april

Openbare bijeenkomst Dorpsraad Galder-Strijbeek. Deze jaarlijkse bijeenkomst wordt gehouden op maandag 27 mei om 20:00 uur in de Leeuwerik. Inwoners van Galder en Strijbeek zijn van harte welkom. Lees verder over de onderwerpen.

Parkeerterrein gezocht.  Op 2 juni zoeken we inwoners of eigenaren die een perceel(tje) in eigen beheer beschikbaar willen stellen voor het parkeren van de auto’s van de bezoekers. Lees verder op pagina Rommelmarkt.

Rommelmarkt op 2 juni van 9 tot 16 uur. Het is al de 14e keer dat de grote Rommelmarkt in Galder wordt gehouden. De eerste zondag in juni is uitgegroeid tot de 'gezelligste' rommelmarkt in de regio. Ook dit jaar zal de rommelmarkt gecombineerd worden met oldtimer-treffen. Zie www.rommelmarktgalder.nl


Ploegendienst festival. Dit wordt bij de Galderse meren dit jaar gehouden op 25 mei 13:00 - 23:00. Zie website.

Inzameling snoeihout op 13 april. De gemeente Alphen-Chaam biedt haar inwoners de mogelijkheid gratis snoeihout in te leveren, op zaterdag 13 april tussen 09.00 en 13.00 uur. In Strijbeek op het terrein van V.O.F. Kennes aan de Goudbergseweg 11. Zie hier.


maart 2019

Gesta zoek scheidsrechters. Ben jij iemand die met plezier een voetbalwedstrijd in goede banen kan/wil leiden, dan ben je bij RKVV Gesta van harte welkom. Je hoeft daarvoor niet in Galder, Strijbeek of Meerseldreef te wonen en er wordt niet van je verwacht dat je wekelijks komt fluiten. Lees verder.

Gesta "walking football". Bent u 60-plusser en wilt u op het veld wekelijks een balletje trappen met leeftijdgenoten, laat dan even weten aan Gesta. Zodra er tenminste 10 aanmeldingen zijn, wordt een demonstratie-ochtend gehouden. Lees verder.

Weekmarkt nu ook met kaas. Op de markt in Galder, 's woensdags van 14:00-17:30 uur, staat nu ook een kaashandel (Dammers), naast vis (J&M van de Geest) en groente & fruit (Van Soolingen). Zie Servicepunt-pagina. Zie facebook.

Toekomstige afvalinzameling. De gemeenteraad laat twee varianten uitwerken. Doel is minder restafval. Maar er komt ook meer flexibiliteit. Zo kan de grootte van de containers worden gekozen en blijft er een mogelijkheid om PMD-zakken te behouden. Ook kan afval thuis worden opgehaald. In mei wordt een besluit genomen. Lees hier.

Koffieconcert. Op zondag 24 maart om 11:00 uur houdt de fanfare Voor Eer En Deugd een koffieconcert in de Leeuwerik. De toegang is gratis. Het Jeugdorkest opent en speciale gast is St. Cecilia uit Chaam. Lees ook hier.

Workshop ‘Veilig wonen’ voor senioren. KBO Galder-Strijbeek biedt alle senioren van Galder-Strijbeek de gelegenheid om deel te nemen aan een interactieve workshop over veilig wonen. De workshop wordt gehouden in de Leeuwerik op 15 april van 13:30 tot ongeveer 16:00 uur. Deelname is gratis. Opgave kan tot 8 april bij Corry op Staaiakker 5, of via email naar marjes@van-etten.eu. Lees hier.

Stem op waterschap. Op 20 maart zijn naast die van de provinciale staten ook verkiezingen voor onze waterschap. Ook hiervoor is een mooie stemwijzer beschikbaar. Ook is er informatie over de deelnemende partijen en een kandidatenlijst.

Markdal informatiemarkt. Op woensdagavond 13 maart presenteren Alphen-Chaam en Breda de ontwerpbestemmings-plannen Markdal. Ook Vereniging Markdal, de provincie en het waterschap geven uitleg. De informatiemarkt is in de Leeuwerik van 20.00 tot 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Zie site Markdal.

Uitslag optocht. Het was een mooie carnavals optocht op zondag 3 maart in het Maerkrattenland. Benieuwd naar de winnaars? Zie de uitslag op site Maerkrattenfebruari 2019

Galder bijna uitverkocht!

Op dit moment nog slechts 1 woning in Galder te koop.

Lees meer...


Programma Carnaval. Het Carnaval van het Maerkrattenland 2019 staat voor de deur. Als u de fraaie carnavalsgids nog niet in huis hebt, is deze nog te koop in De Leeuwerik. Het volledige programma staat ook in onze agenda (ons alphen-chaam): klik hier.


Stem op Brabant. Weet u al op wie u gaat stemmen bij de provinciale statenverkiezing op 20 maart? Kijk hier welke partijen en lijsttrekkers meedoen en wat ze willen. Doe hier mee met de Stemwijzer. 


Inzameling snoeihout op 9 maart. De gemeente Alphen-Chaam biedt haar inwoners de mogelijkheid gratis snoeihout in te leveren, op zaterdag 9 maart tussen 09.00 en 13.00 uur. In Strijbeek op het terrein van V.O.F. Kennes aan de Goudbergseweg 11. Let op: deze datum is anders dan op de afvalkalender staat. Zie bericht.

Foto's van de oorlog gezocht. De gemeente is op zoek naar lokale foto's van WO II, voor 75 jaar gedenken en vieren. Hebt u deze? Dan kan een scan worden opgestuurd naar: ellymeeuwsen@abg.nl Inleveren kan ook. Zie bericht.

Gesta rookvrij. Op zaterdag 10 februari 2019 heeft wethouder Frank van Raak de officiële aftrap gegeven voor een rookvrij sportterrein van voetbalvereniging Gesta in Galder. Zie website Gesta.


Notaris. Op verzoek van de Dorpsraad heeft notaris Sander Smits (van Bolscher & Smits) een informatieavond verzorgd, op maandag 11 februari 2019. Aan de ruim 60 belangstellenden is, mede in het kader van het thema wonen, heel nuttige informatie verstrekt. Zie pagina Dorpsraad. 

Geslaagde 9e Dorpsquiz in Galder. Vrijdag 8 februari vond de negende Dorpsquiz plaats in Galder. Georganiseerd door en ten bate van Carnavalsvereniging De Maerkratten. In een afgeladen Dorpshuis De Leeuwerik streden 34 teams van elk 6 personen om de eerste plaats. De quiz bestond uit 11 rondes. Lees hier verder.

Avond over wonen. De CDA afdelingen van Alphen-Chaam en Baarle-Nassau nodigen u uit voor een informatie/discussieavond over wonen in je eigen kern, met alle belangrijke spelers. Deze wordt gehouden op 19 februari om 20:00 uur in het Chaamsche Wapen. Lees hier.


Doe ook mee aan de Opschoondag op 23 maart.  Op zaterdag 23 maart a.s. wordt voor de 17e keer de landelijke “Opschoondag” gehouden. Ook voor Galder en Strijbeek is dat een goed idee. Meld u aan, bv. met de sport-, buurt-, of andere vereniging. Zie gemeente. Zie Nederland schoon.

januari 2019

Doe mee met de KBO. De webpagina van de KBO is geactualiseerd. Helder is aangegeven waar de KBO voor staat. Voor een geringe bijdrage van € 20 per jaar kunnen 55+ lid worden. Er worden veel activiteiten georganiseerd. Ook biedt de KBO een goede gelegenheid voor vrijwilligerswerk. En is daarmee zeer belangrijk voor de leefbaarheid van ons mooie dorp. Lees op deze webpagina.

Geef u op voor de Zonnebloem, als gast of vrijwilliger. Galder en Strijbeek vormen samen met Ulvenhout een afdeling bij de Zonnebloem. Wat zij doen en hoe u in contact komt, staat uitgelegd op deze webpagina.

