Activiteiten

Komende activteiten voor KBO-leden:

Bezoek kerstmarkt Bosrand. Woensdag 7 december, lunch 12:30 uur, daarna bezoek kerstmarkt. (€ 10 p.p.)

Kerstviering. Woensdag 14 december, 11:00 uur.

Nieuwjaarsreceptie. Dinsdag 10 januari 2023.

 

Vaste activteiten voor KBO-leden:
Nordic walking. Dinsdag aanvang 9:30 uur.
Creatieve groep. Elke 14 dagen op dinsdag (even weken) 13:30 – 16:00 uur.
Gym. Woensdag 9:30 – 11:30 uur. 
Fietsen. Elke tweede woensdag van de maand. 13:00 uur starten bij de Leeuwerik.
Jeu de boules (zomer) en koersbal (winter). Woensdag 9:00 uur.
Kaarten. Donderdag 13:00 – 16:00 uur. Rikken, jokeren of rummikub.
Grensklanken koor. Elke 14 dagen op donderdag (even weken) 10:00 – 11:30 uur.


Iedereen welkom:
Effe buurten. Elke 14 dagen op dinsdag (even weken) 13:30 – 16:00 uur. Op 13 dec. kerststukjes maken.
Samen warm eten. Voorafgaand aan laatste Effe Buurten in de maand. Aanvang 12:00 uur. Vooraf opgeven tel. 0628673357. Kosten € 2,50 p.p. te voldoen op de dag zelf 

Actie fietshelm senioren

Er wordt steeds meer gefietst. Ebikes worden het meest verkocht. Ook senioren maken daar steeds meer gebruik van. Het is fijn dat je kan blijven fietsen als je ouder wordt. Maar er is dan wel een hoger risico dat je valt. Daarom wordt steeds vaker een fietshelm geadviseerd. Ook seniorenvereniging KBO Galder-Strijbeek wil het gebruik van een fietshelm graag stimuleren. En heeft Jeroen van Boxel van de tweewieler winkel uitgenodigd om het gebruik van fietshelmen uit te leggen.

Belang fietshelm

Tijdens de goed bezochte KBO-najaarsvergadering op woensdag 19 oktober gaf Jeroen van Boxel uitleg over het belang van het dragen van een fietshelm. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Niet altijd hoeft een ongeluk te worden veroorzaakt door je eigen gedrag; het kan ook worden veroorzaakt door een andere bestuurder die niet oplet. Gelukkig kun je het effect van een ongeluk verkleinen door het dragen van een goede fietshelm. Zo vertelde Jeroen dat uit onderzoek is gebleken dat bij het dragen van een fietshelm, de kans op ernstig of dodelijk hoofd- of hersenletsel wel 70% kleiner is. Als iedereen een fietshelm draagt, zouden er volgens Veilig Verkeer Nederland naar schatting 85 verkeersdoden en 2600 ernstige verkeersgewonden minder zijn per jaar. Daarbij hebben 50-plussers relatief vaker een fietsongeval. Bovendien is deze groep lichamelijk kwetsbaarder.

Jeroen legde ook uit wat mensen als tegenargument gebruiken om geen helm te dragen. Zo noemde hij redenen zoals: te warm, niet mooi, lastig bij het boodschappen doen, haar gaat in de war, enz. Gelukkig ziet hij in de praktijk dat steeds meer mensen een helm aanschaffen. Het blijkt eigenlijk gewoon een kwestie van wennen.

Demonstratie

Na de uitleg volgde een demonstratie waarvoor Jeroen negen fietshelmen had meegenomen in verschillende maten en prijsklassen. Er waren meerdere kleuren zoals wit, rood, blauw, zwart en zachtgroen. Iedereen werd enthousiast om een helm te proberen. Hierbij leverde de buurvrouw of -man vaak commentaar zoals: “Joh die helm staat je echt goed”, waardoor de motivatie steeg om een helm aan te schaffen.

Promotie

Seniorenvereniging KBO Galder-Strijbeek vindt het dragen van een fietshelm zo belangrijk, dat ze haar leden een bijdrage geeft van 10 euro op de aanschaf daarvan. Van Boxel Tweewielers is in overleg met provincie en gemeentes voor een fietshelm-actie, maar geeft alle senioren in ieder geval een (extra) korting. De actie loopt in principe tot mei 2023. Hopelijk gaat dit onze gewaardeerde senioren nu echt over de streep trekken.

JAN SCHEEPERS

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail