11e DorpsQuiz Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef: Online ook fijn!

Heel Maerkrattenland was uitbundig versierd op vrijdag 22 januari. Een beetje vreemd in deze tijden van lockdowns en avondklokken? Het had alles te maken met de Dorpsquiz, want die ging die wél door!  Vanwege de coronamaatregelen was de altijd gezellige strijd in een stampvolle en meezingende Leeuwerik niet mogelijk. Maar een echte Maerkrat denkt natuurlijk niet in beperkingen, maar kijkt wat er wel mogelijk is!

De 38 teams en hun leden quizten op verschillende adressen en communiceerden onderling via bijvoorbeeld Teams, Zoom, WhatsApp en telefoon. De organisatie presenteerde de opdrachten en uitslagen via een YouTube-stream in een heuse Mark, Irma en Hugo opstelling. 

 

De quiz was echter elf weken eerder al begonnen. Er waren namelijk in november 11 doe-opdrachten gegeven. Zo moest er onder andere een videoclip worden gemaakt, een sinterklaasliedje worden opgenomen op een zelfgemaakt instrument en een tuinkabouter worden geknutseld. Probeer trouwens maar eens op de foto te gaan met een echte, levende, wilde vogel.

Veel van de ingestuurde hilarische foto’s en filmpjes passeerden deze avond de revue als opgave. Elk team had bijvoorbeeld een eigen kabouter gemaakt, maar wisten ze ook hoe de kabouter op het Eendrachtsplein in Rotterdam alweer heet? En wie schitterde er toch naast Eucalypta..?Daarnaast bestond de quiz uit vragen rubrieken zoals: “Waar is Jaon (met zijn kaboutervriendje)?”, foto’s uit de oude doos en verschillende carnaval gerelateerde rondes. Ook werd er nog een half uurtje live tegen elkaar gequizt waarbij ieder teamlid apart kon meedoen in de ronde: “De perfecte vraag”. De kennis van de Maerkratten werd verder op de proef gesteld: Wisten ze welke personen in het OMT zitten? Ook de traditionele proefronde ging door, die was ‘s middags al coronaproof bij de teamcaptain bezorgd: Welke snoepjes waren er door de blender gegaan? In de chat naast de YouTube-stream ontstond in de tussentijd al een gezellig café-sfeertje, toch fijn om weer ‘s met je dorpsgenoten te ouwehoeren. 

Na een hectische avond werd duidelijk dat de uitslag pas ver na middernacht verwacht kon worden. Dus werd ter plekke besloten om de volgende middag in de verlenging te gaan, voor nog een extra uurtje uitslag. Tevens werden, op veler verzoek, de volledige video-clips uitgezonden.

 

Team: “D’n Heilige Jacobus” eindigde op de derde plaats. De tweede plaats werd door team “CV We kenne d’r wa van” veroverd. De grote winnaar, met ruime voorsprong, werd team:“Hetmaaktnietuitofheteen-wortelofeenpeenis”, met de teamleden: Ine, Femke, Ingeborg, Angelique, Richard, David en Gys. Zij hebben deze historische elfde quiz gewonnen en mogen de wisselbeker in ontvangst nemen. 

We waren misschien niet samen, maar deze quiz, gemaakt voor en door de deelnemers, bracht ons misschien wel dichter bij elkaar dan ooit. Het was een geweldig feest om een lichtpuntje te hebben in deze donkere dagen. Ondanks dit enthousiasme hoopt de organisatie in het voorjaar van 2022 gewoon weer een ‘normale’ quiz te kunnen presenteren in die stampvolle en meezingende Leeuwerik van weleer. Iedereen bedankt!  

Kabouterbos

Jaarlijks organiseert carnavalsvereniging De Maerkratten een dorpsquiz. De Leeuwerik zit dan bomvol met strijdende teams. Nu in coronatijd is dit niet mogelijk. De organisatie heeft daarom een quiz met opdrachten en digitale rondes bedacht.

Het maken van een kabouter is een van de opdrachten van de Dorpsquiz waarvan op  22 januari 2021 de finale plaatsvind. 43 Teams maken vooraf aan de finale 11 opdrachten, en strijden in de finale om een podiumplek. Van de gemaakte kabouter moest een foto gemaakt worden bij een bepaalde ANWB paddenstoel.

Een van de rivaliserende teams had die paddenstoel doen verdwijnen, waarop een ander team er een nagemaakt heeft. Het geeft aan hoe fanatiek de teams zijn. Omdat de originele inmiddels weer teruggeplaatst was, stonden er even twee. organisatie bedacht met de kabouters een mooi diorama te maken voor de kinderen.

