Het Markdal en alles wat er te beleven is!

Markdal: 8 kilometer aan meanderende rivier erbij

De vereniging Markdal zet zich hier al jaren voor in. Lees hier.

De Mark bij Galder, september 2020

Plannen vereniging Markdal

22-08-2016|| Kijk naar de laatste presentatie van medio juli 2016 van de plannen in het  Markdal. Kijk naar waar de mark gaat meanderen en waar nieuwe fietsroutes zijn gepland. Lees meer...

Zeldzame vogel in de Mark bij Galder

De dodaar is een schuw vogeltje en bevindt zich meer onder dan boven water. Het vraagt het nodige geduld om hem te vinden.  In Nederland wordt het aantal broedparen geschat op 1800 tot 2500.Reden om de Mark dodaars met enige trots te presenteren. ( met dank aan Cees van Raaij)

 

Toekomstplan markdal

Het Markdal: plan van meerwaarde weer een stapje dichterbij!

 

01-12-2015|| plan van meerwaarde weer een stapje dichterbij. Plan is na gesprekken met bewoners en betrokken partijen verstrekt aan beide gemeenten. Lees het definitieve plan van meerwaarde ' perspectief voor het Marktdal' Lees meer...

 

20-11-2015|| Een werkgroep van de vereniging heeft zich bezig gehouden met de visie op het landschap en haar cultuurhistorie van het Markdal. Onlangs is deze visie gepresenteerd. Lees meer... Daarnaast presenteert de werkgroep een visie over water en natuur. lees meer...

Kanovaren

Kanovaren over de Mark. Sinds 2014 organiseert Kanoverhuur Galder kanotochten op de Mark. Kanovaren is een leuke en ontspannen activiteit. Je kunt ontdekt de mooie natuur vanuit BelgiĆ«, langs Galder tot Breda vanaf een andere kant.
Lees meer...

Rondrit Oorsprong Mark

 Een fietstocht naar de bron van de Mark. Een uitgebreide beschrijving van markante plaatsen langs de Mark vanuit Galder naar haar oorsprong, een landweggetje dat Marckstraat wordt genoemd. Een laagte in het veld markeert de plek waar wat kleine poelen te vinden zijn: de Bron!  Bekijk de gehele fietsroute... ( met dank aan Gerrit Wittenberg)

Het markdal (Boven) tussen de natuurgebieden Strijbeekseheide, Mastbos en Galderse Heide

Klik op logo Vereniging Markdal

Galder en Strijbeek aan de Mark

Het Markdal

Het Markdal dankt zijn naam aan de beek De Mark, die door de weilanden ten zuiden van Breda stroomt. Dankzij de inzet van Natuurmonumenten heeft een deel van De Mark haar oorspronkelijke slingerende loop weer terug. Aan weerszijden van de beek groeien wilgen en elzen.

Ruimte voor de natuur

Natuurmonumenten wil met andere natuurorganisaties de natuur in het Markdal weer alle ruimte geven. Daarom zijn ook langs de beek natuurlijke oevers gegraven. De kracht van het stromende water heeft op sommige plaatsen steile oevers uitgesleten waar ijsvogels en oeverzwaluwen nestelen.

Lees meer op de site van natuurmonumenten......

Waar