Matinee Vier Jaargetijden buitengewoon goed ontvangen

Voor de negende keer hebben we kunnen genieten van een muzikale bijeenkomst, georganiseerd door De Vier Jaargetijden in de Sint Jacobskapel in Galder. Deze bijeenkomst op 19 mei 2019 stond in het teken van het voorjaar.


De meimaand staat voor de ontluikende natuur en in deze maand hebben we speciale aandacht voor alle moeders. Zoals gebruikelijk werd deze bijeenkomst omlijst door muziek van plaatselijke muzikanten. Willeke Loermans sprak een woordje vooraf en heette de mensen in de volle kapel welkom. Zij vertelde in het kort het programma van de middag.


Heidi Wouters, Marian van Aert en Frank Roelands hadden naar aanleiding van een parabel liederen uitgekozen, die erg goed ontvangen werden. Dit gelegenheidstrio zong o.a. Candle in the Wind, Ave Maria van Beyonce, Het dorp, en If tomorrow never comes. Tussen de nummers werd door Riet Rutten de parabel: moeders verjaardag voorgelezen en vertelde Lars Peetam waarom juist de maand mei Mariamaand was.


Tot slot bedankte Willeke de toehoorders en vroeg zij, of er misschien ook mensen waren, die een volgende keer mee wilden denken over de inhoud van een bijeenkomst in december.

Concert met Galders tintje 

Zondag 19 mei vindt in de Sint Jacobskapel in Galder weer een uitvoering plaats in de concertreeks ‘De vier jaargetijden’. De muzikale begeleiding wordt deze middag verzorgd door een onlangs, per toeval, ontstaan trio bestaande uit Frank Roelands, Marian van Aert en Heidi Wouters. Zij brengen deze middag merendeels bekende nummers ten gehore, die vooral door de 3-stemmige samenzang mooi tot hun recht komen. De uitvoering duurt van 13.15 tot 14.30 uur. U bent vanaf 13.00 uur welkom. De toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Laat je verrassen door de muziek en de intieme sfeer van de prachtige historische Sint Jacobskapel. 

Frank Roelands 

Frank is al op jonge leeftijd begonnen met drummen. Dit combineerde hij steeds vaker met backing-zang. Naast slagwerk en zang heeft hij notenleer gevolgd en heeft hij bij de fanfare trompet leren spelen. Momenteel is Frank nog steeds actief bij de fanfare waar hij bas/sousafoon speelt. Frank drumt ook nog in diverse bands en reeds geruime tijd zingt hij solo wat hem met zijn aangenaam warme stem overigens zeer goed afgaat. 

Marian van Aert 

Marian is al vele jaren bekend als zangeres van diverse bands. Zo maakte zij haar debuut als front zangeres bij de coverband Detsit en later bij Jubider, beiden zeer bekend in Galder en omstreken. Ook bij Popkoor Flame o.l.v. John Sprenkels heeft zij samen met vele Galderse leden met plezier gezongen. Marian zingt ook al jaren mee met gelegenheidsbands zoals Lexusband uit Chaam en ook met de Band with Friends tijdens het Galders Feestweekend. Momenteel zingt Marian bij easy listening bandje Feel Good. Marian haar genre qua zang 

varieert van Pop-Rock tot Nederlandstalig en ballads. 

Heidi Wouters 

Heidi is begonnen met zingen tijdens de kampweken van jeugdwerk Baarle. Zij zingt nu ruim 15 jaar bij Rich Danny and the Wealth, een 8-koppige band uit Weelde. Enige tijd terug heeft zij samen met Elke de zang bij de band Guess verzorgd. Momenteel zingt Heidi, naast Rich Danny, samen met Marian bij Feel Good en staat zij ook op het podium tijdens het Galders Feestweekend. Heidi zingt graag Pop-Rock en ballads. 

De kerstbijeenkomst die zondag 9 december jl. in de serie “De vier jaargetijden” plaatsvond, zorgde in Galder voor een volledige gevulde St. Jacobskapel. 

Al voor de officiële opening klonken  de kerstliederen van het Gelegenheidskoor onder leiding van Jacques van Aert.  

In haar openingswoord gaf Willeke Loermans namens de werkgroep een overzicht van het programma en heette zij alle aanwezigen welkom, met een bijzonder woord van welkom voor de burgmeester van Alpen-Chaam, Joeri Mines, en de pastor van de R.K. Parochie van de Heilige Familie, Lars Peetam. 

Kerstliederen. De aanwezigen kregen een mix van eigentijdse en traditionele kerstliederen te horen die met veel enthousiasme  werd gezongen. Ook de zangstijl was gevarieerd: van close harmony tot indrukwekkende soli. 

Verhalen. Ook bijzonder waren de persoonlijke kerstvertellingen. Vier generaties vertelden hun herinneringen aan het kerstfeest. We gingen ver terug in de tijd, tot voor de Tweede Wereldoorlog, met Rina van Dun. Wat kon men toch veel met weinig middelen toen. Carla Herijgers vertelde over haar herinneringen aan de, voor haar ouders, drukke kerstperiode in de bakkerij. Lars Peetam deelde een mooie herinnering waardoor voor hem Kerstmis vooral een feest is van de terugkeer van het licht, een feest van God-met-ons en een familiefeest. Ook het geloof van zijn grootmoeder was hem bijgebleven. Voor een volle kapel vertelde Kiki Nooren hoe een 9-jarig meisje van nu naar Kerstmis kijkt. Voor haar is het vooral gezellig en feestelijk thuis en bij de opa en oma’s. Alle sprekers werden met gul applaus onthaald. 

Kerstboom verlichten. Na de afsluiting begeleidden het muziekensemble en de Kerstman het gezelschap naar het terrein bij De Leeuwerik. Hier werd de door de gemeente  geplaatste kerstboom feestelijk verlicht. Vrijwilligers hadden gezorgd voor een mooie entourage met vuurkorven en uiteindelijk staken Stef en Twan Diepenhorst de duizend lichtjes aan. In deze gezellige sfeer  werd er nagepraat onder het genot van een glühwein of warme chocolademelk. 

Feestdagen. Prachtig om te zien hoe jong en oud zich mengden en spraken over de komende feestdagen. Voorzichtig werd er al geïnformeerd naar de volgende bijeenkomst. Zo gauw daar meer over bekend is, zal de werkgroep De vier jaargetijden u hierover zeker informeren. Namens de werkgroep De vier jaargetijden alvast hele fijne feestdagen en een harmonieus 2019 gewenst. (IB)

 

Gelegenheidskoor Galder en Meersel-Dreef treedt op in de Sint-Jacobskapel.

Op zondag 10 december zat de Sint-Jacobskapel helemaal vol. Een gelegenheidskoor van Galder en Meersel-Dreef, zonder verdere naam, gaf een zeer gewaardeerde uitvoering. De bijgevoegde foto’s zijn van Nelly de Graauw. Op Eerste Kerstdag om 10:30 uur verzorgt het gelegenheidskoor ook de muzikale begeleiding bij de Gezins-Jongeren-Kind vriendelijke Kerstviering in de kerk van de Kapucijnen in Meersel-Dreef.

Het initiatief om de Sint-Jacobskapel wat meer te benutten voor de inwoners van Galder, komt onder meer van Willeke Loermans. Het is de bedoeling om vier muzikale uitvoeringen per jaar te gaan organiseren in de Sint-Jacobskapel.

 

Aanmelden

U kunt zich als muzikant of zanger aanmelden. Stuur een mailtje: Willeke Loermans willekeloermans@gmail.com of Anja Scharpff scharpff@casema.nl

Vermeld uw naam, adres en telefoonnummer. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om uw vervolgens verder te kunnen informeren. 

In de St. Jacobskapel in Galder wordt op iedere 1e zondag van de herfst, winter, lente of zomer een zondagmatinee georganiseerd. We zijn op zoek naar muzikanten of zangers die in de sfeervolle ambiance van deze historische kapel, ten overstaan van een klein publiek (tot 100 bezoekers) hun lied of muziekstuk willen laten horen. Het zondagmatinee duurt van 12.00 uur tot 13.00 uur en wordt ingevuld door 1 of meerdere muzikanten. 

Met dit initiatief willen we een podium bieden voor startende, ervaren of talentvolle muzikanten (in opleiding) of voor gewoon mensen die het leuk vinden om op deze zondag bezoekers een muzikaal rustmoment te bieden. Het kan tevens een oefenruimte bieden met publiek voor muziekstudenten.We kunnen geen gage betalen.  

Met het organiseren van culturele en / of muzikale activiteiten wil de organisatie accent leggen op de historische en culturele waarden van de dorpen Galder en Strijbeek. Het zondagmatinee wordt ondersteund door de dorpsraad Galder-Strijbeek en door mogelijke sponsoren.

* het zondagmatinee de vier jaargetijden is een initiatief zonder winstoogmerk

* muzikanten of zangers komen uitsluitend in aanmerking voor een kleine onkostenvergoeding

* muzikale uitvoering dient te passen in de ambiance van deze kapel.