Glasvezel verbetert leefbaarheid. Op 17 januari werd in Molenschot een intentieverklaring getekend tussen Midden-BrabantGlas, de provincie, betrokken gemeentes, veiligheidsregio en brandweer. Zie BNdeStem. Leden van de glasvezel krijgen gratis 2 rookmelders; ook gebruik in het eerste half jaar is gratis. Maar ook niet-leden kunnen zich aansluiten. Later volgen uitbreidingen, zoals alarmcentrale, deursensoren en bewegingsmelders. Lees verder.

Opening dienstverlening gemeente dichterbij huis. Op 15 januari is een start gemaakt met de gemeentelijke dienstverlening dichterbij huis te brengen. Het betreft een pilot van een half jaar voor de ABG-gemeenten. De feestelijke opening in de Leeuwerik werd verricht door wethouder Erik Wilmsen. Op de eerste avond waren er al 8 afspraken. (foto's Erwin Goossens)

Wonen. Ook voor 2019, is “wonen” hèt belangrijkste aandachtspunt voor de Dorpsraad. Wij gaan in 2019 verdere thema-bijeenkomsten organiseren. Doel is om goede informatie te verstrekken, zodat inwoners weloverwogen keuzes kunnen maken inzake hun woonsituatie. Zie pagina Dorpsraad.

 Informatie avond Dorpsraad over Notaris. Op maandag 11 februari om 19:30 uur verzorgt Notaris Sander Smits een informatieavond in de Leeuwerik. Voor deze avond nodigt de Dorpsraad de senioren van harte uit, inwoners met ouders op leeftijd en alle andere belangstellenden uit Galder en Strijbeek. Zie pagina Dorpsraad.

Dienstverlening gemeente dichterbij huis. De gemeente brengt de dienstverlening dichterbij huis. Tot medio juni 2018 loopt een proef, waarbij u op dinsdagavond tussen 16:00 en 19:00 uur in De Leeuwerik terecht kunt. Lees hier verdere informatie 


Klankbordgroep afvalinzameling in Galder.
 De klankbordgroep heeft éénmaal plaatsgevonden. De volgende sessie is speciaal per woonkern. Voor Galder, Strijbeek, Ulvenhout AC en Bavel AC is deze bijeenkomst op woensdag 16 januari om 19:30 uur in de Leeuwerik. Aanmelden hiervoor kan; stuur een email met naam en adres naar
axelroozen@abg.nlLees verder.


december 2018

Nieuwjoarke Ouwe op 31 december 2018.  Bellen de kinderen weer bij u aan en wensen ze u al zingend een gelukkig nieuwjaar, beloon ze dan met wat kleingeld. Zelfs de kleinste kinderen trotseren daarvoor de kou en regen. Het nieuwejaorke ouwe zingen is een aloude traditie die gelukkig nog niet verloren is gegaan. Dit jaar is tussen 10.00 en 12.00 uur de kinderopvang van PUUR  open. Ieder kind dat gaat zingen is welkom bij de BSO in de Leeuwerik om zijn handen te warmen aan het vuur, de schorre stem te smeren en te zingen natuurlijk. Lees meer...

Kerstbijeenkomst trekt volle kapel. In de serie “De vier jaargetijden” vond zondag 9 december 2018 een kerstbijeenkomst plaats in de St. Jacobskapel. Het Gelegenheidskoor bracht een mix van eigentijdse en traditionele kerstliederen ten gehore. Ook bijzonder waren de persoonlijke kerstvertellingen van vier generaties. Na de afsluiting werd de kerstboom feestelijk verlicht en in de Leeuwerik nagepraat. Lees hier.


Strijbeekse heide op TV. Op 17 dec. 2018 heeft het TV-programma Binnenstebuiten aandacht besteed aan de Strijbeekse heide. Boswachter Marieke Schatteleijn geniet niet alleen van de prachtige natuur in dit stiltegebied, maar treedt samen met Belgische collega Bart Hoeymans ook in de voetsporen van echte smokkelaars. Kijk hier.


Nieuwjaarsfeest Leeuwerik. Op vrijdag 4 januari 2019 wordt In de Leeuwerik een Nieuwjaarsfeest gehouden, vanaf 20:00 uur. Er is dan live muziek van twee (Rock) bands. Entree is € 5. Zie website de Leeuwerik.


