Een geslaagd Maerkratten Carnaval 2023

Burgemeester draagt sleutels Alphen-Chaam over

De sleuteloverdracht van de drie dorpskernen van de gemeente Alphen-Chaam vond dit jaar plaats in Dorpshuis de Leeuwerik in Galder.

De carnavalsverenigingen de Bonenpikkers uit Chaam en de Struivenbakkers uit Alphen verschenen zaterdagmorgen in Maerkrattenland met prinses, prins en een groot gevolg. Met de meegebrachte hofkapel werd de sfeer meteen gezet. De burgemeester van Alphen-Chaam Lieke Schuitmaker had zich al incognito tussen de menigte gevoegd. Ze was verkleed als tuinierster met een verhullende strohoed.

Maerkrat Arno trapte het officiƫle deel af. Omdat de burgemeester nieuw is, stelde hij voor om te beginnen met een carnavals inburgeringstest. Dat moest dan wel geblinddoekt. De burgemeester werd toen een aantal voorwerpen aangeboden om te voelen wat die waren en bij welke carnavalsvereniging die thuishoorden. Zo kwamen gebakken eieren, prei, worst en een gitaartje, varkentje en rat voorbij. Met een heel klein beetje hulp slaagde de burgemeester met vlag en wimpel. Om met het carnaval uit de voeten te kunnen in de drie dorpen kreeg ze de drie carnavalssjaals, medailles en nuttige accessoires. Daarna overhandigde de burgemeester de drie sleutels aan de drie carnavalsverenigingen. Voor de carnavalsdagen konden B en W daarna even rustig op reces.

Maerkrattenland’s got talent

Na de sleuteloverdracht op zaterdagochtend zat de feeststemming er bij Dorpshuis de Leeuwerik er al goed in. Op zaterdagmiddag volgde het Snotneuzenbal voor de kinderen met een talentenjacht. De burgemeester was bij de prijsuitreiking.

Het Snotneuzenbal met ‘Maerkrattenland’s got talent’ werd georganiseerd door Pascal, Levi, Tim, Marieke en Josje. Er stonden maar liefst vijftien deelnemende acts ingeschreven; daar waren individuele deelnemers en groepen bij. Naast muziek werd door meerdere deelnemers een videofilmpje gebruikt. Om iedereen te laten optreden met de ingestudeerde acts, was de hele middag nodig. In de pauze werd een demonstratie gegeven door kinderen van de plaatselijke Dance Drive dansschool van Xandra van Rijen. Voor de prijsuitreiking was burgemeester Lieke Schuitmaker weer naar de Leeuwerik gekomen. Alle kinderen die deelnamen kregen een medaille.

Voor de derde plaats werd een beker uitgereikt aan ‘De Smurfen’ Kiano (6) en Jesse (6) met hun ‘Smurfen style’ act. De beker voor de tweede plaats ging naar ‘MEUK’ van Stan (5) met zijn act: ‘Zonder boeren geen vreten.

Voor de eerste plaats ging de beker naar ‘De tijdreizigers’ bestaande uit Nienke (9), Fien (9), Evi (9), Valerie (9), Jill (10), Niamh (9), Rosa (9) en Lieve (9) met hun ‘Medley carnavalsliedjes jaren 70 tot nu’. Zij kregen allemaal ook een bioscoopbon.

De burgemeester had daarna nog een speciale burgemeestersprijs in petto. Die ging naar ‘De goochel koning en zijn 2 wakers", de ‘Goochel act’ van Kees (8), Ot (6), Maik (7) en Dain (7). Zij kregen een bon voor de Efteling. Alle prijswinnaars kregen van de burgemeester ook nog een fles kinderchampagne. Van al dat talent gaan we vast nog vaker horen. Bovenal was het een vermakelijke middag.

Carnaval in de Leeuwerik

Op donderdag was het Bouwersbal in de Leeuwerik. Daar konden de deelnemers van de optocht hun startnummer ophalen. Er werd nog even flink doorgezakt.  

Op vrijdag organiseerde Jeugdbelangen een disco. Daaraan deden voor het eerst ook vijftien Belgische kinderen mee. Voor de lol kon je fotoboot foto’s maken. Ook was er een loterij met drie winnaars.

Op zaterdag was de kindermiddag een groot succes. Zaterdagavond was ook echt een mooie avond met jong en oud. Edrie Antonissen trad op. Zonder dat iemand het door had, stond hij rond half negen ineens op het podium. Zijn stijl plattelandsmuziek viel goed in de smaak. De rest van de avond maakte DJ Jori er een mooi geheel van.

Op zondag vond na de optocht de prijsuitreiking plaats. Er bleven veel mensen hangen. Met de frietkar buiten de Leeuwerik hoefde je ook niet naar huis om te eten. Om half acht verblijde Arno IJsco de Leeuwerik al met een bezoek. Daarbij ondersteund door John Sprenkels op de accordeon. Iedereen ging in polonaise door de Leeuwerik. Disco Peter ondersteunde de rest van deze leuke avond.

Op dinsdagmiddag was het carnaval van de Seniorenvereniging. s ‘Avonds waren er poffertjes voor de kinderen. Daarna werd in een lampionnenoptocht achter de rat aangelopen, die traditioneel werd verbrand. Het carnaval zit er weer op voor dit jaar. Na even nog wat afzakken in de Leeuwerik.

Schitterende optocht

Eindelijk weer de optocht. Op dit hoogtepunt van het carnaval van de Maerkratten hadden we drie jaar moeten wachten. Er waren 22 deelnemers. Dat is een mooie opkomst, zeker als je het vergelijkt met dorpen in de buurt. Het thema ’We stele de show’ was op allerlei manieren uitgebeeld. Bij de meeste wagens en groepen ging het om de mooie show. Bij de Sisteract van CV Losgeslagen en Grease van CV Wit Ik Veul werd er ook flink gedanst. Bij anderen waren er ook boeven die gevangen moesten worden. Zoals bij CV de KammeRatjes die de Kinderpijs wonnen met boevenwagen en kanon. En ook bij CV ’t Zal Wel, een groep jongeren die de Aanmoedingsprijs kreeg. CV De Natte Geit had ‘sgeit’ aan het thema. Ook bij de optocht in Kielegat, waaraan ze hebben meegedaan.

Wat opviel is dat iedereen heel erg zijn best had gedaan om er iets van te maken. Gelukkig waren er genoeg vrijwilligers om de optocht in goede banen te leiden. Het internationale karakter maakt het altijd een extra uitdaging. Zoals gebruikelijk ging de optocht van start in Meersel-Dreef. Voorop reed de wagen van de Fanfare voor Sfeer en Leut! In Meersel-Dreef  waren veel toeschouwers aan wie de deelnemers natuurlijk hun act wilden laten zien. Voor de grens werd even gestopt om iedereen te laten bijtrekken. Maar ook in Galder was het vooral bij kruisingen druk met toeschouwers, waardoor ook daar de optocht flink werd uitgerekt.

De jury beoordeelde de deelnemers op verschillende aspecten tijdens de optocht. Daarbij wordt ook gekeken naar de act. En als je die dan niet op de goede plaatsen doet, kan de jury het niet goed beoordelen. Voor de laatste groepen in de optocht is dat waarschijnlijk ook moeilijker. Volgend jaar weer nieuwe kansen.

JAN SCHEEPERS

Kijk foto's 2023

Link Maerkrattenland

Link Dorpshuis de Leeuwerik

Facebook     Website

Uitslag optocht 2023

Kinderen

1. CV De KammeRatjes, met boevenwagen en kanon

2. D’un Heilige Antonius, met sneeuwman

3. CV De Jokies en Jet, kabouters met luchtballon

Enkelingen

1. Lumbaal, majorettekorps

Duo’s

1. De Show Stelers, gemaskerde goochelaars

2. Ke & Ke, met een bietje

3. BCD De Parelpoedels, met cactus

Groepen

1. CV Ik en de Rest, met Jaan en flamingo’s

2. CV de Natte Geit, geitendames

3. CV Losgeslagen, met sisteract

4. CV ’t Zal Wel, boeven vangen

5. CV We Kenne Dur Wa Van, met showband

6. CV G.F.T., vuilnisbakken

7. CV Op Tijd Zat, met stier

8. CV Wit Ik Veul 2.0, met Grease show

9. CV TINA, the only fans show

10. CV Galders Bakkie, popcorn meisjes

Wagens

1. BC De Draakies, met circus

2. CV Dun Scheinhijlige, met band

3. CV De Showball-Rina’s, travistietenshow

4. CV Tis Nie Anders, show niet te stelen

5. CV ’t Zal Allemaol Wel, met limited edition

Aanmoedigingsprijs: CV ’t Zal Wel

Publieksprijs kinderen: CV De Jokies en Jet

Publieksprijs volwassenen: BC De Draakies

Maerkrat

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail