Buurtpreventie: Meld u ook aan voor de whats app groep!

Hoe is buurtpreventie georganiseerd? De werkgroep Verkeer en veiligheid heeft buurtpreventie opgezet voor het gebied Galder, Strijbeek en Notsel. De aangesloten bewoners ontvangen mailberichten (BCC) over gebeurtenissen, inbraken, informatie over anti-inbraakmaatregelen, politie en de gemeentelijke veiligheidscoördinator. Daarnaast zijn er WhatsApp-groepen waarop bewoners elkaar informeren bij verdachte situaties.

Het gebied is onderverdeeld in "wijken" met elk een contactpersoon. Zo wordt een waarschuwing of bericht eerst lokaal verspreid en indien nodig doorgemeld aan alle contactpersonen en "wijken".

De contactpersonen met hun "wijken" zijn:

Lisette Lentsvelt voor: Galderseweg van Belgische grens tot aan bebouwde kom en Kerselseweg t/m nummer 6.

Jan de Hoon voor: Galderseweg van bebouwde kom tot aan Leeuwkesdries, Ballemanseweg bebouwde kom, Huiswei en St Jacobsstraat van Ballemanseweg tot veldkapelletje.

Anja Bastiaansen voor: Ballemanseweg buiten bebouwde kom, Rijsbergsebaan en Kerselseweg tot aan nummer 6.

Jethro Groenheide voor: Leeuwkesdries, Gaarshof en Staaiakker.

Frans Snijders voor: Smidshof.

Louis Jochems voor: St Jacobsstraat vanaf veldkapelletje tot Knooppunt, Bouwerij, Korenbloem en Bolderik.

Karel Buijs voor: Bosakker, Wilgenakker en Berkenakker.

Joost van der Velden voor: Galderseweg vanaf Leeuwkesdries tot aan gemeentegrens Breda en Moerstraat.

Wendy Aarts en Susan Verkooijen voor: Strijbeekseweg van Belgische grens tot nummer 34 , Goudbergseweg, Markweg en Inneem.

Alain Daubioul voor: gebied Notsel en Strijbeekseweg vanaf 34 tot viaduct A58.

Hoe aan te melden:

Aanmelden voor mail en/of WhatsApp berichten kan met vermelding van uw naam, adres en g.s.m-nummers(s) op: buurtpreventie@galder-strijbeek.nl 

Hoe met WhatsApp te handelen bij verdachte situatie:

Allereerst blijft het lastig een situatie te beoordelen, maar het is in de regel beter te veel te melden dan te weinig.

Beoordeel of directe inzet van de politie nodig is. Is dit zo, bel dan direct 112. Maak daarna een bericht op WhatsApp en geef duidelijk aan of 112 wel of niet gebeld is. Beschrijf de situatie en geef kenmerken door van persoon(en), kleding, auto, kenteken, straatnaam en looprichting. Geef geen suggestieve informatie en maak geen discriminerende opmerkingen. Maak indien mogelijk foto's van situatie, persoon(en) en voertuigen. Ga voor uw eigen veiligheid nooit alleen de confrontatie aan.
Boekje veiligheid voor senioren

Informatie voor senioren

Van de gemeentelijke medewerker Crisisbeheersing en veiligheid het verzoek de informatie in de bijlage te verspreiden.

De informatie is vooral gericht op senioren en juist deze groep beheerst gebruik van internet dikwijls niet. Voor u de taak de informatie door te geven aan (groot)ouders en senioren buren.

Buurtpreventie Galder-Strijbeek (FG)  Lees meer...

Maak Galder en Strijbeek veilig!

Camera in beeld

Veel ondernemers gebruiken camera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. Ook steeds meer particulieren gaan hun eigendommen beveiligen met camera’s. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt. Lees meer...

Whatsapp ?

Whatsapp blijkt een effectief wapen in strijd tegen inbraak en vandalisme. 

Er zijn inmiddels steeds meer WhatsApp buurtwachten die op lokale schaal een buurt  veiliger proberen te maken (deels ook op Twitter of Facebook). Gebruikers kunnen met WhatsApp gratis met elkaar berichten uitwisselen en bestanden delen. Precieze cijfers zijn bij de Nationale Politie niet bekend, maar uit een rondgang op internet blijkt dat buurtbewoners het afgelopen halfjaar in tientallen gemeenten een ‘digitale buurtwacht’ hebben gevormd.Hieronder een aantal initiatieven op een rij waarin zowel politie, burgers als ondernemers initiatiefnemer kunnen zijn. Ken jij er ook nog een? Laat het weten en we voegen het toe in onderstaand overzicht.
Voor voorbeelden uit de regio Lees meer...

Cameratoezicht als middel om diefstal te voorkomen.

30-09-2015||  Het zou heel makkelijk zijn om Galder  en Strijbeek te beveiligen door Camera's te plaatsen op de drie invalswegen. Dit recht is voorbehouden aan gemeente en politie. 

Cameratoezicht op openbare plaatsen

Gemeenten mogen camera’s op openbare plaatsen hangen als dat noodzakelijk is om de openbare orde te handhaven. Openbare plaatsen zijn gebieden die voor iedereen toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld uitgaanscentra, wegen en pleinen. Er gelden wel enkele voorwaarden voor het cameratoezicht door gemeenten.

Voorwaarden cameratoezicht gemeente

Belangrijke voorwaarden zijn:

  • Andere maatregelen zijn niet voldoende gebleken om de openbare orde te handhaven.
  • De inzet van camera’s staat niet op zichzelf, maar gebeurt in combinatie met andere maatregelen. Zoals (betere) straatverlichting of toezicht op straat.
  • De gemeente moet mensen informeren over het cameratoezicht, bijvoorbeeld met bordjes.
  • De gemeente mag de camerabeelden niet langer dan 4 weken bewaren.


Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft bepaald dat opnames die beveiligingscamera's van personen maken, vallen onder Europese regels voor bescherming van privacy. Het gaat specifiek om camera's die personen aan hun huis hebben bevestigd en op de openbare weg hebben gericht.

Een camerabeeld opgenomen op de openbare weg valt onder persoonsgegevens, omdat mensen te herkennen zijn aan fysieke kenmerken. Daarom valt het onder de regels van de bescherming van persoonsgegevens, redeneert het Hof. Er zijn wel uitzonderingen, zo staat te lezen in de uitspraak. Als iemand zijn eigendom, gezondheid of leven beveiligt door de camera op de openbare weg te richten, is dat wel toegestaan.


Beveilig uw huis met goed hang en sluitwerk! Maximaliseren
Burgernetbericht Maximaliseren
Oproep aan ondernemers om deel te nemen aan informatiebeurs ! Maximaliseren
Buurtpreventieteam zoekt nog enkele vrijwilligers ! Maximaliseren
Dorpsraad start samen met politie buurtpreventieproject Maximaliseren
Politie waarschuwt voor Engelssprekende klusjesmannen Maximaliseren


Politieberichten regio Galder-Strijbeek
 

 Volg de laatste politieberichten in deze regio. Lees meer...

 

Wijkagent Bas Douze

Werkgebied:
Alphen-Chaam, Glader, Strijbeek, Bavel AC
Telefoonnummer:
0900 - 88 44

Filmpje politiekeurmerk veilig wonen ! klik op foto !

De donkere wintermaanden staan voor de deur. Vaak een gezellige periode zo rond de feestdagen. Maar ook een tijd waarin traditiegetrouw de meeste inbraken worden gepleegd. Aan onverlichte woningen zien inbrekers 's avonds dat bewoners niet thuis zijn. Bovendien zijn er minder mensen op straat, waardoor er minder zicht is op verdachte situaties.

Om te voorkomen dat inbrekers tijdens deze donkere dagen hun oog op uw woning laten vallen, kunt u er zelf voor zorgen dat u het deze inbrekers niet te makkelijk maakt. Hoe u dat kunt doen? Nou zo:

tip 1Goed afsluiten? Sleutel omdraaien! Lees meer...


tip2: Niet thuis ! licht aan ! Lees meer...


Inbraakgolf in Galder-Strijbeek

Enige tijd geleden hadden we een behoorlijke stijging van het aantal woninginbraken in Galder en dan met name aan de  Galderseweg  en de Gaarshof. Op het kaartje kunt u zien over welk gebied we het hebben.

In de meeste gevallen vonden de inbraken plaats in de late avonduren en nacht en werd aan de achterkant ingebroken.

Er werd gezocht naar geld, sieraden, mobieltjes en laptops. Dus zaken die gemakkelijk te vervoeren zijn en bijna overal wel in huis zijn.

U kunt uzelf helpen door uw huis goed af te sluiten met deugdelijk hang en sluitwerk. Goede verlichting werkt ook preventief.

U kunt ons helpen door ons te bellen als u iets ziet wat verdacht of ongewoon is. U mag, als het echt spannend is ook 112 bellen, dan kunnen we er vlugger zijn.

We hopen dat we op deze manier gezamenlijk iets kunnen doen tegen deze ergerlijke inbraken.

Met vriendelijke groet,
Frie van Rijsbergen
Wijkagent


Thuis   |   Servicepunt   |   Galder-Strijbeek   |   Ondernemend   |   Natuur & Recreatie   |   Jeugd   |   Senioren   |   Dorpsraad