De Maerkratten wenst iedereen een gezond en “normaal” 2021 en danken de teams voor hun deelname en inzet.

 

De kabouters zijn te bewonderen, door het glas van de huiskamer in de Leeuwwerik.

Carnaval in Maerkrattenland 2021

Beste Maerkratten,

Inmiddels is duidelijk geworden dat Carnaval 2021 in het Maerkrattenland helaas niet doorgaat. Gelukkig heeft Jaan de rat ook goed nieuws. De 11e dorpsquiz gaat wél door, en wel op vrijdag 22 januari 2021. Het belooft een afwisselende thuis-quiz te worden waarbij Jaan jullie kennis en creativiteit test.

Wil jij met je team hieraan mee doen. Schrijf je dan nú in –of in ieder geval voor 11 november 2020 11:11 uur– door een mail te sturen naar: dqmland@gmail.com.

In je email moet je vermelden:

  • Teamnaam:
  • Teamcaptain:
  • Telefoonnummer (voor WhatsApp):
  • E-mailadres:
  • (Hoofd)Adres van waaruit er gequizd wordt:

We gaan de quiz op afstand inrichten. Dit heeft als voordeel dat we geen vaste teamgrootte meer hoeven te hanteren, maar jullie moeten natuurlijk wel rekening houden met de dán geldende corona regels; dus wellicht kun je niet met je hele team op 1 locatie zitten. Op 11 november ontvangen jullie nadere instructies.

We zien jullie inschrijvingen graag tegemoet!

Alaaf, Jaan

Dorpsquiz in Maerkrattenland weer schot in de roos

Steunen, kreunen, verdwaasde blikken, geërgerde fronsen, maar ook veel zwaaiende ratjes. De tiende editie van de jaarlijkse dorpsquiz van het Maerkrattenland was weer goed op dreef. De Leeuwerik was op vrijdagavond 31 januari tot de nok gevuld met 35 teams van 6 personen. Geheel in lijn met het thema van het Maerkrattenland dit carnaval: “dur zit Schot in” hadden de quizmasters zich uitgedost in Schotse kilt.

De eerste ronde, een dictee, had al plaats gevonden in november, waardoor de eerste punten al bij aanvang al waren vergeven, team Ad Rosé begon op kop met 8 punten. We beten het spits af met een ronde ‘Van kop tot staart’ waarin was ingezoomd op foto’s van bekende personen en er moest worden geraden wie die persoon was. Van de ogen van Ruud Lubbers tot de voeten van Patricia Paay daalden we het lichaam af. Nadat de elf vragen waren gesteld was er één minuut de tijd om in te leveren, daartoe was een heuse tEImer ontwikkeld; 60 eieren braken steeds 1 seconde na elkaar..

De derde ronde had de misleidende titel ‘Slow Goan’, het was een ronde over reclame slogans, eerst een set slogans waarbij de teams het bedrijf moesten raden; met ook lokale parels als “Voor als je handen te kort komt”. Daarna nog een vijftal reclames die afgekapt werden en afgemaakt moesten worden… “Pam, je haar danst”.

De vierde ronde had het thema “We kijken er Zwart/Wit naar”, waar de vragen die iets met Zwart of Wit, of zelfs 50 tinten grijs hadden te maken. Waar bijvoorbeeld de ongeschminkte band Kiss voorbijkwam.

De vijfde ronde “Uit de hoogte”, werden naast enkele algemene vragen die betrekking hadden op hoogte ook van bovenaf een aantal locaties in het Maerkrattenland getoond. Wist u dat de bijenboerderij een pad in de vorm van een bloem heeft?

Voor de pauze was er nog een traditionele doe-ronde, deze keer in de vorm van een creatieve plakronde waarbij in 10 minuten de vlaggen van de provincies op een kaart van de BeNeLux moeten worden geplakt. Waarbij het natuurlijk opletten geblazen was dat het land Luxemburg geen provincie is. Dit was een pittige exercitie, het beste team had slechts 8 van de 22 vlaggen goed.

De tussenstand werd opgemaakt nadat de pauze was afgelopen: “Duo likmevestje en het restje” was nipt aan de leiding, met 51 punten, op 1 punt gevolgd door team ‘Double Trouble’.

Vervolgens werd snel verder gegaan met een ronde over StripTease, waar tussen vragen over stripfiguren, gestripte electriciteitdraden, strippokerhanden, maar ook wat functioneel naakt de revue passeerden.

De achtste ronde bleek weer uitdagend, er werden elf geluidfragmenten van zingende voetballers afgespeeld, ieder team had een pagina met foto’s van 26 voetballers, genummerd A-Z. Deze moesten worden gekoppeld aan de fragmenten.

In ronde negen, werd een rondje Maerkrattenland gedaan, met een elftal lokale vragen, waarbij nog even aangestipt werd dat de formele term van het houten gebouw bij de binnenkomst van Galder ‘De entree van Galder’ heet. Maar ook een kaartje met stippen, waar de AED’s in het Maerkrattenland zich bevinden, toch handig om te weten.

De tiende ronde, John’s Karaoke bar, werd een beetje rommelig door wat technische problemen. Gelukkig konden de muziekfragmenten worden afgespeeld, waarvan de uitvoerder moest worden geraden, of waarbij de muziek werd gestopt en de tekst moesten worden afgemaakt. Luid zingend werd menig nummer door het voltallige publiek verraden.

Tenslotte kwam de gevreesde proefronde. Dit jaar moesten dranken worden herkend. Deze dranken waren echter met bier gemixed tot ‘Hoptails’, waardoor Icetea toch verdacht veel op Cassis gaat lijken, en melk welliswaar makkelijk te herkennen maar ook wel heel smerig werd.

Na deze zinderende finale bleken op de derde plaats met 84 punten, de winnaars van vorig jaar, “Duo likmevestje en het restje” te staan. Opgelucht dat de eer toch nog net was gered namen ze de doos met 18 preien in ontvangst. Zowel team ‘Double Trouble’ als ‘Het maakt niet uit of het een wortel of een peen is’ hadden 87 punten. De spelregels hadden hier gelukkig in voorzien. Het onderlinge verschil van de dicteeronde gaf de doorslag. Doordat ‘Double Trouble’ twee fouten minder had gemaakt met het dictee werden zij de winnaar en mochten ze een flink groentepakket en de wisselbeker mee naar huis nemen! Als troostprijs kreeg team “Maakt niet uit of het een wortel of een peen is” naast een grote doos met aardappelen en witlof ook de eer om dit jaar de Worst aan Clara te offeren op zondag 9 februari aanstaande.

Mijn favoriete periode van het jaar is weer bijna aangebroken! Alvorens we op 11/11 het carnavalseizoen gaan openen starten we op zondag 10 november om 10.30 uur met de inschrijving van de jaarlijkse dorpsquiz. Dit jaar wordt het 10e jaar dat de Maerkratten fanatiek gaan strijden voor een tas met overheerlijke streekproducten. De 10e dorpsquiz wordt gehouden op vrijdag 31 januari 2020. Zoals altijd 3 weken voor mijn favoriete feestje: Carnaval in Maerkrattenland.

Maar eerst dus de inschrijving. Ook dit jaar heb ik weer een proef verzonnen die gaat bepalen welke teams een felbegeerde tafel veroveren. Duo Lik Me Vestje en Stalkers is als winnaar van 2019 al verzekerd van een tafel. Maar... zij moeten wel deelnemen aan de proef, want het resultaat van de proef telt mee als ronde 1 van de dorpsquiz.

De inhoud van de proef houd ik uiteraard geheim. Ik kan wel verklappen dat iedereen die de afgelopen jaren achter het net viste, er niets van bakte of simpelweg niet van puzzeltochten houdt dit jaar weer evenveel kans maakt op een quiztafel. Kom dus zondag om 10.30 naar het Wapen van Galder en schrijf je in voor de 10e dorpsquiz van Maerkrattenland. Let op: De inschrijving sluit om 11.00 uur, want dan start de proef. Tussen 12.00 en 13.00 uur maken we de uitslag bekend. Dan weten we wie er mee doen en wie er met voorsprong mag beginnen aan de quiz.

De voorbereidingen zijn al in volle gang en het belooft weer een mooie en speciale editie te worden.

Tot 10 november,
Alaaf, Jaan

Geslaagde negende Dorpsquiz in Galder

Vrijdag 8 februari vond de negende Dorpsquiz plaats in Galder. Georganiseerd door en ten bate van Carnavalsvereniging De Maerkratten. In een afgeladen Dorpshuis De Leeuwerik streden 34 teams van elk 6 personen om de eerste plaats. De quiz bestond uit 11 rondes. De eerste ronde was de inschrijfronde die al in november plaats vond en een middag vullende fotozoektocht betrof. 

De overige 10 rondes gingen over actueel nieuws, oude weetjes, lokaal nieuws, verkeer, omgeving, filmmuziek herkennen, liedregels afmaken, waar of niet waar vragen. Als rode draad waren er vragen over fotocollages van de inschrijfronde en als laatste ronde 11 verschillende zaden die benoemd moesten worden. Toen de stemming er al flink in zat en de punten op de schermen verschenen, steeg de spanning en het rumoer in de zaal.

Als derde eindigde team 6 x Anders, tweede Kennet Vrouwen en de eerste podiumplaats voor Duo likmevestje & Stalkers. 

Het was weer een geslaagde, sfeervolle en gezellige avond.

 

 

Foto's Erwin Goossens.nl

PROGRAMMA CARNAVAL 2018

Zondag 28 januari

-Voor de zevende keer brengt Maerkrattenland een worst naar Clara voor prachtig weer tijdens carnaval. Vertrek 13:00 bij Café Moskes in Meersel-Dreef.

Donderdag 8 februari

-Bouwersbal bij ’t Knooppunt met Schoefel FM. Op deze avond kan vanaf 20:30 uur het startnummer voor de optocht worden opgehaald.

Vrijdag 9 februari

-Carnavalsdisco in de zaal van ’t Knooppunt voor jeugdigen vanaf groep 7 van 20:00 tot 22:00 uur. (Legitimatie wordt gevraagd)

-Ratten en Rattinnenbal in het café vanaf 20:30 uur met DJ Peter en live optreden van Roger van Meer om 23:00 uur.

Zaterdag 10 februari 

-Snotneuzenbal in de Leeuwerik vanaf 13:30 uur, voor alle Maerkratten, groot en klein. Entree is € 1,40. Er staat ook een frietkraam.

-Dansavond in de Leeuwerik vanaf 19:30 uur. Entree is € 3,50 (incl. hapjes).

-Zatte zaterdag in het café van ’t Knooppunt met DJ Peter en DJ Huib vanaf 20:30 uur.

Zondag 11 februari

-Optocht. Opstellen om 12:30 uur. Kinderen, individuelen, duo’s en groepen opstellen ter hoogte van café De Dreef. Wagens op de Dreef.

-Leeuwerik open vanaf 16:00 uur. Stamppotbuffet voor € 15 p.p.: opgeven vóór 6 feb. met email naar info@deleeuwerikgalder.nl

-Prijsuitreiking bij ’t Knooppunt voor de kinderoptocht om 18:00 uur en voor de grote optocht om 19:30 uur met DJ Huib. Er staat een frietkraam.

Maandag 12 februari

-Bijkom Dag in ’t Knooppunt vanaf 14:00 uur.

-Voor de KBO-leden in de Leeuwerik vanaf 12:00 uur lunch (erwtensoep en pannenkoeken), aansluitend gezellig samenzijn met live muziek tot 16:30 uur. Vooraf aan te melden.

Dinsdag 13 februari

-Lampionnenoptocht voor de jeugd vanaf het schoolplein om 19:00 uur. Aansluitend de ratverbanding op de sportvelden van Jack van Riel.

-Uithossen in de zaal bij ’t Knooppunt vanaf 20:30 met DJ.

 

 

 

ACHTSTE DORPSQUIZ MAERKRATTENLAND: ZEER GESLAAGDE AVOND

Vrijdag 19 januari 2018 was het weer zo ver: het was tijd voor alweer de achtste Dorpsquiz van Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef, oftwel de Maerkratten. 33 teams hadden de voorselectie overleefd door een prachtige en lekkere taart te bakken. Deze waren bij de inschrijving voor de quiz professioneel beoordeeld door de  vakjury. 2 teams hadden zich automatisch geplaatst: de winnaars van de laatste 2 jaar, We kenne d’r wa van, en Strijbeeks trots met een wildcard. Heel Maerkrattenland bakt was de rode draad door de hele quiz. Iedere ronde startte met een filmpje van het bakproces en alles wat daar bij komt kijken. Daarnaast moest bij elk van de 33 taarten het bakteam gevonden worden in de eerste tafelopdracht.

Om klokslag 20.00 uur werd de spanning doorbroken en startte de quiz met de eerste ronde: Wie, wat, waar. Het was al meteen duidelijk dat de achtste editie weer anders dan anders zou worden. Wie, wat, waar werd altijd als laatste ronde gespeeld met lokale kiekjes van de huisfotograaf. Maar nu geen hekjes, brievenbussen, voordeuren of close-ups van stoeltjes in de Gesta tribune. De bekendste gebouwen van de wereld kwamen voorbij. Dit was duidelijk een ronde voor teams met veel algemene kennis die daarbij ook nog wisten wat voor stropdas Donald Trump graag draagt.

De eerste ronde was een prooi voor: O motta nou zo, op de voet gevolgd door We bakken er niks van 1 en Duo likmevestje & stalkers.

In de tweede ronde werden vier afbeeldingen getoond waarvan er één het beste paste bij het liedje dat werd afgespeeld. Zo paste Pipi Langkous met haar aapje meneer Nilsson het beste bij Sexy als ik dans van Nielson. Op deze manier werden ook Amy MacDonald en Mariah Carey gelinkt aan McDonalds en kerrysoep.

Samen met de 33 taarten veranderde dit de tussenstand. We kenne d’r wa van stond, zonder taart te hebben gebakken, op kop. Ze werden op de voet gevolgd door Bloed, zweet & taart en Duo likmevestje en stalkers.

Na de pauze bleek de derde ronde een noviteit van de vragenmakers. Er werd een vraag gesteld met een hint voor het antwoord. Zo leidden de straatnamen Markweg en Korenbloem naar een weggepoetste Mark Rutten en de molen in Ulvenhout waarvan de voorganger ooit in Strijbeek stond. Nadat de eerste vraagtekens waren verdwenen en het angstzweet was opgedroogd bleek deze ronde voor ieder team best goed te doen.

De vierde en laatste ronde had als thema: Uit de ouwe doos. Voor deze ronde was het bijzonder handig wanneer je vóór 1970 geboren was. Generatiekloven werden weer eens extra uitgediept. De een kan zich niet voorstellen dat een feest niet door Earth Quake wordt afgesloten. De ander had geen idee dat de ronde van Galder vroeger de Nederlandse openingskoers was voor beroepswielrenners. Laat staan dat Johan van der Velde in 1983 naar de zege snelde. Foto’s uit lang vervlogen tijden toonden de Strijbeekseweg zonder fietspad, maar met klinkers. Ook Daasdonk zag er onherkenbaar uit als statige kasseienlaan. Tenslotte bracht ook een oude foto van de Galderseweg aan het licht hoeveel de wegen zijn veranderd door de aanleg van de A58. Na enkele oude auto’s en jaartallen sloot de ronde af met een aantal artiesten die de top 2000 (net) niet gehaald hadden.

Traditioneel werd hierna als slot wat op tafel gezet om te proeven. Dit keer 4 lekkere lokale bieren van brouwerij: Ut zit goed. Wat geroezemoes steeg op uit de zaal toen het presentatie duo aangaf dat de 4 verschillende kaasjes, die tijdens de laatste ronde waren uitgedeeld, ook nog even benoemd moesten worden. Bij de meeste teams stond er alleen nog maar een leeg wit bordje op tafel.

Achter de schermen werd al duidelijk dat het erg spannend ging worden. We bakken er niks van 1 had op dat moment een minimale voorsprong op de Buufkes en We kenne d’r wa van. Het zou aankomen op de smaakpapillen van deze 3 teams.

Nadat de jury alle punten had opgeteld bleken 2 teams evenveel recht te hebben op het grootste groentepakket, de felbegeerde en befaamde eerste prijs van de dorpsquiz. Deze teams: We kenne d’r wa van en De buufkes kregen nog 3 finalevragen. Toen bleek de quizervaring van We kenne d’r wa van de doorslag te geven. Zij wonnen voor de derde keer op rij de Dorpsquiz in Maerkrattenland!

Dit betekent dat zij er volgend jaar vanzelfsprekend weer bij zijn, dat er een nieuwe beker gewonnen kan worden en dat de organisatie weer een jaar de tijd heeft om te bedenken welke vragen er nog niet gesteld zijn. Maar allereerst bedanken we iedereen voor weer een geweldige quizavond en wensen we iedereen een gezellige carnaval!

dkt

Link naar Maerkrattenland

Voor de laatste informatie: zie nieuwspagina van website Maerkrattenland

Wat is er te doen?

Kijk in onze agenda. Wij gebruiken de agenda van Alphen-Chaam.

Organiseert uw vereniging een activiteit voor iedereen? Zet het dan zelf in de agenda.

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail