Oude foto’s uit Galder en Strijbeek (vervolg)

Publicatie 20 (19-8-2022) reactie

Deze week plaatsen we een foto uit de collectie van Ton Bluekens. Op de foto staat een ploeg bouwvakkers die een gebouw aan het metselen zijn in onze regio. De foto is van omstreeks 1935. Onze vragen: Herkent u personen van de foto? En herkent u de locatie? Reageren kan ook via redactie@galder-strijbeek.nl.

Er is een reactie gekomen van mevrouw Geerts-Van Raak uit Alphen. Zij wist te vertellen dat de foto niet is gemaakt in Meersel-Dreef zoals we dachten, maar in Alphen. Het merendeel van de mensen op de foto is familie van haar. Zo zijn haar vader en grootvader te zien, die toen in Chaam woonden.

Op de foto staan, onder v.l.n.r.: Jan Jacobs (architect uit Alphen), Janus van Raak (Chaam, opa van mevr. Geerts-Van Raak) en daarnaast de opdrachtgever wiens naam niet bekend is. De motorfiets op de voorgrond is van de architect Jan Jacobs.

Boven v.l.n.r.: Jan van Raak (Chaam, vader van mevr. Geerts-Van Raak), Piet van Raak (Chaam), Koos Michielsen (Chaam), Jan van den Broek (Chaam), Jan Kanters (Chaam), Mart Michielsen (Baarle-Nassau), Drik Schaerlaeckens (Chaam) en Janus van Raak (Chaam).

Publicatie 19 (29-7-2022)

Deze week plaatsen we een foto van Johan van Gurp van zijn werk bij BN De Stem, dat hij heeft gedoneerd aan het Stadsarchief Breda. De foto is gemaakt in november 1979 op het schoolplein van de Matheusschool. De kinderen zijn aan het repen met fietswielen, wat kinderen generaties eerder deden met hoepels die van houten vaten kwamen. Onze vraag is of u kinderen herkent van deze foto. Reageren kan via redactie@galder-strijbeek.nl.

Foto door Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19791109010

Publicatie 18 (22-7-2022)

De foto van deze week is van een zanggroep uit Meersel-Dreef en komt uit de collectie van Ton Bluekens;Dit gezelschap is samengesteld uit dames die niet alleen afkomstig zijn van Meersel-Dreef, maar ook van Galder en Strijbeek. De foto dateert van rond 1935.Onze vragen: Herkent u personen van de foto? Reageren kan via redactie@galder-strijbeek.nl.

Publicatie 17 (15-7-2022) reactie

Deze week plaatsen we een foto uit de collectie van Paulus van Daesdonck. Die is van een jubileum van de Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO) van Galder-Strijbeek uit begin jaren ’90. Onze vragen: Herkent u personen van de foto? En welk jubileum wordt hier gevierd?

Yvonne van Ginneken-van Dun heeft een reacrtie gegeven. Zij herkent linksvoor, knielend op de foto, haar moeder Sjaan van Dun-Bastiaansen. Ook van de andere dames op de foto herkent ze er nog veel.

Publicatie 16 (8-7-2022) reacties

Deze week plaatsen we een foto van Johan van Gurp. Na een lange carrière als BN De Stem-fotograaf (1970-2007) schonk Johan van Gurp de negatieven van ruim 270.000 foto’s aan Stadsarchief Breda. Zijn veelbekroonde werk omvat ook veel foto’s van Galder en Strijbeek. De foto gaat over oogsten in Galder. Vier mannen oogsten graan op traditionele ambachtelijke wijze. Toch is de foto niet zo heel oud, namelijk van 1992. De foto is genomen op het perceel tegenover de kapel van Galder aan de Sint Jacobsstraat. Onze vragen: Wie zijn deze heren? En waarom oogsten zij op ambachtelijke wijze? 

Jack en May van Riel uit Galder hebben de volgende reactie ingestuurd: ‘Op onze akker had ik koren gezaaid als groenbemester. Het koren was blijven groeien. Vanuit Rijsbergen was gevraagd of zij wat mochten maaien om te dorsen op de Boerendag. “Dat kunnen wij als ouwe mannen ook nog wel”, zei mijn vader Harry van Riel (rechts op de foto). Dat vonden (v.l.n.r.) Kees Bastiaansen, Jan Christianen en Jan van Riel ook. Jammer dat ons moeder er op deze foto niet bij stond. Die was ons schoven binden aan het leren. Dank voor deze leuke kiek. Het is een mooie herinnering aan de oudjes.’ We kregen verder een telefonische reactie binnen van Adrie van Boxel uit Strijbeek; hij heeft Harry en Jan van Riel herkend van de foto. 

Foto door Johan van Gurp, Stadsarchief Breda, nr. JVG19920728030

Publicatie 15 (17-6-2022) met reactie

Deze week plaatsen we een foto van Ton Bluekens. Daarop staat de voormalige kleuterschool van Galder. Die is gebouwd in 1958 en gesloopt in 1987 om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen. Onze vraag was wie de drie jongens zijn op de voorgrond. Piet de Roover uit Chaam heeft een reactie ingestuurd. Volgens hem staat Koos van den Broek op de foto voor de kleuterschool. Koos is de zoon van Jack van den Broek van destijds Café Oud Strijbeek.

Herkent u iemand? (nr. 15-1)

Publicatie 14 (10-6-2022) met reactie

Deze week plaatsen we twee foto’s van Ton Bluekens met daarop de familie Remeysen. Deze familie is omstreeks 1910 op Strijbeek komen wonen vanuit Baarle-Nassau. Op de eerste foto van rond 1915 poseren Adriaan Remeysen en zijn vrouw Maria van Tilborg met hun acht kinderen. De tweede foto is genomen op hun 50 jarige bruiloft in 1954 voor Café Jaan Christianen aan de Strijbeekseweg 42. Een deel van de stoet die hen begeleidde staat erop afgebeeld met een wagen getrokken door koeien. Daarop valt 'Merxplas' te lezen.

Er is een reactie binnengekomen van Toon Goos. Hij vertelde dat Maria Theresia (Trees) van Tilborg, de vrouw van Adriaan Remeijsen, ten tijde van haar huwelijk in Merksplas werkte. Vandaar het bord met 'Merxplas' op een van de wagens die deze periode uitbeeldt. Een tante van Toon, Adriana Maria Goos, was gehuwd met Louis Remeijsen, een zoon van Adriaan en Trees Remeijsen. Wie herkent er verder nog personen die achter en naast het gouden bruidspaar staan opgesteld? 

Familie Remeysen omstreeks 1915. Herkent u iemand? (nr. 14-1)Gouden bruiloft fam. Remeysen in 1954. Herkent u iemand? (nr. 14-2)

Publicatie 13 (3-6-2022)

Reactie over publicatie 3, 4, 6 en 7

Op 18 en 25 maart, en 8 en 15 april hebben we in Ons weekblad oude foto’s geplaatst die door postkaarten herleid konden worden naar de familienamen Willemse en Vermeeren in Strijbeek.

Ton Bluekens heeft zelf een verklaring kunnen vinden, die we u niet willen onthouden. Ton heeft contact gezocht met Dirk Willemse, die in België woont. Dirk had eerder Louis Vriens van de heemkundekring benaderd of die informatie had over zijn voorouders, die afkomstig zijn van Strijbeek (Heerstaayen). Dirk Willemse is ook actief met heemkunde bezig. Na wat verder uitzoekwerk van hem, hebben we de volgende geschiedenis kunnen reconstrueren.

Cornelis Willemse uit Meerle is in 1902 gehuwd met Maria Joanna Pemen. Maria was de weduwe van Petrus Adrianus Vermeeren. Cornelis is bij haar op de boerderij ingetrokken en heeft daarbij ook de zorg voor het gezin met vijf jonge kinderen op zich genomen. Het adres was Strijbeek Wijk C 359. In 1924 is dit gezin verhuisd naar Meersel-Dreef, toen nog gemeente Meerle. Daar kwamen Cornelis Willemse en zijn vrouw Maria Joanna Pemen ook vandaan.

De bijgevoegde foto is als postkaart verstuurd door Adriaan Vermeeren aan zijn moeder en stiefvader. Hij was in militaire dienst en staat met zeven andere militairen in het veld voor hun tent. De poststempel is van Harskamp in Gelderland, waar toen een militaire legerplaats was voor de infanterie. Wie Adriaan is op de foto, weten we niet. Ook weten we nog niet wie op de foto’s staan van de eerdere publicaties. 

Wij zijn natuurlijk benieuwd of er lezers zijn, die willen reageren op deze visie. Of aanvullende informatie hebben. 

Wie is Adriaan Vermeeren? (nr. 13-1)Postkaart van Adriaan Vermeeren aan zijn ouders (nr. 13-2)

Publicatie 12 (20-5-2022)

Deze keer plaatsen we nog twee foto’s tijdens de Eerste Wereldoorlog. Allebei zeker uit Strijbeek. Misschien dat u iets kunt met de aanknopingspunten. Op de eerste foto staat een bord met: “Grenswacht Strijbeek”. Op deze foto staan militairen van een infanterie regiment die toen werden ingezet om de grens te bewaken. De locatie is ons helaas onbekend. Vermoedelijk is het een café of een boerderij waar deze mannen hun kwartier hadden. Op foto twee staat: “Kwartier Oomen Strijbeek”. Het gaat dus om de familie Oomen voor hun boerderij met ingekwartierde militairen. Wie weet iets van de locaties? Of weet de namen van de vier vrouwen en meisjes.

Welke locatie is dit? (nr. 12-1)Herkent u iemand op deze foto? (nr. 12-2)

Publicatie 11 (13-5-2022)

Deze keer plaatsen we twee foto’s uit Strijbeek tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze zijn genomen bij een boerderij, waarvan wel eens is verteld dan die van Bastiaansen is aan de Strijbeekseweg; we weten dit echter niet helemaal zeker. Op beide exemplaren zijn dezelfde personen te zien, een oudere vrouw met platte Belse muts, een jongeman met pijp en pet en een meisje met schort. Wie herkent deze mensen of de boerderij?

Welke boerderij is dit? (nr. 11-1)Herkent u iemand op deze foto? (nr. 11-2)

Publicatie 10 (6-5-2022)

Deze keer plaatsen we twee foto's uit Galder tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op foto 1 zitten en staan soldaten voor een open schuur (karschop). Tussen hen in staan vier vrouwen, mogelijk dienstmeiden, van wie de namen onbekend zijn. Op foto 2 staan er soldaten met een koe. Er staan twee vrouwen tussen, waarvan een ook op de eerste foto te zien is. Herkent u hier iemand van? Of kunt u iets vertellen over de lokaties?

Wat weet u van deze foto? (nr. 10-1)Wat weet u van deze foto? (nr. 10-2)

Publicatie 9 (29-4-2022) reactie

Op 29 april hebben we de foto geplaatst van een voetbrug met een gezelschap erop van rond 1900. We hebben hierop een reactie gekregen van Louis Vriens. Hij ondersteunt deze rubriek als bestuurslid van Paulus van Daesdonck en woont in Galder. Louis is met een mooi antwoord gekomen, dat we hier graag met u willen delen. Hij baseert zijn visie mede op een artikel van Gerard Otten - Het villalandschap rond het Markdal te Ginneken 1840-1940, uit Jaarboek De Oranjeboom 54 (2001) blz. 308-309 en de Gids voor Ginneken en omstreken uit 1907, die werd uitgegeven door de ‘Vereeniging voor vreemdelingen-verkeer Ginneken Vooruit’.

Louis Vriens weet dat het voetbruggetje over de Mark lag nabij de oude boerderij van Kaat van Haperen aan de Bouvignelaan. Hier vandaan kon je over een typisch ‘kippenbruggetje’ aan de overzijde van de Mark komen. “Via een voetpaadje wandelde je langs de meanderende Mark naar het oude Biebergbosje dat lag op de plaats waar nu begraafplaats de Bieberg ligt.”

De voetbrug staat op een topografische kaart van 1900 en is ook vermeld in de Gids voor Ginneken en omstreken uit 1907. Dat onderstreept de datering. Ook staat in deze gids dat de voetbrug onder andere werd gebruikt door de patiënten van Bad Wörishofen. “Dit kan kloppen gelet op het goedgeklede gezelschap op het bruggetje. Zij maakten vaak een rondwandeling vanuit het kuuroord langs de Bouvignelaan, de Bieberg, de Ulvenhoutselaan, en weer terug naar Ginnekendorp.” Verder denkt Louis dat het gezelschap uitleg kreeg van Kaat van Haperen, de boerin die in de boerderij nabij het voetbruggetje woonde. Hij ziet Kaat op de brug staan in het midden van het gezelschap, met dezelfde kleding als op een andere foto die van haar bekend is.

Wij zijn natuurlijk benieuwd of er lezers zijn, die willen reageren op deze visie.

Publicatie 8 (22-4-2022)

Deze keer plaatsen we twee foto’s uit het begin van de jaren '50. Ze zijn genomen in Galder, aan de grens bij Meersel-Dreef. Er stond toen een slagboom vooraan op de Dreef voor café Moskes. Op de eerste foto fietst een mevrouw langs Café Grenshof, Galderseweg 101. Wie is zij? Op de tweede foto staat een douaneambtenaar bij een auto. Wie is hij? Overigens is de betreffende auto een Opel Olympia en eigendom van de heer J. van Santvliet uit Breda.

 

Herkent u deze mevrouw? (nr. 8-1)

Wie is deze douanier? (nr. 8-2)

Publicatie 7 (15-4-2022)

Deze keer hebben weer twee foto’s uit de collectie Vermeeren/Willemse. De eerste is als postkaart geschreven en verzonden door ene Gonda aan Janus Vermeeren, p/a C. Willemse, Strijbeek, Ginneken. Ze schrijft over “Jaantje”, het jongste kind van de vier, die een lelijk gezicht trekt. Het is een mooie en goed geschreven tekst met informatie over een te plaatsen gedenksteen en ingekwartierde soldaten. De foto is daarmee te dateren uit de Eerste Wereldoorlog. De tweede foto komt waarschijnlijk uit de jaren ’20. De vrouw die erop staat is voor ons onbekend en komt ook op andere foto’s voor. Misschien bieden de namen een aanknopingspunt. Lees hier de postkaart.

Herkent u deze kinderen? (nr. 7-1)Wie is deze vrouw? (nr. 7-2)

 

Publicatie 6 (8-4-2022)

Deze keer hebben weer twee foto’s, die bij een collectie horen van Vermeeren/Willemse. De eerste foto met vrouwen en kinderen is gemaakt bij Fotograaf P. Stok te Breda. Op de tweede foto staan twee kinderen, mogelijk broer en zus. Op de achterzijde van deze foto staat geschreven: “Op hunne plechtige communiedag”. Deze twee foto's zaten bij de collectie Vermeeren/Willemse.

Publicatie 5 (1-4-2022)

Deze keer hebben we net als vorige week twee foto’s uit Strijbeek ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Kennelijk zijn er toen veel foto’s gemaakt van ingekwartierde soldaten.

Op de eerste foto’s staan veel soldaten en daarbij vrouwen en kinderen, naar verwachting van de familie Bastiaanse. Op de tweede foto staat achter de soldaten waarschijnlijk de familie Oomen. Voor beide foto’s zouden we graag willen weten bij welke boerderijen de foto is gemaakt en wie erop staan.

Foto (5-1)

Foto 5-2

Publicatie 4 (25-3-2022)

Deze keer hebben we twee foto's uit Strijbeek ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. De eerste foto met vrouwen, kinderen en ingekwartierde soldaten is als postkaart verzonden door Joanna Vermeeren aan haar broer Johannes, die soldaat was bij het veldleger Compagnie Jagers. Op de tweede foto zijn naast militairen nogal wat burgers te zien. Op de achterzijde van de tweede foto staat de naam C. Willemse geschreven.

Foto 4-2Foto 4-1

Publicatie 3 (18-3-2022)

Foto 3-2Foto 3-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze keer hebben we twee foto’s die bij elkaar horen. De foto’s dateren van ca. 1915-1920. Ze komen uit een pakket waar de namen C. Willemse en A. Vermeiren (Vermeeren) op voorkomen. Daarnaast kunnen ook de voornamen Janus en Jo of Johanna aanknopingspunten zijn. Op de foto met de vier jongen komt die van linksboven ook voor op andere exemplaren van Strijbeek. Tevens zijn de twee meisje op andere foto's van Galder terug te vinden. Weet u iets van deze foto’s? Waar deze zijn genomen? Wie erop staan? Laat het ons weten via redactie@galder-strijbeek.nl. Dan komen we daar een volgende terug met de informatie uit de reacties.

Publicatie 2 (12-3-2022)

Deze keer hebbFoto 2-1en we weer een foto die is genomen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, waarschijnlijk in Galder of Strijbeek. Daarop staat een boerenfamilie met ingekwartierde soldaten. Weet u iets van deze foto? Waar deze is genomen? Wie erop staan? Laat het ons weten via: redactie@galder-strijbeek.nl. Dan komen we daar een volgende keer terug met de informatie uit de reacties.

Publicatie 1 (4-2-2022) Reactie

Foto 1-1Foto 1-2

 

 

 

 

 

 

 

Beide foto’s zijn gemaakt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog bij dezelfde boerderij. We hebben een reactie binnen gekregen. Wel uit een hele andere hoek dan we hadden verwacht. Betreffende foto’s zaten in een map met foto’s uit Galder en Strijbeek. Maar daar blijken ze toch niet vandaan te komen. De gouden tip kwam van mevrouw Jeanne Kastelijns. Zij herkende de familie Huijbregts voor hun boerderij in Wagenberg. Jeanne komt daar oorspronkelijk vandaan. Ze woont nu in Baarle-Nassau. Zonder de grote verspreiding van Ons Weekblad waren we dit dus niet te weten gekomen.

Heemkundekring

Galder en Strijbeek zijn deel van het werkgebied van heemkundekring Paulus van Daesdonck. Hun werkgebied strekt zich uit over de oude heerlijkheid Ginneken en Bavel, de oude gemeente Ginneken en Bavel en de voormalige gemeente Nieuw Ginneken. Paulus heeft een eigen museum en ook een website: www.paulusvandaesdonck.nl. Het museum staat in Ulvenhout en is gratis toegankelijk. De heemkundekring heeft als belangrijkste doel om ons erfgoed goed te bewaren en toegankelijk te maken voor leden en andere belangstellenden. Het gaat dan met name om voorwerpen, gebouwen, archeologie, (foto) archieven en in het bijzonder om verhalen. Dat laatste gebeurt met lezingen en met publicaties. 

Ton Bluekens

Ton Bluekens met schilderij uit GalderTon Bluekens verzamelt al zo’n 30 jaar hele oude foto’s uit de omgeving, waar hij affiniteit mee heeft. Ook bezit hij een aantal lokale schilderijen. Ton is geboren in Chaam en woont sinds 1998 in Meersel-Dreef. Verre voorouders van hem komen uit Minderhout en Hoogstraten. De naam Bluekens komt daar ook vandaan. Zijn collectie bestaat uit meer dan 3000 foto’s en ansichtkaarten. Ton steekt veel energie in het uitbreiden van zijn verzameling en gaat daarvoor, als het kan, ook naar ruilbeurzen voor verzamelaars. Bij alle foto’s probeert hij het verhaal te vinden dat erbij hoort. Hij is ook lid van een drietal heemkundekringen in de buurt waaronder Paulus, die al veel lokale historie in beeld hebben gebracht. Toch heeft Ton nog een hele serie foto’s waarvan het verhaal nog niet goed bekend is. Ton is overigens van plan om tijd te zoeken om zijn hele verzameling in te scannen en daarmee ook beschikbaar te stellen aan de gemeenschap. Contactgegevens van Ton Bluekens zijn email awa.blue@telenet.be en tel. 06-53692447.

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail