Pelgrimstocht Santiago de Compostela

Men zegt weleens dat er vele wegen naar Rome leiden, maar er zijn er meer die naar Santiago de Compostela leiden. Een van de vele wegen leidt via Breda naar Galder, waar de St. Jacobs kapel staat.  Ca. 50 tot 100 pelgrims per jaar starten in Haarlem en vervolgen hun route via Breda en Galder naar Chartres, Tours, Poitiers, Dax, St. Jean-Pied-de-Porte, de Pyreneeën, Pamplona, Santo Domingo, Burgos, Leon, Ponferrada uiteindelijk aankomst in Santiago de Compostela. Met de fiets is dit een rit van ca. 2600 km.

Als je iets gedaan wil hebben ga je naar Lourdes, naar Santiago de Compostela ga je om na te denken. Miljoenen pelgrims hebben deze tocht gemaakt. Een legende verhaalt hoe de stad ontstaan is: Jacobus zou in het jaar 44 door Herodes onthoofd zijn, twee van zijn leerlingen Athenasios en Theodorus namen het lichaam mee en gingen in een bootje zonder zeil en roer de zee op, bestuurd door een engel, het spoelde aan bij Padron nabij Kaap Finisterre in Noord-West Spanje. Daar legde de leerlingen het stoffelijk overschot op een steen, die begon te smelten en een sarcofaag vormde rond Jacobus. De leerlingen laadde de sarcofaag op een ossenkar en reden naar de plaats waar nu Santiago ligt, daar werd de sarcofaag begraven. Eeuwen later in 813 werd aan een kluizenaar Pelayo in een droom geopenbaard waar Jacobus begraven lag. Deze Palayo bracht de bisschop Teodomiro op de hoogte. Bij een bezoek op die plaats zag men een heuvel die ’s nachts op een eigenaardige manier werd verlicht, in de heuvel vond men een marmeren kist met het lichaam van de apostel. Koning Alphonso de tweede liet een kerk bovenop deze graftombe bouwen. Deze kerk is dus al eeuwen lang het doel van miljoenen pelgrims, vroeger te voet en heden ten dage ook veel met de fiets.

De St. Jacobs kapel in Galder is een belangrijk punt op deze route, in de kapel is een register waarin vele reizigers hun handtekening plaatsen, op hun tocht naar Santiago de Compostela. Ook krijgen zij daar de zegen voor een voorspoedige reis. Tevens hangen daar schelpen (de schelp is een herkenningsteken van de route, velen namen een schelp mee op reis). Pelgrims die de route volbracht hebben hangen vaak bij terugkomst deze Schelp in de kapel.  

Aandacht voor Pelgrimsroute in de nieuwe entree

 Momenteel is er een werkgroep actief die zich bezig houdt met de inrichting van een nieuwe Entree 'Galder-Strijbeek aan de Mark'. Bij de inrichting van deze entree wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de vele pelgrims die Galder aandoen. In de Entree zullen duidelijke verwijzingen komen naar de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Lees meer...  

 

Genootschap St. Sacob

is de vereniging van mensen met belangstelling voor het pelgrimsoord Santiago de Compostela in al zijn aspecten zoals de apostel Jacobus de Meerdere, de kathedraal, de stad, de tocht ernaartoe, de kunst en cultuur en de religieuze dimensie. 

Of u nu jong bent of oud, te voet gaat of op de fiets, in één keer of in etappes, vertrekt vanuit uw woonplaats of een plaats in Frankrijk, gaat om na te denken over het leven of om een sportieve prestatie te leveren, het Nederlands Genootschap van Sint Jacob... Lees meer...

Stempelkaart

Pelgrims kunnen een stempel ontvangen bij aankomst in de St. Jacobskapel. Ook is het mogelijk om voorafgaande een afspraak te maken met Joke Vermeeren. Ze is telefonisch bereikbaar op 076-5612842.

Overnachten in Galder?

Kijk voor mogelijkheden hotel of B&B. 

Lees meer...