Mooi carnaval 2022 in Maerkrattenland

Het carnaval van de Maerkratten zit er weer op. Wij praten na met de kartrekker van de Maerkratten, Arno Cornelissen, in dorpshuis de Leeuwerik.

Beetje optocht

‘CV (Op) tijd zat’ houdt optochtHet is dinsdagmiddag. Arno Cornelissen komt achter de bar vandaan bij de Leeuwerijk. Het dorpshuis wordt voor een groot deel gerund door vrijwilligers. Arno is vijf jaar geleden vanuit Breda in Galder komen wonen. Toen werd hij “gelijk ingepalmd als voorzitter van de Maerkratten”. Hij noemt zichzelf een rasverenigingsman en heeft al veel bestuursfuncties gehad. Arno vindt het “spijtig dat van die vijf jaren er nu al drie op rij de optocht niet doorging.” Maar gelukkig was er nog wel een ludieke actie van ‘CV (Op) tijd zat’. Zij trokken op zondagmiddag met hun kar, die ze hadden gemaakt voor 2020, door alle straten van Galder. Het motto in 2020 was overigens ‘Dur zit schot in’. Helaas werd er dit jaar geen prijs uitgereikt.

Veel regelwerk

De zes bestuurders van de Maerkratten begonnen zoals gebruikelijk in september met hun eerste vergadering. Vooral het dubbele vergunningstraject, bij de gemeenten Alphen-Chaam en Hoogstraten, kost tijd in Maerkrattenland. Ook ontstaan dan de eerste ideeën. Er werd toen besloten, ondanks de corona, in ieder geval een carnavalskrant uit te brengen en teksten daarvoor te gaan maken. Toen op 15 februari duidelijk werd dat een carnaval weer echt kon, moest op korte termijn heel veel worden geregeld.

Dan feesten

Het carnaval begon in Maerkrattenland al op donderdagavond. Van tevoren was er ook nog een voetbalwedstrijd van Gesta tegen Alphen. De Leeuwerik was toen in ieder geval goed gevuld en het feest met DJ Schoefel F.M. “ging tot in de kleine uurtjes door.”

Op vrijdag vroeg in de avond was er een carnavalsdisco voor de jeugd van 9-15 jaar, georganiseerd door Jeugdbelangen Galder-Strijbeek. Daar deden zo’n 35 kinderen aan mee. Daarna ging men nog wat afzakken of even Breda in. Maar wat een drukte daar.

De talenten van Maerkrattenland (Foto Erwin Goossens)Zaterdagmiddag was het Snotneuzenbal met DJ Jori in de Leeuwerik. Daarbij hoorde ook een wedstrijd ‘Maerkrattenland’s got talent 2022’. De kinderen moesten daarvoor een act bedenken, opnemen op video en insturen. De filmpjes werden in de Leeuwerik op een groot scherm vertoond. Daarna konden de kinderen die dat wilden, hun acts ook nog op het podium opvoeren. Er was veel belangstelling in de Leeuwerik. Zelfs pater Luk uit Meersel-Dreef was erbij. De eerste prijs kregen Teun en Lenn, met een beker en een bioscoopbon. De tweede prijs was voor Yuna en de derde voor IJsbrand en Ilse. Ook zij kregen een beker. Daarna reikte onze (waarnemend) burgemeester Jan Brenninkmeijer nog een burgemeestersprijs uit aan Stef en Twan, met een kaartje voor de Efteling.

Jan Biggel en Arno CornelissenZondagavond was er een feest met DJ Peter. Tussen de platen door werden playbacks opgevoerd en een enkeling waagde zich aan een karaoke. De winnaar was K3; die hebben waarschijnlijk ook het meeste opgetreden. Als prijs kreeg K3 een vaatje bier in een biertender. De sfeer zat er goed in. En toen kwam Jan Biggel nog even langs om zijn repertoire ten gehore te brengen. “Dat was echt heel leuk.” Voor een aantal feestvierders was het een lange dag, want die waren ’s middags op kroegentocht geweest in Meersel-Dreef.

Maandag was de KBO-middag met erwtensoep en pannenkoeken. En daar hoorde dan ook nog een bingo bij.

Springen is ook leuk met carnavalDinsdagmiddag was de sporthal bij de Leeuwerik gevuld met een achttal fraaie springkussens. Daarop konden de kinderen zich helemaal te buiten gaan. Om daarna lekker poffertjes te eten, zelf lampionnen te maken en mee te lopen in de lampionnenoptocht. De rat reed voorop en werd op het einde van de tocht in brand gezet. Een teken dat, na nog wat afzakken, carnaval voor dit jaar ten einde is. Het is uiteindelijk toch nog een mooi carnaval geworden.

Afscheid van de rat

 

PROGRAMMA CARNAVAL 2022

Nu de coronamaatregelen zo plots zijn versoepeld, kan er ook weer wat met carnaval. Het moest allemaal wel op korte termijn worden geregeld. We hebben even op een rijtje gezet wat er te doen is in Galder-Strijbeek en Meersel-Dreef.

Dorpshuis de Leeuwerik met de Maerkratten

Ondanks de beperkte tijd, hebben de Maerkratten samen met de Leeuwerik een vol programma weten te maken. Het is opgezet voor een zo breed mogelijk publiek, van alle leeftijden. Het thema van dit jaar is ’t circus barst weer los’. Esther den Ronde had in die stijl een fraaie ‘Jaan de rat’ geschilderd in een circustent. Helaas is het bouwwerk door de stormen in het weekend verruïneerd, dus moest helemaal opnieuw worden begonnen. Gelukkig is er nu toch weer een rat en dat betekent dat die dan ook weer kan worden verbrand.

Donderdag 24 feb.

19:11-02:00 uur Werm daansen in dun Leeuwerik met DJ Schoefel F.M.

Vrijdag 25 feb.

17:11 uur Open

18:00-19:00 uur Happy hour 

19:30-21:30 uur Carnavalsdisco voor de jeugd vanaf groep 6 tot 15 jaar (door Jeugdbelangen, entree €3 en voor leden € 2)

21:30-02:00 uur Ratten en Ratinnenbal

Zaterdag 26 feb.

13:11-17:00 Snotneuzenbal met DJ Jori

17:00-02:00 Ratten en Ratinnenbal met DJ Jori

Zondag 27 feb.

14.00-02:00 uur Playbackshow en DJ Peter. In de loop van de avond een optreden van Jan Biggel.

Maandag 28 feb.

Alleen open voor de KBO: Erwtensoep en pannenkoeken (vanaf 11:00 uur)

Dinsdag 1 maart

13:11-17:00 uur Springkussens voor de kinderen in de sporthal (entree € 5)

17:00 uur Poffertjes, aansluitend lampionnenoptocht en ratverbranding

Daarna afzakken tot 02:00 uur

Restaurant Wapen van Galder

is geopend als restaurant van donderdag t/m zondag van 17:00-22:00 uur.

Café Moskes

is vrijdag t/m maandag geopend tot 01:00 uur. Vrijdag en maandag vanaf 14.00 uur; zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur. Op zondagmiddag is er een DJ.

Muziek-café ’t Jachthuis

is open op vrijdag 12:00-02:00 uur; zaterdag en zondag 10:00-02:00 uur. Op zondagmorgen is daar een testikelbal.

 

Coronaregels

Let op, want de corona is niet weg en er zijn nog coronaregels van toepassing. Zo heb je in Nederland na 25 februari een negatieve testuitslag nodig boven 500 personen (1G). En in België is een QR-code (2G) nodig met meer dan 50 personen. Voor kwetsbare mensen blijft het extra opletten.

 

Link Maerkrattenland

Link Dorpshuis de Leeuwerik

Facebook     Website

Jaan de Maerkrat 2022

Jaan de Maerkrat 2020

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail

Wat is er te doen?

Kijk in onze agenda. Wij gebruiken de agenda van Alphen-Chaam.

Organiseert uw vereniging een activiteit voor iedereen? Zet het dan zelf in de agenda.