Nieuwjaarsbijeenkomst gemeente. Alle inwoners van Alphen-Chaam zijn uitgenodigd op de Nieuwjaarsbijeenkomst op woensdag 2 januari van 19:00 - 21:00. Om 19:30 uur houdt burgemeester Joeri Minses zijn Nieuwjaarstoespraak. Locatie is het Taxandriagebouw, Gilzeweg 12 in Chaam.


Sixties live muziek op Dansavond. Zaterdag's is de dansavond in de Leeuwerik. Op 15 december is die wel heel bijzonder, met de live "Sixties Tribute Band". Deuren open om 19:30 uur en aanvang band om 20:30 uur. Entree is € 5. Zie website de Leeuwerik.


Nieuwe dienstregeling bus vanaf maandag 10 december. De tijden van buslijn 6 van Arriva worden anders per 10-12-2018. Naar Breda van iets over het halve uur naar iets over het hele uur. De bus begint ongeveer een half uur eerder in Galder (7 uur) en rijdt anderhalf uur langer door (21 uur). Nieuw is ook dat op zaterdag wordt gereden! Zie dienstregeling. Of zie boekje.

november 2018

Vrachtwagenverbod op sluiproute HazeldonkVrachtwagens mogen straks geen gebruik meer maken van de doorsteek tussen Hazeldonk en de Hazeldonksestraat. Met dat verbod moet minder vrachtverkeer trekken door de dorpskernen en natuurgebieden van Galder en Rijsbergen. Lees verder.


Uitnodiging de vier jaargetijden. Op 9 december vertellen in de Sint Jacobskapel vier generaties hun eigen kerstbeleving. Muzikale omlijsting door het Gelegenheidskoor. Inloop vanaf 15.30 uur; aanvang 16.00 uur. Na de viering verlichten de kinderen de Kerstboom bij de Leeuwerik en zingen kerstliederen. Ook is er dan warme chocomelk en glühwein. Meer op pagina Vier Jaargetijden.

Aankomst Sinterklaas. Zaterdag 17 november was het eindelijk zo ver voor de kinderen van Galder, Strijbeek en Meersel-Dreef; Sinterklaas en de Pieten kwamen eraan. En nog wel met de burgemeester in golfkarretjes. Vervolgens in optocht met voorop de fanfare Voor eer en Deugd naar de Leeuwerik. Lees artikel weekblad Nieuw Ginneken.

Inschrijving Dorpsquiz. Op de elfde van de elfde heeft de inschrijving plaatsgevonden en tevens de eerste ronde van de jaarlijkse Dorpsquiz van het Maerkrattenland. Er deden 34 teams mee. De winnaar was 'DQV de vuile fluit'. Lees verder op de pagina van Maerkrattenland. 


Winterfair. Het Brei en Haakkaffee Galder organiseert op zondag 11 november 2018 van 13:00 tot 17:00 uur de Winterfair Galder in de Leeuwerik. De fair voor unieke cadeautjes en gezelligheid. De entree is gratis. Lees hier.


Veldtoertocht Galder. Op zondag 18 november is de jaarlijkse veldtoertocht van Fietsclub Kees van Boxel. Afstanden: 25 en 50 km. Start bij café ’t Knooppunt. Inschrijven tussen 8:00 en 10:00 uur voor € 5. Geheel vernieuwde route. Ook is er een gratis kidstourtocht (7-12 jaar) vanaf 09:45 uur. Om 14.00 “VTT After-Party” met band Stiletto. Zie artikel in weekblad Nieuw Ginneken.

Cleaning en onderhoudsbedrijf Galder. Een nieuw bedrijf voor: gevel- en dakreiniging, impregneren, voegen en schoorsteenrenovatie, ramen wassen. Bereikbaar: 0640839058 of galderbedrijf@yahoo.com.


Onze website heeft https. Deze website is recentelijk overgegaan op een zogenaamd https-protocol en daarmee is de communicatie beter beveiligd. Dit zou in de diverse browsers ook beter moeten werken (zonder veiligheidswaarschuwing). De website opent nu met https://www.galder-strijbeek.nl/ 

oktober 2018 

St. Hubertuskapel 500 jaar. Op zaterdag 3 november 2018 wordt het 500-jarige bestaan gevierd van de Sint Hubertuskapel in Strijbeek. Om 13:30 uur wordt er een eucharistieviering gehouden. Aansluitend wordt de Strijbeekse kermis geopend. Zie artikel in weekblad Nieuw Ginneken.


Tonpraters avond. In de Leeuwerik wordt op vrijdag 16 november een avond gehouden met vijf tonpraters. Deuren open 19:30 en start 20:15 uur. De entree is € 10.  Zie poster. Zie website De Leeuwerik.


Inschrijven Dorpsquiz. Op Vrijdag 8 februari 2019 wordt de 9e Maerkrattenland Dorpsquiz gehouden in de Leeuwerik. Als je met je team kans wil maken op deelname, moet vóór 4 november worden geregistreerd. De strijd om de inschrijving vindt dan plaats op 11 november. Lees verder.  


Denk mee met de afvalinzameling. De gemeente wil in mei 2019 een besluit nemen over de toekomstige afvalinzameling. Doel is minder restafval en het mag niet meer kosten. De gemeente geeft gelegenheid voor inspraak. Als u, bv. vanuit uw ervaring, mee wilt praten, kunt u zich opgeven voor een klankbordgroep. Ook de Dorpsraad zal hierin participeren. Lees hier.


Plan Windenergie ter inzage. Het Provinciaal Inpassingsplan Windenergie, over de bouw van 28 windmolens langs de A16, ligt vanaf vrijdag 12 oktober ter inzage. Dit betekent dat belanghebbenden tot en met 22 november beroep kunnen aantekenen tegen het plan bij de Raad van State. Lees verder.Buslijn 6 ook op zaterdag. Arriva heeft bekend gemaakt dat vanaf 9 december buslijn 6 van Breda naar Meerseldreef ook op zaterdag gaat rijden. Lees hier over wijzigingen buslijnen.


Bladkorven gemeente. Komende weken plaatst de gemeente weer bladkorven in straten waar veel of grote bomen op openbaar gebied staan die overlast geven voor de bewoners in de buurt. Bewoners die de straat “bladvrij” willen houden kunnen het afgevallen blad zo op één centrale plaats verzamelen. Lees meer.

september 2018

Onrust over bouw van 26 woningen in oud dorpshart Galder. Projectontwikkelaar Van Gisbergen verwacht binnen twee weken tot een koopovereenkomst met de eigenaar van de grond te komen. Er is echter vooral behoefte aan seniorenwoningen. Omwonenden reageren op de voorgenomen bouw verder met een buurtinitiatief 'Natuurpoort Galder', waarvoor de gemeente geen financiële middelen zou hebben. De gemeente is eerder in principe akkoord gegaan met de nieuwbouw-plannen. Wethouder Erik Wilmsen stelt dat het “de bedoeling is dat zo spoedig mogelijk de omgevingsdialoog plaats gaat vinden met alle betrokken partijen.” Lees verder.

Pubquiz in de Leeuwerik op 19 oktober. Op vrijdag 19 oktober vindt voor de derde keer de Leeuwerik Pubquiz plaats. Informatie over inschrijven staat op de website van de Leeuwerik.Een enorm hek van 240 kilo smeedwerk. Het is goed dat hij vrijstaand woont en werkt, siersmid Berry Lips in Galder. Hij is nog van het edele ambacht, dus inclusief loeiend vuur en ritmisch hameren op het ijzer. Lees verder.


Foto-expositie Erwin Goossens . Op vrijdag 28 september om 16:00 uur opent burgemeester Joerie Minses de foto-expositie "Ontmoetingen in de achtertuin" in de hal van het gemeeentekantoor. De expositie is tot 25 januari 2019 te bekijken. Zie verder.


Knooppunt in de verhuur. Café Knooppunt zoekt een opvolger om de horecafunctie in Galder binnen een toeristische omgeving verder te ontwikkelen. Lees meer..Nieuwe kapper in Galder. Na het vertrek van kapsalon Leidner heeft Galder weer een nieuwe kapper:

Haar & Co van Colinda Leijten op de Berkenakker 13 in Galder. Telefoon 06-52223516 


Juli 2018

Glasvezel in aanleg. Midden-Brabant Glas/Baarle-Nassau Glas is druk bezig met de aanleg van glasvezel, eerst in Strijbeek en nu ook in Galder. Zo is op 13 juli een POP (verdeelhuisje) geplaatst op de Markweg. Daarmee zijn we op de toekomst voorbereid. Als u zich nog niet heeft aangemeld voor een aansluiting, dan kan dat nog met (aanvankelijk geringe) meerkosten. 

Viering Sint Jacobskapel 550 jaar. Op 25 juli, de naamdag van Sint Jacobus, wordt gevierd dat de kapel in Galder 550 jaar geleden in gebruik is genomen. Om 19:00 uur is er een Eucharistieviering, door pastoor Lars Peetam en kapelaan Thai. Daarna houdt Toon van Miert een lezing over de geschiedenis van de kapel, deelt Frans Kolder zijn ervaringen over pelgrimstochten en is er na afloop een gezellig samenzijn met een hapje en drankje.

Zomerexpositie "Mark, stroom door de tijd". De vereniging Markdal houdt 14 juli t/m 19 augustus een expositie. Deze is op de zaterdag- en zondagmiddagen van 13 tot 17 uur te bezichtigen, in de monumentale Protestante Laurentiuskerk, Duivelsbruglaan 1, in het Ginneken. Zie de flyer. 

Bijdrage Thebe Extra. De Ledenvereniging Thebe Extra heeft op 5 juli aan twee projecten van Galder-Strijbeek een financiële bijdrage toegekend. Het betreft het een bedrag van € 900 voor de Versterking Sociale Veerkracht en een bedrag van € 600 voor het Zondag Matinee de Vier Jaargetijden. Totaal werden 18 initiatieven uit Midden- en West-Brabant beloond vanuit het Stimuleringsfonds van Thebe Extra. Zie Dorpsraad
Juni 2018

Stinkende afvalbakken voorkomen. Bij aanhoudend warm weer is er meer kans dat het afval in de gft-container gaat stinken of erger nog dat er vliegen en maden in de container zitten. Voor tips...Perspectienota In deze nota zijn alle plannen van de gemeente overzichtelijk weergegeven. Centrumplan, Cpo 2 en 3, markdal , uitbreiding school zijn opgenomen in deze nota en te zien via de pagina op https://onsalphenchaam.nl/nieuws/perspectiefnota-2019-alphen-chaam.html

Galderse Kermis Nieuwe Stijl. Het programma van de Galderse Kermis van 22 t/m 24 juni is huis-aan-huis verspreid. Het wordt echt een Dorpsfeest, met BBQ en brunch. Opgave daarvoor en voor een weekendticket voor de botsauto's wordt thuis opgehaald en is ook mogelijk bij De Leeuwerik en 't Knooppunt. Zie poster.


Het is de ambitie van de Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant (VKKNB) om de leefbaarheid van Brabant, en de kerngemeenschappen die daar deel van uitmaken, te behouden en te vergroten. De brochure  geeft handvatten voor het oprichten en levend houden van dorpscoöperaties. Aan bod komen hetoprichten, de valkuilen, het samenwerken en goede tips. De brochure is hier te downloaden.

Mei 2018

Rommelmarkt zoekt vrijwilligers! Er zijn nog mensen nodig voor het bemannen van de verkeersposten, om het verkeer bij de Rommelmarkt in goede banen te leiden. Als u enkele uren mee wilt helpen, verzoeke op te geven bij Katja Jochems, email: katjajochems@hotmail.com, tel: 0630714195.

Wonen met gemak. De Dorpsraad heeft op 7 mei een thema-bijeenkomst georganiseerd over "Wonen met gemak" door de heer Rolf Jopse. Daar is zeer nuttige informatie verstrekt hoe m.n. senioren comfortabel en veilig kunnen blijven wonen in de eigen woning. De opkomst viel echter wat tegen. De informatie is waarschijnlijk voor méér mensen van belang. Zie de pagina van de Dorpsraad.

Eikenprocessierups. De processierups is op verschillende plaatsen in Galder gesignaleerd. Heeft u hiervan last, geef dit dan door aan de gemeente voor biologische bestrijding. Kijk op https://www.abg-boomonderhoud.nl.


Oldtimertreffen op 3 juni. Tijdens de Rommelmarkt Galder is er van 10:00 tot 16:00 uur een Oldtimertreffen. Iedereen is van harte welkom met een oude bromfiets, motor, auto, legervoertuig, tractor etc. Zie de poster voor meer informatie. Zie ook de webpagina.

Concert in Sint-Jacobskapel op 27 mei. Op zondag 27 mei is uur een concert gehouden m.m.v. Siem van Baal (solo), Merel Jansen (viool) en Vocalgroup Maandag. Elk jaargetijde wordt een zondagmatinee gehouden in de Sint-Jacobskapel, op initiatief van Willeke Loermans, om de historische en culturele waarden van Galder en Strijbeek te onderstrepen. Lees verder..

Gezonde lunch-activiteit en routes. Op 19 mei is er in Alphen een gezonde lunch en een "route". Op 27 mei is er in Chaam ook een "route". Tal van bedrijven, tuinen en ateliers zijn dan per fiets, auto of te voet te bezoeken. Dit in het kader van deelname van de gemeente als ‘keuken’ voor “We are Food”. Dit is ontwikkeld door de Provincie nadat zij verkozen werd tot Europese regio van de gastronomie. Lees verder.

Rommelmarkt zoekt parkeergelegenheid en vrijwilligers. Vanwege een tekort aan vrijwilligers, is de organisatie van de Rommelmarkt niet in staat het parkeren van de bezoekers te organiseren. Daarom een vriendelijk doch dringend beroep op grondeigenaren met een perceel nabij de dorpskern, om dit beschikbaar te stellen en te begeleiden. Zie nadere informatie op de webpagina van de Rommelmarkt.

Belgen bouwen superwindmolens net over grens. De zes windmolens die net over de Belgische grens bij Hazeldonk staan worden vervangen door zeven turbines die bijna twee keer zo hoog zijn. Energiebedrijf Electrabel vervangt de bestaande windmolens van 118 meter voor exemplaren van maximaal 215 meter. Bewoners aan de Nederlandse kant van de grens weten van niets. Zie BNDe Stem.

Windenergie A16 fietsexcursie en klankbordgroep. Op 17 mei wordt een fietsexcursie gehouden langs de windmolenlocaties, o.a. bij Galder; aansluitend is er een kenniscafé in Princenhage over het concept-ontwerp-inpassingsplan. Zie hier nadere informatie; aan te melden met dit formulier. Verder is hier het verslag te bekijken van de klankbordgroep vergadering (laatste 23 april).

Wonen, ‘Alphen-Chaam is als bestuurlijke eenheid een "vereniging van dorpen", waarin de kernen tot op zekere hoogte gemeenschappen zijn met een eigen karakter. Respect voor de eigenheid van de kernen staat aan de basis van het zijn van één gemeente. Alphen (4.180 inwoners) is historisch gezien voornamelijk georiënteerd op Tilburg. Chaam (4.145 inwoners) juist op Breda.’ Lees de woonvisie...

April 2018

Meld u óók aan voor de vrijwilligerspool. De Dorpsraad roept dorpsgenoten op om zich aan te melden als vrijwilliger. Afhankelijk van ieders interesse en tijd, zijn er ook voor u gepaste mogelijkheden. Vele handen maken licht werk. Dus geef u a.u.b. op bij de Dorpsraad. Zie nadere informatie.

Wandelen voor Lucht. Op zondag 6 mei kan er in de gemeente gewandeld worden voor een goed doel (strijd tegen longfibrose). Afstanden zijn 3, 5, 8, 13 en 21 km. Vertrek vanaf het SAS in Alphen tussen 08:00 en 14:00 uur. Inschrijven is benodigd. Zie de flyer. Zie de website.

Rommelmarkt 2018. Op zondag 3 juni wordt voor de 13e keer de rommelmarkt gehouden in Galder, van 09:00 tot 16:00 uur. Ook is er dan een Oldtimer treffen tegenover de Leeuwerik. Voor deelname aan de rommelmarkt is een deelnemerskaart nodig. Zie verdere informatie op de website. Over de parkeerverboden zie pagina op deze website.

Galders Feest Weekend 2018. Het programma van het GFW op 18, 19 en 20 mei is bekend. Ook is er een poster gemaakt. Tickets zijn van te voren te bestellen en zijn dan goedkoper, zie website. De poster en informatie over het programma staat hier op Facebook. 


Ploegendienst Festival 2018. Op vrijdag 1 juni en zaterdag 2 juni worden de Galderse Meren omgetoverd tot een magische werkvloer. Wakker worden na een dag hard werken en douchen in de Galderse Meren. Programma op vrijdag 1 juni 12:00-23:00 uur en zaterdag 2 juni 13:00-23:00 uur. Voor nadere informatie: zie website.

Openbare bijeenkomt Dorpsraad. Op 9 april 2018 heeft de jaarlijkse openbare bijeenkomst plaatsgevonden van de Dorpsraad Galder-Strijbeek. De belangstelling was met 110 aanwezigen goed te noemen. Belangrijkste thema voor de Dorpsraad in 2018 is "(blijven) wonen". Zie verder pagina Dorpsraad

De Dorpsraad organiseert vier thema-bijeenkomsten over (blijven) wonen. Doel is om goede informatie te verstrekken, zodat inwoners weloverwogen keuzes kunnen maken. Maximaal kunnen 25 personen deelnemen; zonodig worden extra sessies ingelast. 

1. Wonen met gemak door dhr. Rolf Jobse op 7 mei 14:00-16:00 uur
2. Droomwonen door dhr. Egbert Kalle op 14 mei 19:00-21:00 uur
3. Financieel-juridische constructies door notaris n.t.b.
4. Zorg in en aan huis n.t.b. 
Voor deze thema-bijeenkomsten, kan worden opgegeven bij de Dorpsraad. Email naar dorpsraad@galder-strijbeek.nl of bel naar 0617996897.

  

Lente. In het nest van de fuut is het voorjaar ook door gedrongen.Het eerste ei is een feit. Broedduur: 25-29 dagen. Eind April, als alles meezit, kruipt het jonge fuutje uit het ei. 

Als men oplettend langs de Mark fietst ontdek je het nest met de broedende fuut.(Cees van Raaij)


Openbare bijeenkomt dorpsraad. Op maandag 9 april 2018 om 20:00 uur wordt de jaarlijkse openbare bijeenkomst gehouden van de Dorpsraad, in de Leeuwerik. Noteer alvast in de agenda. 

Wat is er te doen in Galder-Strijbeek? 

Kijk in onze agenda!

Organiseert uw vereniging een activiteit voor iedereen? Zet ze dan zelf in de agenda van Galder-Strijbeek.

Maak ook gebruik van de Galder-Strijbeek pagina op onsalphenchaam.nl, voor berichten, prikbordadvertenties en nieuw: "hulp gevraagd"

Heeft u iets te melden?

Gemiddeld kijken meer dan 1000 bezoekers per maand op onze website. We plaatsen graag uw nieuwsberichten of activiteiten.

Facebook Galder-Strijbeek
Laatste nieuws over Galder en Strijbeek

    Galder         Strijbeek

Ga direct naar website:Wat kenmerkt Galder-Strijbeek?
Galder-Strijbeek is...

Stem  Uitslag
Santiago de Compostela
Wat weet u over pelgrimsroute naar Santago de Compostela? 

Men zegt weleens dat er vele wegen naar Rome leiden, maar er zijn er meer die naar Santiago de Compostela leiden. Één van de wegen uit Nederland leidt via Breda naar Galder, waar de St. Jacobs kapel staat. Lees meer...

Meest bekeken

Het verhaal van Sjoke Jansen uit Strijbeek is het meest bekeken. Ruim 20.000 mensen lazen het verhaal van Sjoke en bekeken de video. 

Thuis   |   Servicepunt   |   Galder-Strijbeek   |   Ondernemend   |   Natuur & Recreatie   |   Jeugd   |   Senioren   |   Dorpsraad