Welkom op pagina KBO Galder-Strijbeek

U hebt deze pagina aangeklikt, wij vinden het fijn dat u meer van ons wil weten.

De in KBO staat voor Katholiek; dit is van oudsher zo genoemd. Nu in deze tijd is geloof binnen de vereniging niet meer zo van belang. Alle gezindten zijn bij ons welkom. 

De staat ook voor krachtig, want dat zijn wij. We zijn krachtig in het sociale element van onze gemeenschap, voor zowel onze leden en senioren als voor de rest van de gemeenschap. Er mag een beroep op ons worden gedaan en als het kan, dan zijn wij er met onze vrijwilligers.

De en de staan voor: bond van ouderen.

Onze afdeling is onderdeel van KBO Brabant. Deze geeft ons ondersteuning waar nodig en behartigt onze belangen zoals in politiek Den Haag. Wil u meer weten hierover, kijk dan op de website KBO Brabant.

Door de activiteiten zorgen wij ervoor dat u niet achter de geraniums hoeft te blijven zitten. Wat hebben wij te bieden als vereniging:

 1. er wordt gesport onder begeleiding van een sportcoach 
 2. hersengymnastiek met rikken
 3. jeu de boules in de buitenlucht en is het weer niet goed, dan doen we koersbal
 4. elke maand een fietstocht (in alle jaargetijden gaat deze door behalve wanneer het weer erg slecht is)
 5. creatief bezig zijn met papier, verf, wol, plakken knippen enz.
 6. een koor dat evergreens ten gehore brengt onder begeleiding van accordeon
 7. nordic walking
 8. tuin onderhoud bij de kapel
 9. elke maand een activiteit, wat heel divers kan zijn zoals bv. de Nieuwjaar borrel, midgetgolf, carnaval, bezoek museum enz.
 10. elke maand ontvangt u een nieuwsbrief van ons en het blad ONS van KBO Brabant

Verder geven wij workshops om te leren omgaan met tablet/ipad en hoe we online iets kunnen regelen. De kosten hiervoor zijn echt minimaal. Ook helpen wij u als u problemen hebt met b.v. formulieren in te vullen. Is het digitale verkeer voor u nog een onbekende weg? Wij kunnen u ondersteunen.

Het lidmaatschap is €20,- per jaar. Bent u 55 plus, dan kan deze prijs vast geen belemmering zijn om u aan te sluiten bij onze vereniging. Vergeet niet: zonder verenigingsleven kan onze gemeenschap Galder-Strijbeek niet leefbaar blijven. En in de toekomst zullen we toch steeds meer voor elkaar moeten gaan zorgen. Bent u lid van onze vereniging, dan zal de drempel niet zo hoog zijn om toch eens iets te ondernemen of om iets te betekenen voor elkaar.

Wil u meer informatie mail naar secretariaat: marjes@van-etten.eu of bel 0622820075

Om u te overtuigen dat wij krachtig midden in de maatschappij en het leven staan, ontmoeten wij u graag vrijblijvend bij onze activiteiten, zodat u de sfeer en intentie van onze vereniging kunt voelen 

Effe buurten groot succes; om de 2 weken

Het startschot van effe buurten was op dinsdag 8 september. Twee en twintig personen kwamen effe buurten bij ons in de Leeuwerik. We waren helemaal verbluft van de opkomst. Het voelde als een grote kers op taart van de KBO dat zo veel mensen op de koffie kwamen.

Ton Braspenning en Monique Oomen kwamen, vanuit de gemeente, met lekkers om dit initiatief te openen. In hun woordje benadrukte ze ook dat in deze tijd veel behoefte is aan contact met elkaar en juichen het initiatief van onze senioren club toe. Wij, KBO, zijn er ook blij mee dat we dit in samenwerking met de gemeente kunnen doen.  Voor beiden een win/win situatie.

Na de koffie kwam rummikub, sjoelbak en haak- en brei werk op tafel. Een paar heren schoven naar het biljart. De kaarten en andere spellen werden deze keer niet gebruikt; alleen buurten kan ook fijn zijn. Misschien de volgende keer. 

Op 22 september is het weer zo een gezellige middag.

Voor wie:  voor iedereen van 0 tot 100

Waar:         Leeuwerik Galder

Wanneer:  om de twee weken, op de oneven weeknummers

Tijd:           13:30 tot 16:00 uur

Kosten:      gratis, incl. koffie, thee.

We zien iedereen graag komen op deze dagen. Breng gerust iets mee wat u leuk vindt te doen. Dat mag ook iets van hand arbeid zijn. Maakt niet uit.

Informatie links

Agenda

KBO-Brabant

Links voor senioren

Adressen

Lieve leden van onze KBO 

Juli en augustus vakantie maand. Senioren hebben altijd vakantie, wordt gezegd.Is dit zo? Volgens mij niet. Ze hebben het nog veel drukker dan in de tijd dat ze werkten. 

Er is ander werk voor in de plaats gekomen wat nog veel meer tijd in beslag neemt en, waar van gedacht wordt, echt moet gebeuren. Opa en oma zijn zeer geliefde “kinderdagverblijven” waar soms zelfs eten wordt gekookt voor het hele gezin, een wasje gedraaid en de kinderen pyjama klaar wachten op papa en mama. Bij senioren die hun bedrijf over hebben gelaten aan een van de kinderen of familielid is het maar wat makkelijk als je effe een klus[je] tussen door doet omdat kindlief andere prioriteiten heeft. Vergeet vooral niet de velen die vrijwilligerswerk doen op talrijk gebied. Mantelzorgers, buddy”s, verenigingen, gastvrouwen/heren in diverse zorgcentra, de natuur onderhouden voor de toekomstige bewoners van deze aarde. De vrijwilligers zijn er in veel categorieën. Onze maatschappij stort in als ze allemaal stoppen met hun werk. 

Maar lieve senioren vergeet niet…. Wij moeten dit niet doen, wij willen dit doen omdat het ons een zinnige invulling van de dag geeft. Het wordt ons gevraagd om te doen, we mogen ook nee zeggen. Zeggen we ja! Dan is het een keuze omdat we het leuk vinden. Dit alles geldt natuurlijk niet voor de jonge senioren van onze vereniging. Zij zijn helaas genoodzaakt tot 67 te blijven werken omdat het moet.
 • Woensdag 19 augustus midget golven in Chaam bij de Steengroeve. Vergeet niet u op te geven voor deze gezellige dag. Zoals alle jaren, eten we na afloop met elkaar. Dit alles is op eigen kosten.Vertrek met de fiets vanaf de Leeuwerik om 13 uur. Op eigen gelegenheid? om 13.30 bij de Steengroeve in Chaam. 
 • Elke tweede woensdag van de maand gezellig fietsen. Vertrek 13u vanaf de Leeuwerik. 
 • Elke woensdag ochtend 9u jeu de boules.
Voor alle activiteiten geldt: eigen verantwoording en houd rekening met de ander zodat we gezond 2020 door mogen komen en doorgang is onder voorbehoud als de regels RIVM veranderen.

De puzzel wedstrijd.

Jullie blijven enthousiast puzzelen. De oplossing was: pioenrozen. De winnaar deze maand is Jeanne van de Biggelaer. Zij heeft een tas met een boodschap in ontvangst mogen nemen.

De augustus puzzel kunt u oplossen en voor 20 augustus inleveren op Staaiakker 5, telefonisch 0622820075.

Foto's van de corona zomer.

Ze komen nog steeds binnen. Blijf sturen de zomer [en najaar] zijn nog lang. leg het vast op een plaatje. Kunt u zelf niet fotograferen? Vraag het een ander te doen of bel 0622820075 dan kom ik het voor u doen.

Snuffelen.

In dit hoekje willen we vraag en aanbod zetten. Hebt u iets te leen of weg te geven? Zoekt u iets wat een ander misschien in het hoekje van de kast heeft staan? Heb je planten gestekt en te veel? Staat een kamer of tuinplant in de weg? Vraag het in deze rubriek. Bied het aan of vraag wat je kunt gebruiken. Stuur het naar marjes@van-etten.eu of bel mij 0622820075 en het wordt geplaatst.

-Puzzels van Jan van Haasteren liggen bij Corry Amiabel op zolder. Zijn compleet. Verkopen doet ze niet wel uitlenen aan de liefhebber.

Telefoonnummer: 0640430020

-Te leen: Een leuk dun boekje om door te bladeren hoe kinderen hun opa en oma zien. Marjes van Etten 0622820075

-Te leen: Foto boek met verhalen van 99 jarigen.

-Gratis: theelicht houders, blauw, nieuw in verpakking. 0622820075

-Gratis: dienblad voor 65 jaar. 0622820075

Leuk dat er reacties zijn gekomen op de vorige snuffeltjes. Graag zien wij ook van u snuffeltjes binnenkomen.

Ik wil graag een compliment geven aan Corry dat ze de leuke plaatjes kan vinden om de brief te opvrolijken. Helaas heeft ze effe een computer storing en gaat het deze keer niet lukken. Dat komt bij elke organisatie wel eens voor.

Crea club.

Ik heb het bericht gekregen dat de dekens op 29 juli zijn ingescheept op de boot voor de de Filipijnen. Zodra ze op plaats van bestemming zijn wordt het ons gemeld.

Wij blijven het nog steeds leuk vinden als u ook iets te melden of een tip hebt voor in de nieuwsbrief. Mag ook anoniem geplaatst worden.

Ik las gisteren in de krant dat de relatie tussen China en de VS met de dag slechter wordt. Gezien het volgende bericht deze ochtend zijn er al enkele tekenen dat er verbetering komt in de samenwerking.

Wetenschappers van de NASA hadden een kanon ontwikkeld om te onderzoeken in hoe verre de voorruiten van passagiersvliegtuigen, militaire vliegtuigen en spaceshuttles bestand waren tegen de inslag van rondvliegende vogels. Ze gebruiken daarvoor kippen.

Chinese ingenieurs van de Chinese CMSEO [=Chinese NASA] willen ook graag zo een kanon om de ruiten van hun hoge snelheidstrein te testen. Alle voorbereidingen voor de test werden getroffen en het kanon vuurde een kip af op de aanstormende trein. Die boorde zich door de voor- en achterruit van de locomotief.

De Chinezen stuurde de desastreuze resultaten van hun test naar Amerika en vroegen wat ze moesten doen. Een paar dagen later kwam het antwoord: Ontdooi de kippen eerst.

Blijf lachen want lachen houdt je gezond.

OPLOSSING PUZZEL augustus 2020. Inleveren voor 20 augustus bij Corry in de bus of telefonisch naar Marjes of  via de mail.

Lieve leden van onze KBO Galder-Strijbeek,

Hier is de nieuwsbrief van juni. Nog steeds in corona tijd 2020. Toch ziet het er niet zo somber uit als de eerste nieuwsbrief in deze tijd. Deze kwam uit in april. Er is tussen april en juni wel wat meer ruimte gekomen in vrijheid van beweging. Helaas niet wat wij graag zouden willen en dat is: contact hebben met elkaar via de vereniging.

Na 15 juni worden deze mogelijkheden ruimer maar nog steeds met beperkt aantal personen. John heeft de Leeuwerik al helemaal “corona proof”gemaakt. Toch hebben wij als bestuur nog onze bedenkingen om bv. Een koffie ochtend te houden zodat we elkaar kunnen ontmoeten. In de nieuwsbrief van juli houden wij u hiervan op de hoogte.

Zo ver bij ons bekend heeft geen van u corona gehad met desastreuze gevolgen. Ik mag zeggen dat we dan een goede engel bewaarder hebben. 

Die zorgt altijd voor je weet ik nog van toen ik kind was. Hij was er altijd voor je, stond naast en achter je. Ging er iets verkeerd dan tikte hij je op de schouder. Gabriël was zijn baas die stuurde hem naar jou.We praten altijd over hij, maar was het een hij? Misschien wel een zij. Hij/zij had een lange jurk aan , soms licht blauw, soms zacht roze, had lange blonde haren. Hij/zij gaf me het gevoel te kennen en te weten wat er fout kon gaan. Fijn he dat je dit gevoel van het kind zijn nog steeds op kunt roepen en zeggen: ik heb een goede engel bewaarder, iemand die mij door het leven leidt.

Twee van onze leden zijn ons ontvallen in de afgelopen maand.

Jack van Gestel en Nelly Snoeys .

Ons medeleven gaat uit naar beide families en wensen hen veel sterkte in de komende tijd.

Is het jullie opgevallen dat het briefhoofd van de nieuwsbrief zo mooi is geworden?

Helemaal in kleur. We hebben een nieuwe printer aangeschaft voor de club, uiteraard een kleuren printer en we proberen ook voortaan de nieuwsbrief wat op te vrolijken met foto”s of plaatjes. Verwacht nog niet alles van ons want we zijn nog in de begin fase om het te leren. Corry verdiept zich hierin en leert het mij. 

De puzzle wedstrijd. Wat leuk dat we zo veel reactie”s hebben gehad op de puzzle van

mei. Reden om het in de toekomst voort te zetten. De uitkomst was: puzzelplezier.

We hebben briefjes in een pot gedaan en een onpartijdige “ notaris voor het moment “laten trekken.

Bets van de Wijngaart kwam uit de pot als prijswinnaar. Ze heeft een boeket bloemen in ontvangst mogen nemen. Success met de puzzle van deze maand.

 

 

Groeien de vergeet me nietjes al goed? Er zijn al reacties binnen gekomen dat ze goed opkomen.

Prima zo dan denken we aan elkaar als we ze zien. En de pioenen komen ook mooi open op dit moment. Het bestuur vindt het fijn dat jullie er ook oprecht blij mee zijn.

De vorige nieuwsbrief vroeg ik hoe u deze bizarre tijd ervaart. Er zijn diverse reacties binnen gekomen. Voor enkele valt het erg zwaar dat de structuur van hun leven helemaal overhoop is gegooid en daardoor de sociale contacten helemaal weg zijn gevallen. Ze voelen zich oprecht eenzaam in deze tijd. Ze hebben wel geleerd om te gaan beeldbellen, maar dat neemt het alleen zijn niet weg.

De ander zegt, ik weet dat het niet anders kan, maar het is echt zwaar om zo gebonden te zijn aan huis. We maken er maar iets van het is toch zo.

We hebben oude hobby’s opgepakt en dat bevalt me goed.

Een van die hobby’s die naar voren kwam was foto’s maken.

Een idée is geboren. We willen vragen aan jullie om foto’s te maken met als thema:

Zomer 2020. Daar kun je alle kanten mee uit. Lever ze in voor 1 december en met de kerstviering laten we zien hoe jullie het ervaren hebben.

We vragen niet om foto met technische hoogstandjes maar gewoon wat je ziet om je heen.  Ook niet leden mag je vragen dit te doen. 

Stuur ze door naar Corry [galder@live.nl]  of Marjes [marjes@van-etten.eu ] we zien ze graag tegemoet.

Grensklanken  jullie hebben de boodschap gelezen in BN De Stem: voor het zingen de kerk uit. 

Nooit geweten dat jullie zoveel vocht uitstoot hebben.

Jos Bleukens, onze begeleider, doet jullie veel groeten vanuit Hoogstraten. Het enige optreden dat hij heeft gehad is in de tuin van een verzorgingshuis. Hij oefent nog wel elke dag op zijn accordeon en kan zo de draad weer op pakken als het mag.

Voor onze rekenmeesters onder ons las ik het volgende:

Je bent 27 jaar en wordt vader of moeder van een baby. Als die 14 is ben jij 41, 11 jaar later ben jij 52en je kind 25. Zo gaat de rekenkundige reeks om de 11 jaar verder: 63-36, 74-47, 85-58, 96-69. 

Als het niet klopt, Ik heb het niet verzonnen. Antonio Muylle was de schrijver.

Lieve mensen blijf gezond en zorg goed voor elkaar. 

Je staat er niet alleen voor.

Lieve leden van onze KBO,

Weer geen normale nieuwsbrief met een strookje om in te vullen voor een activiteit. Wij hopen dat dit snel weer kan. Het bestuur zit te popelen om weer aan de slag te gaan voor jullie.

Dat wij jullie niet vergeten willen wij laten blijken met het zakje zaadjes van vergeet mij nietjes dat bij deze nieuwsbrief zit. Er is vast wel een hoekje in de tuin of een bloembak waar je het kunt zaaien, elke keer als je het ziet weet je dat we aan elkaar denken en goed voor elkaar zorgen.

Jullie zorgen ook goed voor ons, bestuur, door de reacties die we krijgen en uw naasten die het ook waarderen dat wij jullie niet vergeten.

De eerste keer dat u een corona brief kreeg werd gezegd dat alles opgeschort werd tot half april, nu is alles al opgeschort  tot half juni. Als we logisch nadenken weten we eigenlijk wel dat het tot september kan worden. Wie had dat gedacht toen die eerste brief kwam.

De media besteed er dagelijks veel aandacht aan. Je kunt de tv of radio niet aanzetten of het gaat over corona. Je wordt er somber van. Daarom is mijn advies: kijk er niet van weg want het is er nu eenmaal en we moeten ons aanpassen. Maar kijk selectief, bv een keer per dag het journaal om op de hoogte te blijven en verder zoek kanalen op waar een ontspannen programma op is. Met muziek of komische serie.   Het geeft verlichting in je hoofd. 

Graag zou ik van u horen hoe u het ervaart. Bent u creatiever geworden met het opzoeken van contacten? Hebt u nu face time, video bellen, skypen ontdekt? pakt u eerder de telefoon dan voorheen? Of brengt het misschien ook een bepaalde rust over u? Bent u meer in en om huis bezig met iets waar u voorheen niet zo snel aan dacht? Meer boeken lezen, tekenen, schilderen, puzzelen of wat dan ook.

Het kan ook zijn dat het u somberder maakt en dat u het niet meer zo ziet zitten. Ook dat mag u zeggen. En ook dan mag u aangeven welke behoefte u hebt om dit te verlichten. Pak de telefoon en bel mij of stuur me een mail of app met uw ervaring dan kan ik bij de volgende nieuwsbrief vertellen hoe andere leden er mee om gaan. Zie hiervoor boven aan de brief het nummer. Dit zal ik doen zonder namen te vernoemen. 

Bij deze nieuwsbrief hebben we als extra een kruiswoord puzzel gedaan.  Geef de oplossing door via mail, app of telefonisch naar 0622820075.  Bij Corry in de brievenbus staaiakker 5 kan ook. 

In de volgende nieuwsbrief geven wij de uitslag. Er wordt een prijs uitgeloot onder de goede inzending.

Voor onze gym leden

Max, jullie coach, heeft gevraagd of jullie thuis oefeningen blijven doen. Het programma “in beweging”, wat elke dag wordt uitgezonden op tv, is een goeie tip van hem. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de gym leden, het is voor iedereen een goede tip om vitaal te blijven.

Als besluit van deze nieuwsbrief:

Veel leesplezier met de ONS.

Leef in goede broeder- en zusterschap, zorg goed voor u zelf want u bent het waard.

Een zorgzame groet.

Lieve leden van onze KBO Galder-Strijbeek,

Deze keer een ongebruikelijke nieuwsbrief bij de ONS.

Geen leuke activiteiten waar u zich voor op kunt geven, geen activiteiten die u in uw agenda moet zetten voor de komende maanden. Wij kunnen ze niet plannen omdat we niet weten hoe lang de “geest”corona nog rond blijft dolen in ons land en wereld wijd. En worden alle beperkingen opgeheven dan zal dat vast stapsgewijs gaan en hoe dat is? Niemand weet het. 

Er stonden al excursies voor mei en juni op de rol, deze gaan zeker niet door. De midgetgolf in juli was al gepland, daar kunnen we nog niets over zeggen.

De geplande jaarvergadering van 1 april verschuiven we naar november.

We waren al een leuke dagtocht in elkaar aan het zetten maar die verschuiven we naar het volgende jaar.

We hopen dat de wekelijkse activiteiten als eerste weer mogelijk worden want dat is waar we onze contacten en gezelligheid vinden.

U ziet wel: het bestuur is volop in beweging maar we zijn niet zichtbaar.

Bij deze ONS zit ook een folder over de belcirkels vanuit KBO Brabant georganiseerd. Lees het door en hebt u hier behoefte aan meld u dan aan. Hebt u twijfels om mee te doen neem dan contact op met bovenstaand nummer of iemand anders van het bestuur. 

Wellicht vindt u het fijner om in deze tijd met een bekend iemand te bellen. Dat kan ook.  Neem ook dan contact op met Jeanne 0623060552, Corry 0640430020 of Marjes 0622820075.

Wij zijn onze ONS bezorgers erg dankbaar dat zij ,ondanks alle opgelegde beperkingen, toch onze postbodes willen zijn. Dankzij hun kunnen wij met elkaar in contact blijven.

We geven ze vanuit ons hart een welgemeend applaus. 

Rest mij nog te zeggen: Zorg goed voor elkaar en vooral voor jezelf. En weet met de lente komt de zon,  alles wordt weer groen er is weer leven in de hele natuur en ook bij ons.

Samen kunnen wij het maken.

Namens het bestuur van onze krachtige KBO

Het jaar begon 2020 begon zo mooi. Vol energie was er al een programma klaar voor het eerste half jaar van de vereniging. We gaan veel mooie momenten mee maken.

Na de Nieuwjaar receptie draaien de activiteiten op volle toeren. Het rik concours is begonnen, de grensklanken repeteren voor diverse optredens er is  een ochtend gepland met de  peuters van de dag opvang, de sportgroep is na de feestdagen opgestart, fietsen wandelen voor zo ver mogelijk en ook de crea groep en koersbal.

Carnaval was een hele leuke middag met erwtensoep, roggebrood met spek en de pannenkoeken liefdevol gebakken door Miel, Maria en Nico. Als kers op de carnavals taart een optreden van cabaretgroep die onze lach spieren lieten werken.

En dan…… wordt het stil. Corona komt in het land en legt alles stil. Geen gezamenlijke activiteiten meer. Dat wil vooral zeggen: elkaar niet meer ontmoeten voor een praatje. En dat hakt er in bij ons allemaal. Het bestuur vindt het ook moeilijk om hier een weg in te vinden. 

Niet te lang het hoofd laten hangen en schouders er onder: wat kunnen we wel betekenen voor elkaar? De postbodes wordt gevraagd of ze de ONS met nieuwsbrieven nog rond willen brengen. Heel veel dank aan deze mensen want niemand haakt af.  In de nieuwsbrief worden telefoonnummers geplaatst waar de leden gebruik van kunnen maken als ze willen.

April: hoe lang gaat het duren? Niemand weet het maar een ding is zeker: we zijn er niet zomaar van af. Een keer per maand willen we een contactmoment hebben met de leden persoonlijk. Allemaal.

Zakje vergeet me nietjes zaadjes,  paas chocolade, met koning dag een tompouce, bos pioenrozen. Dit alles is thuis aan de deur gebracht door een lid van bestuur. Voor de komende maanden staan er nog meer attenties gepland. 

In de nieuwsbrief is een puzzel geplaatst met daar aan een prijs gekoppeld voor de goede inzenders.

We vragen een foto door te sturen, liefst met een verhaal er bij, hoe ervaar ik deze tijd. Mag heel divers zijn. We zoeken geen foto technische hoogstandjes, gewoon wat je ziet en wat je wil delen met ons. 

We gaan er voor om deze tijd positief door te komen.

Namens het bestuur

Marjes van Etten

Dagreis KBO Galder- Strijbeek en KBO Alphen.

Op woensdag 18 september jl. hebben de KBO’s van Alphen en Galder – Strijbeek samen een dagreis gemaakt. Met 48 personen hadden we een volle bus. Het doel van de reis was Berlicum en Den Bosch. In Berlicum hebben we de grootste kamelenmelkerij van Europa bezocht. We werden ontvangen met met koffie/thee en een plak cake, waarna een uitgebreide presentatie volgde. De Kamelenmelkerij Smits is in 2006 opgezet door Frank Smits, toen nog een student aan de HAS in ‘s-Hertogenbosch. Kamelenmelk een van de gezondste dierlijke melksoorten. Het leek Frank zo interessant om kamelen te melken, dat hij hier werk van heeft gemaakt. De gemeente Den Bosch heeft in 2006 op de hoek van de Rompertse baan – Wethouder Schuurmanslaan een stuk grond van ongeveer 3⁄4 hectare tijdelijk in bruikleen gegeven. Hier hield hij 3 kamelen. Via Cromvoirt is hij in 2010 in Berlicum terecht gekomen, waar hij nu 100 kamelen houdt. Een derde deel wordt dagelijks gemolken. Een kameel geeft alleen melk als haar kalf erbij staat. Van de melk wordt o.a. brood, likeur, crème, zeep en verpakte melk gemaakt. De producten gaan de hele wereld over. Na een rondleiding over het bedrijf en in de stallen konden we in het restaurant kamelenmelk proeven en werd ons een heerlijke lunch aangeboden.

Hierna werd het tijd met de bus naar Den Bosch te rijden. We werden naast de Sint Jan afgezet. De meeste mensen hebben deze prachtige kathedraal even van binnen bewonderd om daarna, gezien het fantastische weer, een uurtje neer te strijken op een naastgelegen terras. Hier kwam al snel bier, fris, wijn en de bekende Bossche Bol op tafel. Op de afgesproken tijd waren we bij het vertrekpunt voor een rondvaart met drie boten op de Binnen Dieze. De Binnen Dieze werd gebruikt als watervoorziening, wasplaats en visplaats, maar ook als afvalstort. Tot ongeveer 40 jaar geleden was het water nog een open riool. Door aanleg van een rioolstelsel in de stad verdween de Binnen Dieze langzaam. Daar werd in 1972 een stokje voor gestoken. Het vaarwater werd beschermd stadsgebied. Het water onder de stad is nu met recht een van de historische trekpleisters van 's-Hertogenbosch! De schippergids vertelde over het ontstaan van de Binnen Dieze en de restauratie van de muren, over kluizing en togen. Na het passeren van de Kruisbroeders hekel kwamen we buiten de vestingstad uit op de Singelgracht. Vervolgens kwamen wevia De Groote Hekel weer bij het beginpunt.

Hierna heeft de bus ons weer in Alphen en Galder afgezet. Alle deelnemers waren erg enthousiast over de reis en het samen op stap gaan met twee KBO’s. Dat laatste is zeer zeker voor herhaling vatbaar. Dank aan de mensen die het initiatief genomen hebben om twee KBO’s dichter bij elkaar te brengen.

Geschreven door een deelnemer aan de reis.

De initiatiefnemers hebben het met veel plezier gedaan en vinden het fijn dat het een succes was met zeker een vervolg in het nieuwe jaar.

De afdeling Galder-Strijbeek hebben na afloop nog een gezellig diner gehad bij de tijd in Rijbergen en hebben nagepraat over de fijne dag.

Oproep: vanuit de oprichters van de Isidorus kapel in Strijbeek is bij ons de vraag neergelegd of wij iemand hebben voor het onderhoud hiervan. U hoeft geen lid te zijn van onze senioren groep, vindt u het gezellig om het met uw buurman/vrouw te doen? ook prima. Graag reactie naar marjes@van-etten.eu.

Update senioren KBO Galder-Strijbeek

Al even niets meer gehoord van ons. We zijn nog springlevend en hebben een fijne zomer met activiteiten gehad.

Met de kermis, op 30 juni, hebben we een spetterende lunch op tafel gezet voor de inwoners van Galder en Strijbeek. Iedereen heeft lekker gegeten op die dag, de kinderen van de jeugdbelangen hebben de middag gevuld met een zeskamp. U ziet: jong en oud gaat heel goed samen. Het ledenmagazine van KBO Brabant heeft ook extra aandacht geschonken aan deze activiteit met een verslag in het september nummer.

17 juli midgetgolf in Chaam bij de steengroeve. Een leuke dag voor de sportieve mens en ook als je het gezellig vindt om op het terras een drankje te doen. We huren dan een blokhut af waar we een eigen terras hebben en kunnen eten na afloop.

Als u dit leest zijn wij naar de dokter geweest. Niet voor een kwaaltje links of rechts maar naar het dokters museum in Hilvarenbeek. Twee leden hebben een mooie fietstocht uitgezet om er te komen en die niet kan fietsen gaan met de auto.

18 September maken we een busreis, samen met KBO Alphen gaan we naar de kamelen boerderij in Berlicum en bezoeken we Den Bosch met een rondvaart door de Binnen Dieze. Kosten van deze dagtocht €55,- voor leden €60,- voor niet leden. Het is inclusief vervoer, koffie, uitgebreide lunch, rondleiding bij kamelen boerderij, rondvaart Binnen Dieze Den Bosch.

KBO Rijsbergen geeft een toneel uitvoering rondom 75 jaar bevrijding. 25 oktober 15u gaan wij dit toneel stuk kijken. Hebt u belangstelling? Entree €5,- ook niet leden kunnen kaartjes bestellen en bij ons aan sluiten.

U leest het goed: wij zitten niet stil, zijn volop in beweging.
Wenst u informatie over een van onze activiteiten: 0622820075 of mail: marjes@van-etten.eu.

De kermis voorbereidingen in Galder zijn in volle gang. Met veel enthousiaste vrijwilligers jong en oud gaan we het weer mogelijk maken dat deze traditie voort kan blijven bestaan. Velen onder u weten het wel maar toch willen wij enige uitleg geven.

Doordat het van hogerhand niet meer mogelijk was om in Galder nog een kermis te laten draaien, is er een enthousiaste groep opgestaan, om deze traditie niet verloren te laten gaan.

Dit betekent wel dat alles op eigen kracht moet gebeuren voor zowel financiën als organisatie. Een hele klus die vorig jaar met een gevarieerd programma en goede afspraken met exploitanten wonderwel goed is gelukt. Zeker voor herhaling vatbaar in 2019.

Vrijdag is de opening met een dorps-BBQ, zaterdag gaan de spelen van start, zondag gaan wij senioren van 12-14 uur een lunch verzorgen, daarna neemt jeugdbelangen het over met spelen. 

Al deze dagen is er muzikale omlijsting.

Voor het hele programma met details leest u vast nog meer op de site of in dit weekblad.

Wat gaan wij Senioren-KBO doen op zondag 30 juni:  met veel vrijwilligers verzorgen wij een uitgebreide  lunch, helemaal ”self made”  zoals het afgelopen jaar met succes. Laat u ook dit jaar weer verrassen en schuif aan in de gezellige tent op het plein bij de Leeuwerik. Het is voor iedereen, elke leeftijd, ook van buiten Galder en Strijbeek bent u welkom.  Voor de senioren een idee om met kinderen en kleinkinderen de kermis te bezoeken en dit als start daarvan te maken. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Volwassenen €8,50 en kinderen tot 12 jaar €3,50.

Opgeven kan: marjes@van-etten.eu of telefonisch 0622820075 

Kaarten kopen kan ook als ze bij u aan de deur komen van de kermiscommissie. Dit is alleen in Galder. 

Noteer de datum: 30 juni voor de lunch.  Aanvang 12 uur.

22 juni bezoeken we hondenpension Hogendonck in Strijbeek.

Arinda en Ton Braspenning hebben een hondenpension en dagopvang midden in de natuur in het Strijbeekse buitengebied. Wij mogen een kijkje gaan nemen hoe het daar reilt en zeilt.

Om 10 uur zijn wij welkom en krijgen we uitleg hoe ze daar te werk gaan met onze viervoeters.

Er zijn geen kosten aan verbonden. Wel graag opgeven. Dit kan bij Corry, Staaiakker 5 in Galder of via bovenstaand mailadres.

We zien iedereen graag terug bij onze activiteiten.

De senioren gaan gezond de zomer in

We hebben onze jaarvergadering achter de rug en we kunnen zeggen dat we erg blij zijn met zo veel positieve inzet en reacties van onze leden. Hier kunnen wij als bestuur met frisse zin mee verder tot de volgende jaarvergadering in 2020.

Na de koffie met koffiekoeken, minder gezond maar wel lekker, deed onze voorzitter het welkom woord en gedenkt onze dierbaren die er dit jaar niet bij kunnen zijn.

Verkiezing nieuwe leden van bestuur is niet nodig. We zijn geen van allen aan het einde van een termijn en we willen ook niet tussen tijds aftreden. Als er leden zijn die graag een tijdje mee draaien om te weten wat wij zoal doen mogen dit geheel vrijblijvend doen. Het wil niet zeggen dat ze dan een plaats in moeten nemen binnen het bestuur. Het mag wel als er een vacature komt maar het moet niet.

De notulen van jaarvergadering en  jaarverslag 2018  worden voorgelezen en goed bevonden door de leden. Dit zelfde geldt voor het financiële verslag. Na ondertekening van de voorzitter beginnen secretaris en penningmeester aan een schoon nieuw jaar.

Bij de mededelingen worden alle vrijwilligers die ons ondersteund hebben heel hartelijk bedankt. Jan Vergouwen en Jan Gooyers met vernoeming omdat zij vele jaren elke maand een fietstocht hebben uitgezet en per 1 januari hiermee zijn gestopt. Twee andere leden hebben dit stokje overgenomen. Tevens hebben we een beroep gedaan op de leden om zich te melden als vrijwilliger voor het verzorgen van de kermis brunch/lunch. Na het onverwachte grote succes van 2018 met 250 deelnemers hieraan en helemaal op eigen kracht van de KBO heeft de kermis commissie gevraagd of wij het weer willen doen.  Zonder deze vrijwilligers zullen we zeker nee zeggen op dit verzoek. Hier over horen jullie vast nog meer in de loop van het jaar.

De contributie blijft ongewijzigd op €20,- als men bij sommige activiteiten een minimale bijdrage wil doen kan dit. Het is toch geen geld, weinig verenigingen waar je voor dit bedrag een jaar lid van bent, elke week diverse activiteiten en daar boven op elke maand een activiteit extra waarbij we bedrijven/ musea bezoeken of actief bezig kunnen zijn. 

De uitslag van het rik concours  is bekend gemaakt. Dit jaar waren er twee concoursen gedaan een in het najaar 2018 en een in winter 2019. De deelname en ambiance waren prima.

Na de pauze kwam de dokter langs.  Dokter Jan van Eijck uit Hilvarenbeek. Met dokterstas vol attributen om de gezondheid te checken en , voor onze vrouwen niet meer van toepassing, te helpen bij de bevalling. Het was niet van deze tijd gelukkig het was allemaal uit het dokters museum in Hilvarenbeek. Na al zijn smeuïge verhalen is onze conclusie: heel veel dingen van de vorige eeuw[en] zijn nog steeds actueel maar wat zijn we blij dat de wetenschap van nu ons kan helpen om gezond te leven.

Om terug te komen op de boven titel van dit verhaal: 15 april is er een workshop om gezond te blijven wonen in Galder- Strijbeek.   Deze workshop is bedoeld voor ALLE senioren van Galder-Strijbeek. Geen kosten aan verbonden. Het woord zegt het al: WORKshop we zullen actief zien en horen hoe we gezond kunnen blijven. Ook een tip om gezond te blijven:

 • Hoofd en voeten warm
 • Vul matig uwe darm
 • Zet de poort goed open
 • En laat de dokter naar de kloten lopen.

Voor iedereen fijne paasdagen onze Jan op de foto heeft de haas al gevangen en stuurt hem naar jullie allemaal om eieren te brengen. 

 

Contactgegevens KBO

 • Jeanne Maas
  076-5612638
  Jeanneenkees@casema.nl
 • Marjes van Etten
  0622820075
  marjes@van-etten.eu

Activiteiten KBO

Effen buurten


Iedere week: jeu de boules

Iedere maand: fietsen

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail