Kinderen krijgen les op Strijbeekse heide

Kinderen van groep 7 en 8 van de Mattheusschool uit Galder bezochten op woensdag 1 juni 2022 de Strijbeekse heide. Eerst gingen ze naar het oorlogsmonument Kamp Bisam. En daarna maakten ze een wandeltocht langs de bossen en de vennen. Geschiedenis en natuurbeleving kunnen heel goed samengaan. Het bezoek maakte onderdeel uit van een project dat de school samen met heemkundekring Paulus van Daesdonck en Staatsbosbeheer op touw heeft gezet. Louis Vriens doet verslag.

Geschiedenis en natuur

Kinderen van de Mattheusschool in Galder bij het monument kamp Bisam (foto Anneke Oomes)Radarkamp Bisam markeert een belangrijke episode uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog voor de directe omgeving van Strijbeek. Het monument aan de Kilometerbaan is in 2007 opgericht als herinnering aan het Duitse radarkamp Bisam. Dat maakte deel uit van het Duitse Himmelbett-systeem, een linie van radarpeilstations die Engelse bommenwerpers moesten opsporen. De kinderen van de school hebben het monument geadopteerd voor onderhoud, maar nog meer om het verhaal door te vertellen. Verder is natuureducatie een belangrijk thema op school. Gelukkig valt hiervan op de Strijbeekse Heide veel te beleven.

Gedwongen werk
Het kamp is 47 hectare groot. Heel wat mensen uit de buurt werden gedwongen aan het werk gezet. “Ze kregen smerig werk te doen", vertelden Karel van den Hout en Louis Vriens van de heemkundekring. “Als ze niet goed hun best deden, werden ze afgeranseld of soms zelfs opgesloten. De mensen uit Strijbeek waren doodsbang.” Vooral voor Oberfeldwebel Sabottka, ook wel de 'Spies’ genaamd. “Dat was een bruut; hij was berucht om zijn wrede optreden.

Herinneringen
Ter plekke is niets meer te zien van het kamp. Op de plek waar destijds een houten wachttoren stond, staat nu een bord met informatie over het kamp en enkele oude scherfmuurstenen uit het kamp. Ook staat er een luisterpaal die vertelt over de Liberation-route, die de geallieerden vanaf de Franse kust bij Normandiƫ hebben afgelegd om West-Europa te bevrijden van de Duitsers.

Nog effe napraten en schuilen voor een regenbui in de kapschuur van Staasbosbeheer (foto Anneke Oomes)Natuurbeleving

Na het bezoek aan Kamp Bisam namen Anneke Oomes en Bianca Craen van Staatsbosbeheer de kinderen mee de natuur in. Op zoek naar kriebelbeestjes en eikenprocessierupsen. Onderweg werd nog uitleg gegeven over de ree en de vos. Daarna moesten de kinderen geblinddoekt op de tast bomen herkennen en jeu de boules spelen met dennenappels. In de kapschuur van Staatsbosbeheer kon daarna gelukkig even worden geschuild voor een stevige regenbui.

Ervaring rijker
Meneer John en meneer Drik van de Mattheusschool aanschouwden met veel genoegen de verrichtingen van hun pupillen en spraken hun dank uit aan de gidsen van de heemkundekring en Staatsbosbeheer. Met veel ervaringen rijker togen de leerlingen op de fiets weer terug naar de Mattheusschool.

Ouderraad Galder laat kinderen activiteiten beleven

Eens in de drie jaar organiseert de ouderraad van de Mattheusschool in Galder zogenaamde activiteiten ochtenden. Vanwege corona moesten deze eerder worden uitgesteld. Dit schooljaar zijn er vijf van die ochtenden gehouden. De laatste was op 18 mei. Daniƫlle Bastiaansen vertelt hoe het is verlopen. Zij zit in de ouderraad 2021-2022, samen met Franka Rovers, Maayke Holwerda, Jody van den Biggelaar, Monique van de Luijtgaarde en Cathy van Ham.

Variatie genoeg

Na een oproep van de ouderraad heeft een flink aantal bedrijven en personen activiteiten aangeboden. De kinderen van de onderbouw (groep 1 t/m 4) en bovenbouw (groep 5 t/m 8) kregen een op hun leeftijd aangepaste lijst van achttien activiteiten, waaruit ze er acht mochten kiezen. Daarna heeft de ouderraad de groepjes samengesteld, waarbij voor iedereen vijf activiteiten overbleven.

Vervolgens werden bedrijfsbezoekjes afgelegd naar: Aardbeienkwekerij BoMu fruit, Brandweer Ulvenhout, Plantenkwekerij J. de Roover, Groentekwekerij J. van der Veeken, manege Stal de Roover, Bijenboerderij Strijbeek, Fietsenmaker van Boxel, Jumbo Ulvenhout en 't Wapen van Galder. Verder werden op en rondom de school workshops gehouden zoals een robot maken, beauty, gymtas versieren, kleien, schilderen, muziek, etiquette, stop motion, proefjes en fotograferen. Ook was er een tennis clinic en speurtocht/quiz in het bos.

Mooi samen gedaan

Per keer werd, inclusief reistijd, twee uur uitgetrokken voor het bezoek. Daarvoor werd een beroep gedaan op de ouders voor begeleiding en wegbrengen en ophalen van de kinderen. Ook de juffen en meesters deden mee. De ouders werden zoveel mogelijk ingedeeld bij hun eigen kinderen. Soms moesten op het nippertje vanwege corona nog wijzigingen worden aangebracht. Maar uiteindelijk is alles goed verlopen.

Voor de kinderen was het een hele leuke ervaring. Zo komen ze in aanraking met wat je allemaal kan doen, voor werk als je groot bent of voor je hobby. Maar ook voor de ouders was het interessant. De ouderraad van de Mattheusschool bedankt de bedrijven en de workshop gevers enorm voor hun inzet en geweldige presentatie. Ook de moeders die er veel tijd in hebben gestoken. En het was natuurlijk ook niet mogelijk geweest zonder dit mooie initiatief van de ouderraad.

JAN SCHEEPERS

Ouderraad

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail

=