Oude foto’s uit Galder en Strijbeek

In Ons Weekblad staat een rubriek van heemkundekring Paulus van Daesdonck. Daarin worden oude foto’s uit de directe omgeving getoond. Op deze website staan de foto's in hogere resolutie. Door op de foto te klikken, wordt die groter afgebeeld.

Werkwijze

Wij willen u, de lezers van Ons Weekblad en deze website, vragen of u misschien iets weet van de foto’s die wij in deze rubriek plaatsen. Ton Bluekens stelt zijn fotoverzameling ter beschikking. Daarnaast gebruiken we het fotoarchief van Paulus van Daasdonck. Hopelijk zijn er lezers, die iets meer over de foto’s kunnen vertellen. Dat kan via redactie@galder-strijbeek.nl Bij de foto's vermelden we ook de informatie die uit de reacties is binnengekomen.

Publicatie 34 (25-11-2022)

Deze week plaatsen we een foto uit 1994 van een protestactie van agrariërs in Galder. Wat weet u van deze protestactie? Waarom werd deze protestactie georganiseerd? Herkent u personen op de foto?

(Foto Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19940307025) (Nr. 34)

Publicatie 33 (18-11-2022) met reactie

Deze week plaatsten we een foto uit 1980 van een popfestival in Galder. Daarop is een reactie gekomen van Peter van Opstal uit Galder. Hij is er niet zeker van of dit al bij de Leeuwerik was of bij Jan van Gils. Peter ziet dat de foto is genomen achter de band Earthquake. De drummer is Jack van Aert, zittend met bas zijn neef ook Jack van Aert, zang Johan van der Velden en naast Johan de veel te vroeg overleden Frits Reyns. Een ander lid van de band is Adri Van Aert, maar die staat niet op de foto. In het publiek ziet Peter nog meer bekenden waaronder zijn vrouw Lia Jochems.

(Foto Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19800419044) (Nr. 33)

Publicatie 32 (11-11-2022) met reactie

Deze week plaatsten we een foto uit 1982 van het oude veilinggebouw in Galder. Daarop is een reactie gekomen van Frans Goethals. Hij geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van het veilinggebouw. Voordat Galder een veilinggebouw had, werd het fruit verzameld bij Café het Kruispunt. Janus en Annie van Opstal runde het café en hadden ook een vrachtwagen voor vervoer naar de veiling aan de Belcrumweg in Breda. De broer van Janus, Sjef van Opstal, was keurmeester. Janus van de Velde was de vrachtwagenchauffeur. De tuinders brachten hun producten, voornamelijk aardbeien en frambozen, dagelijks naar het plein bij het café. Van Opstal bracht de producten naar de veiling in Breda, waar alles ‘onder de klok’ verhandeld werd. Er werd niet gehandeld in Galder. Door groei van het aanbod kwam er behoefte aan een gebouw waar de producten uit de zon en regen gewogen en gekeurd konden worden.

In de Sint Jacobsstraat, op de huidige huisnummers 26 t/m 32, werd rond 1960 de veiling gebouwd. Het gebouw heeft vele jaren dienst gedaan. Bij gebrek aan een dorpshuis zijn er toen ook fancy fairs in gehouden. Een klein gedeelte van het gebouw was in gebruik bij de Boerenbond. Jan van Aert was er zaakvoerder en verkocht er bestrijdingsmiddelen, kunstmest, gereedschap, touw, spijkers enz. Door schaalvergroting bij de tuinders gingen die zelf met hun producten naar de veiling in Breda. Daardoor werd de veiling in Galder overbodig en werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwe huizen.

(Foto J.A.M. Grauwmans, Stadsarchief Breda, nr. NG19820028) (Nr. 32)

Publicatie 31 (4-11-2022)

Deze week plaatsen we een foto uit 1983 gemaakt door Johan van Gurp. De foto is genomen op het schoolplein van de Mattheusschool in Galder. Op de foto staan leerlingen, leraren, leraressen, een pater een twee zusters. Herkend u personen op deze foto? Weet u waarom deze foto is gemaakt? Wat weet u van de Mattheusschool?

(Foto Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19831012071) (Nr. 31)

Publicatie 30 (28-10-2022) met reactie

Deze week plaatsten we een foto uit 1987 van de Sint Hubertuskapel in Strijbeek met op de voorgrond het toenmalig bestuur van de buurtvereniging. Daarop zijn reactie binnen gekomen. Marij Stevens uit Chaam herkent haar oom Louis Remeijsen rechts in het midden; Marij herinnert zich dat Louis veel bezig is geweest met de buurtvereniging. Leny Antens heeft daarna ook een reactie gestuurd; zij herkent iedereen op de foto. Links staan van voor naar achter: Jeanne Gommers, Hans van de Boom, Jacqueline van Gestel, Janus van Dun en Helene de Roover. Rechts staan van voor naar achter: Carla Hereijgers, Louis Remeijsen, Jos van Exel en Maria Jansen.

(Foto Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19870507006) (Nr. 30)

Publicatie 29 (21-10-2022) met reactie

Deze week plaatsten we een foto van Johan van Gurp voor De Stem uit 1974. Daarop is een reactie gekomen van Marie-Louise van Aert. Zij wist te vertellen dat de foto gaat over een jubileum van de KVO. Het was inderdaad het 25-jarige bestaan van de afdeling Galder-Strijbeek. Marie-Louise ziet haar moeder Nelly van Dun-Janssen aan de linker tafel, rechts te midden van haar buurvrouwen, Nel Roovers, Sjan Gommers, José van Exsel en tante Rina van Dun. Daarna is nog een reactie binnengekomen van Marij Stevens uit Chaam. Zij herkende haar om Louis Remeijsen als de meest linkse van de vijf mannen op de foto.Foto Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19741023010

Publicatie 28 (14-10-2022)

Deze week plaatsen we een foto van de Ronde van Galder uit 1977. De foto is gemaakt door Johan van Gurp voor De Stem. De ronde van Galder is jarenlang een sportief hoogtepunt geweest voor de sportminnende Galderse gemeenschap. Deze foto geeft een beeld van een zwoegende renner over het asfalt van de Sint Jacobsstraat. Vragen: Wie is deze renner? Herkent u andere personen op deze foto?  Wat weet u over de ronde van Galder?

Foto Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19861027037

Publicatie 27 (7-10-2022) met aanvulling

Deze week plaatsen we een foto uit 1979, van Johan van Gurp voor BN De Stem, met de tekst: "Inwoners van Strijbeek komen samen bij de Sint Hubertuskapel voor, zo te zien, een bijzondere gebeurtenis." Daarop is helaas geen reactie gekomen. In het stadsarchief konden we de volgende informatie vinden. Voorafgaand door de drumband en harmonie ‘Voor Eer en Deugd’ en gevolgd door de bevolking van Nederlands en Belgisch Strijbeek, vertrok zaterdag 3-11-1979 een bonte stoet vanaf café Oud-Strijbeek naar het geheel gerestaureerde kapelletje bij de grens. Reden van deze stoet was de zegening van een nieuw verworven Sint-Hubertusbeeld, dat in de nis van het kapelletje is geplaatst.

Wat weet u van deze foto? (Foto Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19791103020) (Nr. 27-1)

Publicatie 26 (30-9-2022) met reactie

Deze week plaatsen we een foto van café Leijten in Galder uit 1986. De foto is gemaakt door Johan van Gurp voor BN De Stem. Kees en Leentje Leijten waren jarenlang de uitbaters van dit authentieke café. Het café heeft uiteindelijk plaats gemaakt voor nieuwbouw. Vragen: Herkent u personen op deze foto? Wat weet u allemaal van café Leijten? Mogelijk kent u nog leuke anekdotes of bijzondere gebeurtenissen uit vroeger jaren. 

Tiny Adriaensen uit Alphen heeft daarop gereageerd. Zij was als kind van 1952 tot 1957 vaak bij haar opa in Galder op vakantie. Het huis van haar opa was de twee onder-een-kap aan de linkerkant van de foto. Zij herinnert zich dat de uitbater toen de familie Van Opstal was. Dat is waarschijnlijk correct, want Kees en Leentje Leijten zijn in 1968 in dit café gekomen, toen In ’t Kruispunt geheten. In 2005 zijn ze ermee gestopt en hebben het pand toen verkocht.

Wat weet u van de foto? (Foto Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19861027037) (Nr. 26-1)

Publicatie 25 (23-9-2022) met reactie

Deze week plaatsen we een foto uit 1975. Afgebeeld is de carnavalsoptocht in Galder-Strijbeek. De foto is gemaakt door Johan van Gurp voor BN De Stem. José den Ronde-van Dun heeft een reactie ingestuurd. Ze ziet op de vliegtuigwagen Kees Rens en Henny van Riel. Achter de wagen loopt haar vader Nil van Dun. Hij zat toen in de Raad van Elf. De schutter was Kees van Dun; die informatie is, als correctie, van hemzelf gekomen. De foto is genomen op de Strijbeekseweg tussen (destijds) café Oud-Strijbeek en de Hubertuskapel. Foto Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19750208058

Publicatie 24 (16-9-2022)

Deze week plaatsen we een foto van de kermis in Galder, waarschijnlijk uit 1979. De foto is gemaakt door Johan van Gurp voor BN De Stem. De kermisattracties stonden toen nog opgesteld op het pleintje tussen café Leijten en de oude Mattheusschool.

Vragen: Herkent u personen op deze foto? Welke gebeurtenis is u bijgebleven als u aan de kermis van Galder denkt?

 

Publicatie 23 (9-9-2022) met reactie

Deze week plaatsen we weer een foto van Johan van Gurp van zijn werk bij BN De Stem. De foto dateert uit 1975. Inwoners van Strijbeek leggen nieuwe beplanting aan rondom de Hubertus kapel.

Vragen: Herkent u personen op deze foto? Waarom werd deze nieuw beplanting aangebracht? 

Daarop zijn twee reacties gekomen. Adrie van Boxel uit Strijbeek herkent de twee mannen op de foto: Janus van Dun en Toon van Exsel. Peter Feskens herkent daarnaast ook een aantal kinderen: André en Johan Feskens, en Karel en Frank Kennes. Het huis op de achtergrond is zijn ouderlijk huis. Peter denkt dat de kapel was opgeknapt en daarna de beplanting aan de beurt was. De bomen die er eerst stonden waren toen gerooid. 

 

Publicatie 22 (2-9-2022)

Deze week plaatsen we weer een foto uit de collectie van Ton Bluekens; contactgegevens: email awa.blue@telenet.be en tel 06-53692447. De foto is gemaakt in 1965 bij de grensovergang in Strijbeek. De boerderij achter het 'kotje' van de douane staat er nog. De vraag is wie er op de foto staat. 

Publicatie 21 (26-8-2022) met reactie

Deze week plaatsen we een foto van Johan van Gurp van zijn werk bij BN De Stem. De foto is gemaakt in augustus 1982 bij een spelletjesdag met onder meer hockey, ringsteken en een kruiwagenrace. Daar is een reactie op gekomen van Frans Goethals. Hij wist te vertellen dat de foto niet op het schoolplein is genomen, maar op het sportveld achter de oude Leeuwerik. De hoge ramen zijn van de sport/feestzaal. Frans herkent een aantal personen: in de linker kruiwagen Toon van Riel, daarachter (met open jas) Jos van der Velden (senior). Tussen de twee kruiwagens ziet hij Leo van Boxel en rechts daarnaast Jos van Exsel.

Foto door Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19820815020)

Publicatie 20 (19-8-2022) met reactie

Deze week plaatsen we een foto uit de collectie van Ton Bluekens. Op de foto staat een ploeg bouwvakkers die een gebouw aan het metselen zijn in onze regio. De foto is van omstreeks 1935. Onze vragen: Herkent u personen van de foto? En herkent u de locatie? Reageren kan ook via redactie@galder-strijbeek.nl.

Er is een reactie gekomen van mevrouw Geerts-Van Raak uit Alphen. Zij wist te vertellen dat de foto niet is gemaakt in Meersel-Dreef zoals we dachten, maar in Alphen. Het merendeel van de mensen op de foto is familie van haar. Zo zijn haar vader en grootvader te zien, die toen in Chaam woonden.

Op de foto staan, onder v.l.n.r.: Jan Jacobs (architect uit Alphen), Janus van Raak (Chaam, opa van mevr. Geerts-Van Raak) en daarnaast de opdrachtgever wiens naam niet bekend is. De motorfiets op de voorgrond is van de architect Jan Jacobs.

Boven v.l.n.r.: Jan van Raak (Chaam, vader van mevr. Geerts-Van Raak), Piet van Raak (Chaam), Koos Michielsen (Chaam), Jan van den Broek (Chaam), Jan Kanters (Chaam), Mart Michielsen (Baarle-Nassau), Drik Schaerlaeckens (Chaam) en Janus van Raak (Chaam).

Publicatie 19 (29-7-2022)

Deze week plaatsen we een foto van Johan van Gurp van zijn werk bij BN De Stem, dat hij heeft gedoneerd aan het Stadsarchief Breda. De foto is gemaakt in november 1979 op het schoolplein van de Matheusschool. De kinderen zijn aan het repen met fietswielen, wat kinderen generaties eerder deden met hoepels die van houten vaten kwamen. Onze vraag is of u kinderen herkent van deze foto. Reageren kan via redactie@galder-strijbeek.nl.

Foto door Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19791109010

Publicatie 18 (22-7-2022)

De foto van deze week is van een zanggroep uit Meersel-Dreef en komt uit de collectie van Ton Bluekens;Dit gezelschap is samengesteld uit dames die niet alleen afkomstig zijn van Meersel-Dreef, maar ook van Galder en Strijbeek. De foto dateert van rond 1935.Onze vragen: Herkent u personen van de foto? Reageren kan via redactie@galder-strijbeek.nl.

Publicatie 17 (15-7-2022) met reactie

Deze week plaatsen we een foto uit de collectie van Paulus van Daesdonck. Die is van een jubileum van de Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO) van Galder-Strijbeek uit begin jaren ’90. Onze vragen: Herkent u personen van de foto? En welk jubileum wordt hier gevierd?

Yvonne van Ginneken-van Dun heeft een reacrtie gegeven. Zij herkent linksvoor, knielend op de foto, haar moeder Sjaan van Dun-Bastiaansen. Ook van de andere dames op de foto herkent ze er nog veel.

Publicatie 16 (8-7-2022) met reacties

Deze week plaatsen we een foto van Johan van Gurp. Na een lange carrière als BN De Stem-fotograaf (1970-2007) schonk Johan van Gurp de negatieven van ruim 270.000 foto’s aan Stadsarchief Breda. Zijn veelbekroonde werk omvat ook veel foto’s van Galder en Strijbeek. De foto gaat over oogsten in Galder. Vier mannen oogsten graan op traditionele ambachtelijke wijze. Toch is de foto niet zo heel oud, namelijk van 1992. De foto is genomen op het perceel tegenover de kapel van Galder aan de Sint Jacobsstraat. Onze vragen: Wie zijn deze heren? En waarom oogsten zij op ambachtelijke wijze? 

Jack en May van Riel uit Galder hebben de volgende reactie ingestuurd: ‘Op onze akker had ik koren gezaaid als groenbemester. Het koren was blijven groeien. Vanuit Rijsbergen was gevraagd of zij wat mochten maaien om te dorsen op de Boerendag. “Dat kunnen wij als ouwe mannen ook nog wel”, zei mijn vader Harry van Riel (rechts op de foto). Dat vonden (v.l.n.r.) Kees Bastiaansen, Jan Christianen en Jan van Riel ook. Jammer dat ons moeder er op deze foto niet bij stond. Die was ons schoven binden aan het leren. Dank voor deze leuke kiek. Het is een mooie herinnering aan de oudjes.’ We kregen verder een telefonische reactie binnen van Adrie van Boxel uit Strijbeek; hij heeft Harry en Jan van Riel herkend van de foto. 

Foto door Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19920728030

Publicatie 15 (17-6-2022) met reactie

Deze week plaatsen we een foto van Ton Bluekens. Daarop staat de voormalige kleuterschool van Galder. Die is gebouwd in 1958 en gesloopt in 1987 om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen. Onze vraag was wie de drie jongens zijn op de voorgrond. Piet de Roover uit Chaam heeft een reactie ingestuurd. Volgens hem staat Koos van den Broek op de foto voor de kleuterschool. Koos is de zoon van Jack van den Broek van destijds Café Oud Strijbeek.

Herkent u iemand? (nr. 15-1)

Eerdere publicaties

Klik hier voor volgende pagina

Heemkundekring

Galder en Strijbeek zijn deel van het werkgebied van heemkundekring Paulus van Daesdonck. Hun werkgebied strekt zich uit over de oude heerlijkheid Ginneken en Bavel, de oude gemeente Ginneken en Bavel en de voormalige gemeente Nieuw Ginneken. Paulus heeft een eigen museum en ook een website: www.paulusvandaesdonck.nl. Het museum staat in Ulvenhout en is gratis toegankelijk. De heemkundekring heeft als belangrijkste doel om ons erfgoed goed te bewaren en toegankelijk te maken voor leden en andere belangstellenden. Het gaat dan met name om voorwerpen, gebouwen, archeologie, (foto) archieven en in het bijzonder om verhalen. Dat laatste gebeurt met lezingen en met publicaties. 

Ton Bluekens

Ton Bluekens met schilderij uit GalderTon Bluekens verzamelt al zo’n 30 jaar hele oude foto’s uit de omgeving, waar hij affiniteit mee heeft. Ook bezit hij een aantal lokale schilderijen. Ton is geboren in Chaam en woont sinds 1998 in Meersel-Dreef. Verre voorouders van hem komen uit Minderhout en Hoogstraten. De naam Bluekens komt daar ook vandaan. Zijn collectie bestaat uit meer dan 3000 foto’s en ansichtkaarten. Ton steekt veel energie in het uitbreiden van zijn verzameling en gaat daarvoor, als het kan, ook naar ruilbeurzen voor verzamelaars. Bij alle foto’s probeert hij het verhaal te vinden dat erbij hoort. Hij is ook lid van een drietal heemkundekringen in de buurt waaronder Paulus, die al veel lokale historie in beeld hebben gebracht. Toch heeft Ton nog een hele serie foto’s waarvan het verhaal nog niet goed bekend is. Ton is overigens van plan om tijd te zoeken om zijn hele verzameling in te scannen en daarmee ook beschikbaar te stellen aan de gemeenschap. Contactgegevens van Ton Bluekens zijn email awa.blue@telenet.be en tel. 06-53692447.

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail