In veel steden en dorpen in Brabant wordt dit najaar tachtig jaar bevrijding herdacht van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Galder en Strijbeek werden bevrijd op 29 oktober 1944. Dat gebeurde bij de ontzetting van Breda door de 1e Poolse Panterdivisie. Lokaal waren daar ook Canadezen bij betrokken.
Een ‘initiatiefgroep’ heeft de afgelopen weken een programma opgesteld voor 27 oktober a.s. Met name de inwoners van Galder-Strijbeek worden van harte uitgenodigd. Er is dan een historische wandeling langs markante punten en een samenzijn in Dorpshuis de Leeuwerik. Het wordt aangemoedigd om ook de kinderen mee te nemen, zodat de verhalen kunnen worden doorverteld en levend blijven.
Initiatief
De initiatiefgroep bestaat uit (bestuurs) leden van COAC, seniorenvereniging, ouderraad, dorpsraad, heemkundekring en GSU. Die ‘clubs’ vinden het allemaal belangrijk dat we herdenken wat er lokaal in de oorlog is gebeurd en vieren dat we 80 jaar vrijheid hebben. En willen dat graag ook doorvertellen aan de volgende generaties.
Wandeltocht
Belangstellenden wordt gevraagd te verzamelen op zondag 27 oktober om 10:00 uur bij Dorpshuis de Leeuwerik. Jack van Riel gaat de groep dan voor in een wandeling langs markante punten in Galder uit de tweede wereldoorlog, waarbij hij bijzonderheden vertelt.
Mariakapel
Eindpunt van de gezamenlijke wandeling is Mariakapel ‘Koningin van de vrede’. Die is in 1949 gebouwd door de bewoners van Galder, als dankbaarheid aan Maria voor het sparen van Galder; ons dorp was relatief ongeschonden uit de oorlog komen. Daar vindt een korte herdenking plaats, met ondermeer aandacht voor een gesneuvelde soldaat uit Galder. Daarna wordt op trompet de ‘last post’ gespeeld, een gedicht voorgelezen en de vlag gehesen. De Mariakapel wordt voor de gelegenheid extra versierd.
Deze devotiekapel wordt door vrijwilligers al vele jaren onderhouden en steeds van verse bloemen voorzien. Bedankt Corrie, Alicja, Henk, Jos, Jan, Nico en Kees.
Samenzijn
De deelnemers wandelen daarna terug naar de Leeuwerik. Rond 11:30 uur kunnen zij dan napraten met een warm drankje met iets lekkers erbij. De Jumbo in Ulvenhout, die recent heropend is, helpt daarbij. De organisaties van de initiatiefgroep ondersteunen de rest. Aan de deelnemers wordt geen eigen bijdrage gevraagd.
De Seniorenvereniging stelt in de Leeuwerik collages en schilderijen ten toon over tachtig jaar vrijheid. Bij de kunstroute konden we daarvan al een voorproefje zien. Enkele bewoners vertellen hun persoonlijke verhalen uit de oorlog. In de uren daarna kan naar enkele films over de bevrijding worden gekeken.
Vanaf 15:00 uur zijn deelnemers, die daar belangstelling voor hebben, ook welkom in het museum van heemkundekring Paulus van Daesdonck in Ulvenhout. Daar begint die dag een nieuwe tentoonstelling over 80 jaar vrijheid.
Schoolkinderen
De Mattheusschool in Galder gaat in november met de schoolkinderen van groep 7 en 8 ook nog aandacht besteden aan de bevrijding. De Seniorenvereniging helpt dan met interviews over ervaringen in oorlogstijd. Hierover kan in een ander project met de gemeente dan een podcast worden gemaakt.