Oude foto’s uit Galder en Strijbeek

In Ons Weekblad staat een nieuwe rubriek van heemkundekring Paulus van Daesdonck. Daarin worden oude foto’s uit de directe omgeving getoond. Op deze website staan de foto's in hogere resolutie, zodat u ze beter kunt bekijken. U moet er dan even op klikken.

Paulus

Galder en Strijbeek zijn deel van het werkgebied van heemkundekring Paulus van Daesdonck. Hun werkgebied strekt zich uit over de oude heerlijkheid Ginneken en Bavel, de oude gemeente Ginneken en Bavel en de voormalige gemeente Nieuw Ginneken. Paulus heeft een eigen museum en ook een website: www.paulusvandaesdonck.nl. Het museum staat in Ulvenhout en is gratis toegankelijk. De heemkundekring heeft als belangrijkste doel om ons erfgoed goed te bewaren en toegankelijk te maken voor leden en andere belangstellenden. Het gaat dan met name om voorwerpen, gebouwen, archeologie, (foto) archieven en in het bijzonder om verhalen. Dat laatste gebeurt met lezingen en met publicaties. Foto’s geven een mooi beeld van het verleden en daar hoort altijd ook een verhaal bij. Toch zijn er nog veel oude foto’s waarvan we het verhaal niet kennen.

Werkwijze

Wij willen u, de lezers van Ons Weekblad en deze website, vragen of u misschien iets weet van de foto’s die wij in deze rubriek plaatsen. We starten met de oudste en mooiste foto’s van Galder en Strijbeek. En zijn heel blij dat we daarvoor gebruik mogen maken van de fotoverzameling van Ton Bluekens en zijn kennis daarover. Hopelijk zijn er dan lezers, die iets meer over de foto’s kunnen vertellen. In een volgend artikel in deze rubriek vermelden we dan de informatie die uit de reacties is binnengekomen.

Verzamelaar

Ton Bluekens met schilderij van GalderTon Bluekens verzamelt al zo’n 30 jaar hele oude foto’s uit de omgeving, waar hij affiniteit mee heeft. Ook bezit hij een aantal lokale schilderijen. Ton is geboren in Chaam en woont sinds 1998 in Meersel-Dreef. Verre voorouders van hem komen uit Minderhout en Hoogstraten. De naam Bluekens komt daar ook vandaan. Zijn collectie bestaat uit meer dan 3000 foto’s en ansichtkaarten. Ton steekt veel energie in het uitbreiden van zijn verzameling en gaat daarvoor, als het kan, ook naar ruilbeurzen voor verzamelaars. Bij alle foto’s probeert hij het verhaal te vinden dat erbij hoort. Hij is ook lid van een drietal heemkundekringen in de buurt waaronder Paulus, die al veel lokale historie in beeld hebben gebracht. Toch heeft Ton nog een hele serie foto’s waarvan het verhaal nog niet goed bekend is. Ton is overigens van plan om tijd te zoeken om zijn hele verzameling in te scannen en daarmee ook beschikbaar te stellen aan de gemeenschap. Contactgegevens van Ton Bluekens zijn email awa.blue@telenet.be en tel. 06-53692447.

Publicatie 12 (20-5-2022)

Deze keer plaatsen we nog twee foto’s tijdens de Eerste Wereldoorlog. Allebei zeker uit Strijbeek. Misschien dat u iets kunt met de aanknopingspunten. Op de eerste foto staat een bord met: “Grenswacht Strijbeek”. Op deze foto staan militairen van een infanterie regiment die toen werden ingezet om de grens te bewaken. De locatie is ons helaas onbekend. Vermoedelijk is het een café of een boerderij waar deze mannen hun kwartier hadden. Op foto twee staat: “Kwartier Oomen Strijbeek”. Het gaat dus om de familie Oomen voor hun boerderij met ingekwartierde militairen. Wie weet iets van de locaties? Of weet de namen van de vier vrouwen en meisjes.

Welke locatie is dit? (nr. 12-1)Herkent u iemand op deze foto? (nr. 12-2)

Publicatie 11 (13-5-2022)

Deze keer plaatsen we twee foto’s uit Strijbeek tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze zijn genomen bij een boerderij, waarvan wel eens is verteld dan die van Bastiaansen is aan de Strijbeekseweg; we weten dit echter niet helemaal zeker. Op beide exemplaren zijn dezelfde personen te zien, een oudere vrouw met platte Belse muts, een jongeman met pijp en pet en een meisje met schort. Wie herkent deze mensen of de boerderij?

Welke boerderij is dit? (nr. 11-1)Herkent u iemand op deze foto? (nr. 11-2)

Publicatie 10 (6-5-2022)

Deze keer plaatsen we twee foto's uit Galder tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op foto 1 zitten en staan soldaten voor een open schuur (karschop). Tussen hen in staan vier vrouwen, mogelijk dienstmeiden, van wie de namen onbekend zijn. Op foto 2 staan er soldaten met een koe. Er staan twee vrouwen tussen, waarvan een ook op de eerste foto te zien is. Herkent u hier iemand van? Of kunt u iets vertellen over de lokaties?

Wat weet u van deze foto? (nr. 10-1)Wat weet u van deze foto? (nr. 10-2)

Publicatie 9 (29-4-2022)

Deze keer plaatsen we de oudste foto tot nu toe. De foto is gemaakt rond 1900. Er staat een feestelijk gezelschap op een voetbrug over de Mark. Op een topografische kaart uit 1900 zijn over de Mark drie voetbruggen aangegeven in de nabijheid van Galder: 1. bij Heerstaaijen (huidige Vonderpad), 2. achter hoeve Schoondonk (achter huidige Klokkenberg) en 3. achter hoeve Nieuwenhuis (nabij de huidige Reeptiend). Wie weet om welke voetbrug het gaat op de foto? En weet u iets van het gezelschap op de foto?

Publicatie 8 (22-4-2022)

Deze keer plaatsen we twee foto’s uit het begin van de jaren '50. Ze zijn genomen in Galder, aan de grens bij Meersel-Dreef. Er stond toen een slagboom vooraan op de Dreef voor café Moskes. Op de eerste foto fietst een mevrouw langs Café Grenshof, Galderseweg 101. Wie is zij? Op de tweede foto staat een douaneambtenaar bij een auto. Wie is hij? Overigens is de betreffende auto een Opel Olympia en eigendom van de heer J. van Santvliet uit Breda.

 

Herkent u deze mevrouw? (nr. 8-1)

Wie is deze douanier? (nr. 8-2)

Publicatie 7 (15-4-2022)

Deze keer hebben weer twee foto’s uit de collectie Vermeeren/Willemse. De eerste is als postkaart geschreven en verzonden door ene Gonda aan Janus Vermeeren, p/a C. Willemse, Strijbeek, Ginneken. Ze schrijft over “Jaantje”, het jongste kind van de vier, die een lelijk gezicht trekt. Het is een mooie en goed geschreven tekst met informatie over een te plaatsen gedenksteen en ingekwartierde soldaten. De foto is daarmee te dateren uit de Eerste Wereldoorlog. De tweede foto komt waarschijnlijk uit de jaren ’20. De vrouw die erop staat is voor ons onbekend en komt ook op andere foto’s voor. Misschien bieden de namen een aanknopingspunt. Lees hier de postkaart.

Herkent u deze kinderen? (nr. 7-1)Wie is deze vrouw? (nr. 7-2)

 

Publicatie 6 (8-4-2022)

Deze keer hebben weer twee foto’s, die bij een collectie horen van Vermeeren/Willemse. De eerste foto met vrouwen en kinderen is gemaakt bij Fotograaf P. Stok te Breda. Op de tweede foto staan twee kinderen, mogelijk broer en zus. Op de achterzijde van deze foto staat geschreven: “Op hunne plechtige communiedag”. Deze twee foto's zaten bij de collectie Vermeeren/Willemse.

Publicatie 5 (1-4-2022)

Deze keer hebben we net als vorige week twee foto’s uit Strijbeek ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Kennelijk zijn er toen veel foto’s gemaakt van ingekwartierde soldaten.

Op de eerste foto’s staan veel soldaten en daarbij vrouwen en kinderen, naar verwachting van de familie Bastiaanse. Op de tweede foto staat achter de soldaten waarschijnlijk de familie Oomen. Voor beide foto’s zouden we graag willen weten bij welke boerderijen de foto is gemaakt en wie erop staan.

Foto (5-1)

Foto 5-2

Publicatie 4 (25-3-2022)

Deze keer hebben we twee foto's uit Strijbeek ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. De eerste foto met vrouwen, kinderen en ingekwartierde soldaten is als postkaart verzonden door Joanna Vermeeren aan haar broer Johannes, die soldaat was bij het veldleger Compagnie Jagers. Op de tweede foto zijn naast militairen nogal wat burgers te zien. Op de achterzijde van de tweede foto staat de naam C. Willemse geschreven.

Foto 4-2Foto 4-1

Publicatie 3 (18-3-2022)

Foto 3-2Foto 3-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze keer hebben we twee foto’s die bij elkaar horen. De foto’s dateren van ca. 1915-1920. Ze komen uit een pakket waar de namen C. Willemse en A. Vermeiren (Vermeeren) op voorkomen. Daarnaast kunnen ook de voornamen Janus en Jo of Johanna aanknopingspunten zijn. Op de foto met de vier jongen komt die van linksboven ook voor op andere exemplaren van Strijbeek. Tevens zijn de twee meisje op andere foto's van Galder terug te vinden.

Weet u iets van deze foto’s? Waar deze zijn genomen? Wie erop staan? Laat het ons weten via redactie@galder-strijbeek.nl. Dan komen we daar een volgende terug met de informatie uit de reacties.

Publicatie 2 (12-3-2022)

Deze keer hebbFoto 2-1en we weer een foto die is genomen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, waarschijnlijk in Galder of Strijbeek. Daarop staat een boerenfamilie met ingekwartierde soldaten. Weet u iets van deze foto? Waar deze is genomen? Wie erop staan? Laat het ons weten via: redactie@galder-strijbeek.nl. Dan komen we daar een volgende keer terug met de informatie uit de reacties.

Publicatie 1 (4-2-2022)

Foto 1-1Foto 1-2

 

 

 

 

 

 

 

Beide foto’s zijn gemaakt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog bij dezelfde boerderij. We hebben een reactie binnen gekregen. Wel uit een hele andere hoek dan we hadden verwacht. Betreffende foto’s zaten in een map met foto’s uit Galder en Strijbeek. Maar daar blijken ze toch niet vandaan te komen. De gouden tip kwam van mevrouw Jeanne Kastelijns. Zij herkende de familie Huijbregts voor hun boerderij in Wagenberg. Jeanne komt daar oorspronkelijk vandaan. Ze woont nu in Baarle-Nassau. Zonder de grote verspreiding van Ons Weekblad waren we dit dus niet te weten gekomen.

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail