2e CPO project van start

2e cpo project gaat van start. Opnieuw zullen 11 inwoners van Galder dit jaar nog starten met de bouw van 11 woningen in de nieuwe wijk Bollemeer. Lees meer...

CPO Galder is een vereniging die ontstaan is vanuit de werkgroep ‘bouwen en wonen’ van de dorpsraad Galder-Strijbeek. Uit een klein onderzoek onder jongeren in Galder, Strijbeek en nabije omgeving bleek in 2011 al dat er behoefte is aan betaalbare woningen in Galder. De mogelijkheid om aan deze behoefte te voldoen bestond destijds niet, omdat de huizen die in Galder e.o. in de verkoop staan niet te betalen zijn voor starters of doorstromers. Natuurlijk is dit een bekend probleem voor kleine dorpen als Galder en Strijbeek. De oplossing hiervoor, zoals deze in Galder tot stand is gekomen, is daarom ook niet iets nieuws. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, beter bekend als CPO, is namelijk al vaak een goede oplossing gebleken bij andere kleine kernen in heel Nederland om uitstroom van jongeren uit een dorp tegen te gaan door ze samen goedkope woningen te laten ontwikkelen op een door de gemeente aan te wijzen stuk grond.   

Inspelend op de behoeften van jeugd, starters en doorstromers uit Galder, Strijbeek en omgeving zijn wij aan de slag gegaan met het opzetten van een CPO project met als eerste mijlpaal de oprichting van de vereniging. Op 4 april 2012 is CPO Galder officieel opgericht, met een vijfkoppig bestuur. Het mooie van CPO is dat niet alleen het bestuur de dienst uit maakt, maar dat het hele collectief het voor het zeggen heeft. Je moet dus met zijn allen keuzes maken over de woningen.

Nieuwe bewoners

Je hebt het je vast al eens afgevraagd. "Heel leuk allemaal dat nieuwbouwproject tegenover dorpshuis De Leeuwerik, maar wie komt daar nou eigenlijk allemaal te wonen? Wat komt er eigenlijk te staan, of zijn er nog kavels te koop?"

Wel, er worden 16 woningen gebouwd. Alle kavels zijn inmiddels verkocht. En op de vraag over de toekomstige bewoners, willen we graag binnenkort antwoord geven op deze website.

Houd de ontwikkelingen dus goed in de gaten als je meer over ons en ons project te weten wil komen. Want nu de bouw begonnen is, zullen we met meer regelmaat materiaal hebben om te delen. 

Stand van zaken

.
Oplevering!
 

September 2014.
Start bouw.

Juli 2014.
Grondwerkzaamheden beginnen.

November 2013. 
Galder: klein maar fijn

Bouwlocatie

Voor meer informatie over de bouwlocatie, kijk hier...

 

In de schijnwerpers

Vind CPO Galder hier:

Krantenartikelen

BN DeStem

Bouwen in eigen beheer (BIEB):

Project CPO Galder
Nieuws

Architectenburo Schoenmakers

Foto's workshops

Galder-Strijbeek.nl

Plangebied Bollemeer

 

Of like ons op Facebook en volg onze tweets op Twitter!

 

Wat is CPO?

Wat is CPO?

CPO is de afkorting van ‘Collectief Particulier Opdrachtgeverschap’. Dat betekent dat je samen met een groep particulieren (bekenden en/of onbekenden) een nieuwbouwproject ontwikkelt. Bij CPO ben je zelf de projectontwikkelaar en bouw je in principe je eigen woning. Je bent zelf de opdrachtgever én ontwikkelaar. Daarom heb je veel invloed op hoe je woning er uit gaat zien.

Wie kan meedoen?

Ben je een starter, doorstarter of wil je juist kleiner wonen? Iedereen kan meedoen aan CPO!
Binnen ons project zijn alle kavels al verkocht, maar CPO is een opkomende formule. Het zou best kunnen dat er naast ons project over een aantal jaar nog eens een dergelijk initiatief genomen wordt als de gemeente haar medewerking hier aan wil verlenen. 

CPO-woning vaak 15% goedkoper!

Een van de voordelen van een CPO project is dat je over het algemeen goedkoper uit bent dan wanneer je een woning laat ontwikkelen door een projectontwikkelaar. Omdat je collectief aanbestedingen houdt kunnen bedrijven vaak interessante prijzen wegleggen. 

De leden van de vereniging kiezen samen één architect en één aannemer. Maar ook bouwmaterialen kunnen gezamenlijk ingekocht worden. Het gezamenlijk inhuren van professionals en  het gezamenlijk inkopen van materialen levert veel schaalvoordelen op. Zo kun je dus voordelig je eigen huis bouwen. Daarom is een CPO-woning vaak zo’n 15% goedkoper dan het kopen van een kant-en-klare nieuwbouwwoning.

Wat bouwt CPO Galder?

De bouwlocatie van CPO Galder ligt midden in Galder, tegenover dorpshuis De Leeuwerik. We bouwen hier 4 tussenwoningen, 6 hoekwoningen en 6 twee-onder-één-kapwoningen. Alle toekomstige huizen hebben al eigenaren die staan te trappelen om de sleutel overhandigd te krijgen.

Vragen?

Download de brochure of stuur een mail naar Sofie Rens via cpogalder@galder-strijbeek.nl

Benieuwd naar ontwikkelingen of wil je gewoon af en toe eens zien hoe de bouw verloopt? Like dan de CPO Galder Facebookpagina. Gewoon af en toe langs komen lopen/fietsen/rijden kan natuurlijk ook... Je zult heus niet de enige nieuwsgierige zijn.