joost vertelt dat de laatste tocht drie jaar geleden was, net voor de corona. “Vergunningstechnisch krijgen we het nu niet meer rond, want je mag in een georganiseerd evenement nog maar met maximaal 500 mensen rijden.” Dat heeft ook te maken met de corona; er zijn meer wandelaars in het bos.

Ronde van Galder

De Brabantse Wieler Federatie organiseert dit jaar op 23 april weer een Ronde van Galder. Die naam komt van de historische ronde die in Galder voor het laatst in 1987 is gereden. Joost vertelt dat de fietsclub met beide geen relatie heeft, maar Joost zelf was vanuit Gesta wel behulpzaam bij de oorspronkelijke ronde.

Profiel leden

Joost legt uit dat veel leden bij Fietsclub Kees van Boxel eerst gevoetbald hebben. “Bij ons is het voor de meesten een ‘midlife’ sport, voor 30+”. De enige voorwaarde is dat je de basissnelheid kan rijden. Die is 35 kilometer per uur in de groep. Jonge prestatiegerichte en topwielrenners sluiten zich vaak aan bij grotere verenigingen in de omgeving. Zoals bij bijna alle verenigingen heeft de fietsclub nog wat last van de coronatijd. De laatste jaren is de aanwas relatief stil gebleven. Joost zou graag meer jongere wielrenners welkom willen heten voor dit sportieve en gezellige tijdverdrijf. Dames zijn uiteraard ook van harte welkom. Contact opnemen kan via joostvandervelden@casema.nl.

Loopgroep Galder start opbouwgroep

In Galder bestaat een laagdrempelige vereniging voor lopers, de Loopgroep Galder. Op woensdagavond wordt in groepsverband hardgelopen en ook gewandeld. De loopgroep start binnenkort weer met een opbouwgroep onder leiding van een nieuwe trainer. Het is nu dus een goed moment om met hardlopen te beginnen.

Kennismaking

We praten met Gys Nijeholt. Hij is secretaris van de vereniging Loopgroep Galder. Gys vertelt dat de loopgroep al bestaat sinds 1994 en ongeveer 65 leden heeft, dames en heren van verschillende leeftijden uit Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef. In de coronatijd werd er veel alleen of in kleine groepjes gelopen. Gys: “Toch is het belangrijk en leuk om ook samen te lopen. Bij Loopgroep Galder staat de prestatie niet voorop, maar de ontspanning, gezelligheid en sportiviteit. Fit worden terwijl je contact houdt met de mensen uit je buurt.”

Naast de trainingen op woensdag wordt ook vaak nog gezamenlijk gelopen in het weekend. Ook wordt meegedaan aan wedstrijden in de buurt. De Vijf van Bavel en ook de Singelloop in Breda zijn onder de lopers heel populair. Ook wordt er door een aantal leden getraind voor marathons in binnen- en buitenland.

De loopgroep organiseert jaarlijks de Ganzenvenloop. Dat is een trail run voor jong en oud rondom Galder met afstanden van 3, 6 en 10 km. De Ganzenvenloop wordt dit jaar gehouden op 24 juni. Net zoals vorig jaar valt dit samen met de Galderse kermis.

Training

De loopgroep heeft elke woensdag om 19:30 uur een vaste trainingsavond, die start bij het sportpark aan de achterzijde van Dorpshuis de Leeuwerik. Er wordt dan gelopen in twee groepen, waarbij de afstand verschilt. “Uitgangspunt is: samen uit, samen thuis. Iedereen loopt op zijn eigen niveau. Gedurende het lopen wordt er dus steeds opnieuw gegroepeerd. In de winter lopen we voornamelijk in het dorp, in de andere seizoenen zoveel mogelijk in de natuur.“ De looptraining wordt altijd voorafgegaan door een warming up en loopscholing, en wordt afgesloten met een cooling down. “De begeleiding daarbij is heel belangrijk. Daarvoor hebben we gelukkig een nieuwe trainer gevonden.”

Behalve hardlopen kun je bij Loopgroep Galder ook wandelen. “De meeste mensen van de wandelgroep hebben vroeger wel aan hardlopen gedaan, maar als je als wandelaar wil aansluiten zonder hardloopervaring ben je natuurlijk ook van harte welkom.” Ook de wandelgroep loopt op de woensdagavond vanaf half acht, gedurende zo’n anderhalf uur.

Opbouwgroep

Hardlopen is een sport die heel populair is. Je hebt er weinig voor nodig en je kan het vrijwel overal doen. Maar een goede start daarmee maken, vergt wel enige begeleiding. “Met de nieuwe trainer beginnen we weer met een nieuwe opbouwgroep. Met een programma van zo’n 12 weken moet het dan voor iedereen mogelijk zijn om 5 km aan één stuk te hardlopen.” De opbouw gebeurt daarbij op een verantwoorde manier. Er wordt gelet op technisch goed lopen, voorkomen van blessures en er wordt ook advies gegeven over schoeisel en kleding. Het programma is behalve voor nieuwe lopers ook heel geschikt voor mensen die eerder hebben hardgelopen maar er om een af andere reden mee zijn gestopt. Het biedt dus een mooie kans om het lopen weer op te starten.

De opbouwgroep begint 29 maart en is voor iedereen toegankelijk, dames en heren, jong en oud. Binnenkort valt een flyer in de bus met een QR-code waarmee je kunt aanmelden. Extra informatie kan worden gevraagd via een email naar info@loopgroepgalder.nl.

Fietsclub Kees van Boxel net terug van een ‘natte’ fietsronde op 12 maart.

Hardlopers van Loopgroep Galder

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail